Bekijk profielpagina

MacFan – Een kerstcadeautje voor MacFans! 🎄

Revue
 
 
24 december · Editie #46 · Bekijk online
MacFan
Een kerstcadeautje voor MacFans
Vanavond is het kerstavond – en nog net op tijd bezorgen we al onze lezers een klein kerstcadeautje! Het afgelopen jaar heeft Jack Nouws – al sinds jaar en dag columnist bij MacFan – elke twee weken een slotwoord geschreven voor deze nieuwsbrief. Of bijna elke twee weken – met carnaval lag hij er even uit. Al die mini-columns hebben we nu gebundeld in Wat zegt Jack? Leuk om nog eens doorheen te bladeren, en te lezen over welke Mac-kwesties Jack zich in 2019 druk maakte. Een behoorlijk klimaatneutraal cadeau, want het is een e-book. Je kunt ‘m gratis downloaden in Apple Books, op je Mac, iPhone, iPad of iPod touch. Ideaal om snel even een stukje te lezen terwijl je naast de oven staat te wachten tot je kalkoen klaar is… Fijne kerst! 🎄🎅🏻
Twee pagina's uit 'Wat zegt Jack?'
Twee pagina's uit 'Wat zegt Jack?'
Let op: Om Wat zegt Jack? vandaag in Apple Books te hebben, moesten we het boek al enige tijd geleden uploaden naar de Store. Jack had zijn laatste mini-column van dit jaar (die onderaan deze nieuwsbrief staat) toen nog niet geschreven. Binnenkort verschijnt er dus een update van het boek, waarin dat laatste slotwoord van het jaar ook is opgenomen.
Tijd voor een grote app-schoonmaak?
Deel 2: Reacties van lezers
Twee weken geleden tipten we AppCleaner om apps op je Mac netjes op te ruimen, zonder dat er bestanden achterblijven. In een test kwamen we er gelijk ook achter dat onze vertrouwde AppZapper eigenlijk niet meer zo goed mee komt in de tijd van macOS Catalina. Het was een onderwerp dat jullie aansprak, want we kregen er veel positieve reacties op!
René Schrammeijer
Gouden tip van MacFan – Grote app-schoonmaak door @leesMacFan https://t.co/OIcVUDVqBC via @revue
Een aantal van jullie hadden ook extra tips. Zo schrijft Ief De Laender:
Ik gebruikte vroeger ook altijd AppZapper. AppCleaner is inderdaad een perfect alternatief. Nog een erg goede is App Cleaner & Uninstaller van Nektony. Is niet gratis, maar doet zijn werk misschien nog iets beter. 
En Ger Meinema heeft nog twee andere tips – er is duidelijk keuze genoeg als je een appverwijderaar zoekt:
In jullie nieuwsbrief las ik Tijd voor een grote app-schoonmaak? Daarin worden een paar uninstall-programma’s genoemd die ik ook ken. Maar de twee allerbeste zijn niet genoemd:
TrashMe van Jibapps. Deze haalt werkelijk alles weg, en zeer betrouwbaar.
Find Any File van Thomas Tempelmann. Weliswaar geen verwijder-programma in de zin van het woord. Meer een zoek-programma. Het vindt alle bestanden van het te verwijderen programma. Na die te hebben gevonden, heb je vele opties, waaronder ‘Move to trash’ en ‘Delete immediately’. Zeer effectief!
TrashMe
TrashMe
TrashMe is trouwens ook verkrijgbaar via de Mac App Store, als je dat prefereert. Maar we ontdekten dat de app dan wat last heeft van beperkingen die Apple oplegt. De makers hebben een speciale add-on op hun site gezet, waarmee je die restricties kunt omzeilen. Handig als je TrashMe al via de Mac App Store hebt geïnstalleerd. Voor nieuwe installaties is de versie op de site van Jibapps makkelijker; dan heb je sowieso geen last van App Store-beperkingen.
Met al deze tips moet het toch lukken om met een opgeruimde Mac 2020 in te gaan!
Helemaal geen Mac Pro nodig...
We hebben het Instagram-filmpje van Pinot even omgezet in een gifje om de animatie rechtstreeks in deze nieuwsbrief te laten zien. Klik op de animatie om de originele Instagram-post te zien, op hogere kwaliteit en met muziek.
We hebben het Instagram-filmpje van Pinot even omgezet in een gifje om de animatie rechtstreeks in deze nieuwsbrief te laten zien. Klik op de animatie om de originele Instagram-post te zien, op hogere kwaliteit en met muziek.
Vorige week schreven we in onze member-editie Het einde van de Mac-matrix uitvoerig over de Mac Pro. Elke MacFan kijkt natuurlijk verlekkerd naar de krachtigste Mac van het moment. Ook al biedt de Mac Pro een hoeveelheid rekenkracht die de meesten van ons helemaal niet nodig hebben, het blijft een jaloersmakende machine. Dan is het goed om ook weer even te zien dat je vaak helemaal niet het nieuwste-van-het-nieuwste nodig hebt om iets indrukwekkends te maken. Dat zie je in extreme vorm aan bovenstaande animatie van de bouw van het Empire State Building in New York – gemaakt door animator Pinot met MacPaint op een Macintosh 128K. Nee, niet tig jaar geleden, maar recent! Hij postte het begin deze maand op Instagram. Op volle resolutie oogt het een beetje SimCity 2000-achtig, maar wonderschoon. Op deze pagina kun je nog wat meer vinden over hoe hij het heeft gemaakt. Zijn er onder onze lezers nog mensen die dingen maken op zulke oude Macs?
Tot slot... Wat zegt Jack?
Een column is hardop denken. Afgelopen jaar dacht ik hoopvol hardop over Catalyst (de haperende ontwikkelomgeving om apps voor iPad geschikt te maken voor de Mac) en twijfelend hardop over de clean install van Catalina (bye-bye 32-bit apps). Mijn goede voornemen voor 2020: Niet meer over C-woorden schrijven.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Fijne kerstdagen en een mooi 2020!
Heel fijne feestdagen! Onze members krijgen volgende week, op de laatste dag van het jaar, nog een editie van MacFan in hun mailbox. Voor alle anderen zeggen we alvast: een heel gelukkig nieuwjaar!
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland