Bekijk profielpagina

MacFan – Welkom, Macfan-members!

Revue
 
 
27 augustus · Editie #28 · Bekijk online
MacFan
Welkom bij de eerste MacFan voor members!
Dit is de eerste editie van MacFan die we exclusief versturen aan onze members. Als member krijg je MacFan elke week; reguliere abonnees krijgen MacFan eens in de twee weken. We zijn superblij dat we al heel wat members hebben mogen verwelkomen de afgelopen week. We hebben een klein cadeautje voor jullie – zie verder naar onderen. En reken maar dat je in de member-only edities van MacFan nog veel meer voordeeltjes gaat vinden in de toekomst!
Schrijven met je toetsen, corrigeren met je trackpad
In Paper kun je wijzigingen ongedaan maken door te draaien op het trackpad.
Als je graag schrijft in een minimal writing app, dan zijn er keuzes te over: iA Writer, Bear en Ulysses, om maar wat te noemen. Onze eigen favoriet is Byword. Het zijn stuk voor stuk apps die je laten focussen op het schrijven, en niet op een interface met talloze opties. Bij voorkeur tonen ze je een leeg vel waarin je kunt typen, zonder al te veel opsmuk. Vaak met ondersteuning voor Markdown, zodat je je tekst al typend vorm kunt geven. Een relatief nieuwe speler in de markt van minimalistische tekstverwerkers is Paper. Net als de andere minimalistische schrijfapps, is Paper niet meer dan een leeg, wit velletje op je scherm. Maar door één wonderlijke keuze onderscheidt het programma zich van de andere apps: je hebt er een trackpad bij nodig.
Correctiedraaischijf
Een app die zich specifiek richt op MacBooks dus – of op desktop-Macs met een los trackpad erbij. Je kunt met pinch-and-zoom het venster vergroten of verkleinen, en je kunt wijzigingen ongedaan maken door met twee vingers een draaibeweging op je trackpad te maken. Er verschijnt dan een draaischijf waarmee je je aanpassingen stapsgewijs kunt terugdraaien of juist weer laten verschijnen, afhankelijk van de draaibeweging links- of rechtsom. 
Nu ja, het is een beetje een gimmick, want ⌘Z werkt natuurlijk ook gewoon, en het venster kun je ook met de muis groter en kleiner slepen. Maar ben je een trackpadfanaat én houd je van minimal writing apps, dan is dit iets voor jou.
Paper | gratis, pro-versie € 21,99 | ★★★☆☆
De nieuwe oude NetNewsWire
NetNewsWire
Als je dagelijks veel nieuwssites bezoekt (bijvoorbeeld sites met Mac-nieuws) dan kun je ook overwegen om de berichten van al die websites te combineren in één handige lijst. Dat is wat een RSS-reader voor je kan doen. NetNewsWire is zo'n RSS-reader. Een heel oude: hij bestaat al 17 jaar. In 2002 werd-ie gemaakt door Brent en Sheila Simmons. Niet veel later verkochten zij de app aan NewsGator, en later verkocht dat bedrijf het weer door aan Black Pixel. Tot dat bedrijf er klaar mee was en de rechten teruggaf aan Brent Simmons. Die besloot de RSS-reader die hij ondertussen zelf had gebouwd, Mac RSS Reader, weer om te dopen tot NetNewsWire. Deze week lanceerde Simmons na vijf jaar sleutelen eindelijk versie 5.0 van de app, en het is een reader die niet veel poespas aan boord heeft – maar wel steady opereert. Via de zoekfunctie zoek je makkelijk je favoriete websites op, en de app zoekt er zelf de RSS-feeds bij. Zie je een bericht dat je graag op de oorspronkelijke website wilt bekijken, dan klik je op de kop of op het knopje ‘Open in Browser’. Een lekker degelijke app – en ideaal om te beginnen met RSS-feeds als je daar nog nooit wat mee hebt gedaan.
NetNewsWire | gratis | ★★★★★
Klein cadeautje voor de eerste members!
Een kleinigheidje voor onze eerste members – omdat we het superleuk vinden dat jullie ons steunen! MacFan-hoofdredacteur Ferry Piekart schreef vroeger voor het MacFan-magazine een column die de titel Gemekker had. In de columns stak hij vooral de draak met zijn eigen (soms wat vergaande) ‘Mac-verdwazing’. De hilarische columns werden verzameld in twee e-books: Gemekker en Meer gemekker, die tot op de dag van vandaag alleen in Apple Books verkrijgbaar zijn. Je bent tenslotte fan of je bent het niet! Aan onze gloednieuwe members geven we graag een exemplaar cadeau.
Je mag zelf kiezen welke van de twee je wilt hebben. Reply vóór vrijdag op deze nieuwsbrief met ‘GEMEKKER’ of 'MEER GEMEKKER’, en we sturen je uiterlijk volgende week een downloadcode toe!
Noisli
Heb jij achtergrondgeluid nodig om je goed te kunnen concentreren? Breng dan eens een bezoekje aan noisli.com. De site heeft een heel aantal geluiden die het eindeloos lang kan afspelen: van regen, wind en onweer tot geroezemoes en treingeluiden, en van fluitende vogels tot statische draaiende motoren. Knapperend haardvuur ook natuurlijk, en zelfs white noise (als dat je ding is).
Het mooie is dat je via de stijlvolle interface ook kunt mixen: voeg onweer toe aan de regen, of een open haard aan geroezemoes. Met schuifknoppen kun je het volume van individuele geluiden precies instellen. Met een gratis account kun je je favoriete instellingen ook opslaan en met anderen delen. Ben je een Chrome-gebruiker, dan is er ook een Noisli-extensie voor in je browser.
Noisli | gratis | ★★★★☆
Colofon
Hoe vond je deze editie?
Deze editie is alleen voor leden
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland
 

Word lid om deze editie in je inbox te lezen

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om lid te worden. Learn more.

Ben je al lid? Klik dan hier

Vul je e-mail adres in

We sturen deze editie naar je toe. Zorg er voor dat je het e-mail adres gebruiker waarmee je lid bent.