Bekijk profielpagina

MacFan – Donkere modus, dynamische wallpapers en vreemde tekens

Revue
 
 
13 november · Editie #4 · Bekijk online
MacFan
De dynamische bureaublad-achtergrond in macOS Mojave past zich aan het tijdstip van de dag aan.
De dynamische bureaublad-achtergrond in macOS Mojave past zich aan het tijdstip van de dag aan.
Meer dynamische wallpapers voor je Mac
Hartstikke leuk, die dynamische achtergrond in macOS Mojave. Het heeft iets magisch om dat woestijnlandschap gedurende de dag te zien veranderen. Maar waarom levert Apple maar één dynamische achtergrond? Beetje karig. Gelukkig hebben Mac-gebruikers inmiddels ontdekt hoe zo’n achtergrond precies werkt – en dus kun je ze ook elders downloaden óf zelf maken. De dynamische achtergrond is niets meer dan een serie afbeeldingen in één .HEIC-bestand (het nieuwe afbeeldingstype van Apple). In het geval van de Mojave-woestijn zijn er twaalf foto’s plus tijdscodering opgenomen in één .HEIC-bestand.
Om andere dynamische achtergronden te installeren, download je een geschikt .HEIC-bestand en sleep je dat naar de map /library/Desktop pictures op je Mac. Hiervoor moet je waarschijnlijk je wachtwoord invoeren. Vervolgens is het belangrijk dat je éérst de dynamisch Mojave-achtergond selecteert in Systeemvoorkeuren / Bureaublad en schermbeveiliging. De nieuw geïnstalleerde achtergrond zie je nu in het overzicht, al kloppen hun iconen niet met de werkelijke inhoud – deze werkwijze is duidelijk nog een ‘hack’. Geen probleem: gewoon aanklikken en voilà: je nieuwe dynamische achtergrond werkt. (HH)
Nu alleen nog nieuwe achtergronden: 
Zelf maken?
Ontwikkelaar Marcin Czachurski legt in dit blog-artikel uit hoe die dynamische achtergronden in elkaar zitten en hoe je ze zelf kunt maken. Er komt nogal wat geprogrammeer met Swift aan te pas. In een tweede artikel verduidelijkt hij nog wat meer dingen, en onderaan heeft hij een link geplaatst naar een simpele Terminal-applicatie waarmee je de veranderende achtergronden wat makkelijker kunt samenstellen – als je je vertrouwd voelt met Terminal tenminste.
Websites in donkere modus
Wikipedia in het zwart.
Wikipedia in het zwart.
Donkere modus in Mojave geeft ook Safari in stijlvol spacegrijs weer. Maar websites zelf kunnen natuurlijk nog steeds een felwitte achtergrond hebben. Daar gaat je rustige beeld. Met de app Dark Mode for Safari maak je ook websites zelf donker. Geeft niet altijd een even fraai resultaat, maar onder andere de Wikipedia-pagina ziet er erg keurig uit in zwart. De app zelf doet eigenlijk niks, maar installeert een Safari-extensie die het klusje klaart. (FP)
Dark Mode for Safari | € 2,29 | ★★★☆☆
Typ een ♡ zonder moeite
Geen idee hoe een vreemd teken heet? In PopChar vind je hem door te tekenen.
Geen idee hoe een vreemd teken heet? In PopChar vind je hem door te tekenen.
Hoe typ je vreemde tekens op je Mac? Stel je wilt een ⌘, een ⎋ of een ⌫ gebruiken. Elke serieuze tekstverwerker heeft wel een functie om symbolen in te voegen. En anders gebruik je het paneel Emoji en symbolen van macOS zelf (die functie maak je makkelijk toegankelijk in de menubalk via Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Toon toetsenbord- en emojiweergave in menubalk). Dan moet je alleen wel weten hoe die ⎋ heet, anders scrol je je suf voor je ‘m hebt gevonden. Dat kan makkelijker met PopChar X.
PopChar is een app om tekens, symbolen en emoji mee te vinden tijdens het typen. De app heeft net een update gekregen die hem helemaal geschikt maakt voor Mojave – inclusief ondersteuning voor de donkere modus. Dat laatste is niet onbelangrijk, want PopChar draait om snél toegang hebben tot vreemde tekens. Eén van de trucs daarbij is dat het programmaatje zich op een afwijkende plek in je menubalk nestelt: helemaal in de hoek links of rechts:
Op die manier slinger je snel je muispijl in de hoek, klikt, en hebt meteen het venster met vreemde tekens te pakken. In de donkere modus is het vreemdgeplaatste icoontje niet storend, maar Mac-puristen die hier toch niet van gediend zijn, kunnen PopChar ook als een gewoon menubalk-item instellen. Het icoontje kan ook alleen verschijnen als de muispijl in de buurt komt.
De meest briljante toevoeging van PopChar is dat je vreemde tekens kunt tekenen om ze te vinden. Het lukte ons zonder moeite om een ♡ en een Ȍ te vinden door ze te krabbelen met de muis. De ⎋ (‘broken circle with northwest arrow’) lukte echter geen enkele keer – terwijl die toch niet zo lastig is om te tekenen.
PopChar X is een handige app voor punctuele schrijvers. De zoekfunctie waarbij je kunt tekenen werkt niet altijd, maar onze belangrijkste reden om drie van vijf sterren te geven, is dat we de prijs van de app wat aan de hoge kant vinden. (FP)
HEBBEN?
We mogen drie licenties voor PopChar X weggeven. Kun je de app goed gebruiken? Maak ons duidelijk met een mailtje vol vreemde tekens waarom jij PopChar X per se nodig hebt. Mail ons uiterlijk komende zondag, 18 november. De winnaars maken we in de volgende nieuwsbrief bekend!
PopChar X 8.5 | € 29,99 | ★★★☆☆
Ozgur heet weer Özgür
Over vreemde tekens gesproken. Heb je een collega die Özgür heet, maar spreek je hem in mailtjes al jaren aan met Ozgur omdat die Ö en die ü gewoon te veel moeite zijn? Laat je Mac dat voor je oplossen. Ga naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Tekst en vul daar één keer in dat Ozgur moet worden vervangen door Özgür. Je Mac corrigeert de naam voortaan keurig in de juiste spelling – en jij kunt gemakzuchtig zonder puntjes blijven typen. (FP)
DIT VONDEN WE OOK NOG VOOR JE:
  • Geschrokken van de prijzen van de nieuwe MacBook Air? Geen zorgen: Apple verkoopt stilletjes ook nog het oude model. Die is goedkoper – al kun je je afvragen of-ie z'n geld nog waard is.
  • De Mac mini is door zijn compacte verschijning op allerlei plekken te gebruiken. Apple heeft een leuk artikel samengesteld over opvallende plekken waar professionals de Mac mini hebben ingebouwd: The Secret World of Mac mini. Van poppodium tot serverfarm: de mini gedijt overal goed.
  • Dark mode is hot. Ook Microsoft Office voor de Mac krijgt een donkere weergave, zo kondigt de Office-productmanager Akshay Bakshi aan op Twitter. Oogt goed!
VOOR MACHINA- EN MACFAN-LEZERS:
Als je naast MacFan ook ons tijdschrift Machina leest, heb je veel voordeeltjes deze maanden! Een paar acties uit Machina #6 (nu in de winkel):
  • Wil je thuis eens gaan spelen met sensoren om je woning slimmer te maken? Alleen voor Machina-abonnees biedt Fibaro een HomeKit-starterset bestaande uit een Motion Sensor, Flood Sensor en Wall Plug voor maar € 159 (winkelprijs € 208). Lees in Machina wat je er allemaal mee kan. Of schaf de set meteen aan – leuk kerstcadeau voor de familie! Zelfs met een Machina-abonnement erbij is het nog steeds voordeliger dan in de winkel.
  • Het nieuwste van het nieuwste op techgebied zie je elk jaar op de Bright Day, dit jaar op 24 en 25 november. Machina- en MacFan-lezers kunnen via deze link kaarten kopen met tien procent korting!
  • Machina organiseert voor het eerst een fotowedstrijd, samen met Leica. Hoofdprijs: een gloednieuwe Leica C-Lux digitale camera t.w.v. 995 euro. Je kunt ‘m winnen door simpelweg een foto te posten op Instagram of Twitter! Thema: leven in een digitale wereld. Posten met #machinalikesleica en je dingt automatisch mee! Lees alles over de fotowedstrijd in Machina.
  • Op 24 november vindt de Landelijke Klokhuisdag plaats in De Boei in Vinkeveen. Lezers van Machina kunnen gratis naar binnen op vertoon van een exemplaar van het tijdschrift. (Een kaartje kost normaalgesproken vijf euro.)
Tot slot... Wat zegt Jack?
‘Er is een Pages-update’, zegt de App Store. ‘Installeer macOS 10.13 om gebruik te maken van de nieuwe functies.’ Lekker dan. Deze iMac uit 2009 gaat niet hoger dan 10.12. Mijn Windows-gebruikende buurman vraagt verbijsterd: ’Heb jij in 2017 nog het nieuwste besturingssysteem op een computer uit 2009 gezet?’
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland