Bekijk profielpagina

MacFan – Grote app-schoonmaak

Revue
 
 
10 december · Editie #44 · Bekijk online
MacFan
Met dank aan LaCie
Deze editie van MacFan wordt wederom gesponsord door LaCie – al jarenlang hét merk voor externe harde schijven voor je Mac. Zoek je nog een mobiele drive voor je MacBook – of als cadeautje voor iemand anders – dan raden we de LaCie Mobile Drive Moon Silver aan, die met zijn gezandstraalde aluminium behuizing met diamantgeslepen hoeken een fraaie aanvulling op je MacBook is. Je kan deze schijf kopen bij Amac en Coolblue. Het is een waar data-monster: in de maximale uitvoering mag je proberen 5 TB vol te krijgen. Dat zijn zo'n 500.000 foto’s in hoge resolutie! Bij MacFan gebruiken we al jaren LaCie-opslagmedia – aan onze redactie-Mac hangt standaard een LaCie-schijf voor de Time Machine-backup. Dank aan onze vrienden van LaCie voor het sponsoren van deze editie!
Tijd voor een grote app-schoonmaak?
Na een heel jaar over apps te hebben gelezen in deze nieuwsbrief, is het inmiddels misschien tijd voor een app-schoonmaak. Er zijn altijd van die apps die je meteen even installeert om te proberen (soms meer uit nieuwsgierigheid dan wat anders) en die je vervolgens nooit meer gebruikt. De botte-bijl-methode om een app op te ruimen is door de app simpelweg in de Prullenbak te gooien. Weg ermee. Dan is het leeuwendeel van de app weg, maar niet alles. Veel apps verspreiden nog wat andere bestandjes op je schijf: voorkeursbestanden, cachebestanden, en noem maar op. Het is doorgaans niet erg als die blijven staan, maar je houdt je Mac lekker schoon als je ook van al die onnodige bestanden afkomt.
Dat kun je handmatig doen, als je weet om welke bestanden het gaat, maar dat weet je meestal niet, en dus zijn daar handige verwijderapps voor. Zelf gebruikten wij jarenlang AppZapper – een app die zichzelf omschrijft als The uninstaller Apple forgot. Fijn appje, dat letterlijk met een flits apps verwijdert. Geeft altijd weer een opgeruimd gevoel. Je sleept simpelweg een app uit de map Apps naar AppZapper en dan zie je meteen welke bestanden hij allemaal van plan is te verwijderen. Ben je akkoord? Dan druk je op Zap! en alles is weg. Een licentie voor AppZapper kost wel $ 12,95, dus gingen we voor onze lezers eens op zoek naar een gratis app. En toen ontdekten we dat AppZapper misschien al lang niet meer de juiste keuze is.
Een klein experiment
Als experiment besloten we de Microsoft Edge Beta browser te verwijderen. Met AppZapper kregen we dit resultaat:
AppZapper wil vier bestanden verwijderen.
AppZapper wil vier bestanden verwijderen.
Klinkt goed, maar toen probeerden we ook eens een andere app: AppCleaner.
AppCleaner verwijdert een stuk meer.
AppCleaner verwijdert een stuk meer.
AppZapper heeft een lijstje van 4 onderdelen die het wil verwijderen – maar AppCleaner komt tot 7. Het lijkt erop dat alles wat in een eigen mapje zit, door AppZapper achterwege wordt gelaten. Als we vervolgens kijken wat er daadwerkelijk wordt weggegooid, dan blijkt dat AppZapper nog meer steken laat vallen: sommige dingen die AppZapper wel vermeldt in het lijstje van te verwijderen onderdelen, blijven toch gewoon staan. De cache-bestanden werden door AppZapper wel aangemerkt om te verwijderen, maar dat gebeurde niet: ze stonden na de zap! nog steeds op dezelfde plek. AppCleaner verwijderde ze wél. Onze conclusie: als je een uninstaller-app gebruikt, check eens of-ie recentelijk een update heeft gekregen. Anders kan het zijn dat-ie in nieuwe macOS-versies niet meer helemaal lekker uit de verf komt. Wij schakelen voorlopig over op AppCleaner.
AppZapper | $ 12, 95 | ★★☆☆☆
AppCleaner | gratis (donatie welkom) | ★★★★★
Eindelijk te bestellen: de Mac Pro
Apple heeft e-mailtjes verstuurd aan mensen die op de hoogte wilden blijven over de nieuwe Mac Pro (en het bijbehorende 6K-beeldscherm Pro Display XDR), met de boodschap: The wait is almost over. Daarna volgde de mededeling dat beide apparaten vanaf 10 december besteld kunnen worden (vooralsnog is niet duidelijk of dat wereldwijd is). Leuk nieuws, maar ons gevoel komt behoorlijk overeen met wat Shawn King schreef op The Loop:
I saw this email and thought, “Oh cool!” Then I realized I’d have to sell significant body parts to afford one.
AANBIEDING VOOR MACFAN-LEZERS:
De vorige generatie MacBook Air voor € 749
De vorige generatie MacBook Air: nu met extra korting voor MacFan-lezers.
De vorige generatie MacBook Air: nu met extra korting voor MacFan-lezers.
Die nieuwe MacPro is om te watertanden, maar de prijs begint bij zo'n 6.000 dollar. Veel Mac-gebruikers moeten eerst een loterij winnen voordat ze zo'n aanschaf overwegen. Wil je het wat vriendelijker voor je portemonnee houden, dan is de refurbished-markt altijd een alternatief: tweedehands Macs die met garantie worden verkocht. Upgreatest verkoopt een MacBook Air uit 2017 (zie specificaties hier) voor € 849,-. Maar voor MacFan-lezers gaat daar nu nog eens honderd euro vanaf, en betaal je maar € 749,- (incl. BTW, en er komen geen verzendkosten meer bij). Volgens Upgreatest gaat het om refurbished Macs die zo goed als nieuw zijn, met nauwelijks gebruikssporen. Ze komen met een jaar garantie, en ook goed om te weten: je kunt hem binnen twee weken weer retourneren als je niet tevreden bent.
Hoe kun je hem bestellen?
Daarvoor moet je even in de mail kruipen – het is geen aanbieding die online te vinden is. Stuur een mailtje aan Upgreatest, vermeld MacFan even, en ze sturen je een offerte terug. Ga je akkoord met de offerte, dan volgt er een factuur en betaalverzoek via e-mail. De aanbieding loopt zolang de voorraad strekt!
[advertentie]
[advertentie]
Tot slot... Wat zegt Jack?
Blinde paniek! Oké. Even ademhalen. Al mijn externe harde schijven zijn versleuteld. Twee daarvan waren niet meer te ontsleutelen, op geen enkele Mac. ‘Schijf is al ontsleuteld’ kreeg ik als bericht. Voorkeuren weggegooid. Caches geleegd. Maar Schijfhulpprogramma, Drive Genius en DiskWarrior konden er geen pizza van bakken. Tot ik besefte dat mijn schijven met USB 3.0 en FireWire (over Thunderbolt) wél leesbaar waren. USB 2.0 en encryptie gaan blijkbaar niet samen. Twee werkdagen aan verspild. Nou ja, verspild. Heerlijk, oplossingen opzoeken online, overzicht over de Systeemmap gekregen, harde schijf opgeruimd. Nu zin in Catalina installeren, want een clean install is aanbevolen. Hoe doe je dat ook alweer? Geklooi met back-ups. Instellingen kwijt. Ik heb er zin in! Aan mij heb je geen kind meer met de feestdagen.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland