Bekijk profielpagina

MacFan – Diagonaal video's kijken

Revue
 
 
14 mei · Editie #18 · Bekijk online
MacFan
Diagonaal video's kijken
Ken je dat: je wilt even snel zien hoe je iets moet doen in Photoshop of Final Cut Pro, maar de tutorialmaker op YouTube kletst eerst tien minuten vol voor hij zijn tip of truc laat zien. Noodgedwongen zit je het hele kletspraatje uit. Of nog erger: je skipt snel een paar minuten, om vervolgens te ontdekken dat je een cruciale opmerking hebt gemist, waardoor je alsnog terug moet naar het eindeloze gewauwel.
Steeds meer handige informatie is te vinden in video’s, maar die kosten behoorlijk wat tijd om te bekijken. Bij lezen hebben we dat probleem minder, dankzij ons vermogen om ‘diagonaal’ te lezen: je ogen scannen de tekst van de eerste letter linksboven tot de laatste letter rechtsonder, en je registreert snel waar de belangrijke passages staan die je moet lezen. De rest sla je over. Dat is het voordeel van tekst: je hebt overzicht. Een video dwingt je netjes mee te gaan in het verteltempo van de maker.
Een Apple Keynote bekijk je met Dynamo gewoon een stukje sneller.
Een Apple Keynote bekijk je met Dynamo gewoon een stukje sneller.
Vertragen en versnellen
Om snel door video’s heen te werken, moet je eigenlijk constant kunnen versnellen en weer vertragen. YouTube heeft daarvoor al tools ingebouwd: met shift > versnel je een filmpje en met shift < schakel je weer terug in snelheid. YouTube heeft meer toetsenbord-functies die handig zijn:
◀︎ spoel 5 seconden terug
▶︎ spoel 5 seconden vooruit
j spoel 10 seconde terug
l spoel 10 seconden vooruit
0 herstart video
. één frame vooruit als de video op pauze staat
, één frame achteruit als de video op pauze staat
(Meer controls vind je hier.)
Op snelheid komen met de F
Handig, maar om de een of andere reden onthouden wij dat soort sneltoetsen nooit. Daar hebben meer mensen last van, en dus is er een app die het versnellen en vertragen van online video’s nog makkelijker maakt: Dynamo. Als je de app hebt geïnstalleerd (het is eigenlijk een Safari-extensie verpakt als een app), kun je voortaan vooruitspoelen met de F van fast en terugspoelen met de S van slow. Met de D zit je weer op de normale snelheid (logisch op je toetsenbord: de D staat tussen de S en de F in), maar eigenlijk heb je die niet nodig, want met een paar tikjes op de S of de F krijg je de snelheid ook weer normaal.
Een Keynote die dankzij Dynamo 9,9x zo snel wordt afgespeeld, is lekker vlot voorbij... maar is niet echt meer te volgen.
Een Keynote die dankzij Dynamo 9,9x zo snel wordt afgespeeld, is lekker vlot voorbij... maar is niet echt meer te volgen.
Druk één keer op de F en de video versnelt ietsjes. Houd de knop ingedrukt en hij gaat steeds sneller – niet alleen het beeld, maar ook het geluid. Grote cijfers in beeld laten precies zien hoe hoog de versnelling (of vertraging) is. De toetsen zijn makkelijker te onthouden dan de shift-combinaties van YouTube zelf. En er zijn meer voordelen: YouTube versnelt hooguit 2x, Dynamo gaat tot bijna 10x (9,9 om precies te zijn). Nog een voordeel: Dynamo werkt ook met andere videoplatformen. Vimeo bijvoorbeeld, dat zelf geen functies voor versnellen en vertragen heeft. Nog een bonus: met de E schakel je snel advertenties in video’s uit. Handig als je nog geen adblocker hebt die dat doet.
De reden dat we deze app deze week bespreken? Vorige week kostte hij nog € 3,99 – nu is-ie plots gratis.
Dynamo | gratis | ★★★★★
DIT VONDEN WE OOK NOG VOOR JE:
  • Het is nu echt bijna afgelopen voor Aperture. Apple stopte in 2015 met de fotobewerkingsapp, maar tot nu toe konden gebruikers Aperture moeiteloos blijven gebruiken. De app is immers 64-bit. Toch kondigt Apple nu aan dat het na macOS Mojave echt afgelopen is met Aperture: de app werkt niet meer op de volgende versie van macOS.
  • Er was een tijd dat elke Mac werd geleverd met een audiocassette – met daarop A Guided Tour of Macintosh. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar het was echt zo. Wie nog eens wil luisteren naar zo'n ouderwetse Macintosh-tape: we vonden er eentje op YouTube. Je kunt ‘m hieronder beluisteren! (En eventueel versnellen met Dynamo – hij duurt best lang.)
A Guided Tour of Macintosh and A Guided Tour of MacWrite & MacPaint
Tot slot... Wat zegt Jack?
‘Hoe hoog was jouw eerste salaris?’ vroeg een Twitteraar. Ik weet het nog precies. Omdat ik toevallig in 2018 bij hetzelfde bedrijf als in 1990 weer een contract kreeg, gooide ik mijn nettosalaris door de inflatiecorrectieberekenaar. Daar kwam uit dat ik 29 jaar later exact hetzelfde verdien als toen. Met dank aan de gestegen belastingdruk. Of eigenlijk, de verschuiving van de belastingdruk van bedrijven naar personen. Fatsoen is niet alleen arbeidsomstandigheden, milieubeheer en duurzaamheid. Het is evenredig belasting betalen. Ik kijk ook naar jou, Apple.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland