Bekijk profielpagina

MacFan – Extra editie: Wat is er gebeurd?

Revue
 
 
12 juli · Editie #24 · Bekijk online
MacFan
Wat is er gebeurd met de MacBooks?
Als een donderslag bij heldere hemel was het nieuws er opeens, afgelopen dinsdag: Apple heeft de 12-inch MacBook de nek omgedraaid. Het nieuws kwam naar buiten op het moment dat MacFan al onderweg was naar de lezers. Dus hebben we de tijd genomen om eens te analyseren wat er nou is gebeurd – en wat dat betekent voor MacBooks.
Eerst even het nieuws van deze week samengevat:
  • De lichtste MacBook die Apple verkocht, de 12" MacBook, is gediscontinueerd.
  • De vorige generatie MacBook Air – de laatste MacBook met een verlicht Apple-logo – wordt ook niet meer verkocht.
  • De MacBook Pro zonder Touch Bar is slachtoffer nummer 3: ook deze ‘instap-Pro’ is verdwenen.
  • De nieuwe MacBook Air is iets goedkoper geworden (begint nog steeds bij € 1.249) en is nu voorzien van True Tone voor een natuurlijker beeld.
  • De vernieuwde MacBook Pro heeft nu quad-core processors van de 8e generatie.
In ieder geval is het nu weer overzichtelijk
De MacBook-lijn was verwarrend. Met een MacBook Air die ondanks de naam ‘Air’ zwaarder was dan de MacBook, en met een uitgeklede MacBook Pro zonder Touch Bar die zich eigenlijk niet echt onderscheidde van een MacBook of MacBook Air. Dat alles is opgelost. Er zijn nu twee smaken: de MacBook Air en de MacBook Pro. Alle MacBook Pro’s hebben nu een Touch Bar, en alle MacBook Airs hebben dat niet. Overzichtelijk.
Maar waarom sneuvelde de MacBook – en niet de Air?
De 12-inch MacBook werd in 2015 gelanceerd en was een revolutionair ontwerp. Luister nog eens naar de zalvende stem van Jony Ive die vertelt hoe de MacBook het resultaat is van een ‘collective obsession to simply its essential components to create the most efficient design possible’. Alhoewel je kon mopperen over het feit dat het ding maar één poort had (een USB-C notabene, niet eens Thunderbolt) waarmee je het apparaat ook nog moest opladen, was de MacBook een grote stap vooruit. Het was de eerste MacBook zonder ingebouwde ventilator. Net als een iPad moest het ding zijn hitte kwijt door een slim thermisch ontwerp. Het maakte de MacBook geruisloos – en het apparaat kon er veel dunner en lichter door zijn. Een ideale computer voor onderweg. Maar een nadeel was er ook: Apple gaf de MacBook weliswaar twee keer een update sinds 2015, maar echt grote sprongen in processorkracht zaten daar niet bij. Het lijkt erop dat de MacBook hetzelfde probleem had als de vorige generatie Mac Pro: het thermisch ontwerp stond zwaardere processoren (die meer hitte genereren) niet toe.
Daarbij heeft Apple waarschijnlijk gemerkt dat de MacBook Air onverminderd populair bleef. Ook al berichtte menig blogger de afgelopen jaren dat de Air ten dode was opgeschreven, bij het publiek bleef het apparaat mateloos populair. Misschien kwam dat doordat de oude Airs nog USB-A poorten hadden, wat veel mensen wel prettig vinden. De oude Air had bovendien geen toetsenbordproblemen – ook prettig.
MacBook Air 2019
MacBook Air 2019
Was de MacBook niet de toekomst?
Er wordt al lang gespeculeerd dat Apple met de Mac wil overstappen van Intel- naar ARM-processoren. Zelfs Intel lijkt daar nu van overtuigd. ARM-processoren zitten ook in iPhones en iPads. Ze zijn energiezuiniger, en hebben het voordeel dat Apple ze zelf kan ontwerpen. Velen dachten dat de 12-inch MacBook de eerste MacBook zou zijn die de switch zou maken. Juist omdat deze ventilatorloze MacBook een energiezuiniger processor goed kan gebruiken. Sommigen dachten dat dat de reden was dat de MacBook en MacBook Air naast elkaar bleven bestaan: de MacBook zou zich binnenkort gaan ontwikkelen tot een apparaat dat tussen iPad en Mac in zit, terwijl de MacBook Air een ‘klassieke MacBook’ zou blijven. Maar uit die droom zijn we nu wakkergeschud. En misschien hadden we dat al moeten zien aankomen, want met de lancering van iPadOS heeft Apple een andere koers ingezet: een iPad met een Smart Keyboard is volgens Apple het ideale apparaat voor simpele taken onderweg.
Snel zijn
Als je nog een oude MacBook Air wilt hebben, omdat je hecht aan USB-A poorten en een toetsenbord zonder problemen, dan moet je snel zijn. Bij de MediaMarkt vind je ‘m nog voor € 889. Mocht je nog een 12-inch MacBook willen hebben: die vind je nu nog bij Amac.
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland