Bekijk profielpagina

MacFan – Launchpad opvoeren en schakelen tussen vensters

Revue
 
 
16 april · Editie #16 · Bekijk online
MacFan
Een voorproefje uit de volgende Machina
Laurens Collée schrijft elke twee maanden in Machina over apps die hem aanstaan. In deze editie MacFan geven we alvast twee van zijn recensies prijs uit de Machina die eind deze maand pas verschijnt. Over WindowSwitcher – waar we hieronder ook een leuke korting voor hebben – en Cursor Pro. En we hebben ook nog een tip om méér apps in je Launchpad te proppen. Maar eerst de twee reviews van Laurens:
Schakelen tussen vensters
Als je wel eens verstrikt raakt in een onoverzichtelijke hoeveelheid openstaande vensters op je Mac, dan heb je misschien iets aan WindowSwitcher. Van de makers van ActiveDock (een app die we al eerder bespraken in MacFan). De shortcut om WindowSwitcher op te roepen is aan te passen, maar eigenlijk is het gewoon een vervanger voor de standaard alt-tab van macOS. Waar de standaard alt-tab je laat schakelen tussen applicaties, kun je met WindowSwitcher wat gerichter switchen tussen vensters.
De app heeft verschillende weergaven. Je kunt de open vensters in een grid oproepen, in een compacte of uitgebreide lijst, of in twaalf 3D-verschijningen. Die laatste helpen niet echt voor het overzicht, maar het ziet er wel leuk uit.
Met alt-tab schakel je in macOS standaard tussen applicaties. Installeer je WindowSwitcher, dan schakel je met dezelfde toetscombinatie tussen vensters.
Met alt-tab schakel je in macOS standaard tussen applicaties. Installeer je WindowSwitcher, dan schakel je met dezelfde toetscombinatie tussen vensters.
Makkelijk is dat alle vensters een getal krijgen, waardoor je niet acht keer op tab hoeft te drukken, maar met een cijfertoets direct het gewenste venster naar voren kunt halen. Een ander aardigheidje is dat je vensters vanuit WindowSwitcher ook een positie en afmeting op het scherm kunt geven. Bijvoorbeeld links, over de helft van je scherm. Zelf heb ik al mijn vensters altijd over de volledige grootte van mijn beeldscherm, met uitzondering van Finder, daar kan ik juist makkelijker in slepen als de vensters elkaar niet te veel overlappen. Maar misschien heb je je browser graag op de linkerhelft van je scherm en je tekstverwerker aan de rechterkant. Dat kun je vanuit WindowSwitcher regelen. Je kunt vensters vanuit het overzicht ook meteen sluiten.
VENSTERWISSELEN BINNEN EEN APP
WindowSwitcher laat je nadrukkelijk switchen tussen vensters – niet tussen applicaties. Een applicatie kan immers meerdere schermen open hebben staan. In WindowSwitcher kun je shortcuts instellen om alleen te switchen tussen schermen van het actieve programma. Heb je bijvoorbeeld zes Word-documenten open, dan kun je met een door jouzelf ingestelde sneltoets snel schakelen tussen de verschillende documenten van Word, zonder dat je per ongeluk naar een andere applicatie gaat.
PRIJZENCIRCUS
De app heeft drie prijzen: € 11,90 (licentie die één jaar werkt), € 18,30 (oneindige licentie, maar alleen voor de huidige versie 1) en € 36,60 (onbeperkte licentie voor huidige en alle toekomstige versies).
WindowSwitcher | v.a. € 11,90 | ★★★★☆
KORTING VOOR MACFANS
Vind je WindowSwitcher wat prijzig voor een relatief kleine feature? We hebben voor jou dertig procent van de prijs afgepraat. Via deze link kun je de app voordeliger aanschaffen. En die 30% korting geldt meteen ook voor alle andere apps van MacPlus Software: ActiveDock, UnDistracted, PowerFul Window Manager, Command-Tab Plus en DeskCover Pro. Dus kijk even rond of er iets voor je tussenzit bij MacPlus Software.
Een nadrukkelijk aanwezige muispijl
Cursor Pro is een lichtgewicht Mac-appje dat je muisaanwijzer highlight. Handig bij presentaties, in schermopnames of in andere situaties waarbij het handig is om de muis goed te kunnen volgen. Naast het highlighten, maakt Cursor Pro ook een muisklik extra goed zichtbaar. Door een (zelf te kiezen) toets ingedrukt te houden, werkt de muisaanwijzer als een vergrootglas voor het deel van het scherm waar de muiscursor zich bevindt.
Als Cursor Pro is opgestart, kun je het highlighten in de menubalk aan- of uitzetten. Het werkt in lichte en donkere modus, en je kunt de muisklik animeren voor extra duidelijkheid. Cursor Pro is van de makers van Theine, een wakkerhoud-app voor je MacBook. 
Cursor Pro | € 4,49 | ★★★★★
Meer apps in Launchpad
70 iconen in één scherm – en nog is het niet genoeg.
70 iconen in één scherm – en nog is het niet genoeg.
Launchpad is een handige functie in macOS om snel een app op te starten – tot je te veel apps hebt (bijvoorbeeld omdat je constant over leuke apps in MacFan leest), en ze niet meer allemaal in één Launchpad-scherm passen. Dan werkt het opeens sneller om gewoon op command+spatiebalk te duwen en de eerste letters te tikken van de app die je zoekt (dat werkt sowieso razendsnel). Wil je toch Launchpad opvoeren, dan is het handig om meer app-iconen in het scherm kwijt te kunnen. In het screenshot hierboven hebben we het aantal rijen en kolommen met iconen opgekrikt, zodat er 70 apps in passen. (Voor ons nog steeds niet genoeg overigens.) Als je meer rijen en kolommen toevoegt, worden de iconen uiteraard kleiner.
Je kunt dit allemaal instellen via Terminal. Tik dit commando in om het aantal kolommen aan te passen (typ in plaats van de X het aantal kolommen, bijvoorbeeld 10):
defaults write com.apple.dock springboard-columns -int X
En doe vervolgens hetzelfde voor het aantal rijen:
defaults write com.apple.dock springboard-rows -int X
Daarna moet je het Launchpad herstarten om het effect te zien. Dat doe je met dit commando:
defaults write com.apple.dock ResetLaunchPad -bool TRUE;killall Dock
Je kunt dit allemaal zo vaak aanpassen als je wilt, tot je tevreden bent. Wil je terug naar de standaardinstellingen? Voer dan één voor één deze drie commando’s in:
defaults delete com.apple.dock springboard-rows
defaults delete com.apple.dock springboard-columns
defaults write com.apple.dock ResetLaunchPad -bool TRUE;killall Dock
Hoeveel apps pers jij in één Launchpad-scherm?
Lees je Machina nog niet?
Machina 9 verschijnt eind deze maand.
Machina 9 verschijnt eind deze maand.
De app-besprekingen hierboven komen uit Machina 9, die eind deze maand verschijnt. Er staat ook een groot artikel in van Bob Timroff over kunstmatige intelligentie in de muziekwereld – inclusief talloze apps waarmee je AI op je eigen Mac kunt laten componeren. Misschien creëer jij de volgende Hatsune Miku op je zolderkamer? Probeer Machina eens uit: je kunt drie nummers ontvangen voor maar 15 euro. Buitenkansje! Als je het vandaag nog doet, ben je net op tijd om Machina 9 in de brievenbus te ontvangen.
Tot slot... Wat zegt Jack?
128GB is het nieuwe 16GB. Met die schamele instap-16GB moesten iPhones het jaren doen. En de goedkoopste MacBooks moeten het met die armzalige 128GB opslagruimte doen. Niet-uitbreidbaar, ook nog eens. En dat terwijl de nieuwe iPhones nu instappen op 64GB, het viervoudige. MacBooks verdienen dat ook, minimaal 512GB. Macs, het kost een paar centen, maar je krijgt er wel wat voor terug. Ruimtegebrek bijvoorbeeld.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland