Bekijk profielpagina

MacFan – Sommetjes typen

Revue
 
 
4 februari · Editie #105 · Bekijk online
MacFan
Door een fout is deze nieuwsbrief gisteren alleen naar onze betalende leden verstuurd. Vandaag verzenden we hem nog een keer, maar nu naar iedereen. Onze members krijgen hem daardoor dubbel – en onze andere lezers krijgen hem te laat. Aan iedereen excuses! 😬
Een solidair achtergrondje
Digitale cadeautjes zijn altijd leuk, hoe klein ze ook zijn, maar sommige zetten je ernstig aan het denken. Apple bracht onlangs een nieuw bandje met bijbehorende wijzerplaat uit voor de Apple Watch: de Black Unity Collection. Dat bandje is niet gratis, maar Apple vertaalde de bijbehorende wijzerplaat ook naar bureaubladachtergronden voor iPhones, iPads én de Mac. Die achtergrond voor je Mac kun je wel gratis downloaden. Maar weet wat je in je Mac haalt! Het ontwerp is namelijk geïnspireerd op de pan-Afrikaanse vlag, waarbij het groen staat voor de natuurlijke rijkdommen van Afrika, zwart voor de mensen en rood voor het bloed dat die mensen binnen de Afrikaanse diaspora bindt en dat heeft gevloeid voor hun vrijheid. Ja, dat zijn dus niet zomaar drie kleurtjes. Apple neemt duidelijk stelling in een grote, mondiale conversatie over racisme. Lees hier meer.
Download de Black Unity-wallpaper voor je Mac, iPad of iPhone.
Download de Black Unity-wallpaper voor je Mac, iPad of iPhone.
Lastige som? Typ het maar gewoon...
Misschien ken je dat wel: je zit je belastingaangifte te doen, of te rekenen aan een begroting voor de VvE, of je maakt een financieel overzicht voor je zoon of dochter, en op je bureau liggen papiertjes waar je snel wat op hebt zitten becijferen. Of je krabbelt wat op de achterkant van een ontvangen envelop, of in de kantlijn van de krant. Een snel optelsommetje hier en een staartdelinkje daar. Gaat prima. Maar als je een dag later verder gaat met die cijferklusjes, dan zijn al die sommetjes op papiertjes opeens abracadabra. Want wat is wat ook alweer? Als je de context niet hebt onthouden, dan zijn het opeens random getallen geworden. Natuurlijk kun je met Excel of Numbers die papiertjes vervangen door een spreadsheet waar alles wat duidelijker in staat. Maar je opent niet voor elk sommetje Excel. En je gaat niet voor elke berekening een spreadsheet maken. Je hebt eigenlijk iets anders nodig: een rekenmachine die lekker snel werkt, maar wel een beetje overweg kan met context. En dat is Soulver. (Een app die al een tijdje bestaat, maar onlangs een update kreeg voor macOS Big Sur en Macs met een M1-chip.)
Soulver is een rekenmachine waarin je gewoon woorden kunt typen.
Soulver is een rekenmachine waarin je gewoon woorden kunt typen.
Soulver is een rekenmachine met tekstregels. Dus je kunt typen ‘2 plus 2’ en dan verschijnt er in de kolom daarachter ‘4’. Zolang je getallen maar met cijfers schrijft. Een tekstregel kan dus prima zijn ‘18 kippen plus 1 haan’. Soulver herkent de cijfers en herkent het woordje ‘plus’, en dus telt-ie het bij elkaar op. Dat er nog andere woorden bij staan, is voor de app niet relevant, dus die negeert-ie. Het handige is dat er zo sommetjes ontstaan die als je ze later terugleest, een stuk duidelijker zijn.
English please
Supermakkelijk – alleen moet je dan wel deels Engelse woorden gebruiken; da’s een beetje jammer. Alle woorden die er voor de som niet toe doen, kun je schrijven in welke taal je maar wilt. Maar de opdracht dat de app moet optellen, aftrekken, vermenigvuldigen of delen, moet je vooralsnog in het Engels schrijven. Soms is dat hetzelfde als in het Nederlands (‘2 plus 2’), maar meestal niet (‘21 percent of 327,95’). Overigens kun je ook gewoon een + tikken als er opgeteld moet worden. Of een - bij aftrekken.
Soulver is ook een omrekenaar: je kunt hem makkelijk valuta of maateenheden laten converteren.
Soulver is ook een omrekenaar: je kunt hem makkelijk valuta of maateenheden laten converteren.
Soulver kan meer dan simpele sommetjes. Een genot is om Soulver allerlei percentages te laten berekenen. Moet je ergens 21 procent BTW bij optellen? Tik gewoon ‘€ 250,95 plus 2%’. Het antwoord staat er meteen achter.
Omrekenen doet-ie ook
Op elke tekstregel in Soulver kun je een nieuw sommetje zetten. Maar je kunt ook refereren aan de uitkomst van een andere regel. Tik ‘⌘3 plus 27’ en Soulver telt 27 op bij de uitkomst van regel 3. Soulver kan ook de uitkomsten van alle regels bij elkaar optellen, en je kunt op een regel ook een subtotaal invoegen. Veelzijdiger dus dan het op het eerste gezicht lijkt.
Het handigst is misschien wel dat al die ‘papiertjes’ keurig bewaard blijven in Soulver. Als je een nieuwe sheet aanmaakt, dan zie je dat de oude bewaard blijven in de linkerkolom. Je kunt altijd terug naar een eerder ‘velletje’.
Hoe lang duurt het als je 317 GB downloadt over een verbinding van 50 Mbit per seconde?
Hoe lang duurt het als je 317 GB downloadt over een verbinding van 50 Mbit per seconde?
Je kunt Soulver ook kalendervragen stellen (hoeveel dagen tot 31 december) of laten berekenen hoe lang iets duurt bij een bepaalde datasnelheid. De app is verrassend veelzijdig. Toch lopen we ook aan tegen simpele dingetjes die niet werken. ‘20 divided by 3’ doet-ie niet. Misschien moeten we ‘gedeeld door’ in het Engels anders formuleren. Met een / werkt het wel, dus dan gebruiken we die maar. Beetje jammer voor een app die je weliswaar een maand gratis kunt proberen, maar die daarna toch maar liefst € 38,99 kost. Hopelijk is het een simpele bug die snel wordt opgelost. (Of wellicht wijst een lezer ons erop dat je dat sommetje in het Engels heel anders moet verwoorden!)
Soulver 3 | € 38,99 | ★★★★☆
Diagrams wordt al iets volwassener
Bij MacFan hebben we een zwak voor mensen die op een dag besluiten om een nieuwe app op de wereld te zetten. Want dat is nog niet zo eenvoudig. In maart vorig jaar schreven we enthousiast over de app Diagrams, waarmee je makkelijk (complexe) schema’s kunt maken. In augustus gaven we de app een eervolle vermelding bij onze Eerlijk-is-Eerlijk Top 5. Diagrams is in feite een one trick pony: je kunt er schema’s mee maken, en daarbij heeft de app niet eens zo veel mogelijkheden. Maar makkelijk en snel een schema maken in Photoshop, Excel of Keynote is een ramp. Want tijdrovend. Diagrams is dus perfect voor datgene waar het voor is gemaakt, maar we begrepen al snel dat de ontwikkelaar niet bulkt van het geld, want op een simpele vraag of de app ook voor de iPad beschikbaar komt, verontschuldigde de maker zich al meteen dat dat er qua kosten niet in zat. Vervolgens bleef het ook erg lang stil met updates, en wij kregen er al een hard hoofd in – is een schema-app wel rendabel te maken?
Het plot voor een boek uitgewerkt in Diagrams.
Het plot voor een boek uitgewerkt in Diagrams.
Maar 17 februari is het zover: dan komt versie 2.0 van Diagrams uit. Wij mochten een bèta-versie uitprobereb, en zagen tot onze tevredenheid dat de ontwikkelaar ons advies ter harte heeft genomen: je kunt nu ook grijze elementen gebruiken, in plaats van alleen felgekleurde. Maar een nog veel grotere toevoeging is het palet. Elke document heeft nu een eigen palet van vormen die worden gebruikt in dat document. Stel dat je een organogram van je bedrijf maakt, met daarin afdelingen en functies. Je zet de afdelingen in groene rechthoekige vormen en de functies in blauwe cirkels. Dan kun je die twee dingen in je palet zetten. Dat is handig omdat je vervolgens met één actie meerdere elementen in je schema van uiterlijk kunt laten veranderen. Moeten alle funties toch maar beter in een gele ruit? Verander het in het palet, en het is in één oogklap overal aangepast in je document. Handig!
Wij raden Diagrams nog steeds aan als je geregeld (complexe) schema’s maakt op je Mac. Versie 2.0 is een gratis upgrade voor gebruikers van 1.0.
Diagrams | 24,99 | ★★★★☆
Tot slot... Wat zegt Jack?
Iedere keer als een hoge pief in Cupertino van functie verandert, beginnen Apple-watchers over Titan, het supergeheime project dat zijdelings of rechtstreeks met auto’s te maken heeft. Ik moet meteen denken aan de jaren-90-meme If Microsoft Made Cars. Er ging ook een Apple-variant rond die niet half zo leuk was. Zou het gaan gebeuren? En waarom? Is Apple jaloers dat Samsung ook auto’s maakt? Wil het bedrijf laten zien dat ze het beter kunnen? Wat volgt? Magnetrons? Koelkasten? Wasdrogers? Misschien kan Apple lering trekken uit de geschiedenis van auto van Samsung. Wegens tegenvallende verkoopcijfers is de autotak verkocht aan Renault.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland