De tekst is foutloos, ondanks dat de pagina een beetje bolde en de tekst niet recht staat. Het enige vreemde is de regelafbreking na ‘Komt’. Die valt niet zo goed te verklaren, maar dat is een minimaal probleem. Witregels worden door TextSniper ook overgeslagen, dus alle regels staan direct onder elkaar. Je kunt overigens de optie ‘Keep Line Breaks’ ook uitzetten; dan zet TextSniper alle tekst achter elkaar. Dat kan erg prettig zijn bij lange lappen tekst.
We proberen nog wat afbeeldingen, en eigenlijk gaat alles wel goed. Een enkel keertje zit er ergens een klein foutje. In
dit gedicht van Merel Morre op Instagram (waarin de tekst nog veel schever staat) gaat alles goed, behalve een ‘je’ die opeens een ‘ie’ is geworden. Je moet de tekst dus wel altijd even nalezen, maar dan nog is het ongelooflijk veel sneller dan de tekst overtypen.
Een opvallend prijsverschil
TextSniper is een handige app, die zijn werk goed doet. Als je vaak pixeltekst zit over te typen, dan is de app zeker een paar euro waard. Daar komen we meteen bij een interessante, actuele kwestie. Je kunt TextSniper namelijk kopen via de website van de ontwikkelaar (dan kost-ie € 5,98) of via de Mac App Store (dan gooit Apple er wat bovenop en kost het opeens € 10,99). Dit is precies waar de hele
Fortnite-kwestie waar we twee weken geleden over schreven over gaat: Apple rekent een fee van 30 procent op elke aankoop die via de App Store wordt gedaan. De zogenaamde ‘Apple Tax’. Ontwikkelaars die apps voor iOS en iPadOS maken hebben geen keus: Apple staat op die apparaten alleen apps toe die via de App Store zijn gekocht. En dus is de 30 procent verplicht voor iedereen.
Op macOS is dat anders: je kunt ook apps installeren die je elders vindt. En je ziet de consequentie. TextSniper is fors duurder in de Mac App Store. Wij hebben hem dus niet daar gekocht, maar via de website van de ontwikkelaar.
Het geeft te denken…
Het prijsverschil van TextSniper geeft te denken. De ontwikkelaar doet op zijn website hetzelfde als wat Apple doet in de App Store: hij moet de app hosten op een server, hij moet betalen voor dataverkeer, en hij moet een betaalsysteem gebruiken. Dat kost hem allemaal geld. En toch is de app via die site vele malen goedkoper dan via de Mac App Store. Dat toont aan dat de Apple Tax van 30 procent buitensporig hoog is. En die hoge tax betalen de gebruikers – het is eigenlijk absurd.
Er is nog iets wat ons dwarszit aan die Apple Tax. Apple gebruikt altijd het argument dat de App Store cruciaal is om iPhones en iPads veilig te houden. Maar is macOS eigenlijk niet het bewijs dat dat niet zo is? macOS is een heel veilig besturingssysteem – en toch kun je er software op installeren die je buiten de Mac App Store hebt gevonden. Met macOS heeft Apple zelf het bewijs gevormd dat de rigide regel dat apps op iPhones en iPads alleen via de App Store geïnstalleerd mogen worden, helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Op de Mac heeft Apple talloze andere manieren ontwikkeld om het systeem zo veilig mogelijk te maken, zonder daarbij de vrijheid van de gebruiker in te perken.
Wij hebben besloten in het vervolg naar de website van de ontwikkelaar te linken als de app daar ook verkrijgbaar is.