Bekijk profielpagina

MacFan – De laatste loodjes van 2020

Revue
 
 
22 december · Editie #99 · Bekijk online
MacFan
De laatste loodjes van 2020
Bijna #100
De laatste MacFan van dit jaar – voor onze reguliere lezers tenminste, onze betalende lezers krijgen er 29 december nog eentje. Dat is meteen een mijlpaal: nieuwsbrief #100! Dat vieren we volgende week dus in besloten kring. Word snel nog lid, voor slechts € 2 per maand, en je ontvangt hem ook!
Het beste van 2020
Aan het einde van het jaar reikt Apple altijd awards uit aan de beste apps van het afgelopen jaar. In meerdere categorieën: voor iPhones, voor iPads, voor Apple Arcade, en noem maar op. En natuurlijk ook voor de Mac. De hele lijst van winnaars kun je in de App Store bekijken, maar we lichten de Mac-winnaars er even voor je uit:
Fantastical op de Mac.
Fantastical op de Mac.
  • Mac-app van het jaar: Fantastical. Een agenda-app met wat meer mogelijkheden dan de standaard Agenda op je Mac. Apple prijst de app omdat het een oudere app is die zich aanpast aan nieuwe tijden. Zo zijn er allerlei opties voor videobellen in de agenda’s van Fantastical geïntegreerd. Misschien dat Apple met ‘nieuwe tijden’ ook ‘nieuwe verdienmodellen’ bedoelt. Apple wil graag dat app-ontwikkelaars een abonnementsmodel gebruiken (daar verdient Apple namelijk ook aan), en daar is Fantastical het afgelopen jaar op overgestapt. Wij vinden de prijs erg hoog voor een agenda-app: € 43,99 per jaar (of € 5,49 per maand).
  • Mac-game van het jaar: Disco Elysium. Apple noemt het spel ‘ruw, schitterend en beschouwend’ en ‘een adembenemende bespiegeling over systemische ongelijkheden, moeilijke keuzes, en wat ons maakt wie we zijn’. Wij hebben het nooit gespeeld – maar deze omschrijving klinkt als een literair meesterwerk. Misschien moeten we het toch eens proberen. Disco Elysium kost eenmalig € 28,99.
  • Arcade-game van het jaar: Sneaky Sasquatch. Games in Apple Arcade kun je uiteraard ook op je Mac spelen. Sneaky Sasquatch is een stuk luchtiger dan Disco Elysium. Je bent Bigfoot en moet eten zien te bemachtigen – en daarbij ondeugend zijn. Duidelijk een spel voor het hele gezin.
En dan zijn er nog wat dingen die we op de valreep van 2020 nog even moeten bespreken:
Een all-in-one abonnement in 2021?
Wat is de volgende stap voor Apple? Een Apple Car? Een Apple AR-bril? Apple heeft vele ijzers in het vuur. Volgens Loup Ventures is één van de toekomstplannen van Apple een abonnement waarbij je niet alleen gebruik kunt maken van iCloud, Apple Music, Apple TV+ en andere diensten (zoals het Apple One-abonnement dat Apple dit jaar in Amerika en een aantal andere Engelstalige landen heeft uitgebracht), maar ook van Apple-apparaten. Een abonnement met zowel software als hardware dus. Al je tech-behoeften samengepakt in één abonnement. Zodat je steeds een up-to-date Mac, iPhone en iPad hebt. Zou jij ervoor kiezen?
Krijgt de concurrentie het al benauwd?
Als Apple zo'n all-in-one tech-abonnement gaat aanbieden, heeft de concurrentie het nakijken. Techreuzen als Microsoft, Google en Samsung kunnen dat – in tegenstelling tot Apple – niet allemaal aanbieden. Uiteraard wel in samenwerking met andere bedrijven, maar dat werkt dan allemaal niet zo naadloos als bij Apple. Grote kans dat de concurrentie het wat benauwd begint te krijgen dus. Dat kreeg Microsoft het al door het nieuws dat je nu ook iOS-apps op een Mac met een M1-chip kunt installeren (mits de ontwikkelaar dat toestaat). Daarmee beschikt de Mac opeens over ongelooflijk veel software. Microsoft kan niet achterblijven, en probeert nu voor elkaar te boksen dat Android-apps ook op een pc met Windows 10 kunnen draaien. Ja, ze zweten peentjes bij Microsoft. Nog veel benauwder hebben ze het wellicht bij Intel, waar met de lancering van de M1-chip pijnlijk duidelijk is geworden dat Intel op een dood spoor zit met de x86-architectuur. Qualcomm gaat ondertussen ook een grote klant verliezen aan Apple – nu maakt het bedrijf nog modems voor Apple-apparaten. Maar Apple gaat ook die modems zelf ontwikkelen. Ja, Apple beheerst straks de hele keten. Het gaat razendsnelle en super-efficiënte Macs opleveren. Stuk voor stuk paradepaardjes. Toch hopen we dat de andere techbedrijven ook mee kunnen komen – een beetje concurrentie is altijd goed. Dat houdt Apple ook scherp.
Kerstcadeautje voor MacFans: 'Wat zegt Jack? – 2020'
Elke twee weken schrijft Jack Nouws een slotwoord in deze nieuwsbrief – scroll naar onderen voor de laatste van dit jaar. En net als vorig jaar hebben we al die slotwoorden van 2020 voor je gebundeld in een e-book dat je gratis kunt downloaden in Apple Books. We hebben er zelfs een trailer voor gemaakt:
Wat zegt Jack? – 2020
Het boek heeft een extra slotwoord van Jack (dat niet in de nieuwsbrief heeft gestaan) en een voorwoord van onze hoofdredacteur. Tegelijkertijd hebben we de editie van vorig jaar ook een update gegeven: die heeft een nieuwe cover, zodat het echt een serie wordt:
'Wat zegt Jack?' Edities 2019 en 2020.
'Wat zegt Jack?' Edities 2019 en 2020.
Meer e-books van MacFan kun je overigens bekijken op onze geheel vernieuwde website.
Timeular
In de nieuwsbrief-voor-leden van vorige week kondigden we een recensie aan van de Timeular, een gadget om op je Mac de uren van projecten bij te houden. We deelden al een uitpakfilmpje:
Snel uitpakken: Timeular
Snel uitpakken: Timeular
Maar we zijn nog niet helemaal klaar met reviewen, dus we stellen de recensie nog een week uit. Hij komt in de member-nieuwsbrief van volgende week. Dus als je precies wilt weten of het ding in het filmpje hierboven nou écht doet wat-ie belooft: word dan lid! (Of als je dat al bent: kijk volgende week in je mailbox!)
Iets om in de gaten te houden: CableTread
CableTread Venture Desk
CableTread Venture Desk
De nieuwe Mac mini met M1-processor blinkt niet uit in het hebben van veel poorten. En dat betekent al snel: adapters, dongles, verloopkabeltjes, en noem maar op. Sowieso veroorzaakt een Mac voor je het weet een oerwoud aan kabels achter je bureau. Heel erg ontsierend. Bij CableTread hebben ze een waanzinnig bureau ontworpen waarbij alle kabels, adapters, accessoires en zelfs de hele Mac mini in de onderkant van het bureaublad zitten verwerkt. Het ziet er ongelooflijk fraai uit (zo mooi dat de onderkant opeens het bekijken waard is) en lijkt ons enorm handig. Helaas is het ding pas in 2021 te bestellen – en vermoedelijk eerst alleen in San Francisco en omgeving (waar CableTread vandaan komt). Maar het is iets om in de gaten te houden. Op de site van CableTread staat overigens ook de CableTread Lite: een accessoire die je onder bestaande bureaus kunt plakken. Ook pas in 2021 beschikbaar overigens. Voorlopig blijft het dus even bij kwijlen…
Design voor het nieuwe jaar – met korting van MacFan
Nog een klein cadeautje: als MacFan-lezer kun je met 15% korting shoppen bij DesignNest. Dat is de nieuwe naam van het voormalige Allocacoc (wat ook een onmogelijke naam was, en niemand had door dat het Coca Cola achterstevoren was, met één letter te veel). Allocacoc was bekend vanwege de handige PowerCube-stekkerblokken – en die verkopen ze nog steeds – maar inmiddels hebben ze ook andere leuke en handige dingen voor Mac-gebruikers. Wil je bijvoorbeeld staand werken, maar ligt een bureau dat omhoog en omlaag kan buiten je mogelijkheden? Probeer dan eens een Levit8 voor je MacBook – even uitklappen, en je kunt achter je MacBook staan zonder je bureau te verhogen. Of ga voor de Moft – een laptopstand die je niet ziet als je erop werkt. Voor kerstcadeautjes is het inmiddels te laat, maar misschien zijn dit ook wel meer cadeautjes voor jezelf… en is het nieuwe jaar een goed excuus om jezelf te trakteren op een betere werkplek!
Levit8
Levit8
MacFan heeft 15% korting voor je geregeld, op het hele assortiment van DesignNest. Geldig tot en met 31 januari 2021. Gebruik bij het bestellen deze kortingscode:
MACFAN15OFF
🎄 Fijne kerstdagen! 🎄
En voor we het slotwoord aan Jack geven: Fijne kerstdagen namens de redactie van MacFan! Maak er fijne dagen van. En als we elkaar dit jaar niet meer treffen in jouw mailbox: alvast een heel goed begin van 2021!
Tot slot... Wat zegt Jack?
Op 7 januari waagde ik me aan een gemakkelijke voorspelling over wat ons te wachten stond aan Macs. Wat er later in 2020 gebeurde, had niemand kunnen bedenken: Apple en Google die samen de privacyvriendelijke grondslag voor een corona-app ontwikkelen. ‘When hell freezes over’, zeggen de Amerikanen over iets totaal onwaarschijnlijks. Dat je Google en privacyvriendelijkheid in één adem noemt dus. Dat wordt dus paaseieren rapen met Pinksteren.
– Jack Nouws, Macfundamentalist

Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland