MacFan

Door MacFan

MacFan – De Eerlijk-is-Eerlijk Top 5

#78・

Blijf op de hoogte, word onderdeel van de community en steun ons.

204

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat MacFan jouw e-mailadres zal ontvangen.

Revue
 
 
4 augustus · Editie #78 · Bekijk online
MacFan
De Eerlijk-is-Eerlijk Top 5
We bespreken in MacFan heel wat apps – en doorgaans alleen apps waarvan wij denken: die zouden wel eens handig kunnen zijn. Elke app die we bespreken, installeren we altijd zelf op onze Macs, en proberen we uit. We baseren ons nooit op persberichten of recensies van anderen; we willen zelf weten wat de app doet. Als-ie tegenvalt, dan verwijderen we hem meestal snel weer. Maar ook als we wel enthousiast zijn, blijft een app toch niet altijd op onze Macs staan. Soms is een idee leuk, maar blijken we het in de praktijk toch niet te gebruiken. Voor deze zomereditie leek het ons leuk om alle geteste apps nog eens door te nemen, en aan de Eerlijk-is-Eerlijk Test te onderwerpen. En die test bestaat uit maar één vraag: zijn we de app ook na de review blijven gebruiken? Hieronder de Top 5 van besproken apps waar we echt niet meer zonder kunnen. Plus twee outsiders en een eervolle vermelding.
1 | Tot
Tot is een plakbord voor op je Mac, waar je snel gekopieerde stukken tekst kunt parkeren. Informatie die je snel even van Wikipedia hebt gekopieerd, een handjevol url’s, een paar zinnen die je uit een tekstdocument hebt gegooid maar die je toch nog even wilt bewaren voor de zekerheid… Tot is voor alle gekopieerde stukjes tekst die je even ergens kwijt moet, maar die je niet voor de eeuwigheid hoeft te bewaren. De app heeft zeven plakborden, die ieder een eigen kleur hebben ter herkenning. Zo kun je een plakbord maken voor dingen die je nog moet kopen, voor je hobbyproject, voor je werk, en noem maar op. Via iCloud synchroniseert het allemaal meteen met je andere Macs, zonder dat je ooit iets hoeft op te slaan. Wij kunnen inmiddels niet meer zonder Tot. Vroeger sleepten we url’s naar ons bureaublad, en hadden we talloze tekstdocumentjes met knipsels (die we later nooit meer terug konden vinden omdat ze allemaal ‘naamloos.txt’ als naam hadden). Tot heeft het allemaal wat overzichtelijker gemaakt. We waren al fan bij onze eerste review – en zijn de app sindsdien dagelijks gaan gebruiken. De app is gratis voor de Mac (met volle functionaliteit), maar als je fan bent, wil je al snel ook de app voor je iPad en iPhone – en die Tot Pocket-versie kost € 21,99. Stevige prijs, maar wij hebben het er graag voor betaald. Wij willen Tot op elk apparaat.
2 | Tab Space
Tab Space bespraken we in een member-editie van MacFan. Je kent vast wel de volgende situatie: je zoekt online naar een cadeautje voor je moeder, en binnen de kortste keren heb je twintig tabbladen openstaan met ideeën. Je wil er nog even over nadenken, en de rest van de week staan al die tabbladen daar. Omdat je te gemakzuchtig bent om ze allemaal even netjes met een tag op te slaan in Pocket, of wat dan ook. Of je wilt een korte vakantie op Texel boeken, en je hebt na een uurtje enthousiast googelen vijftien pagina’s met hotelinformatie openstaan. Hoe handig zou het zijn als je alle pagina’s van die sessie met één druk op de knop kon opslaan en sluiten, en later met hetzelfde gemak allemaal weer kon openen? Dat is wat Tab Space voor je doet, als extensie in Safari. Wij kunnen eenvoudigweg niet meer zonder. Pocket is handig voor individuele webpagina’s die je wilt bewaren, maar hele sessies tijdelijk bewaren gaat veel beter met Tab Space. Als je één extensie installeert in Safari, laat het dan deze zijn.
3 | Unsplash Wallpapers
De meeste apps die we bespreken in MacFan, zijn nuttig. Maar deze is vooral leuk – en daardoor gebruiken we hem veel meer dan we aanvankelijk hadden gedacht. Unsplash Wallpapers is een app die je steeds trakteert op nieuwe bureaubladachtergronden – en die zijn vaak adembenemend mooi. We bespraken de app al in februari 2019, maar sindsdien is-ie flink verbeterd. Zo kun je nu wat meer richting geven aan het soort foto’s waarmee Unsplash je verrast, door aan te geven welke thema’s de app mag gebruiken. Unsplash Wallpapers is absoluut niet noodzakelijk, maar eerlijk-is-eerlijk: we gebruiken hem ongelooflijk vaak, en dus verdient-ie een plek in deze top 5.
4 | Convertos
Convertos is eigenlijk geen app, maar een widget voor je Mac. We bespraken hem heel recent – en sindsdien gebruiken we hem veelvuldig. Misschien omdat we veel werken met Engelse teksten en geregeld mijlen naar kilometers moeten omrekenen, en pounds naar kilo’s. Convertos kan alles pijlsnel voor je omrekenen. Must-have, wat ons betreft. Zeker sinds de teloorgang van Dashboard, waar Apple een soortgelijke widget in had ondergebracht.
5 | Cheatsheet Notes
Cheatsheet is een app die kleine dingen voor je kan onthouden. Het boekingsnummer van je reis. De nummers die nog ontbreken in je Suske & Wiske-collectie. Het adres van degene bij wie je een Marktplaats-aankoop moet afhalen. Een hint voor je pincode, als je dat durft. Kortom, dingen die je moet onthouden maar waarschijnlijk vergeet. De app is handig op je iPhone, en extreem handig op je Apple Watch, en minder handig op je Mac. Hoe vaak sta tenslotte met je iMac bij een incheckbalie. Toch schreven we al eerder dat er een Mac-versie is van Cheatsheet (die heet Cheatsheet Notes), en die gebruiken wij ook echt geregeld. Om al die herinneringen klaar te zetten. Want dat gaat gewoon sneller op een Mac dan op je telefoon. Dus gaan wij op vakantie, dan openen we Cheatsheet op onze Mac en gooien alle relevante boekingsnummers, telefoonnummers en adressen erin. Geheugen geladen! Hebben we een werkafspraak? Snel even de namen van de mensen die we ontmoeten erin zetten, zodat straks één blik op onze Watch genoeg is om te herinneren hoe die mevrouw die het woord neemt ook alweer heet. Pijnlijk moment voorkomen!
Outsider: Pixelmator Pro
Een app die we nooit hebben gerecenseerd, maar wel heel vaak hebben genoemd, is Pixelmator. De beeldbewerkingsapp die poogt Photoshop naar de kroon te steken, komt in de Mac App Store in twee smaken: Pixelmator en Pixelmator Pro. Wij hadden de basisversie van Pixelmator al en zagen nooit echt een reden om over te schakelen op Pixelmator Pro (die een stukje duurder is: € 43,99 in plaats van € 32,99), tot we hoorden over ML Super Resolution. Pixelmator Pro heeft een aantal machine learning-functies ingebouwd (daar refereert ‘ML’ aan), waaronder de functie om foto’s en andere afbeeldingen tot wel driemaal te vergroten zonder verlies van scherpte. Wij hebben in het verleden vaak genoeg afbeeldingen vergroot, meestal met matig succes. Maar ML Super Resolution in Pixelmator Pro is echt ongelooflijk goed. Het is een functie waarbij je niets kunt instellen: je drukt simpelweg op de knop en de app gaat aan de slag om de foto zo groot mogelijk te maken. Je kan zelf even een kop koffie inschenken, want zeker op een oude Mac doet hij er wel even over. Dankzij machine learning kan het vergroot-algoritme van Pixelmator Pro heel goed voorspelen hoe randen, vormen, contouren en patronen moeten zijn – ook als die informatie te klein was om in de oorspronkelijke afbeelding zichtbaar te zijn. Als je wilt weten hoe Pixelmator Pro dat doet, kun je dat op deze blog van Pixelmator lezen.
Een praktijkvoorbeeld
Wil je een voorbeeld? Voor de website Nederland Voedselland maakte onze hoofdredacteur een artikel over hoe maaltijdenmaker StarCuisine ingrediënten van over de hele wereld inkoopt – en zich voor de opgave ziet gesteld om van 700 ingrediënten te bewaken dat die duurzaam en eerlijk worden verhandeld. Hoe pak je dat als klein bedrijf aan? Geen onderwerp voor MacFan, maar interessant was wel dat er een foto werd aangeleverd die paginagroot gebruikt moest worden – maar piepklein werd gestuurd. Het gebeurt nog wel eens dat mensen een foto mailen en niet in de gaten hebben dat hun mailprogramma de foto kleiner maakt. Berichtenapps hebben daar ook een handje van. Natuurlijk vroegen we snel om het origineel, maar de deadline naderde, en degene die de foto had gestuurd reageerde zo snel niet… dus grepen we naar Pixelmator Pro. En bliezen de foto op – met een ongelooflijk scherp resultaat. Kijk maar:
Van een klein bestandje van 63 kB naar een foto van 721 kB. En van 901x578 pixels naar 2703x1734 pixels. En wij zagen geen verschil in kwaliteit. (Je kunt het resultaat hier bekijken – de door de fotograaf bedoelde bewegingsonscherpte in de foto is uiteraard gebleven. ) Als je vaak afbeeldingen moet vergroten, is Pixelmator Pro een absolute aanrader.
Outsider: Byword
Een andere app die we hier als outsider noemen (omdat we hem heel vaak noemen, maar niet hebben getest voor een review) is tekstverwerker Byword. Wij schrijven eigenlijk alles in Byword. Ook als we een Word-document moeten aanleveren, of een tekst in een webformulier moeten tikken… we beginnen altijd eerst in Byword. De app is een zogenaamde minimal writing app: een schrijf-app bedoeld om je niet af te leiden met allerlei toeters en bellen. Byword is oorspronkelijk ontwikkeld als een Markdown-editor (meer over Markdown lees je in deze editie van MacFan) en daarmee aanvankelijk vooral bedoeld voor bloggers en ontwikkelaars die teksten met vormgeving snel willen kunnen publiceren. Maar de Mac-versie van Byword kreeg later ook een Rich Text-modus, die hem voor iedereen interessant maakt. De RTF-bestanden die je ermee maakt, kunnen in elke tekstverwerker worden geopend. In de instellingen van Byword kun je aangeven of nieuwe documenten standaard in Rich Text of Markdown moeten worden aangemaakt. Verder stel je daar in wat je een fijne tekstregelbreedte vindt om in te typen (er zijn drie smaken) en welk lettertype Byword standaard moet gebruiken om in te schrijven (wij typen standaard in Georgia). En vervolgens laat de app je vooral concentreren op het verhaal dat je moeten typen – wat met name in schermvullende modus heel goed werkt. Het enige jammere is dat de Rich Text-modus niet werkt in de iOS- en iPadOS-versies van Byword.
Schrijven in Byword is lekker rustig, zonder knoppenbalken.
Schrijven in Byword is lekker rustig, zonder knoppenbalken.
Eervolle vermelding: Diagrams
De app Diagrams, waarmee je complexe schema’s kunt maken, bespraken we in deze editie van MacFan. En hebben we hem sindsdien vaak gebruikt? Nee, hooguit twee of drie keer. Maar die keren kwam-ie ook écht van pas. Je hoeft simpelweg niet elke dag een organogram of ander ingewikkeld schema te maken. Maar zodra dat wel moet, is Diagrams fijn om te hebben. Vandaar de eervolle vermelding. We schreven onze review van Diagrams in maart – toen de app net was verschenen. ‘Echt een 1.0 versie’, concludeerden we, en keken nieuwsgierig uit naar updates. Die zijn er wel een paar geweest, maar zonder grote toevoegingen. We hopen dat die nog wel komen. De app is goed in wat-ie doet, maar wat meer opties zouden welkom zijn – zie onze vorige review!
Tot slot... Wat zegt Jack?
Elk nadeel heb z'n voordeel. Terwijl de corona-infectiegraad steeg werkte de ICT-afdeling op de tijdschriftenuitgeverij waar ik werk hard aan een noodplan. Toen het zover was, verhuisden alle honderd werknemers binnen één werkdag zonder dat het werk een noemenswaardig vertraging opliep. Terwijl de deadline voor de drukker die week een dag eerder viel. Ik kon thuis precies doen wat ik op de zaak kon. Geen hapering, geen gedoe, niets. Bij mij tenminste. Niet bij de mensen met een Windows-machine thuis.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
(advertentie)
(advertentie)
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland