Bekijk profielpagina

MacFan – Bill Gates is een held

Revue
 
 
28 april · Editie #64 · Bekijk online
MacFan
Check het nieuws – Bill Gates is een held!
Vroeger mochten we Bill Gates niet zo. Als opperhoofd van Microsoft mocht hij dan hebben bijgedragen aan het voorkomen van de ondergang van Apple, en dit gesprekje tussen Steve Jobs en Bill Gates is uiterst amicaal en af en toe zelfs hilarisch, als CEO van Microsoft bleef hij toch altijd de grote aartsrivaal. Maar sinds hij filantroop is geworden, en zich hard maakt voor een wereld zonder malaria, het uitvinden van broodnodige nieuwe antibiotica én het ontdekken van vaccins voor elke mogelijke ziekte die een pandemie kan worden, vinden we Gates een stuk sympathieker. Om niet te zeggen: een held. In 2015 waarschuwde hij in een TED Talk al voor een pandemie die verdomd veel op de huidige corona-uitbraak lijkt, en hij investeerde de afgelopen tijd een kwart miljard in de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19.
En wat krijgt Gates daarvoor terug? Waardering natuurlijk, maar ook de bizarre beschuldiging dat hij het meesterbrein achter corona is – dat hij de wereld massaal ziek wil maken om vervolgens via een vaccin voor die ziekte microchips te verspreiden, die in ons lichaam als tracker gaan funtioneren, waardoor Gates en de zijnen alle mensen overal kunnen volgen. Een ridicule complottheorie – die zich vreemd genoeg nogal makkelijk over de wereld verspreidt.
Nepnieuws vermijden
Er zijn talloze oorzaken te noemen voor de steeds snellere verspreiding van nepnieuws. Een daarvan is dat het niet zo moeilijk is om een website te bouwen die er als een serieus nieuwsmedium uitziet. Sommige mensen trappen al in de berichten van De Speld (“Sanne (6) wil overheidssteun na afgelasting vrijmarkt”) en dat is dan een site die als parodie bedoeld is. Het is ook lastig: hoe beoordeel je of een nieuwssite betrouwbaar is? In Amerika is daar NewsGuard voor opgericht: een browser-extensie die je helpt om nieuwssites te beoordelen. Als je geregeld Engelstalig nieuws leest op het web, kun je NewsGuard ook eens installeren op je Mac.
Groene en rode schildjes in Google maken duidelijk welke nieuwssites betrouwbaar zijn. Google lijkt een voorkeur te hebben voor de groene.
Groene en rode schildjes in Google maken duidelijk welke nieuwssites betrouwbaar zijn. Google lijkt een voorkeur te hebben voor de groene.
Zodra je NewsGuard hebt geactiveerd in Safari, verschijnen er voortaan groene en rode schildjes bij de zoekresultaten in Google (niet in andere zoekmachines). Een groen schildje betekent dat de nieuwssite voldoet aan de (meeste) journalistieke criteria voor betrouwbare berichtgeving – een rood schildje betekent dat het ernstig schort aan betrouwbaarheid. Maar bij die simpele tweedeling blijft het niet. Een mouse-over laat je meteen meer informatie zien. Als we bij een link naar een artikel van Vox over het groene schildje bewegen, zien we bijvoorbeeld dit:
Vox presteert goed op bijna alle punten van betrouwbaarheid en transparantie, alleen is het verschil tussen nieuws en opinie volgens NewsGuard niet altijd duidelijk genoeg. Meningen kunnen worden opgevat als feiten, en andersom. Je kunt vanuit de pop-up doorklikken naar het rapport van NewsGuard met de volledige beoordeling.
We moesten in Google nog best ons best doen een rood schildje te vinden – de zoekmachine heeft een voorkeur voor de serieuze nieuwssites. Maar toen we in de entertainmenthoek gingen snuffelen, kwamen we al snel uit op roddelsite TMZ, waar alle seinen op rood gingen. Dat ligt voor de hand bij een roddelsite, maar we kwamen bijvoorbeeld ook de website abc14news.com tegen; een website die zich voordoet alsof het onderdeel is van ABC News, terwijl het daar niets mee te maken heeft. NewsGuard waarschuwt meteen:
Uiteraard betekent een beoordeling van NewsGuard niet dat alles op een nieuwssite klopt, of dat alles niet klopt – maar het geeft wel een indicatie van hoe betrouwbaar een site is. Jammer dat het niet voor Nederlandse nieuwssites beschikbaar is.
NewsGuard | gratis | ★★★★☆

Een Mac op rolletjes
Apple Mac Pro Wheels-kit
Apple Mac Pro Wheels-kit
Verbijstering onder Apple-watchers en Mac-fanaten. De Mac Pro die Apple vorig jaar uitbracht, kan naar wens van wieltjes worden voorzien. Niet dat je een Mac Pro achter je aan wilt slepen als je de hond uitlaat, maar in een studio kan het handig zijn als-ie makkelijk te verplaatsen is. Maar die luxe komt met een forse prijs: 500 euro extra als je de optie ‘Behuizing van roestvrij staal met wieltjes’ aanklikt tijdens het bestellen van je Mac Pro. Mocht je die optie hebben overgeslagen en de wieltjes alsnog willen bestellen, dan kan dat sinds kort ook: Apple biedt ze los aan als Mac Pro Wheels Kit. Prijs? Een onthutsend bedrag van 849 euro. Jawel, los zijn ze 349 euro duurder dan als je ze als onderdeel van je Mac Pro bestelt. (Toegegeven: je krijgt er een montagesleuteltje bij.)
Met dit soort fratsen haalt Apple natuurlijk weer de hele internetgemeenschap over zich heen. Soms terecht – zo was er een Twitteraar die moest concluderen dat die wielen van 849 euro niet eens een rem hebben, waardoor zijn Mac Pro steeds wegrijdt:
Marques Brownlee
#protip don't get the wheels if you keep this thing on your desk. There's no locks. https://t.co/NfkqQiNKYC
Wat dan weer leidt tot geestige parodie-tweets zoals deze van Not Jony Ive:
Mocht je je Mac Pro met wieltjes hebben besteld en daar spijt van hebben omdat je vloer niet helemaal recht is, geen nood: Apple biedt ook de Mac Pro-pootjes los aan. En die zijn een stuk voordeliger: maar 349 euro.
Apple Mac Pro Feet‑kit
Apple Mac Pro Feet‑kit
Ishkur’s Guide To Electronic Music
Flash is jarenlang gebruikt om video, animaties en games op websites te tonen – maar ook om audio te laten horen. Een site die daar optimaal gebruik van wist te maken, is Ishkur’s Guide To Electronic Music. Een website die je laat zien en horen hoe de wereld van elektronische muziek in elkaar steekt. Vooral leuk als je nou eens onder de knie wilt krijgen wat al die verschillende (sub)genres zijn. Wat is nou precies triphop, wat zijn voorbeelden van ambient techno, en wat is het verschil tussen acid jazz en nu jazz? Bij elk genre vertelt de site wat het is en hoe het is ontstaan, en bovenal hoor je overal duidelijke fragmenten. En dat zijn geen suffe stock-muziekjes, maar bekende namen. Zo hoor je Massive Attack bij triphop en Aphex Twin bij ambient techno. Lekker om doorheen te browsen als je de wereld van elektronische muziek beter wilt leren kennen
Ook een website trouwens die laat zien dat je met Flash interessante content kunt presenteren in een foeilijke verpakking. Ishkur’s Guide oogt als een project van een buurman zonder gevoel voor design die volledig is losgegaan in PowerPoint. Maar dat maakt het ook wel weer grappig.

Tot slot... Wat zegt Jack?
Als ik geen twee jaar oude iPhone 8 had gehad, zou ik een iPhone SE bestellen. Op dit moment de iPhone met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Misschien wel niet alleen van iPhones, maar van alle smartphones. Wat zou ik graag een even relatief goedkope (i)Mac(Book) SE zien. Al was het alleen maar omdat een Macintosh SE/30 mij inwijdde in de Mac-liefde.
– Jack Nouws, Macfundamentalist

(advertentie)
(advertentie)

Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland