Bekijk profielpagina

MacFan – Mac-berichten in een stortvloed van Apple-nieuws

Revue
 
 
26 maart · Editie #14 · Bekijk online
MacFan
Extra editie – overzicht van al het Mac-nieuws van de afgelopen week

Mac-berichten in een stortvloed van Apple-nieuws
Nieuwe iPads, nieuwe AirPods, de komst van Apple TV+ en Apple Arcade… Apple slingerde behoorlijk wat nieuwe dingen de wereld in de afgelopen dagen. Bij MacFan zijn we natuurlijk vooral geïnteresseerd in de Macs. In deze extra editie dan ook een overzicht van het Mac-nieuws van vorige week en gisteren.
Een oplossing voor de 32-bit-video-kwestie
Misschien wel het belangrijkste Mac-nieuws – als je veel met video doet. Een tijdje terug schreven we in De 64-bit kwestie over een probleem dat Apple een paar maanden gelezen zelf aankondigde, zonder er meteen een oplossing bij te bieden: de volgende versie van macOS ondersteunt geen 32-bittoepassingen meer en daarmee ook geen 32-bit videocodecs. Dat betekent dat videobestanden die van die 32-bit codecs afhankelijk zijn (zoals GoPro-beelden in CineForm) opeens niet meer te gebruiken zijn in bijvoorbeeld Final Cut Pro en iMovie. Je kunt die videobestanden weliswaar converteren naar iets dat wél 64-bit is, maar Final Cut en iMovie hielpen je daar niet mee. Tot nu. In de updates van iMovie en Final Cut Pro X die Apple een paar dagen geleden heeft uitgebracht, worden videobestanden die incompatibel zijn met toekomstige versies van macOS opgespoord en geconverteerd. Compressor en Motion hebben ook een update gekregen, maar detecteren slechts incompatibel bestanden, zonder ze om te zetten.
Zoals het eruit ziet, is het een tijdelijke oplossing: iMovie en Final Cut Pro maken gebruik van de 32-bit codecs die nu nog in macOS Mojave zijn ingebouwd. Zodra je update naar het volgende macOS, werkt het waarschijnlijk niet meer. Dat betekent dat je nu wel een oplossing hebt voor je bestaande projecten (heel fijn), maar dat de beelden die je in de toekomst schiet met bijvoorbeeld een GoPro, niet meer door Apple’s applicaties worden geslikt. Je moet ze dan eerst converteren met bijvoorbeeld FFmpeg.
Lees hier nog eens waarom je ironisch genoeg wél een probleem hebt als je Apple’s eigen Final Cut Pro X of iMovie gebruikt, en waarschijnlijk niet als je Adobe Premiere of Avid hanteert.
Safari ziet of een website een donkere variant heeft
Gisteren bracht Apple ook een update uit van macOS Mojave. Met een aantal probleemoplossingen, en één leuke feature die in het oog springt: als je Donkere modus op je Mac hebt geactiveerd en vervolgens een website bezoekt die beschikt over een donker thema, dan kiest Safari daar nu automatisch voor.
Wachten op de iWork-update
Volgens Apple kunnen we ergens deze week ook een update verwachten van de iWork-apps: Keynote, Pages en Numbers. De update is vooral fors voor de iOS-versies van deze apps, maar ook de Mac-varianten krijgen wat nieuwe mogelijkheden. Zo kun je straks een aantal slides in Keynote exporteren als een geanimeerd GIFje, en heeft Pages straks ook mogelijkheden voor verticale tekst. Houd de App Store in de gaten dus.
iMac
iMac
Nieuwe iMacs, die nóg sneller zijn
Vorige week kondigde Apple nieuwe iMacs aan. Ze zijn op het oog niks veranderd, maar onder de motorkap is er wel wat gebeurd. De 21,5-inch iMac komt nu met een quad-core processor van de achtste generatie, maar je kunt ‘m ook bestellen met een 6-core processor (wat zijn prestaties nog eens met 60 procent opschroeft). De 27-inch iMac komt standaard met zo'n 6-core processor, maar kun je nu ook bestellen met een 8-core exemplaar van de negende generatie. Voor het eerst zijn beide iMacs ook verkrijgbaar met Radeon Pro Vega-graphics.
iMac Pro
iMac Pro
Wat meer opties voor de iMac Pro
Apple gaf er niet veel ruchtbaarheid aan, maar als de iMac een update krijgt, dan kan de iMac Pro natuurlijk niet achterblijven. Die is nu dus ook verkrijgbaar met Radeon Pro Vega-graphics, en nu ook met 256 GB RAM. Allemaal tegen meerprijs, dat wel.
Mac Pro
Mac Pro
Vooruit dan: een beetje korting op dure Mac Pro's
Over een nieuwe Mac Pro horen we nog steeds niks, ook al kondigde Apple die al lang geleden aan. Vorige week deed Apple wel iets aan de prijs: de basisuitvoering is nog steeds even duur, maar wil je het geheugen uitbreiden van 16 naar 64 GB, dan is dat nu 400 dollar goedkoper (in euro’s komt de meerprijs dan overigens nog steeds op een verbijsterend bedrag van 960 euro uit). Als je per se een Mac Pro nodig hebt is het leuk – al vragen wij ons af wie zo'n ding nog koopt. De iMac Pro haalt de Mac Pro aan heel wat kanten in.
Nog meer prijsverlagingen: Mac mini, MacBooks
De Mac Pro kreeg niet als enige wat prijsverlagingen in het menu van extra opties. Bij MacBook Pro’s, MacBook Airs en Mac mini’s is de prijs van extra ruime SSD-opslag verlaagd. Dat wil zeggen: als je voor de duurste SSD-uitbreiding kiest. Kijk hier eens voor een overzichtje.
Apple Arcade werk op iOS, tvOS én macOS.
Apple Arcade werk op iOS, tvOS én macOS.
Apple Arcade: óók op de Mac
Apple’s presentatie gisteren ging helemaal over ‘services’, en dan verwacht je weinig Mac-nieuws. Maar dat was er toch wel. Zo lanceerde Apple een game-abonnement: Apple Arcade. Als je je erop abonneert (prijs nog niet bekend), dan heb je toegang tot 100 kwalitatief hoogwaardige games voor op je iPhone, iPad, Apple TV én Mac. Dat aantal van 100 games wordt bovendien constant uitgebreid. Apple Arcade krijgt een aparte tab in de App Store, waarmee je als abonnee toegang hebt tot al die spellen, zolang je abonnement loopt. Apple presenteerde Apple Arcade als een soort Handoff voor games: speel een spel in de trein op je iPhone, en speel thuis verder op je Mac of Apple TV. Het is dus voornamelijk gericht op games die op zowel iOS, macOS als tvOS werken. De dienst komt dit najaar live in 150 landen, dus daar zitten Nederland en België vermoedelijk ook wel tussen.
Apple News komt ook naar de Mac.
Apple News komt ook naar de Mac.
Apple News, nu ja, we noemen het toch maar even
Apple News schijnt in Amerika de meest gebruikte nieuws-app te zijn. Als we Tim Cook mogen geloven – hij riep het nogal trots tijdens de keynote gisteren. Ons is het natuurlijk niet opgevallen, want Apple News is in Nederland en België helemaal niet beschikbaar – met uitzondering van wat headlines in het Berichtencentrum van je iPhone. Apple’s aankondiging dat Apple News nu ook naar de Mac komt, en dat je zelfs een abonnement op Apple News+ kunt nemen om toegang te krijgen tot 300 prachtige magazines … da’s allemaal niet aan ons besteed. We komen er wel op terug als Apple News ooit in Nederland en België beschikbaar is. Gezien de uitrol-planning die Apple gisteren liet zien (met louter Engelstalige landen), kan dat nog láng duren.
De Apple TV-app. Straks ook op je Mac.
De Apple TV-app. Straks ook op je Mac.
De Mac doet ook mee bij Apple TV+
En dan het laatste Mac-nieuwtje: Apple TV+. Het is verwarrend, maar ‘Apple TV’ is niet alleen de naam van een apparaat, maar ook van een app. Op de een of andere manier vindt Apple het makkelijk communiceren als verschillende producten dezelfde naam hebben. Die Apple TV-app staat in Amerika al langer op het gelijknamige apparaat. Nu komt die app in de loop van dit jaar ook naar ons land. En om het ingewikkelder te maken, komt er vervolgens ook nog een Apple TV-service bij: Apple TV+. Neem je daar een abonnement op, dan kun je naar series en films kijken die Apple op dit moment laat maken door grootheden als Steven Spielberg, J.J. Abrams, M. Night Shyamalan, Ron Howard, Sofia Coppola en noem maar op. Met medewerking van acteurs als Bill Murray, Steve Carell, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en vele anderen. Apple TV+ vind je dus in de Apple TV-app, die je dit najaar onder andere op je Apple TV aantreft, maar ook op je iPhone, iPad én Mac. Dus als echte MacFan kun je straks gewoon je MacBook op schoot nemen, of je iMac richting de bank draaien, en heerlijk bingen. Wat je met Netfix natuurlijk ook al kon – wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon.
Ferry Piekart
In a nutshell: you need the Apple TV app on your Apple TV to watch Apple TV+. #simplicity according to #apple .
Tot slot... Wat zegt Jack?
De kracht van Apple: aankijken hoe anderen aanmodderen en het dan doen zoals het hoort. Ze flikten het met de pc, met de mp3-speler, met de smartphone, met de tablet en met de draadloze koptelefoon. En nu heeft Apple de creditcard heruitgevonden. Daarvan kun je vinden wat je wil (het banksysteem in de VS loopt hopeloos achter, pinpassen bestaan er amper), maar het wekt bij mij de hoop dat Apple uiteindelijk alles gaat aanpakken. De manden van de vaatwasser, fietsverlichting, neerklapbare achterbanken met hoofdsteunen en kruidenrekjes waarvan de potjes niet op alfabet staan. Ik teken ervoor.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland