Bekijk profielpagina

MacFan – De eerste Catalyst-apps

Revue
 
 
29 oktober · Editie #38 · Bekijk online
MacFan
De eerste lichting Catalyst-apps
De eerste Catalyst-apps staan in de Mac App Store. Apple heeft er een lijstje van gemaakt, al zijn er inmiddels nog wat meer Catalyst-apps verschenen die nog niet in dat overzicht staan. ‘Geliefde apps, nu op Mac’, heeft Apple erboven gezet, maar een indrukwekkende lijst is het nog niet. Afgezien van Twitter, ontbreken grote namen. Wij hoopten op Netflix en Instagram, en apps waarmee we kunnen internetbankieren. Post-it was niet direct de eerste app waar we om zaten te springen. Toch is het leuk om te kijken wat er gebeurt met Catalyst.
Om je geheugen op te frissen: Catalyst is een manier voor ontwikkelaars om iPad-apps (en later ook iPhone-apps) met relatief weinig moeite om te zetten naar Mac-apps. Simpel gezegd hoeven app-makers niet helemaal bij nul te beginnen als ze een succesvolle iPad-app ook op de Mac willen introduceren. Dankzij Catalyst kunnen grote delen van de code worden hergebruikt. Twitter sprong daar als een van de eersten op in. In 2018 trok Twitter de stekker uit Twitter for Mac, maar dankzij Catalyst is Twitter for Mac nu weer terug in de App Store – als je tenminste bent overgestapt op macOS Catalina.
Hoe pakt het uit?
Twee weken geleden schreven we al over Twitter for Mac. Het was ons een doorn in het oog dat de interface op veel punten exact is gekopieerd uit iOS. Klik je in de app op Voorkeuren, dan krijg je dit venster te zien:
Dat is geen Voorkeuren-interface zoals we die gewend zijn in macOS. Het is de interface van je iPad of iPhone. Dat Apple dit toestaat, betekent een verrommeling van de interface van macOS.
Dubbel betalen
Wat ook inconsequent is, is dat je Mac-versies van iPad-apps opnieuw moet aanschaffen. Stel dat je op je iPad Goodnotes 5 gebruikt voor het maken van handgeschreven notities. Daar heb je op je iPad dan ooit € 8,99 voor betaald. Je kunt de app zonder bijbetalen ook op je iPhone gebruiken… maar wil je op je Mac ook met Goodnotes 5 aan de slag, dan tik je nog eens € 8,99 af. Voor veel mobiele apps geldt dat één aanschaf voldoende is om de app te kunnen gebruiken op je iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV. Maar de Mac is een ander verhaal. In het verleden was dat nog wel te verdedigen. Een tekstverwerker als Byword of een spel als Carcassonne moest voor macOS ook echt opnieuw geprogrammeerd worden. Maar als Catalyst dat werk grotendeels uit handen neemt, wordt het een beetje vreemd dat je twee keer betaald voor dezelfde applicatie.
Een idioot duur weerbericht
Wij gebruiken CARROT Weather op onze Apple TV. € 3,99 was nog te overzien.
Wij gebruiken CARROT Weather op onze Apple TV. € 3,99 was nog te overzien.
Een app die door Apple wordt gepusht als een van de eerste Catalyst-apps, is CARROT Weather. Dat is een weer-app, waarvan we meteen moeten toegeven: hij is fraai vormgegeven en bovendien erg grappig (met name door de stem van de computer, die als een ware dominatrix de gebruiker kleineert, maar daarnaast ook absurde opmerkingen maakt als ‘Hey look, I can spot the Dropbox cloud from here’). Er zit ook een tijdmachine in waarmee je 70 jaar terug in de tijd kunt (leuk om te zien of die winters vroeger nou echt zo anders waren) en met meer dan tweeduizend snedige dialoogregels zegt de app altijd wel weer iets verrassends.
Best een app om voor te betalen dus, maar de prijzen zijn absurd. Wij kochten CARROT Weather ooit voor onze Apple TV voor € 3,99. Dat is nog te overzien. Die app werkt echter niet op iOS, dus voor je iPhone moet je ‘m opnieuw kopen, voor € 5,49. Maar dan heb je niet eens alle functionaliteiten (zoals Watch-functionaliteit) – nee, dan moet je er ook nog een abonnement bij nemen. Die zijn er in meerdere smaken, maar als je overal van wilt genieten, dan kost je dat € 32,99 per jaar (als je niet zo stom bent om te kiezen voor € 8,49 per maand). Dan zou je denken dat je onder de pannen bent, maar nee; wil je de Mac-app? Dat is nog eens € 16,99! Dus reken even mee… dat is € 26,47 eenmalig voor drie apps plus € 32,99 per jaar voor een abonnement (het iPhone-abonnement geldt gelukkig ook in de Mac-app; dat dan wel). Bij elkaar € 59,46. Voor een applicatie die op een grappige manier het weerbericht presenteert. Ter vergelijk: een jaarabonnement op Microsoft Office 365 (met Word, Powerpoint, Excel, Outlook, Skype en OneDrive) kost € 69,-.
Een appje om niet te vergeten
Het is niet alleen kommer en kwel met Catalyst-apps, gelukkig. Een klein appje dat wij al heel lang op onze iPhone en Apple Watch gebruiken, is Cheatsheet. Het is een spiek-app, bedoeld om dingen in op te slaan die je makkelijk vergeet. Het kenteken van je huurauto, vluchtnummers, het abonneenummer van je favoriete tijdschrift, de kledingmaten van je vriend of vriendin, het getal pi tot 25 cijfers achter de komma… alles wat je soms opeens nodig hebt, maar makkelijk vergeet. Cheatsheet laat je er niet veel woorden aan vuilmaken, maar presenteert een flinke bibliotheek met symbolen, waaruit je er steeds eentje kunt kiezen. Kies bijvoorbeeld een plaatje van een auto, en typ er het kenteken dat je wilt onthouden achter. Of een icoontje van een jurkje, en zet er de maat van je vriendin achter. Het zijn geheugensteuntjes voor jezelf, dus meer omschrijving is niet nodig. Zo onstaat een lijst van cijfers, codes, aantallen en omschrijvingen die je altijd makkelijk bij de hand hebt. (Verleidelijk om er ook pincodes van creditcards en wachtwoorden in te zetten, maar gebruik daar liever Sleutelhanger voor!)
Cheatsheet voor de Mac.
Cheatsheet voor de Mac.
Wij vonden de app al fantastisch op onze Apple Watch (je rijdt Shurgard binnen met je auto en hoeft alleen maar op je horloge te kijken om snel de toegangscode te zien). Dankzij Catalyst is de app er nu ook sinds twee weken voor de Mac. Bij Cheatsheet draait alles om snelheid en overzichtelijkheid: meteen de juiste gegevens bij de hand hebben, in een oogopslag. Cheatsheet nestelt zich op je Mac dan ook graag in de menubalk (als je dat wilt), en met één klik zie je dan meteen alle gegevens die de app voor je onthoudt. Supermakkelijk. Dankzij iCloud-syncing zie je ingevoerde Cheatsheet-gegevens ook meteen op alle andere apparaten waarop je de app hebt staan. Ook hier geldt helaas wel: je moet de app twee keer kopen als je ‘m zowel op je Mac als op je iPhone en Watch wilt gebruiken.
Cheatsheet Pro | € 5,49 | ★★★★☆
Cheatsheet toont meteen ook aan dat een Catalyst-app er gewoon helemaal als een Mac-app uit kan zien. Vergelijk dit voorkeurenpaneel eens met dat van Twitter.
Cheatsheet toont meteen ook aan dat een Catalyst-app er gewoon helemaal als een Mac-app uit kan zien. Vergelijk dit voorkeurenpaneel eens met dat van Twitter.
Een klein drama met twee streepjes
Wat nou als je niet wilt upgraden naar macOS Catalina, en je wilt ook niet dat macOS maar blijft zeuren dat er een update klaarstaat? We gaven twee weken geleden een Terminal-commando om die herinnering van Softwareupdate uit te zetten. Alleen klopte dat commando niet. Er hadden twee korte streepjes in moeten staan:
Maar eenmaal verzonden, bleken die twee korte streepjes veranderd in één lange. En dan werkt het natuurlijk niet meer. Mailtjes van lezers stroomden binnen. Damn autocorrect, dachten wij. Snel zetten we ‘Slimme streepjes’ uit op onze Mac – en verstuurden een update aan alle lezers. Nu met het juiste commando. Vol verbijstering zagen we in onze inbox dat de twee korte streepjes bij aankomst wederom één lange waren geworden. Kennelijk lag het niet aan de ‘Slimme streepjes’ op onze Mac, maar gebeurt er ook iets aan de kant van Revue (het systeem waarmee wij onze nieuwsbrieven maken en versturen). We sloegen er in ieder geval een flater mee, want de correctie was dus ook fout. Daarom hebben we hem hierboven maar als plaatje neergezet. Zodat jullie nu zeker weten goed zien hoe het moet zijn: met twee korte streepjes.
Tot slot... Wat zegt Jack?
In 1999 probeerde ik vanuit Portugal een blog bij te houden. Dat was een enorme opgave. Dankzij een aardige jongen op het jeugdcentrum van Sines kon ik eens per week inbellen. Mijn grootste frustratie twintig jaar later is nu dat mijn iPad met iPadOS een Mac met Catalina nodig heeft om te kunnen synchroniseren. Terwijl ik voorlopig op Mojave moet blijven om vanuit huis op mijn werk in te loggen. Ik denk dat de meeste Portugezen mijn probleem zouden willen hebben. 
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland