Bekijk profielpagina

MacFan – De mooiste Mac ooit

Revue
 
 
20 april · Editie #116 · Bekijk online
MacFan
Vanwege groot Mac-nieuws gaat deze editie naar al onze lezers en niet alleen naar members! Members krijgen in de loop van deze week een extra editie.
De mooiste Mac ooit
Vanavond was het dan zover: Apple lanceerde de mooiste Mac ooit. We hebben hem alleen nog maar op plaatjes en in de videopresentatie van Apple gezien – niet eens in het echt – maar we durven dat toch al te zeggen. Allemachtig, wat is die nieuwe 24-inch iMac prachtig. We duiken er zo in… maar eerst een paar andere nieuwe dingen die Apple op ons afvuurde vanavond:
Een paarse iPhone en meer
Een paarse iPhone 12 en iPhone 12 mini
Een paarse iPhone 12 en iPhone 12 mini
Nadat Tim Cook eerst iets vertelde over Apple Card Family, haastte hij zich vervolgens om een nieuwe Podcasts-app te introduceren (waarin het voor makers ook mogelijk wordt om luisteraars te laten betalen, dat is wel een groot ding in de podcastwereld), waarna hij fluks een paarse iPhone 12 en eveneens paarse iPhone 12 mini liet zien, om daarna halsoverkop door te gaan naar de introductie van iets dat vroeger als een One more thing zou zijn aangekondigd, maar nu snel als voorafje werd geserveerd: AirTags. (Cook en de zijnen hadden haast, want er stond duidelijk nog veel meer op het programma.)
Nooit meer je sleutels kwijt met AirTags
AirTags.
AirTags.
Dit zijn ze dan, de AirTags die we vorige week al voorspelden. Een soort knopen, uitgerust met een bluetooth-zender. Stop ‘m in je portemonnee of in je handtas, en je kunt via de app 'Zoek mijn’ die portemonnee of handtas terugvinden als je hem kwijt bent. Er zit ook een speakertje in, zodat het ding geluid kan maken. Heb je een iPhone 11 of hoger, dan kun je dankzij de ingebouwde Ultra Wideband-technologie gebruikmaken van ‘Nauwkeurig zoeken’. Je iPhone wijst dan als je in de buurt bent héél precies aan waar het verloren object ligt. Ook ideaal voor aan je sleutelbos natuurlijk, dus Apple heeft ook sleutelhangers en andere accessoires om AirTags in te stoppen:
AirTag-accessoires van Apple.
AirTag-accessoires van Apple.
Een AirTag kost € 35. Apple verkoopt ze ook als setje van vier, voor € 119. Je kunt ze vanaf vrijdag bestellen, en ze worden geleverd vanaf 30 april. En ja: ze kunt ze personaliseren met emoji of je initialen. Apple had ook nog een geruststellende privacy-mededeling: AirTags tracken objecten, geen personen. Ofwel: je data zijn safe. Niemand kan erover beschikken, Apple ook niet.
Hilarische commercial
Apple maakte overigens een hilarische commercial over iemand die zijn sleutels kwijt is en afdaalt in zijn bank, op een moderne interpretatie van Saint-Saëns’ Aquarium:
Introducing AirTag
Ook maar even noemen: de nieuwe Apple TV
We zijn een Mac-nieuwsbrief, maar laten we meteen maar even alles noemen wat Apple vandaag lanceerde. Ook een nieuwe Apple TV 4K. Die er van buiten nog precies hetzelfde uitziet, maar er zit nu wel een A12 Bionic in. Voor nog betere prestaties, vooral bij games. Geniaal is de manier waarop de nieuwe Apple TV je (samen met je iPhone) je tv-scherm laat kalibreren, voor perfecte kleuren. De Color Balance-functie gebruikt de sensoren van nieuwere iPhones om het scherm te meten – en vervolgens past Apple TV aan hoe het kleuren laat zien op dat tv-scherm. Briljant. Zou Apple ook moeten introduceren bij de Mac, voor iedere Mac mini- of Mac Pro-gebruiker met een beeldscherm dat niet van Apple is.
De meest in het oog springende vernieuwing bij de Apple TV is evenwel de vaak vervloekte afstandsbediening. Die is volledig vernieuwd, en is eigenlijk een kruising van twee eerdere Apple-afstandsbedieningen:
De nieuwe Siri Remote combineert elementen van twee eerdere remotes.
De nieuwe Siri Remote combineert elementen van twee eerdere remotes.
De nieuwe Apple TV 4K is vanaf volgende maand beschikbaar voor € 199 en € 219 (met respectievelijk 32 en 64 GB opslagcapaciteit). De nieuwe Siri Remote is ook los te koop voor € 65.
En toen kwam het dan: de nieuwe iMac
Apple jakkerde door al het bovenstaande heen, om vervolgens echt de tijd te nemen voor wat wij nu al de mooiste Mac ooit durven te noemen: de gloednieuwe 24-inch iMac. Meteen maar een plaatje:
De nieuwe 24-inch iMac.
De nieuwe 24-inch iMac.
Geef toe, je wilt toch meteen je creditcard trekken? Zo dun! En die kleuren!
Een iMac om te likken
Dit is de Mac waarop we zaten te wachten. Want die MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini die we eind vorig jaar zagen, hadden weliswaar die spectaculaire M1-chip, maar verder was het ‘nieuwe wijn in oude zakken’, zoals onze columnist Jack Nouws het noemde. Uiterlijk was er niks veranderd. Maar dan deze nieuwe iMac! Hij komt in zeven kleuren, waarvan vooral de gele en de blauwe varianten ons enorm aanspreken. Om te likken, zoals Steve Jobs zou zeggen.
De nieuwe iMac komt in zeven kleuren.
De nieuwe iMac komt in zeven kleuren.
Niet alleen de kleuren zijn prachtig. Kijk ook eens hoe dun het ding is! De vorige iMacs leken dun, omdat de achterkant een beetje bol liep, maar ze waren het niet echt. Deze wel. Maar 11,5 mm ‘dik’. Dat is niks!
Er is nog steeds een ‘kin’
Er waren veel geruchten dat de nieuwe iMac geen ‘kin’ meer zou hebben: dat het net als een iPad één groot scherm zou zijn. Kennelijk lukt dat nog niet, want dan had Apple het zeker gedaan – maar er zit nu nog een strook aluminium onder het scherm. Een Apple-logo zit daar overigens niet meer, opvallend genoeg. Die zit alleen groot op de achterkant.
Wat is-ie mooi hè?
Wat is-ie mooi hè?
Gewoon een M1, maar wel een betere camera
Een beetje ‘teleurstellend’ (als je dat mag zeggen) is dat de nieuwe iMac precies dezelfde M1 heeft die vorig jaar ook in de MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini werd gestopt. Met een 8-core CPU en 8-core GPU. Geruchten over veel meer cores, klopten dus niet (wellicht voor de Mac Pro, in de toekomst). Om in de gaten te houden trouwens: de goedkoopste 24-inch iMac heeft een 8-core CPU en maar 7-core GPU. Da’s misschien prima (want ook megasnel), maar die variant heeft volgens de productpagina van Apple ook maar twee USB-C poorten (allebei met Thunderbolt, dat wel), en niet vier. De goedkope variant is ook maar in vier kleurstellingen verkrijgbaar, en niet in zeven. Als je bestelt: let goed op de details.
Mac met fans
De nieuwe iMac heeft twee kleine ventilatoren ingebouwd, waardoor de M1-chip wel wat meer toeren kan maken dan bijvoorbeeld de MacBook Air. Apple zegt dat de iMac ondanks deze twee fans nauwelijks hoorbaar is.
De M1 is dus hetzelfde als in eerdere Macs met Apple Silicon, maar nieuw zijn de verbeterde 1080p FaceTime HD-camera, drie ingebouwde microfoons van ‘studiokwaliteit’, en zes speakers voor kamervullend geluid. En dat alles met een 4,5K-beeldscherm, voorzien van True Tone. Ook nieuw: een magnetische oplaadkabel (de kabel zelf heeft een stoffen omhulsel) met een losse adapter. In die adapter zit meteen ook de ethernet-poort… scheelt weer een kabel op je bureau! En om nog even op de looks terug te komen… hadden we al gezegd dat de Magic Mouse, het Magic Keyboard en het Magic Trackpad in bijpassende kleuren komen?
De Magic Mouse in bijpassende kleuren.
De Magic Mouse in bijpassende kleuren.
Het nieuwe Magic Keyboard is sowieso nog het vermelden waard. Het komt in twee varianten (en meerdere kleuren dus). Beide varianten hebben een aantal nieuwe toetsen, voor Spotlight, dicteerfunctie, ‘Niet storen’ en emoji. De duurdere variant heeft daarnaast ook Touch ID – om je Mac te ontgrendelen met je vingerafdruk. Of bijvoorbeeld een betaling te doen via Apple Pay.
Uiteraard is er ook een grotere variant van het toetsenbord met numeriek toetsenblok.
Extra vermelding: een presentatie in onesie
De nieuwe iMac werd gepresenteerd door Colleen Novielli (Mac Product Marketing). En waar we bij recente Apple-presentaties wel eens het gevoel kregen dat sommige presentatoren er een modeshow van maakten, was Novielli gekleed in een denim onesie en sneakers. En dat gaf ons een beetje het Steve Jobs-gevoel. Het is in lijn met zijn look: jeans, zwarte coltrui, sneakers. Dat is Apple!
Colleen Novielli
Colleen Novielli
En toen werd het vreemd... en beangstigend...
Na de presentatie van de iMac werd het opeens wat weird. Er startte een video met een jongen die in een Mission Impossible-achtige situatie een M1-chip wist te ontvreemden uit het Mac-lab van Apple… vervolgens bracht hij het naar een ander lab, waar hij een latex masker van zijn hoofd trok en toen bleek dat de jeugdige krullenbol al die tijd Tim Cook was. En wat deed Cook? Hij plaatste de gestolen M1-chip in… een iPad Pro!
Bekijk de video hier nog eens:
Mission Implausible
Bizarre ontwikkeling… niet alleen omdat het een wat vreemde video was (Tim Cook hoeft als CEO niet zoveel moeite te doen om een M1-chip in handen te krijgen), maar ook omdat niemand deze ontwikkeling (voor zover wij weten) had voorspeld. Een M1-chip in een iPad! De M staat notabene voor ‘Mac’! Over de implicaties daarvan kunnen we eindeloos speculeren en filosoferen – feit is in ieder geval dat de Mac en de iPad hiermee nóg dichter bij elkaar komen. Nog dichter dan we misschien al dachten.
De nieuwe iPad Pro die Apple liet zien, is een beest van een apparaat. Je kunt hem kopen met tot wel 2 TB aan opslagruimte (!), een Liquid Retina XDR-scherm (alleen bij 12,9-inch versie) en 5G. Dat Liquid Retina XDR-scherm werkt met mini-leds; 10.000 mini-leds in één scherm, om precies te zijn. Het zorgt voor een extreem hoge helderheid van het beeld. Ook alweer om je vingers bij af te likken, maar… we zijn een Mac-nieuwsbrief, dus we blijven niet te lang bij de iPad Pro plakken. Of moeten we zeggen ‘portable-Mac’? Want met die M1 aan boord… wat is nog een Mac, en wat is een iPad?! Is echt alleen nog het besturingssysteem het verschil? O, stof voor eindeloze discussies!
Je zal het maar mooi vinden
Apple kondigt nieuwe Beats-koptelefoon aan.
En tot slot: hulde aan de Apple-medewerker die over bovenstaand nieuw product van Apple zei: ‘Laten we dat maar ergens op YouTube zetten, en niet in de keynote doen.’ Die kleuren… Enfin, smaken verschillen.
Wij sluiten liever af met nog één keer die supermooie iMac:
Ôôôôh...
Ôôôôh...
Dat was hem voor vandaag… tot de volgende editie!
(advertentie)
(advertentie)
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland