Bekijk profielpagina

MacFan – Een beetje AirPods-liefde voor je Mac

Revue
 
 
27 oktober · Editie #90 · Bekijk online
MacFan
Een beetje AirPods-liefde voor je Mac
Apple’s AirPods zijn waanzinnig populair. De witte oortjes met hun slimme oplaaddoosje domineren op heel wat plekken het straatbeeld – het doet denken aan de hoogtijdagen van de iPod, toen iedereen met bedrade witte oortjes rondliep. Apple-cynici die beweren dat Apple onder leiding van Tim Cook alleen nog de Apple Watch wist te verzinnen maar daarna met geen enkel vernieuwend product meer kwam, gaan meestal volledig voorbij aan de AirPods.
Alhoewel je AirPods misschien vooral associeert met je iPhone of Apple Watch, kun je ze ook gewoon gebruiken met je Mac. Alleen gaat dat met wat minder charme dan op een iPhone of iPad. AirPods blinken uit in het gemak waarmee je ze kunt pairen aan een apparaat. Houd simpelweg de oplaadcase dicht bij het Apple-apparaat waarmee je wilt verbinden en klik het dekseltje open. Op een iPhone zie je dan dit:
Je AirPods zijn meteen verbonden – dat zie je aan die fraaie pop-up, waarop je ook meteen de batterijstatus van zowel de AirPods als de oplaadcase ziet. Met een mooie animatie waarop de AirPods en het doosje ronddraaien. Fraai gedaan. Maar als je je AirPods koppelt met je Mac, is die charme er niet. Je verbindt ze gewoon via bluetooth, zoals je ook een andere draadloze koptelefoon zou verbinden. Eenmaal verbonden selecteer je de AirPods via het audio-icoontje in de menubalk.
AirBuddy
Dat kan beter, dacht 9to5Mac-auteur Guilherme Rambo. Hij bedacht begin vorig jaar AirBuddy – een app die de iPhone-charme van AirPods naar je Mac brengt. We leggen zometeen uit waarom we die app uitgerekend nu bespreken.
AirBuddy
AirBuddy
Als je AirBuddy installeert, krijg je op je Mac bij het koppelen voortaan precies dezelfde fraaie interface als op je iPhone:
Met AirBuddy oogt het koppelen van AirPods op je Mac hetzelfde als op je iPhone.
Met AirBuddy oogt het koppelen van AirPods op je Mac hetzelfde als op je iPhone.
Werken AirPods daardoor beter? Niet direct, maar het zorgt wel voor dat lekkere Apple-gevoel dat Apple zelf vreemd genoeg heeft weggelaten in macOS. Er is nog één ander pluspunt: als je je AirPods koppelt met AirBuddy, worden je AirPods niet automatisch ook geselecteerd als audio-input. Wat fijn is als je een betere microfoon bij je Mac hebt staan.
Wat AirBuddy niet oplost, is de lastigheid om te ontdekken met welk apparaat je AirPods nu verbonden zijn. Als je AirPods gebruikt met je MacBook, je iPhone en je iPad, dan gaat koppelen soms niet zo naadloos als je zou willen. Bijvoorbeeld als je ze wilt gebruiken met je Mac, terwijl ze al zijn verbonden met je iPhone. En dus werkte Rambo aan iets nieuws:
AirBuddy 2
AirBuddy 2
AirBuddy 2
Op 11 november verschijnt er een nieuwe versie van AirBuddy – je kunt hem nu alvast vooruitbestellen. Die nieuwe versie hebben we nog niet kunnen testen, maar de promovideo belooft dat AirBuddy 2 op je Mac straks laat zien met welk apparaat je AirPods zijn verbonden:
Op je Mac zien dat je AirPods zijn verbonden met je iPhone.
Op je Mac zien dat je AirPods zijn verbonden met je iPhone.
En niet alleen dat, je kunt met AirBuddy 2 ook meteen de batterijstatus zien van al je andere draadloze Apple-apparaten:
AirBuddy 2 laat ook de batterijstatus van andere Apple-apparaten zien.
AirBuddy 2 laat ook de batterijstatus van andere Apple-apparaten zien.
Waarom vertellen we dat nu allemaal?
Normaal gesproken zouden we wachten met een review van AirBuddy 2 tot we de app kunnen testen. Maar we ontdekten een voordeel dat we je beter nu al kunnen vertellen. AirBuddy 2 verschijnt op 11 november voor € 10,43. Dat is best een stevige prijs voor zo'n app. Maar de webpagina vertelt ook dat mensen die in 2020 de eerdere versie van AirBuddy hebben gekocht, gratis kunnen upgraden. En laat die eerdere versie van AirBuddy nou nog steeds te koop zijn via Gumroad, voor een lagere prijs. Je betaalt voor AirBuddy 1 een prijs naar eigen inzicht, maar minimaal $ 5, waar dan nog $ 1,05 aan BTW bijkomt – $ 6,05 in totaal dus, omgerekend in euro’s ongeveer € 5,35. Dat is de helft van rechtstreeks AirBuddy 2 kopen! Een korting die het vermelden waard is, en als je geïnteresseerd bent moet je de oude versie van AirBuddy wellicht snel aanschaffen, voordat-ie offline gaat. Wij hebben de upgrade-knop al voor je getest, en die werkt: op 11 november kun je dan gratis de nieuwe versie downloaden. Bewaar de mail met de licentiecode goed!
Geschikt voor jouw Mac?
AirBuddy 1 en 2 werken op alle Macs die beschikken over Bluetooth Low Energy. Als je Mac Handoff ondersteunt, dan is dat een teken dat-ie daarover beschikt. Ben je niet helemaal zeker, dan kun je het controleren door in de menubalk op het Apple-icoon te klikken, ‘Over deze Mac’ te kiezen, dan op de knop ‘Systeemoverzicht’ te drukken, en in het venster dat dan verschijnt, kun je je bluetooth-eigenschappen vinden:
AirBuddy 1 | ca. € 5,35 | ★★★☆☆
(AirBuddy 1 is leuk, maar we geven maar drie sterren omdat het alleen een lekker gevoel geeft, maar niet veel functionaliteit toevoegt. De enige reden om AirBuddy 1 te kopen, is wat ons betreft om gratis te kunnen upgraden naar AirBuddy 2. Die app hebben we nog niet kunnen testen, dus daarvoor geven we nog geen sterren.)
Toch liever de oude EarPods?
EarPods met mini-jack-aansluiting
EarPods met mini-jack-aansluiting
AirPods zijn geweldig, maar aan één ding moet je wennen: een track skippen of de audio stoppen kan met een dubbeltapje op de linker of rechter AirPod (kun je zelf instellen), maar het volume instellen niet. Dat wil zeggen, je kunt wel instellen dat een dubbeltikje Siri activeert en dan Siri vragen het geluid wat zachter te zetten, maar dat is gruwelijk omslachtig. Dus als je zo iemand bent die constant het geluid verhoogt en dan weer verlaagt, dan zijn de oude, bedrade EarPods eigenlijk veel makkelijker in gebruik. Die hebben immers een afstandsbediening in het snoertje ingebouwd, waarmee je wel heel makkelijk de geluidssterkte aanpast. Apple levert sinds dit jaar geen EarPods meer bij met de nieuwe iPhone 12. Om dat gemis te compenseren, is de prijs van EarPods in de Apple Store met een tientje verlaagd naar € 19. En dat geldt ook voor EarPods met een traditionele mini-jack-aansluiting, die je voor je Mac kunt gebruiken. Apple verkoopt die ook nog steeds. Voor de liefhebber van de draad.
Als je MacBook vaak oververhit raakt
Als je je MacBook ook als desktopcomputer gebruikt – dichtgeklapt, met een extern beeldscherm, toetsenbord en muis – en je merkt dat het ding vaak nogal heet wordt omdat je het uiterste van ‘m vraagt, dan is dit misschien een gadget voor jou:
SVALT Cooling Dock
SVALT Cooling Dock
Een cooling dock. Ofwel een dock voor je MacBook met ingebouwde ventilator. Om hem te helpen afkoelen. Als MacFan-redacteuren hebben we daar niet zo vaak last van, maar mocht je vaak 4K-video’s zitten te editen en kun je op een koude winterdag tegelijkertijd je handen warmen aan je MacBook, of er bijkans een eitje op bakken, dan is dit wellicht precies wat je nodig hebt. De SVALT Cooling Dock komt in een paar smaken: met een single-speed ventilator, met een multi-speed ventilator, en zonder ventilator (die variant voert alleen warmte af door geleiding). Prijzen variëren uiteraard. De uitvoering op de foto hierboven is de duurste optie (met multi-speed fan) en kost $ 279. Alleen kopen als je zo'n ding écht nodig hebt dus.
Voor iedereen die moet thuiswerken maar er eigenlijk geen plek voor heeft...
Deze post kwamen we vandaag tegen op LinkedIn – en we waren er meteen van gecharmeerd (al hebben we zelf toch liever een volwaardig bureau):
Jacob de Jong on LinkedIn:
En we komen nog even terug op...
  • Je fotocamera als webcam gebruiken. We schreven al eerder dat FUJIFILM, Canon en Panasonic het mogelijk maken om hun fotocamera’s ook als webcam te gebruiken op je Mac. Nu heeft ook Sony een app, Imaging Edge Webcam, waarmee je een aantal Sony-camera’s kunt inzetten voor bijvoorbeeld videocalls.
  • Video’s downloaden van YouTube. Mag officieel natuurlijk niet, maar zolang het voor eigen gebruik is, schuilt er ook niet veel kwaad in. Het kan soms handig zijn om een video offline beschikbaar te hebben. We bespraken al eerder onze favoriete app daarvoor: VideoDuke. Een nieuwe app is 4K Video Downloader. Een app die zich specialiseert in het downloaden van hele playlists, live-streams en ook TikTok-video’s. Het is wel een betaalde app; de goedkoopste variant begint bij € 14,52.
Tot slot... Wat zegt Jack?
De iPhone 12 heeft een kleinere accu dan de iPhone 11. Niet omdat er meer hardware in is gepropt, maar omdat hij dunner is. Voor het eind van dit jaar komt er een nieuwe Mac gebaseerd op de ARM-architectuur en ik ben bang dat die obsessie van Apple met dikte terug te zien zal zijn in de nieuwe draagbare modellen. Met nog dunnere MacBooks, omdat de superefficiënte processor genoeg heeft aan een kleinere accu voor 9 uur werktijd. Doe voor mij maar wat dikker voor eens per twee dagen opladen, een vervangbare accu, opslag en werkgeheugen. Please?
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland