Uiteraard zien we dit jaar ook weer een update van macOS – al zou het voor ons niet hoeven. We zouden liever zien dat Apple macOS in een wat rustiger tempo vernieuwt. Zodat de volgende versie eens een keer met wat minder bugs wordt uitgebracht.
Gaat Apple ons dat vertellen tijdens de jaarlijkste World Wide Developers Conference (WWDC)? Nee, dat is vermoedelijk meer wishful thinking dan een voorspelling. Er komt ongetwijfeld weer een nieuwe versie van macOS, en Craig Federighi gaat tijdens de keynote weer grapjes maken over hoe diep het marketingteam over de nieuwe naam heeft nagedacht.
Wanneer gaat er een Mac over naar ARM?
De grote vraag daarbij is of Apple gaat vertellen dat macOS geschikt is gemaakt voor ARM-processoren. Macs draaien op Intel-processoren, in tegenstelling tot iPhones en iPads, die op ARM-processoren draaien. In de wereld van processoren heb je ruwweg twee smaken: x86 en ARM. Beide staan voor de taal die een processor ‘spreekt’. Processoren van Intel en bijvoorbeeld ook AMD spreken x86. ARM-processoren spreken ARM. (ARM maakt zelf geen chips, maar ontwikkelt alleen de taal van ARM-processoren – als een ander bedrijf chips met die processortaal willen gaan maken, kopen ze een licentie van ARM). x86-chips zijn doorgaans een stuk krachtiger dan ARM-chips, maar ARM-chips zijn op hun beurt veel energiezuiniger. Apple gebruikt Intel-chips in Macs, en ARM-chips in iPhones en iPads. De Intel-chips moet Apple kopen bij Intel, en daarmee is Apple erg afhankelijk van de roadmap van Intel. Simpel gezegd: Als Intel geen snellere chips heeft, kan Apple ook geen snellere Macs uitbrengen. De ARM-chips voor iPhones en iPads maakt Apple zelf, met licentie van ARM.
ARM-chips worden steeds sneller, en omdat ze veel zuiniger zijn, leveren ze voordelen op zoals een veel langere batterijduur. Ze hebben door die zuinigheid ook geen ventilatoren nodig voor koeling. Het is niet aannemelijk dat Apple een krachtpatser als de Mac Pro nu al van ARM-processoren wil voorzien, maar voor de MacBook Air zou het best wel eens interessant kunnen zijn: hij gaat dan veel langer mee op één oplaadbeurt, en staat nooit te blazen als hij het warm heeft. (Velen dachten dat de 12-inch MacBook de meest ideale kandidaat was voor een ARM-transitie, maar die is dus in juli vorig jaar gesneuveld.)
iOS, iPadOS en macOS
Apple is met projecten als Catalyst (waarmee app-ontwikkelaars iPad-apps relatief eenvoudig om kunnen zetten naar Mac-apps) al een tijdje bezig om iOS, iPadOS en macOS dichter bij elkaar te brengen. Als al die apparaten ARM-processoren gebruiken, wordt dat nog veel eenvoudiger. Maar een totale overgang van Intel naar ARM, zoals Apple ooit in één keer overging van PowerPC naar Intel, zien we nu nog niet gebeuren. Een geleidelijke overgang, met eerst eens één type MacBook dat overstapt, klinkt weliswaar niet als ‘de Apple-manier’, maar lijkt toch aannemelijker. In ieder geval gaan er veel geruchten dat Apple in 2020 met een ARM-Mac op de proppen komt –
zelfs bij Intel lijken ze dat te bevestigen.
Ons vermoeden: In 2020 gaan niet opeens alle Macs over naar ARM, maar de kans is groot dat Apple tijdens het WWDC iets gaat vertellen over een eerste MacBook met ARM-processor. Dat kan een MacBook Air zijn – of wellicht een geheel nieuwe MacBook, die qua uiterlijk best eens zou kunnen lijken op de voormalige 12-inch MacBook. Maar het zal ons ook niet verbazen als het nog een jaartje stil blijft.