Bekijk profielpagina

MacFan – Vakantie op de Mac

Revue
 
 
23 juli · Editie #25 · Bekijk online
MacFan
Landen afstrepen op je Mac
Je vindt ze in elke (reis)boekenwinkel: wereldkaarten waarop je kunt markeren in welke landen je ooit bent geweest. Op sommige moet je spelden prikken, op andere kun je bezochte landen open krassen – als een kraslot. Leuk, maar ga je zo'n ding echt aan de muur hangen? Een app kost minder ruimte, dachten de makers van Countries Visited. Voor iets meer dan twee euro heb je een kaart waarop je kunt selecteren welke landen je hebt bezocht. Die kleuren orange – of een andere kleur die jij kiest. Een teller onderin houdt bij hoeveel landen je hebt bezocht, en hoeveel je er nog moet. Als je vliegschaamte hebt, houd je dat laatste getal misschien liever hoog.
Volgens deze app kun je op dit moment 232 landen bezoeken – maar dat getal staat onder reizigers ter discussies. Volgens de VN zijn er 195 landen. Dat zijn er dus minder dan in Countries Visited. Maar er zijn online ook andere landenlijsten te vinden, waar er méér op staan. Bijvoorbeeld omdat gebieden die onder jurisdictie van een ander land staan, toch voelen als een apart land. Denk aan Hong Kong of Aruba. En Antarctica staat ook niet in de lijst van de VN, maar je kunt er wél naartoe. En de FIFA telt 211 landen, omdat bijvoorbeeld Wales en Schotland apart worden geteld. Of moeten we kijken naar landen en regio’s die door Apple worden bediend?
We dwalen af – deze nieuwsbrief gaat niet over geografie. Excuus, we zijn in de greep van de vakantie.
Houd op je Mac bij in welke landen je bent geweest.
Houd op je Mac bij in welke landen je bent geweest.
Los van landendiscussies werkt Countries Visited niet helemaal vlekkeloos. Je moet de app herstarten om de teller bij te werken – dat is ongelooflijk suf. Het levert je wel een mooi ingekleurde kaart op, maar daar kun je alleen in je eentje van genieten, want deelfuncties zitten er vreemd genoeg niet in. Nu ja, je kunt natuurlijk altijd een screenshot maken.
Countries Visited – Map | gratis, pro-versie € 2,29 | ★★☆☆☆
Lezerspost
Het is vakantie, en dus is er relatief weinig nieuws – tijd om de post er eens bij te pakken!
iWEB NOSTALGIE GALERIE
Lucas Elfrink reageerde op onze iWeb Nostalgie Galerie. We schreven in een van onze eerste nieuwsbrieven over de teloorgang van iWeb: het programma voor het bouwen van websites dat Apple ooit lanceerde. Het wordt al héél lang niet meer ondersteund, maar desondanks wordt het ook al héél lang nog steeds gebruikt. Met macOS Catalina valt het doek écht: iWeb is niet 64-bit en draait dan echt niet meer. We legden in onze Galerie een verzameling aan van nog altijd actieve iWeb-sites die lezers ons doorstuurden. Lucas voegde er nog een paar aan toe… maar werd er ook wat somber van:
Als het niet meer werkt, jammer dan. Dan stop ik ook met Mac (voorheen Apple). Het begon ooit als klantvriendelijk. Mijn allereerste Mac werkt nog steeds. Ik voedde er mijn kinderen en kleinkinderen mee op. Maar dit is mijn laatste Mac. Het is niet meer te betalen – jammer.
Hij stuurde foto’s van zijn eerste en laatste Mac mee:
De eerste en laatste Mac van Lucas Elfrink
De eerste en laatste Mac van Lucas Elfrink
Deel jij het gevoel van Lucas?
Als je trouwens nog actieve iWeb-sites kent… mail ze aan ons door voor de iWeb Nostalgie Galerie!

FLOTATO OF FLUID?
Twee weken geleden bespraken we Flotato: een nieuwe app waarmee je met een paar clicks een Mac-app maakt van websites zoals Instagram en Netflix. Tony Broekhof mailde ons een alternatief:
Flotato, leuk. Maar Fluid kan dit ook en dan gratis. Ik weet niet welke verschillen er tussen deze programma’s zijn, maar ik werk al lang met Fluid en tevreden!
Dank, Tony, wij gaan Fluid ook proberen!
Met Flotato maak je van websites zoals Twitter, Netflix en Instagram een app die ook in je Dock verschijnt.
Met Flotato maak je van websites zoals Twitter, Netflix en Instagram een app die ook in je Dock verschijnt.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Het duurde een paar jaar voor ik van (toen nog) Mac OS overstapte op (toen nog) OS X. Daarna was het meestal dezelfde dag nog (als de servers van Apple meewerkten) de updates installeren. Het zal nu geen jaren duren voor ik overstap op macOS 10.15 Catalina, maar voor het eerst zal ik weken of maanden de kat (pun intended) uit de boom kijken. Dat, of mijn portemonnee trekken voor 64-bits versies van software die ik veel gebruik. Dat, of voortaan álles met Pages, Numbers en Foto’s doen.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Hoe vond je deze editie?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland