Bekijk profielpagina

MacFan – Morrelen aan de menubalk

Revue
 
 
4 februari · Editie #52 · Bekijk online
MacFan
Tijd om de menubalk onder handen te nemen
De rechterzijde van de menubalk was vroeger de plek waar je de tijd zag en de ingelogde gebruiker van je Mac. Je wifi-verbinding ook, en het Spotlight-loepje. Verder was het er redelijk rustig. Maar inmiddels is die rechterkant van de menubalk uitgegroeid tot een soort tweede Dock, waarin zich talloze programma’s nestelen, al dan niet gevraagd. Dropbox, Adobe Creative Cloud, Vimeo, Tripmode, Telegram, Unsplash, Front and Center… zomaar was applicaties die zich vanuit de menubalk laten bedienen. Op steeds meer Macs wordt het steeds drukker in die rechter bovenhoek. Tijd om een butler in te huren die je menubalk een beetje kan managen: Bartender.
Maar eerst deze tip:
De meeste Mac-gebruikers nemen genoegen met de plek waar icoontjes in de menubalk verschijnen. Maar als je ze een beetje wilt reorganiseren: je kunt ze gewoon verslepen. Ga met je muispijl op het icoontje staan dat je wilt verplaatsen, en houd de ⌘ ingedrukt terwijl je hem versleept.
En ook meteen onze menubalk-favoriet: Tekenweergave
Via Tekenweergave kies je snel vaakgebruikte symbolen, zoals de ⌘ of de ⓒ.
Via Tekenweergave kies je snel vaakgebruikte symbolen, zoals de ⌘ of de ⓒ.
Het handigste menubalk-appje in macOS staat standaard niet aan: Tekenweergave. Daarmee open je snel een venster waarin je vreemde tekens, pijlen, haken, emoji, valutasymbolen en nog veel meer kunt kiezen. Dubbelklik op wat je nodig hebt, en het symbool verschijnt op de plek waar je aan het typen was. Ongeacht welke applicatie dat is. Mega-handig. Je activeert Tekenweergave door naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord te gaan, en daar ‘Toon toetsenbord- en emojiweergave in menubalk’ aan te vinken.
Je menubalkbutler: Bartender
En dan nu het serieuze werk. Het is helemaal niet vreemd als je menubalk er zo uitziet:
Maar misschien vind je het wat te druk – heb je liever een wat rustiger scherm en wil je die icoontjes alleen zien wanneer dat ook echt nodig is. Dat kan met Bartender. De app (die zich uiteraard ook in je menubalk nestelt) laat de iconen verdwijnen en weer verschijnen met één simpele klik op het Bartender-icoon. Per menubalk-item geeft Bartender je daarbij vier opties:
Een app is altijd zichtbaar of altijd verborgen (ongeacht wat Bartender doet), of een app toont zich alleen in de menubalk als Bartender de apps zichtbaar maakt, of een app is juist zichtbaar als alle andere apps worden verborgen. Je kunt het allemaal instellen in het regelpaneel:
In dit paneel zie je alle apps die in je menubalk staan, en je kunt per app het gedrag bepalen. En dat geldt niet alleen voor apps die je zelf hebt geïnstalleerd, maar óók voor alle standaard-onderdelen van macOS. Wil je Berichtencentrum kwijt, omdat je het toch nooit gebruikt? Zet ’m met Bartender op Always Hide – en hij is niet meer zichtbaar.
Bartender laat je makkelijk meerdere items selecteren, of alle items, zodat je in één keer meerdere items dezelfde instelling kunt geven. Wij verstopten alle items, maar lieten alleen de klok op Always Show staan:
Wat een rust! En we hoeven alleen maar op die drie bolletjes te klikken, en alle menubalk-items zijn in één klap weer zichtbaar. En mocht je die drie bolletjes wat saai vinden, dan kies je toch een ander icoontje voor Bartender:
Bartender 3 is een superhandige app als je je beeldscherm graag opgeruimd en minimalistisch houdt. Het is ook een handige app als je zo veel menubalk-items hebt dat het eigenlijk niet meer past: zet de ene helft op Show en de andere helft op Hide en je kunt makkelijk schakelen tussen twee series van iconen. Goedkoop is de app niet: € 14,03. Gelukkig kun je de app wel vier weken gratis proberen, om te zien of het wat voor je is. Wij hadden Bartender bijna vijf sterren gegeven, maar houden het vanwege de prijs op vier:
Bartender 3 | € 14,03 | ★★★★☆
Nog een extra Tekenweergave-tip
Aan het begin van deze nieuwsbrief hadden we het al over Tekenweergave. Als je nou zit te werken aan een document waarin je heel veel pijlen, tekens of symbolen nodig hebt, dan kan het handig zijn om Tegenweergave tijdens het werken open te laten staan. Zodat je steeds snel kunt klikken op wat je nodig hebt. Het Tekenweergave-venster blijft altijd bovenop liggen, wat handig is, maar het is een vrij groot venster. Klik echter rechtsboven in dat venster op het Tekenweergave-icoontje, en het wordt meteen een kleiner paneeltje, dat je makkelijk naar een uithoek van je scherm kunt verplaatsen. Praktisch!
Tot slot... Wat zegt Jack?
Toen macOS nog Mac OS heette en nog geen tien was, bomde je Mac regelmatig. De stabiliteit van het OS was een dingetje, ook al bagatelliseerden we dat stug tegenover Windows-gebruikers. ‘Valt best mee. Nee jullie dan. Maar wel gebruiksvriendelijk.’ Maar ondertussen elke vijf minuten je werk saven. Met de paniekverhalen over macOS 10.15 (die meestal over 10.15.0 gaan) ben ik weer terug in 1995. En ik bagatellisseer weer.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland