Bekijk profielpagina

MacFan – Gehannes met Safari

Revue
 
 
29 september · Editie #141 · Bekijk online
MacFan
Gehannes met Safari 15
Heb je Safari 15 al geïnstalleerd? Dat kan als je macOS Catalina of macOS Big Sur draait – maar misschien moet je er nog even mee wachten, want er zijn wat akkefietjes met het nieuwe Safari. Zo schijnt de browser te crashen als je een bookmark maakt van een YouTube-video. Catalina gebruikers klagen ook dat sommige sites het sowieso helemaal niet doen in de vijftiende incarnatie van Safari.
Dat laatste probleem schijnt op te lossen te zijn door JavaScript uit te schakelen. Ga in de voorkeuren van Safari naar het tabblad Beveiliging en verwijder daar het vinkje voor ‘Schakel JavaScript in’.
Schakel JavaScript in Safari 15 uit om problemen (tijdelijk) op te lossen.
Schakel JavaScript in Safari 15 uit om problemen (tijdelijk) op te lossen.
Overigens zijn deze bugs niet de enige bron van ergernis. Mensen zoals John Gruber van Daring Fireball ergeren zich aan de vormgeving van de nieuwe tabs in Safari:
John Gruber
My strong advice to MacOS Big Sur users, if it’s not too late for you already, is NOT to upgrade to Safari 15.

The new tabs are terrible. I’ve tried them, given them a fair shot, but they’re ugly at best, and I find them genuinely confusing. I feel lost.
Safari Technology Preview
Er is overigens een makkelijke manier om nieuwe versies van Safari uit te proberen terwijl je je oude versie ook handhaaft: installeer Safari Technology Preview. Dat is gewoon de Safari-browser van Apple, maar dan met nieuwe (experimentele) functies die Apple nog niet in de standaard versie van Safari heeft ingebouwd. Bedoeld voor ontwikkelaars die willen zien waar Apple naartoe gaat met Safari, maar iedereen kan hem gratis downloaden en gebruiken.
Safari Technology Preview
Safari Technology Preview
Safari Technology Preview is een werkende browser die als twee druppels water op Safari lijkt. Het verschil dat je als eerste in het oog springt, is de afwijkende kleur van het icoon. Verder bemerk je de verschillen misschien niet eens meteen. Eén van de verschillen is dat Safari Technology Preview een app is die losstaat van macOS. Je kunt hem dus gewoon installeren en ook weer deïnstalleren op je Mac, zonder de standaardversie van Safari te overschrijven. Safari en Safari Technology Preview kun je dus naast elkaar draaien; zo kun je Safari nog even niet updaten, en via Safari Technology Preview toch nieuwe functies uitproberen.
Installeer Safari Technology Preview en je hebt er opeens een tweede Safari bij.
Installeer Safari Technology Preview en je hebt er opeens een tweede Safari bij.
Voor Safari Technology Preview moet je wel macOS Big Sur draaien, of de bèta van macOS Monterey.
Gespikkeld koptelefoonmonster
Apple experiment vaak met nieuwe materialen en technieken in minder belangrijke apparaten of accessoires, voor ze ook worden toegepast bij de kaskrakers. De iPod nano was bijvoorbeeld een gewillig proefkonijn voor gebogen glas (later toegepast in de Apple Watch). En Apple experimenteerde voor het eerst met Liquid Metal bij het maken van de simkaart-verwijdertool die bij de meeste iPhones wordt meegeleverd. Dus wij houden het altijd in de gaten als Apple opeens iets nieuws doet bij een ‘onbelangrijk’ product. En toen zagen we opeens dit:
Beats Studio3 Wireless — A-COLD-WALL* Limited Edition — A-COLD-WALL* Cement
Beats Studio3 Wireless — A-COLD-WALL* Limited Edition — A-COLD-WALL* Cement
Dat is een Beats Studio3 Wireless-koptelefoon. In een speciale uitvoering, gemaakt in samenwerking met A-Cold-Wall*. Wat natuurlijk meteen opvalt, is het gespikkelde uiterlijk. ‘Speckled cement’, zoals Apple het noemt in het persbericht. En opeens dachten wij: Apple is een keer klaar met effen kleurtjes. Is dit de voorbode van een gespikkelde iPhone, of zelfs een gespikkelde MacBook? Een nieuwe Mac Pro van gespikkeld kunststof wellicht? Pin ons er niet op vast – niets wijst er verder op. Maar het is interessant om Apple opeens een lange geschiedenis van strak aluminium en effen kleuren te zien doorbreken. Ook al is het maar bij een Beats-koptelefoon.
Hoe zit het met Jony Ive?
Apple’s voormalige design-opperhoofd, Jony Ive, begon in 2019 een eigen bedrijf: LoveFrom. Apple liet weten dat Ive betrokken zou blijven bij sommige projecten, als freelancer. Maar tot nu toe zien we daar weinig van – en horen we wel steeds meer over andere bedrijven waarvoor de ontwerper aan het werk gaat. Deze week is bekendgemaakt dat Ferrari in zee gaat met LoveFrom. Eerder kondigde Airbnb al aan met Jony Ive te gaan samenwerken. En Apple? In Cupertino wilden ze tegen Wired alleen zeggen dat Jony Ive meeft meegewerkt aan de nieuwe M1 iMacs. Maar ze wilden er niet bij zeggen of die bijdrage van Ive nog stamt uit de tijd dat hij nog bij Apple in dienst was, of dat die bijdrage later was. Eigenlijk lijkt het er verdacht veel op dat Jony helemaal niks meer doet voor Apple, en dat dat persbericht waarin Apple aangaf dat Jony Ive dingen voor Apple zou blijven doen, alleen maar was bedoeld om de buitenwereld niet in paniek te laten schieten. Wij dachten lange tijd dat Ive’s betrokkenheid bij de Apple Car zou liggen… maar is het aannemelijk dat hij dan ook voor Ferrari gaat werken?
Het lijkt er steeds meer op dat het tijdperk Ive echt ten einde is.
Jony Ive
Jony Ive
Lezerstip: Camouflage en Desktop Curtain
Simon Maasdam stuurde ons een suggestie naar aanleiding van de apps UnDistracted en HiddenMe die we recent bespraken. Beide apps verbergen de rommel op je bureaublad met één druk op de knop. Simon mailde daar dit over:
ik gebruik al vele jaren naar volle tevredenheid de app Camouflage en als extra leuk Desktop Curtain, beide uit de App Store. Gratis apps, als ik het goed heb, of anders heel goedkoop. Ik begrijp niet dat jullie die nooit eerder hebben ontdekt!
Dank voor de tips, Simon! We hadden de apps zeker al ontdekt. Desktop Curtain bespraken we al lang geleden, in de MacFan-nieuwsbrief van 5 maart 2019. De app kost € 4,99 – wat wij overigens iets te veel vinden voor zo'n simpele app. Wie ‘m eens wil proberen, kan beter niet meteen de variant in de App Store kopen, maar naar de website van de ontwikkelaar gaan en daar de trial-versie downloaden.
Desktop Curtain schermt snel je rommelige bureaublad af – maar de troep is er achter het gordijn nog steeds.
Desktop Curtain schermt snel je rommelige bureaublad af – maar de troep is er achter het gordijn nog steeds.
Camouflage hebben we ook bekeken, maar die app is nog duurder: € 14,99. Dan is HiddenMe een stuk vriendelijker geprijst (gratis te downloaden via de Mac App Store, met alleen een in-app aankoop van € 1,99 als je HiddenMe op meerdere schermen wilt gebruiken).
Tot slot... Wat zegt Jack?
”En op de HCC-dagen van 2025 zit ik naast de Philips 2000 en de Atari Falcon gebruikersgroep om software uit te wisselen voor een echte Mac Plus uit 1989.” Zo eindigde ik mijn eerste column voor MacFan in 1998. Als ik nu over het internet dwaal heb ik steeds vaker het idee dat alle dagen HCC-dagen zijn. Alleen ben ik dan als laatste Mac-gebruiker niet omringd door Atari’s en Commodores, maar door iPads en iPhones.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland