Bekijk profielpagina

MacFan – Een koptelefoon met de prijs van een iPhone

Revue
 
 
8 december · Editie #97 · Bekijk online
MacFan
De nieuwe AirPods Max.
De nieuwe AirPods Max.
Een koptelefoon voor € 629
Daar is-ie dan: de AirPods Max. We kondigden hem al een paar keer te vroeg aan, maar vanaf vandaag is-ie er dan echt. Apple doopte hem niet AirPods Studio, maar AirPods Max – Apple hergebruikt graag namen en achtervoegsels. Waarom zou je een koptelefoon van € 629 van een originele naam voorzien, nietwaar.
Ja, die prijs lees je goed. € 629. Duurder dan de goedkoopste iPad en een Apple Watch Series 3 samen. Absurd. Ter vergelijking: de duurste koptelefoon die je bij concurrent Bose kunt vinden, kost € 449,95. En dat is dan de duurste koptelefoon in een assortiment dat al begint bij € 199,95. Apple verkoopt één koptelefoon en die is duurder dan een iPhone XR met 64 GB. Over die prijs zal her en der op sociale media nog wel wat worden opgemerkt.
De AirPods Max komt in vijf kleuren.
De AirPods Max komt in vijf kleuren.
Goed, we zullen de prijs maar even vergeten en kijken naar wat dit ding allemaal kan. Het moet toch wel de koptelefoonhemel zijn. Laten we eerst even naar het filmpje van Apple kijken:
Introducing AirPods Max.
Samengevat: een draadloze over-ear koptelefoon, met superlichte oorkussens en een zwevende hoofdband (met een ventilerende mesh) die gewicht gelijkmatig over je hoofd verdeelt. Het frame is van roestvrij staal, deels bedekt met een zachte laag, en de oorschelpen zijn van geanodiseerd aluminium. Die oorschelpen kunnen los van elkaar draaien, voor een perfecte drukverdeling. Op de schelpen zitten kussens van traagschuim, afgedekt met een fluweelzachte netstof. We typen nu de informatie van Apple over hè – we hebben het ding nog niet zelf op het hoofd kunnen zetten.
Met digitale kroon
De Max ondersteunt uiteraard Siri, maar er zit ook een digitale kroon op (precies zoals op de Apple Watch), waarmee je makkelijk het volume kunt aanpassen of naar een volgend of vorig nummer kunt gaan. En dan het geluid. Dat is volgens Apple ‘high-fidelity met de beste actieve ruis­onderdrukking ooit’. Zes ingebouwde microfoons registreren het omgevingsgeluid, zodat de koptelefoon dat desgewenst weg kan filteren. Wil je dat niet, dan schakel je naar de Transparantiemodus, die juist geluid doorlaat. De AirPods Max ondersteunt ook ruimtelijke audio, met dynamische hoofdtracking. Zo lijkt het alsof je films en series hoort in surround sound, alsof je in de bioscoop zit. Dat kan allemaal dankzij ingebouwde gyroscopen en versnellingsmeters. En natuurlijk de krachtige H1-chips van Apple (er zitten er twee ingebouwd), met tien audiocores per stuk.
Dus, ja, het is een halve computer op je hoofd. En misschien rechtvaardigt dat de prijs wel. Maar hoeveel mensen geven zo'n bedrag uit aan een koptelefoon? Wij posten nog maar een keer de draadloze Supreme On van Teufel, die we twee weken geleden bespraken:
Snel uitpakken: Teufel Supreme On
We weten nu zeker dat die Supreme On met zijn prijs van € 149,99 voor de meeste lezers een stuk haalbaarder is als nieuwe draadloze koptelefoon voor bij de Mac. En hij komt ook in meerdere kleuren.
Review: De nieuwe Mac mini M1
MacFan-auteur Harry Hol was de eerste van ons die een Mac mini M1 kocht. Behalve jaloerse blikken en verzuchtingen als ‘dat wil ik ook’, leverde het hem natuurlijk ook de vraag ‘schrijf even een review’ op. En die lees je hieronder: Harry’s eerste ervaringen met zijn gloednieuwe Mac met een M1-chip.
door Harry Hol
De afgelopen maanden gebruikte ik mijn 15-inch MacBook Pro (mid 2014) vooral voor videobewerking. En hoewel het beestje dat nog steeds heel goed doet, begon ik toch de grenzen van zijn vermogen te naderen. Ik run een YouTube-kanaal waar ik complottheorieën onderuithaal en verspreiders van desinformatie (zoals Robert Jensen en Willem Engel) factcheck. Omdat ik graag wil dat de video’s behalve informatief ook amusant zijn én er gelikt uitzien, maak ik gebruik van een aantal applicaties om de boel met special effects op te leuken. Zo stapte ik over van iMovie naar Final Cut Pro [Apple heeft de X stilletjes geschrapt – red.] en gebruik ik Motion voor allerlei speciale effecten. Tenslotte heb ik een paar prijzige plugins gekocht van Pixel Film Studios voor motion tracking. Hiermee kan ik bijvoorbeeld het T-shirt dat Robert Jensen draagt vervangen door iets anders. Wat ik maar wil. O, de macht… de macht! 
Al die dingen zijn processor-intensief. En hoewel Final Cut Pro het best goed volhield op mijn oude MacBook, zat ik steeds vaker naar een draaiende strandbal te kijken, terwijl er iets op de achtergrond gedaan werd. Als ik het uiterste vroeg van Motion, denk aan vuur-, rook- en magie-effecten, kreeg de Macbook Pro het gewoon te zwaar te verduren. Ik had niet verwacht dat de Mac Mini M1 de oplossing zou zijn. Ik kon me gewoon niet voorstellen dat een Mac van € 799 het beter zou doen dan mijn MacBook Pro. Maar de eerste verslagen van het front toonden het tegendeel. Videobewerkers ontdekten dat de M1 het in een aantal gevallen zelfs beter doet dan een Mac Po van € 7.000. 
Is 8 GB geheugen genoeg?
Ik besloot de sprong te wagen, en na veel wikken en wegen koos ik toch maar het goedkoopste model met ‘slechts’ 8 GB geheugen. Dit bleek een goede beslissing. Want hoewel het niet mogelijk is om het geheugen uit te breiden (je zit vast aan wat je koopt), draait alles zoals ik het wil en op extreem hoge snelheid. 
Harry monteert in Final Cut Pro op zijn Mac mini met een M1-chip moeiteloos een scène met vier keer zichzelf in beeld. 8 GB volstaat; volgens Apple is voor Final Cut Pro zelfs 4 GB al voldoende.
Harry monteert in Final Cut Pro op zijn Mac mini met een M1-chip moeiteloos een scène met vier keer zichzelf in beeld. 8 GB volstaat; volgens Apple is voor Final Cut Pro zelfs 4 GB al voldoende.
Monteren gaat super-soepel en het renderen van video’s zelfs achterlijk snel. Zonder dat de Mac geluid maakt, wat een verademing is vergeleken met het woeste blazen van de MacBook Pro bij het uitspugen van een videobestand.
Er zijn ook beperkingen
Er zitten een paar mitsen en maren aan die M1-mini. Het ding is zeer karig qua poorten (ik heb wat hubjes gekoppeld om dat op te lossen) en dingen die ik vanzelfsprekend vond op mijn MacBook (webcam, microfoon, SD-kaartlezer) heb ik nu los aan moeten schaffen. Toetsenbord, muis en monitor had ik uiteraard al in huis. Iets om rekening mee te houden als je niet eerder met een Mac mini werkte.
Het grootste minpunt voor mij is dat de dure motion tracking-plugin niet compatible is met de M1-chip. Dat wordt opgelost, een gratis upgrade is in de maak, maar als je specifieke plugins gebruikt en absoluut niet zonder kunt, is het slim om eerst te kijken of die plugins al compatible zijn.
Rosetta 2 vertaalt op een Mac met een M1-chip alle Intel-apps, zodat je ze toch kunt openen. Maar Rosetta werkt niet voor plugins die je in andere apps gebruikt, zoals effectenplugins in Final Cut Pro. Die moeten door de ontwikkelaar eerst worden bijgewerkt.
Rosetta 2 vertaalt op een Mac met een M1-chip alle Intel-apps, zodat je ze toch kunt openen. Maar Rosetta werkt niet voor plugins die je in andere apps gebruikt, zoals effectenplugins in Final Cut Pro. Die moeten door de ontwikkelaar eerst worden bijgewerkt.
Afgezien van deze mitsen en maren, is de M1 een puur genot om mee te werken. Snel. Stil. Extreem krachtig. Voor creatief gebruik is dit een no-brainer. Zelfs met maar 8 GB. 
VOLGENDE WEEK:
In onze member-nieuwsbrief die volgende week verschijnt, kijken we nog verder naar de Mac mini. Hoe gaat dat apparaat zich verder ontwikkelen? Het interieur van de huidige mini doet vermoeden dat er iets op stapel staat…
Tot slot... Wat zegt Jack?
Het is misschien niet de tijd om in mijn MacBook Pro uit 2014 een nieuw accu te laten zetten. Maar ik doe het toch, want ik ben nog steeds verbaasd over en tevreden met de snelheid en betrouwbaarheid van het apparaat. Laatst kreeg ik een Mac mini uit 2012 met 4 GB RAM en een HD. Onwerkbaar traag, tot ik hem opwaardeerde naar 10 GB RAM en er een SSD in stopte. Wat een snelheid! Daarom raak ik voorlopig geen Mac met M1 aan. Veel te bang dat ik anders alle plezier in mijn ouwe beestjes verlies.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland