Bekijk profielpagina

MacFan – Clippy is terug! 📎

Revue
 
 
24 september · Editie #32 · Bekijk online
MacFan
Clippy is terug!
Lang voordat Siri, Alexa en Cortana er waren, had je Clippy. Misschien was het wel de eerste virtuele assistent die je gebruikte – of die je níét gebruikte. De geanimeerde paperclip (die officieel Clippit heette) was van 1998 tot en met 2004 een onderdeel van Office for Mac. Wij klikten het ding altijd meteen weg zodra hij opdook en vroeg of we hulp konden gebruiken. We waren er niet rouwig om toen hij na 2004 weer verdween – maar nu, vijftien jaar later, is zelfs Clippy heerlijke nostalgie. En dus installeerden we hem direct toen we ontdekten dat dat weer kon.
Heel erg hires is Clippy niet.
Nee, Microsoft heeft Clippy niet teruggebracht. Het bedrijf kijkt wel uit, na de vrachtladingen kritiek die Clippit destijds losmaakte. Maar ontwikkelaar Devran ‘Cosmo’ Uenal vond dat de slimme paperclip toch wat liefde verdiende. Clippy was toch de voorloper van al die virtuele assistenten die we nu zo geweldig vinden. Devran maakte een onofficiële Clippy-app voor de Mac, die je via GitHub kunt downloaden. Slim is het ding niet meer. Maar je kunt ’m lekker op je bureaublad zetten, en als je erop dubbelklikt, doet-ie een leuke animatie. Net als vroeger.
Om Clippy te installeren kies je op de Github-pagina de optie 'Download Clippy for Mac’ onder het kopje 'First start’. Open de app, die zich dan met een paperclip in je menubalk nestelt. Klik op dat paperclipje, en kies 'Show in Finder’. Er opent een Finder-venster waarin je drie zip-bestanden ziet. Unzip die allemaal. Klik dan weer op de paperclip in de menubalk, kies Agents, en dan 'Reload’. Kies vervolgens nog een keer Agents en dan 'Clippit’. Tadaaa, daar is Clippy!
Clippy | gratis | ★★★☆☆
Vang een website in Photoshop
In de vorige MacFan-voor-leden bespraken we de app Acorn, waarmee je gelaagde screenshots kunt maken. Elk venster en elk icoon is een aparte laag, die je aan en uit kunt zetten. Zoiets kan ook handig zijn met websites. Bijvoorbeeld als je een bestaande website wilt gebruiken voor een nieuw ontwerp. Of gewoon als je een screenshot van een webpagina wilt hebben, maar je wilt er wat onderdelen uit weglaten. Dat kan met Page Layers.
Page Layers functioneert als een browser: je opent er de pagina in, en sleept vervolgens een psd-bestand van die pagina naar je bureaublad. Op de gewenste resolutie.
Page Layers slaat elke webpagina als een gelaagd Photoshop-bestand op. De hele pagina – niet alleen het deel dat in beeld staat. Elk onderdeeltje op die pagina is vervolgens apart uit en weer aan te vinken. Wat nog best een zoektocht is, want het gaat al snel om een paar honderd items, die weliswaar zijn gegroepeerd in onderdelen die je kunt in- en uitklappen, maar het blijft even speuren.
Page Layers (€ 38,99) heeft een concurrent in de App Store die aannemelijk goedkoper is: WebToLayers (gratis, maar na twee captures moet je de app unlocken voor € 9,99). Het resultaat is ongeveer hetzelfde, al lijkt WebToLayers net wat minder losse onderdelen te herkennen. Groter verschil is de snelheid: Page Layers vangt de website in een paar seconden, WebToLayers was er bij ons een paar minuten mee bezig.
De site 'Nederland Voedselland' opgeslagen als een Photoshop-bestand. Het tekstblok over de foto klikten we eenvoudig uit.
Page Layers | € 38,99 | ★★★★☆
WebToLayers | gratis, unlock-aankoop € 9,99 | ★★★☆☆
Dit vonden we ook nog voor je:
  • Apple bouwt de nieuwe Mac Pro wederom in Austin, Texas. Het vorige model Mac Pro werd ook in Amerika vervaardigd – in tegenstelling tot vrijwel alle andere Apple-apparaten, die ergens in Azië worden geassembleerd. De Mac Pro leek eenzelfde lot beschoren, maar Tim Cook heeft Donald Trump kennelijk zo ver weten te krijgen dat onderdelen van de Pro in de handelsoorlog met China niet geplaagd worden door importtarieven.
  • In een bèta-versie van macOS Catalina is een lijst gevonden van 235 apps die niet meer werken onder dit besturingssysteem, omdat ze 32-bit zijn. Misschien goed om even te bestuderen voor je in oktober enthousiast Catalina downloadt…
  • …als je Catalina tenminste kunt installeren. De nieuwste versie van macOS draait op deze Macs.
Win een j5create USB-C hub!
Deze week geven we twee USB Type-C hubs van j5create weg: een hub met 7 USB-poorten en een hub met 4 USB-poorten. Een cadeautje van onze vrienden van 2Serve. Handig voor elke MacBook-gebruiker die een gebrek aan USB-poorten heeft.
Wil je kans maken op de hub met 7 poorten? Dan moet je creatief zijn! Schrijf een haiku waar een 7 in zit en mail die uiterlijk zondag 29 september naar ons.
Heb je liever de kleinere hub met 4 poorten? Bedenk dan 4 redenen waarom je die nodig hebt, en mail die ook uiterlijk zondag 29 september naar ons.
Uitslag in de volgende MacFan!
De USB Type-C 7-Port HUB van j5create.
Colofon
Hoe vond je deze editie?
Deze editie is alleen voor leden
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland
 

Word lid om deze editie in je inbox te lezen

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om lid te worden. Learn more.

Ben je al lid? Klik dan hier

Vul je e-mail adres in

We sturen deze editie naar je toe. Zorg er voor dat je het e-mail adres gebruiker waarmee je lid bent.