Bekijk profielpagina

MacFan – Browsen met een Chromium-infectie

Revue
 
 
11 december · Editie #6 · Bekijk online
MacFan
Het web krijgt last van Chromium
Microsoft brengt de Edge-browser volgend jaar naar de Mac. Vijftien jaar nadat Internet Explorer for Mac het loodje legde, komt de nieuwe ‘explorer’ dus terug naar je Mac – als je hem downloadt tenminste. Klinkt als goed nieuws, al was het maar omdat het prettig is als je kunt kiezen welke browser je wilt gebruiken. Het is sowieso goed als er veel verschillende browsers zijn: dat voorkomt dat één dominante browser greep krijgt op het web en ontwikkelaars dwingt om zich aan deze autoritaire browser aan te passen. Helaas is de komst van Edge wat dat betreft gebakken lucht: Edge wordt gewoon Chrome-in-een-ander-jasje. Tegelijkertijd met de aankondiging dat Edge naar de Mac komt, maakte Microsoft namelijk ook bekend dat Edge op de desktop overstapt naar Chromium; de browser-engine van Google.
Daarmee zijn er straks nog maar drie grote browser-engines over: Chromium (van Google, gebruikt in Chrome), Gecko (van Mozilla, gebruikt in Firefox) en WebKit (van Apple, gebruikt in Safari). Alledrie open source, maar uiteraard hebben Google, Mozilla en Apple desondanks een stevige hand in de ontwikkeling van hun eigen browser. Chromium is behoorlijk dominant, wat betekent dat steeds meer webbouwers er genoegen mee nemen als hun website of webapp werkt in Chrome en andere Chromium-browsers – ook als dat betekent dat daarmee webstandaarden worden geschonden. Hetzelfde probleem waar we ooit mee te maken hadden toen de Internet Explorer heer en meester was op het web. Het web gaat van aanhoudende Exploreritis naar een stevige Chromium-infectie.
Een downloadbrowser voor je Mac
Naast de grote browsers zoals Chrome en Safari, zijn er ook een heel aantal kleine browsers die gericht zijn op één specifieke taak. Zo zijn wij op de redactie al jaren dol op BrowseShot; een gratis browsertje waarmee je screenshots van héle webpagina’s kunt maken (dus ook de delen van de pagina die buiten beeld vallen). Soms heel fijn.
BrowseShot | gratis | ★★★☆☆
Ook handig als je vaak YouTube- of Vimeo-films wilt downloaden: VideoDuke. Laurens Collée beschrijft in de gloednieuwe Machina (vanaf vrijdag in de winkel) hoe hij deze downloadbrowser is gaan gebruiken in plaats van downloadsites die je helpen om filmpjes van YouTube te downloaden: ‘Mijn persoonlijke ervaring met die downloadsites is dat het altijd even duurt voor je er eentje hebt gevonden die werkt en niet tegelijk twintig pop-ups opent met de vraag of je toevallig software wilt downloaden of wilt trouwen met een Russin.’ VideoDuke is een zelfstandige app voor de Mac, die werkt als een browser. Op de homepage staan al meteen de drie grote videosites waarop je meestal zoekt: YouTube, Vimeo en Dailymotion. Je kunt ook elke andere denkbare website openen, en de video’s daarvan downloaden. Handig, maar na twee downloads moet je de app wel kopen voor 20 dollar. Dat is de prijs die je betaalt voor gemak.
VideoDuke | $ 19,95 | ★★★★☆
De iWeb Nostalgie Galerie
De iWeb Nostalgie Galerie
iWeb Nostalgie Galerie
Gebruik jij iWeb nog? Of heb je nog een homepage online staan die ermee is gemaakt?
Dat vroegen we in de vorige nieuwsbrief – benieuwd als we waren of er lotgenoten zijn. Zelf hebben we onze MacFan-inschrijfpagina namelijk lekker makkelijk in iWeb gemaakt; ook al is dat verouderde blog-programma van Apple al jaren niet meer up-to-date. Zijn er meer mensen die nog steeds voor het gemak van het oude iWeb kiezen? We waren verbaasd over het aantal reacties dat we binnen een dag kregen. Niet alleen staan er nog talloze iWeb-sites online; ook zijn er nog altijd mensen en opvallend veel verenigingen die nog wekelijks of dagelijks updates doen met het oude programma. En voor sommigen is het een schok dat dat over een tijdje niet meer kan in macOS. Zo schrijft Simon van Kampen:
Sinds 2010 onderhoud ik de website van een molenstichting (waarbij ik zelf vrijwillig molenaar ben op een van de molens): www.molensinommen.nl Hoewel ik geen enkele ervaring had met het maken van een website, was het toch heel snel mogelijk een website op te zetten met iWeb. En sindsdien te onderhouden (in totaal bijna 100 pagina’s). Maar nu komt dus het echte einde van iWeb in zicht en moet er gekozen worden: WordPress, Joomla, Drupal…??? En moet er bestudeerd en gekozen worden. En wennen aan. En hoe met de bestaande website in een geleidelijke overgang? Kortom: talloze mogelijkheden voor moeilijkheden.
Dick en Lize schrijven dit over hun familiewebsite:
Wat lezen we nu? Moeten we nu echt afscheid gaan nemen van iWeb?!? Dat kan toch helemaal niet. Onze familie in Zuid-Afrika houden we met onze website op de hoogte van onze belevenissen. Geen foto’s van ons op sociale media maar gewoon een briljante website gemaakt met iWeb! www.strydom.nl Hopelijk staat er een slimme programmeur op die een goed alternatief wil maken! De huidige alternatieven zijn OF te duur (maandelijks een hoog bedrag betalen) OF lang niet zo goed.
Heemkringen, organisatoren van kunstroutes, molenstichtingen, reislustige families, filmmakers, auteurs van e-books… er zijn nog talloze mensen die iWeb gebruiken. Is er een alternatief – iets dat erop lijkt? Een MacFan-lezer stuurde een hoopvol bericht, zie hieronder. Wij hebben intussen, zoals beloofd, de iWeb Nostalgie Galerie gemaakt. Van alle websites die ons werden toegestuurd. Moet jouw iWeb-site er ook bij? Mail ons gewoon even!
REACTIE VAN EEN LEZER:
  • Hubert van Geffen over het feit dat er nog steeds mensen zijn die iWeb gebruiken: ‘Er is een waardige opvolger voor iWeb, namelijk EverWeb. Met veel meer mogelijkheden – maar nog altijd met dezelfde werking en het vertrouwde uiterlijk van iWeb!’ Wij gaan EverWeb hier op de redactie ook eens proberen – het viel ons al meteen op dat het inderdaad een iWeb-kloon is, maar met véél meer mogelijkheden. Zo zijn er ook templates waarmee je je site responsief kunt maken.
Tot slot... Wat zegt Jack?
En nu is Chrome de populairste browser, met een marktaandeel van bijna 64 procent. Als ik wil inloggen op Ziggo GO krijg ik de melding dat Safari niet compatibel is, dat ik Chrome moet gebruiken. Dit herinnert aan de donkere dagen van Internet Explorer. Google claimt het internet. Bied weerstand! Gebruik Safari!
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Machina Magazine
Als de Machina die komende vrijdag had moeten verschijnen, opeens drie dagen eerder bij iedereen in de brievenbus ligt. Eh, tada. Hier is-ie. https://t.co/qrPCPqxEls
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland