Bekijk profielpagina

MacFan – De jaarlijkse Eerlijk-is-Eerlijk Top 5

Revue
 
 
16 augustus · Editie #189 · Bekijk online
MacFan
De redactie van MacFan is op vakantie – maar we hebben een aantal mooie nieuwsbrieven voor je klaargezet!
Met deze week: de jaarlijkse Eerlijk-is-Eerlijk Top 5.
De Eerlijk-is-Eerlijk Top 5
We bespreken in MacFan heel wat apps – en doorgaans alleen apps waarvan we denken: die zouden wel eens handig kunnen zijn. Elke app die we bespreken, installeren we op onze Macs en proberen we zelf uit. We baseren ons nooit op persberichten of recensies van anderen; we willen altijd zélf weten wat de app doet. Als-ie tegenvalt, dan verwijderen we hem snel weer. Maar ook als we wél enthousiast zijn, blijft een app toch niet altijd op onze Macs staan. Soms is het idee achter de app leuk, maar blijken we het in de praktijk niet te gebruiken. Voor deze zomereditie hebben we net als vorig jaar en het jaar daarvoor alle besproken apps aan de Eerlijk-is-Eerlijk Test onderworpen. En die test bestaat uit maar één vraag: zijn we de app ook na de review blijven gebruiken? Hieronder de Top 5 van besproken apps waar we echt niet meer zonder kunnen.
1 | ImageOptim
Deze oudgediende bespraken we op 29 december 2021 in een member-editie. We hadden het in die editie over GIFjes maken van een video. Dat kan bijvoorbeeld met Final Cut Pro. Maar het resultaat is vaak behoorlijk groot, qua bestandsomvang. Om zelfgemaakte GIFjes kleiner te maken gebruiken wij al sinds jaar en dag ImageOptim. Waarmee je overigens ook foto’s en andere afbeeldingen oneindig veel kleiner kunt maken qua bestandsgrootte.
ImageOptim heeft een hele reeks compressie-algoritmes aan boord voor het kleiner maken van JPG-, PNG- en GIF-bestanden. Daarbij zit je zelf aan de knoppen: hoe lager je de kwaliteit instelt, hoe kleiner het bestand wordt. Je moet zelf een beetje uitvogelen waar de sweet spot zit voor jouw afbeeldingen.
Na het instellen van de kwaliteitsniveaus kun je afbeeldingen in de app slepen, en die worden dan stantepede gecomprimeerd. Je ziet meteen tot welk percentage de bestandsgrootte is teruggebracht. Belangrijk om te weten: ImageOptim maakt geen kopie van het bestand, maar verkleint het origineel. Sleep een bestand in de app, en de compressie wordt er meteen op losgelaten en je origineel is verdwenen. Vind je dat (net als wij) te riskant, maak kan eerst een kopie en sleep die erin. Dit is een klein ongemak, maar zeker te vergeven voor een gratis app. ImageOptim doet verder perfect waar we ’m voor hebben geïnstalleerd. De app migreert bij ons al jaren mee naar elke nieuwe Mac.
ImageOptim | gratis
2 | Parcel
In dezelfde maand als ImageOptim bespraken we in een andere member-editie Parcel: een app waarmee je op je iPhone, iPad én je Mac kan bijhouden waar je pakketjes uithangen. Je plakt simpelweg een track & trace-code in de app, en Parcel ziet meteen welke vervoerder erbij hoort en wat de bezorgstatus is. De app ondersteunt 300 verzenddiensten, waaronder natuurlijk grote spelers zoals FedEx, UPS en DHL, maar ook PostNL, DPD, Amazon Nederland en GLS.
Parcel geeft je een superhandig overzicht van alle pakketjes die naar jou onderweg zijn. Zodat je in één overzicht kunt zien wanneer je thuis moet zijn. Wij vonden het vorig jaar rond de feestdagen een uitkomst, toen we vanwege corona veel kerstcadeautjes online hadden besteld en een beetje het overzicht kwijtraakten wat er allemaal aan zat te komen. Parcel loste dat op. Maar ook sindsdien zijn we Parcel blijven gebruiken. Ook vlak voor de vakantie bleek Parcel ideaal om in de gaten te houden of die bestelde zwembroek nou op tijd zou aankomen of niet…
Parcel is gratis te gebruiken, maar wij betaalden zelfs met plezier de abonnementsprijs van € 4,99 per jaar om geen beperkingen in de app te hebben.
Parcel | € 4,99 per jaar
3 | MusicHarbor
In december van 2020 bespraken we (wederom in een member-editie) een app die in 2021 niet in onze Eerlijk-is-Eerlijk Top 5 voorkwam. Omdat we nu eenmaal moesten kiezen: in een top 5 kunnen tenslotte niet 6 apps. Daardoor viel MusicHarbor nét buiten de boot. Maar dit jaar zetten we ‘m er alsnog in, want de app is een van onze lievelingen geworden. MusicHarbor houd je op de hoogte van nieuwe muziek van je favoriete artiesten. Daarvoor maak je in de app eerst een lijst van artiesten die je wilt volgen. Die kun je handmatig één-voor-één invoeren, maar via de settings kun je ze ook importeren uit Apple Music, Spotify of je Muziek-bibliotheek. Zodra je een lijst met favoriete zangers, zangeressen, componisten en bands hebt samengesteld, zie in MusicHarbor hun nieuwste releases, maar ook albums, singles en EP’s die nog op stapel staan, en nieuwe videopclips. Het werkt heel simpel, maar doeltreffend. Zie je een album waar je geïnteresseerd in bent, dan klik je erop om de tracklist te bekijken en wat fragmenten te horen. Of je klikt meteen door naar de iTunes Store of je voegt het nummer toe aan een afspeellijst op Apple Music. Toevoegen aan Spotify kan ook, maar daar heb je een in-app aankoop voor nodig. Die je niet echt hoeft te doen; je kunt het nummer natuurlijk ook gewoon in Spotify invoeren, en dan heb je hem ook.
MusicHarbor laat je nieuwe muziek van je favoriete artiesten zien.
MusicHarbor laat je nieuwe muziek van je favoriete artiesten zien.
MusicHarbor heeft een sympathiek businessmodel: de hele app is gratis, en werkt prima zonder te betalen. Er zijn wat kleine in-app aankopen waarmee je de app kunt tweaken. De aankoop ‘Filter released by type’ geeft je bijvoorbeeld wat meer sorteeropties, en geeft je de mogelijkheid om albums die je hebt bekeken automatisch te verbergen. Andere aankopen laten je de vormgeving van de app enigszins aanpassen. Het is allemaal niet strikt noodzakelijk, maar een leuke manier om de ontwikkelaar te steunen met een klein bedrag.
Wij zitten minstens twee keer per week even te neuzen in MusicHarbor – dus we raden de app aan!
MusicHarbor | gratis, met in-app aankopen
4 | MacUpdater
In alweer een member-editie (we hopen dat het kwartje valt – we bespreken erg veel leuke dingen in onze edities voor betalende leden!) hadden we het over het updaten van apps – en hoe een app als MacUpdater daarbij kan helpen. Wij zijn er zelf een beetje verslaafd aan geraakt om te checken of we overal de laatste versie van draaien; vandaar ook dat MacUpdater deze top 5 heeft gehaald. Als je MacUpdater start, maakt-ie een scan van al je applicaties, en checkt voor welke apps er een update beschikbaar is. Dat niet alleen; veel apps kun je ook direct vanuit MacUpdater updaten. Zonder die app te hoeven verlaten.
Met de proefversie van MacUpdater kun je tien keer op de knop drukken om een app te updaten. Daarna moet je betalen (eenmalig 15 euro voor een standaardlicentie). Wij hebben dat bedrag er inmiddels voor betaald. Maar dat hoeft niet. Je kunt MacUpdater ook gebruiken om alleen overzicht te hebben over welke apps dringend een update nodig hebben. MacUpdater schotelt je een lijstje voor, en je kiest zelf welke apps je vervolgens handmatig update.
Wij vinden zo'n update-overzicht eigenlijk zo essentieel, dat we ons erover verbazen dat macOS zoiets niet standaard heeft ingebouwd. Maar dat zal wel komen omdat Apple denkt: ‘Zo'n overzicht heb je toch in de Mac App Store?’ Apple doet gewoon alsof er buiten de Mac App Store geen apps bestaan.
MacUpdater | standaardlicentie € 15, ook gratis te gebruiken
5 | HiddenMe
In september vorig jaar bespraken we HiddenMe, een app die met één muisklik alle iconen op je bureaublad kan verbergen. Da’s heel handig, als je een screenshot wilt maken van je hele scherm, of als je partner binnenkomt terwijl er allemaal plaatjes op je beeldscherm staan van verjaardagscadeaus die je voor hem of haar in gedachten hebt, of als je een presentatie moet geven aan een zaal vol mensen en het is onvermijdelijk dat je bureaublad in beeld komt.
Wij verbergen de hele tijd alle rommel op ons bureaublad – elke keer als we voor MacFan een screenshot van het hele scherm willen maken. We zijn grootverbruiker van de app, zeg maar. Logisch dus dat-ie in deze top 5 staat. Het enige jammere is dat ze recent het icoon hebben gewijzigd van een heel aardig icoon in een spuuglelijk icoon. Maar goed. Dat zie je niet als je de app vanuit de menubalk gebruikt.
HiddenMe is gratis, maar met een in-app aankoop van eenmalig € 1,99 kun je de app ook gebruiken op meerdere beeldschermen. Da’s alleen relevant als je ook daadwerkelijk twee of meer displays op je Mac hebt aangesloten.
HiddenMe | gratis of € 1,99 als je twee of meer beeldschermen gebruikt
En hoe vergaat het de apps uit de vorige top 5?
Vorig jaar stonden deze vijf apps in de Eerlijk-is-Eerlijk Top 5:
  1. HandMirror – Een appje waarmee je voor een videocall snel even kunt kijken of je haar goed zit, of er geen snottebel aan je neus hangt en of die poster met een naakt fotomodel wel buiten beeld blijft. We vonden het een heel handig appje, dat prettig vanuit de menubalk werkte. Maar inmiddels zijn we zó gewend aan videocalls, dat we ons om al die dingen eigenlijk geen zorgen meer maken. Met onze haren in de war en de maanzaadjes van een net gegeten broodje nog tussen onze tanden, gaan we doodleuk elke videocall in. HandMirror is werkloos geworden.
  2. AppCleaner – De app waarmee we apps die we niet meer gebruiken van onze Mac verwijderen. Zodat we niet alleen de app weggooien, maar ook alle losse systeembestandjes die erbij horen. We zweren nog steeds bij AppCleaner. Vorige week nog bespraken we in onze member-editie hoe je AppCleaner ook kunt gebruiken om apps te resetten.
  3. Airfoil – De app waarmee we alle muziek die op onze ‘Muziek Mac mini’ staat, naar draadloze speakers, bedrade koptelefoons en interne speakers sturen. Via bluetooth, via AirPlay… Airfoil combineert alles nog steeds logisch op één plek. Lees in de vorige top 5 nog maar eens waarom dat zo handig is. Nog steeds een app die we dagelijks gebruiken.
  4. VideoDuke – De app waarmee je video’s van YouTube of andere websites kunt downloaden. Gebruiken we nog steeds vaak… maar alleen omdat we VideoDuke 1 hebben. Toen we naar versie 2 gingen, moesten we opeens € 29,95 betalen. Terwijl we dat bedrag ook al voor versie 1 hadden betaald. Daar houden we niet van. Via TimeMachine hebben we versie 1 teruggezet. En we adviseren verder niemand om VideoDuke 2 te installeren. Terwijl het wel een handige app is. Maar als de ontwikkelaar je op zijn website laat zoeken naar wat de app dan kost, dan weet je al wel dat het te veel is, en dat er nog meer addertjes onder het gras zitten.
  5. UnDistracted – De app deed hetzelfde als HiddenMe: iconen op het bureaublad verbergen. En nog wat andere dingen. Maar de ontwikkelaar liet ons weten eigenlijk niet meer verder te gaan met de app. En dus zijn we overgestapt op HiddenMe.
De Eerlijk-is-Eerlijk Top 3 van Safari-extensies
Dit jaar doen we er nog een Top 3 bij… met Safari-extensies! Dat zijn natuurlijk ook gewoon apps, die je kunt downloaden in de Mac App Store, maar ze zijn toch ook een beetje anders. Al was het maar omdat ze een soort parasitair leven leiden – nadat je ze hebt geïnstalleerd, zie je ze nooit meer… ze nestelen zich helemaal in Safari. De volgende drie extensies zijn voor ons essentials geworden.
Extensie 1 | Vinegar
Als je ook knettergek wordt van steeds weer naar dezelfde reclames moeten kijken op YouTube, dan is Vinegar een uitkomst. De ‘Tube Cleaner’ – zoals Vinegar zichzelf noemt – stript elke YouTube-video op het web van alle reclame. Althans, dat is het resultaat van een slim trucje: Vinegar vervangt in de HTML-code van een webpagina de YouTube-videoplayer door een minimalistische HTML-videospeler. Die minimalistische speler mist een heel aantal features van de YouTube-player, waaronder de reclame. De basiselementen zijn er wel: je kunt de video in fullscreen-modus afspelen, AirPlay zit er gewoon in, en zelfs een picture-in-picture weergave. Het oogt wat simpeler en misschien zitten sommige knoppen even net ergens anders dan je gewend was, maar het gebrek aan reclame is heerlijk… wij kunnen (sinds we Vinegar bespraken in deze member-editie) niet meer zonder.
Extensie 2 | Clean Links
Je zou denken dat een webpagina een vast adres heeft. Bijvoorbeeld deze pagina op Feitig, onze site met satirisch nieuws:
Dat is de ‘schone’ link naar die pagina. Stel je voor dat je die pagina hebt opgeslagen in Pocket, omdat je het zo'n leuk artikel vond. Als je dan in Pocket op die opgeslagen link klikt, ga je naar die Feitig-pagina, maar de url daarvan ziet er opeens anders uit:
De link is langer geworden: er is iets achter geplakt. Die ?utm herken je misschien wel. Het is code van een advertentiesysteem van Google. De toevoeging zorgt ervoor dat de beheerder van de bezochte website (Feitig) kan zien waar de bezoeker vandaan komt (Pocket). Dat is vaak handige informatie voor adverteerders en sponsoren: die kunnen zo zien of hun advertentie of sponsorbericht ervoor heeft gezorgd dat er bezoekers naar hun site komen. Maar jij zit er misschien helemaal niet op te wachten dat er allerlei rommel in die link staat. Het gaat niemand wat aan waar je vandaan komt. Als gebruiker wil je gewoon een schone link. Ook als je die link bijvoorbeeld wilt delen.
Eerlijk is eerlijk: dit soort meuk krijg je ook als je in onze nieuwsbrieven op een link klikt. Dan krijg je zoiets als dit:
Afgrijselijk. Het ergste is nog wel: wij kunnen het niet uitzetten. Revue, het platform dat we voor onze nieuwsbrieven gebruiken, voegt het automatisch toe. Andere nieuwsbriefplatforms doen precies hetzelfde.
Gelukkig is er wel een oplossing: de extensie Clean Links. Die kun je alleen downloaden op GitHub; het is een project van een ontwikkelaar die zichzelf Sh1d0w noemt. De app is niet genotariseerd door Apple, wat betekent dat je de app niet met een dubbelklik kunt openen; je krijgt eerst een pop-up met een waarschuwing te zien en moet dan op de knop ‘Open’ klikken. Eenmaal geïnstalleerd, moet je de extensie even activeren in Safari. En dat is het dan: voortaan zie je in je browser alleen nog maar mooie, schone links. Zonder UTM-vervuiling of andere overtollige bagage. Gewoon de schone link. Ook als je op linkjes in MacFan klikt. Heerlijk.
Bij ons staat Clean Links standaard aan sinds we de extensie in deze member-editie bespraken.
Clean Links | gratis
Extensie 3 | Tab Space
Tab Space bespraken we al een paar keer eerder in de member-edities van MacFan, onder andere in deze. De extensie is briljant als je geregeld heel veel verschillende tabs in Safari open hebt staan – die je niet afsluit omdat je de links wilt bewaren, maar te lui bent om ze even één voor één te bookmarken. Je hebt bijvoorbeeld de hele avond naar een leuke stedentrip zitten zoeken, en hebt inmiddels 23 pagina’s met leuke bestemmingen openstaan. Met Tab Space kun je al die tabbladen opslaan en meteen afsluiten – om ze op een later moment allemaal weer te openen. Daarbij kun je al die tab-collecties handig organiseren. Wij kunnen niet meer zonder – we zitten nooit meer te zoeken in honderd openstaande webpagina’s. En we weten wel: Safari heeft tegenwoordig ook tabgroepen. Maar die functie vinden we gewoon niet zo handig als Tab Space. Geen hond ook die tabgroepen gebruikt, zo bleek uit een kleine poll van John Gruber op Twitter:
John Gruber
🗳 Poll for Safari users: How often do you use tab groups?
Klik maar eens op die tweet om te zien hoe de percentages uitvallen. En er hebben meer dan 10.000 mensen gestemd, dus dat wil toch wel wat zeggen.
In ieder geval, wij vinden Tab Space dus geweldig. We sluiten met een gerust hart tabbladen af, wetend dat we ze altijd weer op kunnen roepen. Vaak doen we dat nooit, overigens.
Tab Space | € 1,99
Wat je vast is opgevallen... en misschien irriteerde
Het is je vast opgevallen dat bijna alle apps en extensies die we hier noemen, eerder in een member-editie van MacFan werden besproken. Dit is slechts een handjevol van de nuttige dingen die elke twee weken in de member-editie worden besproken. Er is een beetje een natuurlijke verdeling ontstaan: in de reguliere edities focussen we iets meer op actuele ontwikkelingen, in de edities voor betalende lezers wat vaker op concrete dingen, zoals app-reviews. Als je nou nog geen betalende lezer bent: bedenk dan dat het maar € 2 per maand kost. Daarmee help je jezelf aan leuke en handige informatie, en help je MacFan om te kunnen blijven bestaan. Win-win dus! Op deze pagina kun je je inschrijven. Tot zover de reclame voor onszelf! 😉
Tot slot... Wat zegt Jack?
Het staat op het internet, dus het zal wel waar zijn dat de Chinezen al eeuwen mensen vervloeken met: ‘Moge u in interessante tijden leven’. Die tijden lijken eraan te komen, met de druk op Taiwan. Het ontgaat de meeste mensen schijnbaar – net zoals de interessante energieprijzen en het interessante klimaat – maar als China Taiwan binnenvalt krijgen we een ongekend interessante techcrisis. Gelukkig heeft de globalisering als effect dat alles wat je een ander toewenst jou ook treft, misschien helpt dat. Zoals de Amerikaans zeggen: ‘Be careful what you wish for, you might get it’.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
(advertentie)
(advertentie)
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland