Bekijk profielpagina

MacFan – Handigheidjes die zich in de menubalk nestelen

Revue
 
 
25 juni · Editie #22 · Bekijk online
MacFan
Handigheidjes die zich in de menubalk nestelen
MacMenuBar.com
MacMenuBar.com
Deze keer in MacFan: 14 apps die zich in je menubalk nestelen, getipt door Luuk Koelman van MacMenuBar.com. MacMenuBar is een website met een waanzinnige handgeselecteerde collectie van meer dan 250 apps die zich in de menubalk van je Mac ophouden. De enorme collectie (die constant wordt ververst) is keurig verdeeld in categorieën, zodat je er makkelijk de handigste tools vindt.
Luuk koos voor ons 14 van zijn favoriete apps uit, waarvan hij vermoedt dat velen ze nog niet kennen:

Een virtuele Touch Bar voor wie geen Touch Bar heeft, maar er dolgraag een zou willen hebben.

Houd je PayPal en Stripe-account in de gaten, rechtstreeks vanuit je menubar.

Met één klik van je muis je AirPods koppelen aan je Mac.

4 RunCat
Heeft je CPU het zwaar? Dit katje rent, naarmate je CPU harder moet werken, sneller over je menubar.
5 Pliim
Moet je een presentatie geven? Met Pliimm verberg je met één muisklik alle rommel op je bureaublad.

Google Analytics realtime in je menubar.

Kom je om in de menubar apps? Met Doorman kun je menubar apps heel makkelijk sluiten.

Waarschuwt je wanneer een applicatie (stiekem) gebruik wil maken van je microfoon of webcam.

9 AURA
Gmail in je menubar! Inclusief o.a. dark mode en meerdere accounts.

10 Copied
Bewaart je 500(!) meest recent gekopieerde teksten, hyperlinks en afbeeldingen.

Wijzing je schermresolutie direct vanuit je menubar.

12 BitBar
BitBar toont de output van elk script in je menubar. Maak je keuze uit een van de vele toepassingen of schrijf er zelf een.

13 MojiBar
Zoek emoji’s direct in je menubar.

Ping al je websites rechtstreeks vanuit de menubar.
Zo post je een foto op Instagram vanaf je Mac
Zou je soms wel eens een foto vanaf je Mac op Instagram willen posten? Kan niet… Instagram heeft geen app voor de Mac en als je in je browser inlogt op instagram.com kan het ook niet. Behalve… als je Instagram laat geloven dat je de site bezoekt via Safari op je iPhone. Dat kan makkelijk met de Ontwikkelaarstools die standaard in Safari zitten. Je moet ze alleen even aanzetten: ga in Safari op je Mac naar Voorkeuren en zet daar op het tabblad Geavanceerd een vinkje bij ‘Toon Ontwikkel-menu in menubalk’.
Open nu een nieuw Safari-venster en surf naar instagram.com. Klik vervolgens in de menubalk op Ontwikkel en kies dan Gebruikersagent. Uit de opties die je dan ziet, kies je 'Safari – iOS 12.1.3 – iPhone’. Safari gedraagt zich nu als Safari op een iPhone – en opeens heb je op de Instagram-site de mogelijkheid om foto’s te posten!
Heb je wel eens een quine gezien?
Wel eens van een quine gehoord? Het is een computerprogramma dat geen input accepteert, maar alleen zijn eigen broncode toont. Het wordt ook wel een self-replicating program genoemd. SecretGeek.net kwam op het idee om een html quine te maken: een website die zijn eigen html-tags laat zien. Hij legt op de pagina – die overigens niet heel prettig leest – ook uit hoe je het met een klein stukje code voor elkaar bokst. Grappig: als je in Safari op je Mac een extensie zoals Pocket gebruikt, zie je dat de pop-ups van die extensie opeens ook hun html laten zien. Beetje spooky.
Dit vonden we ook nog voor je:
  • Na een aantal jaren afwezigheid is Adobe Lightroom nu terug in de Mac App Store. Een abonnement blijft wel nodig: € 10,49 per maand of € 129,99 per jaar. Wrang: als je al een abonnement betaalt voor Lightroom op je iPad, dan moet je voor de Mac nóg een abonnement afsluiten.
  • Het bedrijf dat niet in abonnementen gelooft (en dat is best een verademing), is Affinity. Hun apps Affinity Photo en Affinity Designer zijn al serieuze concurrenten voor Lightroom en Illustrator – en ze kosten eenmalig € 43,99. De laatste toevoeging in de stal van Affinity, is Publisher – een concurrent voor InDesign. Voor weer dezelfde eenmalige prijs: € 43,99.
  • De To-Do app van Microsoft staat eindelijk ook in de Mac App Store. Als je de app al gebruikte op je iPhone of iPad, was je op de Mac tot nu toe aangewezen op de browserversie. Nu is er dus een native app – gratis te downloaden.
  • De browser Firefox is altijd gratis geweest – en blijft dat ook. Maar Mozilla (de organisatie achter de browser) werkt nu ook aan een premium versie van Firefox. Die krijgt een aantal ingebouwde diensten, zoals VPN en beveiligde cloud-opslag. Grote kans dat ook Firefox Send (een soort WeTransfer) er standaard in zit en dat je er dan nog meer gigabytes mee kunt versturen dan met de gratis versie. De premium browser zou eind dit jaar moeten verschijnen.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Om openbare wifinetwerken te vermijden, sloot ik een mobiel abonnement af met een royale datahoeveelheid. Surfen via een iPhone als hotspot is ook niet alles en daarom heb ik een VPN-abonnement afgesloten voor als ik buitenshuis werk. Bonus is dat ik die VPN nu ook op mijn iPhone en iPad heb. Extra bonus is dat ik nu dingen ‘not available in your country’ toch kan zien. Het zou ook moeten helpen om vliegticketverkopers voor de gek te houden en zo steeds de laagste prijs te krijgen, maar dat is me nog niet gelukt. Hoe dan ook is een VPN elke cent waard. Ja, elke cent, want je wil geen gratis dienst: gratis is niet voor niets.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland