Bekijk profielpagina

MacFan – Een soort van nieuwe MacBooks

Revue
 
 
8 juni · Editie #178 · Bekijk online
MacFan
Maandag startte Apple’s Worldwide Developers Conference (WWDC) zoals gebruikelijk met een keynote door Tim Cook en de zijnen. Een keynote die bomvol nieuws zat. Van nieuwe MacBooks tot macOS Ventura. In deze editie van MacFan kijken we naar de nieuwe MacBooks die Apple heeft uitgebracht. Komende vrijdag sturen we onze betalende lezers een extra editie met al het nieuws over macOS Ventura –over passkeys die het jatten van je wachtwoord onmogelijk moeten maken, over Stage Manager als nieuwe manier om je vensters te ordenen, over de brainstorm-app Freeform die Apple heeft aangekondigd, en nog veel meer. Wil je die nieuwsbrief ook ontvangen? Word dan voor vrijdag betalend lid. Het kost maar twee euro per maand, en je kan op elk moment opzeggen.
Nu naar de editie van vandaag… over alle nieuwe MacBooks!
Nieuwe MacBook Airs – met nieuwe M2-chip
Dat er een nieuwe MacBook Air zou worden gepresenteerd, werd door zo'n beetje iedereen wel verwacht. Maar de geruchten waren ook heel specifiek: die nieuwe MacBook Air zou komen in dezelfde vrolijke kleurtjes als de iMac. Ergens leek dat ook logisch: Macs met vrolijke kleurtjes voor consumenten, Macs in serieus zilver of spacegrijs voor professionals. Het zou de MacBook Air en de MacBook Pro qua uiterlijk duidelijk anders maken.
Maar nee. De nieuwe MacBook Air komt wel in vier kleuren, maar die zijn heel ingetogen: zilver, spacegrijs, sterrenlicht (een nieuwe benaming voor wat Apple voorheen ‘champagnegoud’ zou hebben genoemd) en middernacht (een nieuwe, diepblauwe kleur).
De kleuren van de nieuwe MacBook Air.
De kleuren van de nieuwe MacBook Air.
Tot ziens, taps toelopende MacBook Air
De kleur is niet het enige nieuwe. Ook het design is veranderd. MacBook Airs hadden tot nu toe een karakteristieke vormgeving, die andere MacBooks niet hadden: de behuizing van de MacBook Air liep taps toe. Aan de achterkant was-ie dikker dan aan de voorkant. Dat is nu voorbij. De nieuwe Air is overal even dik. Of beter gezegd: overal even dun. Het ziet er mooi uit – maar de typische MacBook Air-look is verdwenen.
De nieuwe MacBook Air, in vier kleuren.
De nieuwe MacBook Air, in vier kleuren.
Een MacBook met notch
Niet alleen het uiterlijk is veranderd. Er is ook weer een MagSafe-poort om je Air op te laden. Zodat je daar niet een van de twee Thunderbolt/USB 4-poorten voor hoeft te gebruiken. Uiteraard is er ook nog steeds een mini-jack-aansluiting voor je koptelefoon of bedrade speaker. Goed nieuws ook wat betreft de FaceTime-camera: die is – eindelijk! – 1080p. In plaats van de wat treurige resolutie van 720p die er tot nu toe in zat (en die echt niet meer van deze tijd was). Het beeldscherm is ook wat groter; 13,6 inch om precies te zijn. De randen zijn daardoor veel dunner, met als gevolg dat de MacBook Air nu net als iPhones een ‘notch’ heeft: een hap uit je scherm voor de FaceTime-camera. Heel erg is dat niet: hij valt in het midden van de menubalk, en dat is doorgaans loze ruimte. In beeldvullende modus gebruiken de meeste apps die bovenste rand van het scherm helemaal niet, waardoor je dan geen notch ziet.
M2-chip
Maar het grootste nieuws is natuurlijk de gloednieuwe M2-chip die in de Air zit. Die is – uiteraard – sneller dan de M1. De M2 heeft onder andere twee extra GPU-cores, en heeft 24 GB centraal geheugen in plaats van 16 GB. In totaal zitten er 25 procent meer transistoren op een M2. Toch denken we dat een gewone gebruiker daar niet heel veel van merkt. Verwacht ook geen wonderen: de M2 is sneller dan de standaard M1, maar absoluut niet sneller dan de M1 Pro, M1 Max en M1 Ultra. Uiteraard zullen er ook nieuwe varianten van de M2 verschijnen, die wél sneller zijn dan deze chips, maar de huidige ‘gewone’ M2 verslaat alleen de ‘gewone’ M1.
Duo-oplader
Maar laat dat de pret niet drukken. De nieuwe MacBook Air is een fantastische notebook. Een instap-MacBook kun je het alleen niet noemen… het ding heeft een prijs die begint vanaf € 1.519. Leuk overigens: een van de opties bij het bestellen is een nieuwe lichtnetadapter van 35 W met twéé USB-C-poorten. Zodat je met één adapter twee apparaten kunt opladen.
De 'oude' MacBook Air is nog niet weg
De 'oude' MacBook Air.
De 'oude' MacBook Air.
Was je een fan van de taps toelopende MacBook Air, dan hoef je je nog geen zorgen te maken: Apple blijft de oude MacBook Air met M1-chip verkopen. Die komt wel alleen nog in een variant met een 7-core GPU. Waarschijnlijk wilde Apple toch een iets voordeliger MacBook in het assortiment houden – de M1 Air kost € 1.219. Nog steeds veel geld overigens; een prijs net onder de duizend euro was welkom geweest. Het kan overigens ook zijn dat Apple niet helemaal afscheid durft te nemen van de oude Air. Want dat is een zeer geliefde Mac gebleken. Ooit had Apple bedacht dat de 12-inch MacBook (die nog dunner en lichter was dan de Air) de opvolger van de Air moest zijn. Maar het publiek had de Air in het hart gesloten, en bleef die machine op grote schaal bestellen. Uiteindelijk trok Apple de stekker uit de 12-inch MacBook, en kreeg de MacBook Air weer prioriteit. Misschien durft Apple de populaire MacBook Air, met zijn kenmerkende looks, ook nu niet meteen van de hand te doen. Het is een publiekslieveling.
Soort van 'nieuw': de 13-inch MacBook Pro
De 'nieuwe' 13-inch MacBook Pro.
De 'nieuwe' 13-inch MacBook Pro.
Mogen we eerlijk zijn? De ‘nieuwe’ 13-inch MacBook Pro die Apple maandag ook presenteerde, verdient eigenlijk geen tromgeroffel. Apple had het bij een persberichtje moeten laten. Met het schaamrood op de kaken. Want dit is geen serieuze update. Dit is gewoon de 13-inch MacBook Pro van november 2020, maar dan met een M2 erin gepropt. Verder is het gewoon precies hetzelfde apparaat. En dat maakt het gênant. Want de nieuwe MacBook Air heeft bijvoorbeeld een MagSafe-poort gekregen. Maar de 13-inch Pro niet. Die moet het stellen met twee Thunderbolt-poorten. Dat is minder dan de Air. De 13-inch Pro heeft ook nog steeds een FaceTime-camera van 720p. De Air heeft er eentje van 1080p. De Air kun je krijgen met een duo-oplader. De 13-inch MacBook Pro niet. Wat is er eigenlijk ‘pro’ aan deze machine? Zijn 14-inch en 16-inch soortgenoten hebben extra poorten: HDMI, een derde Thunderbolt-poort, MagSafe, en een sleuf voor SD-kaartjes. Heeft de 13-inch MacBook Pro allemaal niet. Qua uiterlijk lijkt de 13-inch Pro ook niet op zijn grotere broers: Apple heeft geen enkele moeite gedaan het design aan te passen. Wat heeft de 13-inch MacBook Pro dan wel? Een ventilator, waardoor de M2-chip net iets meer toeren kan maken dan in de Air. En, hoera, de 13-inch MacBook Pro heeft als enige nog steeds een Touch Bar. Een feature waar Apple allang afstand van heeft genomen en waar geen enkele ontwikkelaar nog moeite in steekt. En daar moet je dan € 1.619 voor neertellen. Je moet wel een heel grote fan van die gedateerde Touch Bar zijn als je dat doet. Voor de meeste gebruikers is de nieuwe MacBook Air een veel interessantere computer. En voor de echte processorkracht-slurpende gebruiker, is de 14-inch MacBook Pro een veel betere keuze. Maar laat het ons beslist even weten als deze ‘nieuwe’ 13-inch MacBook Pro he-le-maal jouw machine is!
Tot slot... Wat zegt Jack?
Mooi hoor. Die nieuwe MacBook Air met M2-processor, maar ik begin wel te begrijpen waar dat ‘Air’ voor staat. Zet er Microsoft Office op, naast Pages, Numbers, Keynote en Garageband en je hebt al een substantieel deel van de opslagruimte opgesoupeerd, zodat je al heel snel je documenten in de cloud, daar ‘Up in the Air’ moet gaan zetten. 1.500 euro en 256 GB opslagruimte, terwijl een instap-iPhone 13 al 128 GB heeft. Kom op zeg.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland