Bekijk profielpagina

MacFan – Google in het duister

Revue
 
 
16 februari · Editie #107 · Bekijk online
MacFan
Google in het duister
Nee, deze kop verwijst niet naar duistere praktijken van Google. Die zijn er vast genoeg, maar wij hebben het hier gewoon even over de donkere modus die Google aan het testen is voor hun zoekmachine:
Google test een donkere modus. Ziet er strak uit.
Google test een donkere modus. Ziet er strak uit.
Het idee achter de donkere modus op de Mac is dat een donker scherm rustiger is voor je ogen – en het spaart de batterij van je MacBook. Maar het manco daarbij is dat de interface van bijvoorbeeld Safari dan wel donker kan zijn, maar als de website zelf nog steeds een witte achtergrond heeft (zoals de meeste websites) dan is dat rustige, batterijsparende beeld nog steeds ver te zoeken. Fijn dus dat Google een donkere modus onderzoekt. Maar eigenlijk hoef je daar niet eens op te wachten – er zijn al voldoende extenties om websites donker te maken. We bespraken lang geleden Dark Mode al eens. Maar de app Dark Reader doet het het nog veel beter.
Dark Reader is er niet alleen voor Safari, maar ook voor Firefox, Chrome en Edge op je Mac. We probeerden meteen de Safari-versie, en Google ziet er dan zo uit:
Google gefilterd door Dark Reader.
Google gefilterd door Dark Reader.
Netjes. Ook Wikipedia oogt keurig:
Wikipedia gefilterd door Dark Reader.
Wikipedia gefilterd door Dark Reader.
Dark Reader heeft twee opties: Dynamic mode en Filter mode. De toelichting van Dark Reader zelf is simpel: Dynamic mode ziet er beter uit, Filter mode werkt sneller. Inderdaad heeft de dynamische modus mooiere grijstinten, terwijl de filtermodus de achtergrond simpelweg zwart maakt. We ontdekten nog een verschil: Dynamic mode doet het niet altijd, Filter mode meestal wel. Ons nieuwsbrievenoverzicht doet het bijvoorbeeld alleen in de Filter modus, als je Dark Reader voor Safari gebruikt. Daar zit meteen iets wat een beetje jammer is: Dark Reader kan niet per site onthouden welke instelling je wilt gebruiken. Daardoor moet je steeds schakelen naar wat werkt of wat je prettig vindt.
Of wacht. Dat is niet helemaal waar. Want we installeerden Dark Reader ook in Firefox en Chrome, en daar heeft de extensie opeens een keurige ‘sitelist’, waarin je per site voorkeuren kunt opslaan. Werkt perfect. En er is meer in die browsers. Dark Reader voor Safari laat je spelen met helderheid en contrast; dat is leuk. Maar in Firefox en Chrome kunnen we daarnaast ook een sepia-schuifknop gebruiken, en een grijstinten-schuifknop. Het onderscheid tussen dynamische modus en filtermodus is in die browsers nergens te bekennen – alles werkt gewoon in de mooiste modus. En ons eigen nieuwsbrievenoverzicht? Ziet er in Firefox en Chrome prachtig donker uit met Dark Reader.
De Dark Reader-extensie installeert een knop in je browser. Druk je daarop, dan zie je de mogelijkheden om een website donker te maken. De afbeelding hierboven toont de opties in Safari. In andere browsers heeft Dark Reader meer mogelijkheden.
De Dark Reader-extensie installeert een knop in je browser. Druk je daarop, dan zie je de mogelijkheden om een website donker te maken. De afbeelding hierboven toont de opties in Safari. In andere browsers heeft Dark Reader meer mogelijkheden.
Met andere woorden: Dark Reader is ge-wel-dig voor Firefox en Chrome (en waarschijnlijk ook voor Edge, maar die hebben we niet getest), maar magertjes voor Safari. En dan het idiote nieuws: de extensie voor Safari kost je € 5,49 en de extensies voor de andere browsers zijn gratis. Bizar. Op hun website vermeldt Dark Reader wel dat er binnenkort meer functies naar de Safari-versie worden overgebracht. Tot die tijd zeggen wij: vooral installeren in Chrome en Firefox, maar bespaar je de kosten bij Safari.
Nu.nl in Firefox, gefilterd door Dark Reader. Met een lichte sepia-tint, omdat het kon.
Nu.nl in Firefox, gefilterd door Dark Reader. Met een lichte sepia-tint, omdat het kon.
Dark Reader voor Safari | € 5,49 | ★★☆☆☆
Dark Reader voor Chrome en Firefox | gratis | ★★★★☆
Hoe zinvol zijn iOS-apps op de Mac?
door Harry Hol
De Mac mini met M1-chip bleek de afgelopen maanden een prima upgrade van mijn 2014 MacBook Pro. Ik gebruik het beestje dagelijks voor video-editing en schrijfwerk, maar één van de ‘selling points’ van de nieuwe M1-chipset had ik nog niet echt benut: de mogelijkheid om iOS-apps op de Mac te installeren en te gebruiken. Is dat eigenlijk wat?
Het installeren van iOS-apps gaat via de Mac App Store, waar je onder je profiel alle iOS-apps kunt vinden die je al had gekocht. Of nee, niet alle. Een aantal ervan zijn niet in het overzicht terug te vinden en niet te installeren. Instagram ontbreekt bijvoorbeeld. Ook als je de zoekfunctie in de App Store gebruikt (je moet bij het zoeken wel even op iPhone- en iPad-apps klikken). Een ontwikkelaar bepaalt zelf of zijn iOS-app ook op de Mac mag draaien.
Niet getest
Wat wel beschikbaar is, is dus te installeren op de M1 – maar of het werkt is een tweede. Bij de meeste apps staat namelijk aangegeven dat ze niet zijn getest of geschikt gemaakt voor de Mac. Dat geschikt maken heeft vaak te maken met de besturing. Een voorbeeld hiervan is Grand Theft Auto 3. Ja, opstarten werkt, maar spelen absoluut niet. De game maakt gebruik van een ‘virtuele joystick’, wat betekent dat je op je telefoon met je linker duim over het scherm schuift om te sturen, en aan de rechterkant van het scherm actieknoppen kan aanraken. Op de Mac heb je geen aanraakscherm, dus moet je met de muis het werk doen. In een gestolen auto kun je vervolgens gas geven óf sturen. Niet allebei tegelijk.
Harry berichtte zijn frustratie aan de redactie van MacFan.
Harry berichtte zijn frustratie aan de redactie van MacFan.
App wel, documenten niet
Ook als de besturing geen probleem is, kun je tegen problemen oplopen. Ik gebruik bijvoorbeeld al jaren de Ellipse, een slimme pen van Moleskine. Daarmee schrijf je in een ‘gewoon’ notitieboekje (met speciaal papier) en al je aantekeningen zet je vervolgens via bluetooth over naar de Moleskine Notes-app. Superhandig. En die app kun je ook installeren op een Mac met een M1. Dat leek me briljant, want daarmee had ik eindelijk al mijn digitale notities ook op het grote scherm. Het installeren van de app werkte. En na installatie kon ik zelfs de pen via bluetooth koppelen. Maar helaas werkte het importeren van mijn notitieboeken uit Google Drive niet. De app opent Safari om in te loggen, maar de app ziet vervolgens niet dat ik ook echt ben ingelogd. Wel de app, niet de documenten dus.
Moleskine Notes werkt wel op een M1-Mac, maar documenten importeren uit Google Drive lukt dan weer niet.
Moleskine Notes werkt wel op een M1-Mac, maar documenten importeren uit Google Drive lukt dan weer niet.
Een ander vreemd geval is de Star Wars Studio FX App. Hiermee kun je korte filmpjes maken waar je Star Wars-effecten aan toevoegt (zoals het robotje BB-8 die door je kamer lijkt te rollen). De app werkt, herkent zelfs de externe webcam en lijkt zowaar te filmen. Maar ondanks dat de app zegt een filmpje te produceren, komt er niets uit. 
'Bezig met verwerken', zegt de Star Wars-app, maar er komt niks.
'Bezig met verwerken', zegt de Star Wars-app, maar er komt niks.
Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Golf on Mars, bijvoorbeeld, draait prima. En ook Stardew Valley, de uitgebreide en briljante boerderij-sim, is prima te spelen met enkel de muis.
Golf On Mars draait prima op de Mac.
Golf On Mars draait prima op de Mac.
Maar omdat zo weinig apps handmatig aan de M1 (dus voor muis en toetsenbord) zijn aangepast, en je dus zelf moet uitproberen of je er wat mee kan of niet, is het allemaal geen garantie voor succes. Werkende apps zien er ook niet uit alsof ze ‘thuis’ zijn op een Mac. Het voelt, kortom, onaf. 
Stardew Valley in een Mac-venster.
Stardew Valley in een Mac-venster.
De compatibiliteit tussen macOS en iOS is nu nog slechts een gimmick, die het vooral voor ontwikkelaars in de toekomst makkelijker moet maken om apps te bouwen voor beide platformen. Maar als de makers tijdens het ontwikkelen geen rekening houden met de fundamentele verschillen tussen een Mac en een telefoon of tablet, is het voor de gebruiker niet zo interessant. Dat een iOS-app op de Mac kan werken, betekent namelijk niet dat je er echt wat aan hebt.
Heb jij heel positieve ervaringen met iOS-apps die het heel goed doen op de Mac? Daar zijn we benieuwd naar! Stuur ons gewoon een reply op deze nieuwsbrief om je ervaringen te delen. Als er veel goede tips bij zitten, delen we die in een volgende editie met alle lezers.
Het tegenovergestelde van een Mac
Aurora 7 – prototype.
Aurora 7 – prototype.
Apple krijgt wel eens het verwijt dat ze te obsessief bezig zijn met het dunner maken van Macs, ten koste van functionaliteit. Daar hebben de makers van de Aurora 7 in ieder geval geen last van. Hun laptop heeft maar liefst zeven beeldschermen, in verschillende maten ook nog, die zich wonderlijk genoeg nog laten dichtvouwen tot een klein koffertje ook. Het is vooralsnog een prototype, maar je kunt al contact opnemen met de makers als je geïnteresseerd bent. Wij duiken verder niet in de specificaties – het is tenslotte geen Mac – maar toch leuk om even te zien dat niet elke computerbouwer Apple probeert te imiteren. De Aurora 7 vaart overduidelijk zijn eigen koers!
Een Mac voor koude dagen
De Icon Throw Blanket van Throwboy.
De Icon Throw Blanket van Throwboy.
Was het de afgelopen dagen wat koud in huis? Misschien moet je toch wat extra dekentjes in huis hebben. Wat dacht je van deze exemplaren… of vinden je huisgenoten dan dat je Mac-verdwazing te ver gaat?
De 1984 Throw Blanket van Throwboy.
De 1984 Throw Blanket van Throwboy.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Verplichte cursus AVG op de zaak. Privacy en je klanten, hoe doe je dat volgens de regels? Hoe voorkom je misbruik van hun of jouw gegevens? Een van de tips: wat niet in de cloud staat, kan niet worden misbruikt. Daarom heb ik niet mijn iPhone back-up en 400 GB aan foto’s (digitaal en gescand) in iCloud staan, maar op een micro-SD-kaart in de kaartlezer van mijn MacBook Pro. iCloud is voor mij slechts een intermediair tussen iPhone, iPad en Mac. Privacy kost geld. Het mag van mij ook Apple, de grote privacybeschermer, geld kosten. Vanaf modeljaar 2021 standaard 1 TB opslag in alle Mac. En vlug een beetje.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland