Bekijk profielpagina

MacFan – Catalina en de Wallpaper Club

Revue
 
 
11 juni · Editie #21 · Bekijk online
MacFan
Catalina en de Wallpaper Club
De nieuwe bureaubladachtergrond in Catalina is vierkant.
De nieuwe bureaubladachtergrond in Catalina is vierkant.
Eén van die dingetjes die je meestal al lang vóór de release van een nieuw macOS kunt downloaden: de bijbehorende nieuwe wallpaper. Altijd wel iemand die het uit een bètaversie van macOS plukt en uploadt. Opvallend: de Catalina-bureaubladachtergrond is vierkant. Niet omdat er Macs met vierkante schermen aan komen, maar omdat Apple’s nieuwe Pro Display XDR in verticale modus gedraaid kan worden… en daarvoor moet de wallpaper dus net zo hoog als breed zijn. Via deze link kun je zowel de lichte als donkere versie van de wallpaper downloaden (zowel jpg als tiff) en ook de dynamische versie. Om die dynamische versie te installeren, gooi je het heic-bestand in een map. Vervolgens open je ‘Bureaublad en schermbeveiliging’ in Systeemvoorkeuren. Sleep de aangemaakte map in de kolom aan de linkerkant van het venster, en je kunt de dynamische wallpaper vervolgens selecteren.
DYNAMISCHE WALLPAPER CLUB
Vind je dynamische wallpapers leuk? Op de website van de Dynamic Wallpaper Club vind je er nog veel meer. Van timelapses van de maan en de aarde tot een minimalistische versie van de Mojave-wallpaper. En van prachtige natuurfoto’s en stadsgezichten tot utopische tekeningen en abstracte kunstwerken. Allemaal gratis te downloaden. Als je je inschrijft bij de club (ook gratis) kun je via hun webinterface ook zelf dynamische wallpapers maken. En eventueel delen met anderen in de club.
Een timelapse  van de aarde als bureaubladachtergrond. De daadwerkelijke wallpaper is fraaier dan dit gifje dat we ervan hebben gemaakt.
Een timelapse van de aarde als bureaubladachtergrond. De daadwerkelijke wallpaper is fraaier dan dit gifje dat we ervan hebben gemaakt.
Dag iTunes... of nee... nog even niet!
In de aanloop naar het WWDC wilden we al een lijstje gaan maken met iTunes-alternatieven. Want natuurlijk zijn er andere applicaties om je muziekbibliotheek te beheren. We geven het eerlijk toe: we waren behoorlijk benauwd voor de wijzigingen rondom iTunes. Maar zoals het er nu uitziet, is er geen reden tot paniek. De nieuwe app Apple Music is vooral een naamswijziging. En daarnaast lijkt het nieuwe Apple Music vooral terug te grijpen op de succesvolle beginperiode van iTunes, toen de app vooral om muziek draaide. Alleen maar beter dus. Dramatische krantenkoppen over het einde van iTunes kloppen eigenlijk ook niet: de iTunes Music Store blijft gewoon bestaan (met de naam iTunes), vooralsnog is ons iTunes Match-abonnement ook net verlengd, en voor Windows-gebruikers verandert er al helemaal niks: daar blijft iTunes gewoon zoals het is.
Vaarwel, Dashboard
Wat wel verdwijnt in macOS Catalina is Dashboard. Een paar nieuwsbrieven terug schreven we nog over dit ‘vergeten stukje macOS’. We kregen veel reacties van lezers die Dashboard nog dagelijks gebruikten. Voor hen wordt het even slikken, want na Dashboard eerst jarenlang steeds verder te hebben verstopt in macOS, verwijdert Apple het in Catalina helemaal. Voor sommige widgets is het Berichtencentrum een alternatief, maar voor de meeste niet.
Meer Catalina-nieuws:
Twitter Support
Twitter is thrilled to announce we are bringing the Twitter for iPad experience to the Mac!

The all new Twitter for Mac will be in development this summer in preparation for an early launch on macOS 10.15 Catalina. https://t.co/Q13OUMRgjt
Leestip
Als je net als veel andere MacFans wel eens hebt gemopperd vanwege de ‘teloorgang van de Mac’, dan is dit een fijn stuk om te lezen: Apple is Listening van Marco Arment. Hij omschrijft in scherpe bewoordingen hoe het mis ging met de Mac: hij noemt de prullenbakvormige Mac Pro uit 2013 een ‘embarrassing, outdated flop’ en hij vat de enorme kritiek op de MacBook Pro uit 2016 ook nog even samen (nutteloze Touch Bar, alleen usb-c, slecht functionerend butterfly-keyboard), voor hij macOS uit diezelfde periode fileert als ‘generally buggy’ en in ‘neglected state’. Maar dan is het april 2017, en is er opeens een ommekeer…
Tot slot... Wat zegt Jack?
Vergeet iPadOS. Vergeet de monitorvoet van 1000 en de Mac Pro van 5000 euro. Het draait om Catalyst, de software-omgeving om iOS-apps eenvoudig te vertalen naar de Mac. Eenvoudig is relatief, maar het is duidelijk wat dat betekent: de Mac gaat over op ARM-processoren. Dat zijn de superzuinige harten in de iPhones en iPads. Nooit meer wachten op wat Intel in de aanbieding heeft! Processoren op maat. MacBooks met een accuduur van 24 uur! Nu alleen hopen dat dat niet volgend jaar gebeurt. Veel mensen om me heen hebben na overleg met mij (‘Ja hoor, een Mac gaat zeker zeven jaar mee!’) de MacBook Air 2017 gekocht voor 888 euro, omdat ze usb-c-poorten al een te grote verandering vonden.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland