Bekijk profielpagina

MacFan – Een geintje met je inlogscherm

Revue
 
 
25 mei · Editie #176 · Bekijk online
MacFan
Een boodschap op het inlogscherm
Even een geintje om mee te beginnen… het is weliswaar al lang 1 april geweest, maar een leuke grap kan het hele jaar door, toch?
Als je je Mac opstart of wakker maakt uit de sluimerstand, dan zie je zoiets als dit:
Inloggen op je Mac, met Touch ID of wachtwoord.
Inloggen op je Mac, met Touch ID of wachtwoord.
Het inlogscherm is sober ingericht: de avatar en de naam van de gebruiker staan nagenoeg in het midden, met daaronder een veld om je wachtwoord in te typen of een uitnodiging om Touch ID te gebruiken. Er zijn nog wat knoppen onderin, maar verder is het scherm grotendeels leeg. Ruimte genoeg om er zelf iets aan toe te voegen… en dat kan! macOS geeft je de mogelijkheid om een tekstje op die inlogpagina te zetten. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
De tekst boven de drie knoppen is geen standaardtekst in macOS.
De tekst boven de drie knoppen is geen standaardtekst in macOS.
Het is heel simpel om zo'n bericht op de inlogpagina te plaatsen. Ga ervoor naar Systeemvoorkeuren, kies dan ‘Beveiliging en privacy’ en ga dan naar het tabblad ‘Algemeen’. Je ziet daar de optie: ‘Toon bericht als scherm is vergrendeld’. Die optie is grijs; je moet eerst linksonder op het hangslotje klikken om in te loggen (kan alleen als beheerder van de Mac). Zodra je dat hebt gedaan, kun je de optie aanvinken, en kun je via de knop ‘Stel vergrendelingsbericht in…’ een tekstje typen.
Tik zelf het tekstje dat op het inlogscherm moet staan.
Tik zelf het tekstje dat op het inlogscherm moet staan.
Dat is alles. Log even uit, of zet je Mac even in de sluimerstand en maak hem dan weer wakker, en je ziet het berichtje op het inlogscherm staan.
Aangezien niet veel mensen weten dat dit kan, leent zich dit natuurlijk voor talloze grappen. Doe het op een Mac die je samen met iemand anders gebruikt, en zet er dan zoiets als dit op:
Of als je dat een net wat te voorspelbaar grapje vindt, dan misschien zoiets als dit:
Ook serieuze toepassingen
Oké, we geven toe: misschien is het een beetje flauw om iemand de stuipen op het lijf te jagen met zo'n tekstregeltje. Dat is natuurlijk ook niet waar de functie voor is bedoeld. Apple heeft het eerder bedoeld als een plek voor duiding, een welkomstwoord of een aanwijzing. Duiding kan bijvoorbeeld zijn dat er op het inlogscherm duidelijk staat welke Mac dit is:
Maar je kunt het tekstje ook gebruiken om jezelf of andere gebruikers welkom te heten, of om bijvoorbeeld een wachtwoordhint te geven.
(Mocht je toch een briljante grap uithalen… laat het ons weten! Je kunt simpelweg deze nieuwsbrief beantwoorden.)
Apple Keynote op 6 juni
Apple Keynote op 6 juni
Apple Keynote op 6 juni
Gisteren heeft Apple bekendgemaakt – zoals viel te verwachten – dat de Worldwide Developers Conference (WWDC) op 6 juni begint met een keynote. Om 19.00 uur Nederlandse tijd – ook zoals altijd. Uiteraard heeft Apple niets gezegd over wat er in die keynote verteld zal worden, maar reken in ieder geval op de volgende editie van macOS. En wellicht nieuws over een nieuwe chip, de M2…
Een iPod in een CT-scanner
Scan of the Month.
Scan of the Month.
Scan of the Month hebben we al eens eerder besproken – het is een site om in de gaten te houden. De site wordt gemaakt door Lumafield; een bedrijf dat een CT-scanner gebruikt om het binnenste van dingen te bekijken en daar 3D-modellen van te maken. Op hun website, laten ze elke maand iets moois zien. Een tijd geleden scanden ze AirPods, en deze maand gebruiken ze hun scanner om (heel toepasselijk) nog één keer goed naar de iPod te kijken. Dat levert niet alleen mooie plaatjes op, maar ook een mooi verhaal. Want Lumafield presenteert de scans met fantastische informatie. Inside-informatie kunnen we in dit geval zeggen, want deze maand is niemand minder dan Tony Fadell – ooit werkzaam bij Apple, en vaak de ‘vader van de iPod’ genoemd – te gast om over de binnenkant van de iPod te vertellen. Tony doet dat nog steeds met ongelooflijk veel enthousiasme, en hij vertelt boeiende dingen (zoals over de Butt Test die nodig was bij de iPod nano). Hilarisch is ook de anecdote die Lumafield naar boven haalt, over Steve Jobs die een eerste generatie iPod in een aquarium gooide, zijn engineers wees op de luchtbelletjes die eruit kwamen, en toen zei: ‘Er zit lucht in. Hij kan kleiner.’
Wij hopen maar één ding: dat Scan of the Month ook een keer een Mac in de CT-scanner legt. Wij kijken nu al uit naar de verhalen.
Build
Overigens heeft Tony Fadell ook een nieuwsgierigmakend boek uitgebracht: Build. Een boek dat hij omschrijft als een ‘mentor in boekvorm’. En ook als een ‘advies-encyclopedie’. Het staat vol persoonlijke verhalen en praktische adviezen, over innovatie, design, leiderschap, tegenslagen en succes. Voor iedereen die wil groeien in wat hij doet. We hebben het nog niet gelezen, maar het klinkt goed. De Engelse versie is al uit; de Nederlandse versie verschijnt op 12 oktober.
Build by Tony Fadell
Wat we ook nog voor je vonden...
  • Is Apple in de race om Electronic Arts (EA) te kopen? Het gamebedrijf schijnt met meerdere partijen te praten over een overname – waaronder Apple. In Cupertino houden ze de lippen uiteraard stijf op elkaar. Dus wie weet klopt er niks van. Maar sinds Tim Cook en de zijnen Apple Arcade introduceerden, lijkt het logisch dat Apple zich meer met games gaat bemoeien…
  • Lange tijd was Safari de tweede browser als het ging om populariteit. Maar niet langer. Microsoft Edge heeft Safari nét ingehaald. Google Chrome staat overigens nog honkvast op de eerste plek, met een overweldigende meerderheid (66,64 procent). Edge heeft 10,07 procent, en Safari 9,61. Deze percentages gaan over alle browsers bij elkaar. Kijk je alleen naar browsers op mobiele apparaten, dan liggen de verhoudingen heel anders – Edge speelt daar geen rol van betekenis.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Ik was in een nostalgische jaren tachtig doomwave-bui en zocht A Touching Display van de band Wire op. Ik vergat alleen Wire in te toetsen en kreeg enkel hits over touch displays. En laat ik daar nou net een slotwoord aan willen wijden. Opvouwbare iPhones, het zal wel, maar een hybride notebooktablet waarover de vorige nieuwsbrief berichtte, dat vind ik echt een heel goed idee. Een 15-inch MacBook Air met een los scherm om op de bank wat te surfen, of in het vliegtuig een film op te kijken, hier is mijn geld. Het is vast heel ingewikkeld om hem ook daadwerkelijk te maken, maar ik ben gewend dat Apple het onmogelijke voor elkaar krijgt. Hup, aan de slag, Apple, het universum heeft me al een bericht gestuurd!
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland