MacFan

Door MacFan

MacFan – De nieuwe Eerlijk-is-Eerlijk Top 5

#133・

Blijf op de hoogte, word onderdeel van de community en steun ons.

204

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat MacFan jouw e-mailadres zal ontvangen.

Revue
 
 
4 augustus · Editie #133 · Bekijk online
MacFan
De redactie van MacFan is op vakantie – maar we hebben een aantal mooie nieuwsbrieven voor je klaargezet! Met deze week: de jaarlijkse Eerlijk-is-Eerlijk Top 5.
De Eerlijk-is-Eerlijk Top 5
We bespreken in MacFan heel wat apps – en doorgaans alleen apps waarvan wij denken: die zouden wel eens handig kunnen zijn. Elke app die we bespreken, installeren we altijd zelf op onze Macs, en proberen we uit. We baseren ons nooit op persberichten of recensies van anderen; we willen altijd zelf weten wat de app doet. Als-ie tegenvalt, dan verwijderen we hem meestal snel weer. Maar ook als we wel enthousiast zijn, blijft een app toch niet altijd op onze Macs staan. Soms is het idee achter de app leuk, maar blijken we het in de praktijk toch niet te gebruiken. Voor deze zomereditie hebben we net als vorig jaar alle besproken apps aan de Eerlijk-is-Eerlijk Test onderworpen. En die test bestaat uit maar één vraag: zijn we de app ook na de review blijven gebruiken? Hieronder de Top 5 van besproken apps waar we echt niet meer zonder kunnen.
1 | Hand Mirror
Deze app had eigenlijk vorig jaar al in de Eerlijk-is-Eerlijk Top 5 moeten staan – maar toen zagen we hem over het hoofd. Vandaar dat-ie nu op 1 staat. Hand Mirror is een app die zich nestelt in de menubalk, en zodra je daar op het handspiegeltje klikt, krijg je meteen je eigen camerabeeld te zien. Handig om vlak voor een videocall even te checken wat er wel en niet in beeld is van je huiskamer, en of je haar wel goed zit. Toen we de app in maart 2020 bespraken, was de app zó simpel dat Apple hem nog weigerde in de App Store – je moest hem via de website van de maker downloaden. We bespraken de app in april dit jaar nog een keer, aangezien de app een beetje meer functionaliteiten had gekregen, en ook een wat serieuzer uiterlijk. Daardoor staat-ie nu wel in de Mac App Store. Je mag ons best ijdel vinden, maar wij vinden Hand Mirror gewoon onmisbaar in het thuiswerktijdperk.
Hand Mirror | gratis
2 | AppCleaner
Als je veel apps installeert, gooi je ook veel apps weg. En dat kun je doen door gewoon het programma naar de prullenbak te slepen, maar dan blijven er toch altijd wat systeembestandjes over. Daar zal je harde schijf niet vol van raken, maar het is wel allemaal ballast. Zeker als het bestandjes zijn die je Mac opdragen iets op te starten wat er niet meer is – daar kan je Mac heel traag van worden.
Even een tip tussendoor: als je Mac bij het minste geringste staat te blazen omdat-ie het heel warm krijgt (terwijl je echt niet het uiterste van hem vraagt), open dan eens Console (in de map Hulpprogramma’s) om te zien of je Mac tevergeefse dingen aan het doen is. Wij hadden een keer dat een MacBook Air ongelooflijk traag werd, en het probleem bleek een launch-bestandje dat constant een Adobe-updater wilde starten, terwijl dat ding al lang niet meer op de Mac stond.) Het constante crashen van die poging maakte de Mac enorm traag.
We houden onze Mac daarom graag zo clean mogelijk. Apps gooien we weg met alles wat erbij hoort. Een handige app om dat mee te doen, is AppCleaner. We bespraken de app al op 19 december 2019. We vonden het een fijn appje, maar we hadden als een andere app die programma’s kon verwijderen: AppZapper. En daar hadden we ooit voor betaald, dus typische Hollanders als we waren, bleven we die gebruiken. Terwijl het gratis AppCleaner echt veel fijner is. Afgelopen jaar durfden we dat eindelijk toe te geven. En dus is AppZapper inmiddels verwijderd… met AppCleaner.
AppCleaner | gratis
3 | Airfoil
Audio naar draadloze speakers en koptelefoons sturen is nog wel eens lastig op een Mac. Dat komt vooral omdat macOS bluetooth-apparaten en AirPlay-apparaten niet hetzelfde behandelt. Dat is meestal geen punt als je constant dezelfde speaker of koptelefoon gebruikt, maar als je vaak switcht tussen apparaten, kan het wel eens lastig zijn. Een voorbeeld: je hebt de app Muziek op je Mac geopend. Je drukt op de knop om je muziek naar een apparaat te streamen. Dat ziet er dan zo uit:
Even inzoomen op het cruciale onderdeel:
Daar zie je alle audio-opties. Of nee: die zie je niet. Want stel dat je wilt overschakelen naar de ingebouwde speaker van je Mac, of naar een bedrade koptelefoon… dan gaat dat niet. Computeraudio is in dit voorbeeld namelijk doorgelust naar een bluetoothspeaker. Dus dan moet je eerst naar je audioinstellingen (bijvoorbeeld via Systeemvoorkeuren) om dat aan te passen. Pas daarna zie je ‘Computer’ als optie in de Muziek-app:
Onhandig. Waarom is er niet één plek waar je elke optie kunt kiezen? Die plek is er wél als je Airfoil installeert. We bespraken Airfoil drie maanden geleden in deze member-editie. Sinds de installatie staat er een muzieknootje in onze menubalk, en als we daarop klikken, kunnen we geluid sturen naar elk apparaat dat we tot onze beschikking hebben. Of zelfs naar apparaten tegelijk. Interne speaker en draadloze speaker tegelijk gebruiken? Gaat moeiteloos met Airfoil. Wat vooral handig is als je met zijn tweeën achter de Mac zit, met allebei een draadloze koptelefoon op… dat kan dan gewoon.
Airfoil | € 36
4 | VideoDuke
VideoDuke is een app die we in MacFan meermaals hebben genoemd – soms een beetje tussen neus en lippen door, zoals in editie 90. VideoDuke laat je video’s downloaden van YouTube, Vimeo, Instagram, Facebook en noem maar op. Eigenlijk van elke site waarop een video voorkomt. En dat mag misschien niet… maar soms is het zo onhebbelijk dat een video die je de ene dag nog wel kon bekijken op YouTube, de volgende dag opeens verdwenen is. Zo schreven wij laatst over een hilarische Apple-video van Larry David, en die willen we vast graag nog een keer terugkijken. Dus hebben we ‘m maar gedownload met VideoDuke. Strikt voor eigen gebruik natuurlijk. In een tijd dat alles online staat, maar je er niet van op aan kunt dat het er volgende week nog steeds staat, vinden wij een app als VideoDuke onmisbaar.
VideoDuke | € 29,95
5 | UnDistracted
En nummer 5: UnDistracted. Een app bedoeld om beter te focussen als je op je Mac zit te werken. Maar daar gebruiken wij de app helemaal niet voor. Wij vinden het gewoon een handige tool om even snel ons bureaublad op te ruimen. Met UnDistracted kun je namelijk alle items die op je bureaublad staan onzichtbaar maken. Ze zijn niet weg; je ziet ze alleen even niet. En dat is ideaal als je voor een zaal staat en een presentatie moet geven (en niet wilt dat het publiek ziet wat voor hobbyprojecten er allemaal op je bureaublad staan) of als je een screenshot zonder al te veel rommel wilt maken. We bespraken de app in deze member-editie – en gebruiken de app sindsdien wekelijks – voor heel wat ‘opgeruimde’ screenshots die in MacFan verschijnen.
Of de app nog steeds verkrijgbaar is of niet, is overigens een beetje onduidelijk. Er is nog steeds een productpagina… maar als je de trialversie downloadt en op ‘Buy license’ klikt, kom je op een pagina waar je van alles kunt kopen, maar geen UnDistracted… daar duiken we eens in; komen we hopelijk in een volgende nieuwsbrief op terug.
Undistracted | € 7
Tot slot... Wat zegt Jack?
Een nieuw kwartaalbericht, een oud geluid. Apple breekt weer alle records in de verkoop van iPhones, een stijging van verkoop van Macs en iPads, het geld komt per containerschip binnen en de reactie van analisten en beleggers is: ‘Meh’.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
(advertentie)
(advertentie)
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland