Bekijk profielpagina

MacFan – Een app die niet helpt

Revue
 
Zo gaat dat dan... we waren zo druk bezig met macOS Catalina installeren, dat we niet eens in de gate
 
9 oktober · Editie #34 · Bekijk online
MacFan
Zo gaat dat dan… we waren zo druk bezig met macOS Catalina installeren, dat we niet eens in de gaten hadden dat we de verkeerde datum hadden ingesteld voor deze nieuwsbrief. Dus hij is een half dagje te laat… sorry!

Een app die doelbewust tegenwerkt
Er zijn talloze apps die je helpen om lekker te schrijven. Met een interface die niet afleidt, met zen-geluiden op de achtergrond, of met inspirerende quotes zodra je de app opent. De app Unhelpful doet niets van dit alles. Zoals de naam al doet vermoeden, is de app zelfs uiterst onbehulpzaam. Om niet te zeggen tiranniek. De app heeft een minimalistische vormgeving (zoals andere schrijfapps), wat op zich uitnodigend is, maar voor je gaat typen, laat de app je bepalen hoeveel woorden je wilt schrijven. 100? 500? 1000? Stel je doel in en begin te typen. Zolang je doortikt, is er niks aan de hand. Maar zodra je even stopt, begint Unhelpful zelf woorden toe te voegen. En dat zijn niet de woorden die je zoekt. Sowieso zijn ze Engels, dus de kans dat Unhelpful een briljante toevoeging doet, is vrij minimaal. De eerste keer dat Unhelpful zelf begint te schrijven, is het nog grappig. Maar daarna wordt het al snel bloedirritant. En dus blijf je al snel typen om te voorkomen dat Unhelpful je tekst ruïneert. Zodra je je gestelde doel haalt, stopt Unhelpful met het irritante gedrag. Je kunt dan gewoon rustig doortypen, met zoveel pauzes als je wilt.
Unhelpful schrijft zelf zodra jij stopt met typen. Het is zo irritant dat je stug blijft typen en je gestelde woorddoel snel haalt.
Als je even stopt met schrijven, voegt Unhelpful eerst langzaam wat woordjes toe – maar het gaat steeds sneller, en op een gegeven moment zo vlug dat het zelfs lastig is om het weer te verwijderen. Sowieso werkt selecteren en verwijderen niet meteen; je moet eerst weer zelf gaan typen voor je iets kunt doen.
Iets voor jou, zo'n tirannieke app? Grappig om te proberen is het in ieder geval. Voor de prijs van € 1,09 is het een leuk geintje om even te proberen. Nog leuker om een huisgenoot erachter te zetten als hij een sollicitatiebrief moet schrijven, en dan zeggen: “Dit is de enige tekstverwerker die ik heb! Succes!”
Unhelpful | € 1,09 | ★★☆☆☆
Trucje: Weg met blokkerende overlays
Links de webpagina die is geblokkeerd met een overlay. Rechts diezelfde pagina prima leesbaar in Reader-weergave.
Je klikt in Safari op een link, er verschijnt een artikel in beeld, je begint met lezen en boem: een overlay over de hele pagina. Weg artikel. Waarschijnlijk moet je betalen om verder te lezen, al kan het ook wel eens zijn dat een advertentie zich hinderlijk gedraagt. Nou raden we je altijd aan om nieuwssites die je vaak bezoekt te steunen met een donatie, maar soms wil je gewoon even snel dat ene artikel lezen. Dat artikel dat je al voor je ogen had – tot die overlay er overheen schoof. Er is vaak een heel simpele oplossing om toch door te lezen: klik in de locatiebalk van Safari de Reader-weergave aan. Dat is het symbooltje dat op pagina’s met veel tekst links van het webadres verschijnt:
Links zie je de knop voor de Reader-weergave.
Als je het aanklikt, wordt het knopje donker. De webpagina verliest tegelijkertijd al zijn vormgeving; opeens is het een simpele tekstpagina. Niet mooi, maar het leest wel lekker, en de overlay ben je kwijt. Een simpel trucje dat in veel gevallen werkt.
Als Netflix flikkert
Er is een goede reden om Netflix in Safari te kijken, en niet in Chrome of Firefox. Safari ondersteunt namelijk weergave van films en series in 1080 pixels; Chrome en Firefox blijven steken bij 720 pixels. Maar voor een heel aantal Netflix-kijkers is Safari een drama de laatste tijd: het scherm begint te flikkeren zodra je een serie zit te kijken, met name als je ondertitels aanzet. De simpelste oplossing is genoegen nemen met een resolutie van 720 pixels in Chrome of Firefox, maar als je echt hecht aan beter beeld en niet wilt wachten op een fix van Apple, kijk dan hier eens voor wat oplossingen.
En het is zover: macOS Catalina is er!
Wij hebben macOS Catalina (sinds maandag te downloaden) meteen geïnstalleerd. In de volgende nieuwsbrief een uitgebreidere analyse, maar hier alvast een paar opvallende zaken:
  • Als je klaar bent met Dropbox omdat je het met je gratis account nog maar op drie apparaten kunt gebruiken, en je je heel erg had verheugd op iCloud Folder Sharing in Catalina: helaas, het delen van mappen in iCloud met anderen is nog niet mogelijk. Apple heeft die aangekondigde functie uitgesteld tot komend voorjaar. Het delen van individuele bestanden kan wel. Voor het delen van mappen blijf je dus nog even aangewezen op Dropbox of Google Drive.
  • Ben je een actieve Photoshop- of Lightroom-gebruiker, dan kun je misschien beter nog even wachten met upgraden naar Catalina. Er wordt online gewaarschuwd dat die applicaties nog niet helemaal lekker werken met de laatste versie van macOS. Beter is het om te wachten tot Adobe de oneffenheidjes eruit heeft gehaald.
  • Denk sowieso goed na voor je overstapt: apps die niet 64-bit zijn, zullen in Catalina niet meer openen. De installer van Catalina waarschuwt daar overigens wel voor:
Het installatieprogramma waarschuwt als er apps op je Mac staan die na de installatie van Catalina niet meer werken. Op onze MacBook Air zweefde nog een oude versie van Pages rond, die we inmiddels niet meer gebruiken.
Winnaars van de weggeefactie
En tot slot: de winnaars van de weggeefactie van twee weken geleden. We beloofden twee USB Type-C hubs van j5create: een hub met 7 USB-poorten en een hub met 4 USB-poorten. Een cadeautje van onze vrienden van 2Serve. Om kans te maken op de hub met 7 poorten moest je een haiku schrijven met het getal 7 erin. De winnaar is Roelof Jansma, die deze haiku instuurde:
ik tel er zeven
datapoorten op een rij
snoeren in de knoop
En de hub met 4 poorten gaat naar Jessica de Groot. Gefeliciteerd, allebei! De hubs komen zo snel mogelijk jullie kant op.
Colofon
Hoe vond je deze editie?
Deze editie is alleen voor leden
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland
 

Word lid om deze editie in je inbox te lezen

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om lid te worden. Learn more.

Ben je al lid? Klik dan hier

Vul je e-mail adres in

We sturen deze editie naar je toe. Zorg er voor dat je het e-mail adres gebruiker waarmee je lid bent.