Bekijk profielpagina

MacFan – Wat zei Jack ook alweer...?

Revue
 
 
17 augustus · Editie #135 · Bekijk online
MacFan
Wat zei Jack ook alweer...?
Al vanaf de eerste editie van deze nieuwsbrief schrijft onze columnist Jack Nouws elke twee weken een slotwoord. In deze zomereditie van MacFan blikken we eens terug op uitspraken die Jack de afgelopen paar jaar in de laatste alinea van MacFan heeft gedaan. En we vragen hem hoe hij nu over sommige onderwerpen denkt.
We beginnen met een slotwoord uit een van de allereerste edities… in november 2018:
27 november 2018 – Een nieuwe term in het rijtje. ‘32-bits’ is binnenkort passé. Het is Apple’s sprint vooruit. Het OS en de Macs zijn al bijna tien jaar 64-bits, maar programma’s bleven 32-bits. Het gaat pijn doen. Net als het afscheid van de floppy, scsi, VGA, DVI en FireWire. Maar wie mist ze nog?
Jack, zeg eens eerlijk, hoeveel pijn deed het nou echt?
‘Enorm veel. Maar ik heb een kloon van mijn MacBook Pro op een Mac mini (met DVI en FireWire) gezet en kan me daarop nog steeds uitleven met Adobe CS 6 en tien jaar oude programma’s. Dat verzacht de pijn.’
11 december 2018 – En nu is Chrome de populairste browser, met een marktaandeel van bijna 64 procent. Als ik wil inloggen op Ziggo GO krijg ik de melding dat Safari niet compatibel is, dat ik Chrome moet gebruiken. Dit herinnert aan de donkere dagen van Internet Explorer. Google claimt het internet. Bied weerstand! Gebruik Safari!
Dat percentage is sinds 2018 niet veel veranderd. Chrome beheerst de browsermarkt nog steeds, als het om volume gaat. (Als je naar de totale browsermarkt kijkt tenminste – kijk je bijvoorbeeld alleen naar browsers op tablets, dan is Safari nagenoeg even groot als Chrome.) Toch zou je kunnen zeggen dat Safari ondanks een kleiner aantal gebruikers, wél invloedrijk is. Neem alleen al de hele discussie rondom het standaard blokkeren van trackers door Safari, waardoor bedrijven als Facebook en Google in de stress schieten. Of kijk hoe Safari uiteindelijk Flash van het toneel heeft gekregen, door het niet te ondersteunen. Misschien is volume toch niet het belangrijkste?
‘Soms komt het licht pas achteraf. Safari heeft net als bijna alle andere browsers hetzelfde hart, WebKit*. Alleen heeft Apple besloten een andere afslag te nemen wat extensies betreft. Dat zijn geen plug-ins meer, maar apps. De koerswijziging is op zich te prijzen. Privacy en bescherming tegen kwaadwillende software is heel belangrijk. Maar als dat betekent dat je je gebruikers naar Chrome jaagt, van top-dataverzamelaar Google, dan gaat er iets mis. En dat is jammer, want de connectie tussen Safari op Mac, iPad en iPhone is een belangrijk deel van de gebruikservaring.’
*Google Chrome gebruikt Blink als layout-engine, wat een fork is van WebKit.
8 januari 2019 – Kom op, Apple. iCal werd Agenda. iBooks heet nu Boeken en iPhoto Foto’s. Keychain werd Sleutelhangertoegang, Calculator Rekenmachine. Waarom heet Pages dan niet Bladzijden en Numbers Nummers? En waarom heet iTunes op de Mac nog niet Muziek, zoals op iPhone en iPad? Integratie van hard- en software betekent ook zorgen voor consequente naamgeving.
Hier heb je je zin gekregen. iTunes is Muziek geworden op de Mac. Nu is de vraag: is dat ook echt een verbetering? Is het niet irritant dat Apple weigert apps nog echte namen te geven? 
‘Het is een verbetering dat apps onder macOS en iOS/iPadOS dezelfde naam hebben. Het is heel irritant dat ze geen unieke naam hebben. Heel simplistisch, maar zonder zo’n naam is het nagenoeg onmogelijk via een zoekmachine oplossingen voor een probleem te vinden.’
28 mei 2019 – Als Apple nadrukkelijk iets ontkent, is het onontkoombaar. Apps voor de iPhone? Nope! Een iPad mini? Hoe kom je erbij! Samenvloeien van macOS en iOS? Hahaha! En dus werkt Apple aan een platform dat het mogelijk maakt een app in één keer te ontwikkelen voor Mac, iPad en iPhone. Of om te zetten van iOS naar macOS. Broodnodig, want veel iOS-apps zijn gebruiksvriendelijker en handiger dan Mac-apps. Op mijn iPhone kan ik foto’s en filmpjes simpel en uitzinnig bewerken, maar op mijn Mac heb ik daarvoor Photoshop met ondoorgrondelijke plug-ins nodig. iOS staat qua gebruiksgemak tot macOS als vroeger de Mac tot Windows. Dus laat maar komen, maar dan wel veilig en gecontroleerd. Via de Mac App Store graag, die er volgens Steve Jobs trouwens ook nooit zou komen.
Inmiddels zijn we eigenlijk nog een stap verder… een M1-Mac kan gewoon een iOS-app draaien. Zonder tussenkomst van Catalyst. En er zijn opeens ook iPad Pro’s met een M1-chip – met een ‘Mac-chip’ dus. En Safari oogt in iPadOS 15 opeens net als het nieuwe Safari voor de Mac. Dus zeg het maar: hoe lang nog voor iPadOS en macOS samenvloeien? 
‘Ik heb echt geen idee, ergens binnen nu en tien jaar, om veilig te blijven. Maar het lijkt me wel onvermijdelijk. Ik heb een iPad met Slim Folio toetsenbord en als ik daarop gewerkt heb, zit ik meteen iconen op mijn MacBook-scherm aan te tappen. Ik hoop alleen dat Apple geen hopeloos amalgaam van de twee OS'en gaat brouwen en in ieder geval eens een fatsoenlijke handleiding meelevert, zodat mensen een handige functie niet na twee jaar op Twitter ontdekken.’
JJC Nouws
Ja, we lachen wel om die mensen die niet wisten dat je met de spatiebalk op je iPhone een cursor oproept, maar je moesten eens weten hoeveel mensen niet weten hoe ze op hun Mac of pc de é, í, ú, ó, á, è, ù, ì, ò, à, ø, ö, ü, ç, ß, Ÿ, ë, ©, î, â, ñ, ão, –, — of … kunnen typen.
11 juni 2019 – Vergeet iPadOS. Vergeet de monitorvoet van 1.000 en de Mac Pro van 5.000 euro. Het draait om Catalyst, de software-omgeving om iOS-apps eenvoudig te vertalen naar de Mac. Eenvoudig is relatief, maar het is duidelijk wat dat betekent: de Mac gaat over op ARM-processoren. Dat zijn de superzuinige harten in de iPhones en iPads. Nooit meer wachten op wat Intel in de aanbieding heeft! Processoren op maat. MacBooks met een accuduur van 24 uur! Nu alleen hopen dat dat niet volgend jaar gebeurt. Veel mensen om me heen hebben na overleg met mij (‘Ja hoor, een Mac gaat zeker zeven jaar mee!’) de MacBook Air 2017 gekocht voor 888 euro, omdat ze usb-c-poorten al een te grote verandering vonden.
Hoe veel vrienden ben je kwijtgeraakt?
‘Niemand, want de Macs met Intel-processor zijn niet opgehouden te werken op het moment dat de Apple met de M1-processor kwam. Nu zeg ik dus tegen iedereen dat ze moeten wachten met het kopen tot de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s er zijn, dat je gek bent als je nu nog een Mac met Intel-processor koopt. Misschien gaat dat me vrienden kosten.’
23 juli 2019 – Het duurde een paar jaar voor ik van (toen nog) Mac OS overstapte op (toen nog) OS X. Daarna was het meestal dezelfde dag nog (als de servers van Apple meewerkten) de updates installeren. Het zal nu geen jaren duren voor ik overstap op macOS 10.15 Catalina, maar voor het eerst zal ik weken of maanden de kat (pun intended) uit de boom kijken. Dat, of mijn portemonnee trekken voor 64-bits versies van software die ik veel gebruik. Dat, of voortaan álles met Pages, Numbers en Foto’s doen.
Je bent ongetwijfeld overgestapt inmiddels. Welke software ben je nu écht kwijt?
‘Eigenlijk helemaal niets, maar dat is omdat ik het bedrijf waar ik werk toestaat dat ik InDesign en Word ook op mijn privécomputer installeer. Pages is mijn DuckDuckGo onder de tekstverwerkers. Ik doe er al mijn werk in, maar uiteindelijk moet ik het als Word-document geconverteerd inleveren. Het is niet anders.’
28 april 2020 – Als ik geen twee jaar oude iPhone 8 had gehad, zou ik een iPhone SE bestellen. Op dit moment de iPhone met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Misschien wel niet alleen van iPhones, maar van alle smartphones. Wat zou ik graag een even relatief goedkope (i)Mac(Book) SE zien. Al was het alleen maar omdat een Macintosh SE/30 mij inwijdde in de Mac-liefde.
De nieuwe 24-inch iMac begint vanaf € 1.449.  Een MacBook Air koop je nieuw vanaf € 1.129,10. Alleen een Mac mini blijft onder de duizend euro, met een prijs van minimaal € 799,10. Is die Mac mini niet gewoon de SE die je zoekt?
‘Nee, ik heb het ook over een (i)Mac(Book) SE. Ik heb iMacs gehad en ik heb een Mac mini, maar ik kom toch altijd terug bij de notebook. Op mijn bureau hangt mijn MacBook Pro (late 2013) aan twee 23”-monitoren, vier harde schijven en draadloos aan een toetsenbord en muis. Maar als ik wil, werk ik op de bank, in de trein of in een afgeragde Portugese pensionkamer. Dat kan niet met een iMac of een mini. Ik weet niet eens of ik hem zou kopen, maar een MacBook SE voor 999 euro is gewoon een goed idee.’
9 juni 2020 – Een Googlevrij leven is niet gemakkelijk – en precies die alomtegenwoordigheid maakt me opstandig. Er zijn zelfs mensen die het internet met Google verwarren en zeggen ‘dat ze het op Google hebben gelezen’. Het is zelfs zo erg dat Google in de wereldwijde top 5 staat van zoektermen op Google! Ik ben daarom niet alleen overgestapt op DuckDuckGo, in alle teksten die ik moet redigeren verander ik ‘googelen’ in ‘een zoekmachine gebruiken’.
Houd je het nog steeds vol om je beperken tot DuckDuckGo? Google vindt gewoon méér. 
‘Google vindt meer dan DuckDuckGo, dat is een feit. Maar Google heeft ook jaren en jaren voorsprong. Zoekmachines leren van hun fouten en DuckDuckGo leert nooit als wij het geen fouten laten maken. Als mijn standaardzoekmachine iets niet vind, zwengel ik alsnog Google aan. Dat overkomt me hooguit twee keer per week. Daar kan ik mee leven.’
Tot slot... Wat zegt Jack vandaag?
In een roman liet een Nederlandse auteur van wie ik wist dat hij Apple-hater was – en wiens naam ik niet zal noemen – het op hemzelf geïnspireerde hoofdpersonage een PowerBook gebruiken. Dus de eerstvolgende keer dat ik Giphart tegenkwam vroeg ik of hij eindelijk was overgestapt. Maar nee, hij dacht dat PowerBook een generieke term voor een laptop was. Begrijpelijk dus dat Apple overgestapt is op de benaming MacBook. Een MacBook is altijd van Apple. Een MacBook is een klasse apart, zoals ook de Laptop Best Buy van Tweakers voor schoollaptops duidelijk maakt. MacBooks zijn hun eigen categorie.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
(advertentie)
(advertentie)
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland