Bekijk profielpagina

MacFan – Het is weer lijstjesseizoen

Revue
 
 
8 december · Editie #151 · Bekijk online
MacFan
Het is weer lijstjesseizoen
Het einde van het jaar nadert, en dus tieren de lijstjes welig. Wellicht ben je al overgoten met de persoonlijke statistieken die Spotify serveert over je luistergedrag van het afgelopen jaar – of anders is je timeline op Twitter of Facebook er wel mee volgeplempt door anderen. (Blijft curieus dat we het allemaal ok vinden: stel je voor dat je bank flitsende grafieken presenteert van alle dingen waar je geld aan hebt uitgegeven, of je dokter stuurt je een fraai vormgegeven diagram van alle kwaaltjes waarmee je hem hebt lastiggevallen… zou je niet iets over privacy beginnen te sputteren?)
In ieder geval, het lijstjesseizoen is weer losgebroken. En ook de App Store doet mee, met de App Store Awards voor de beste apps en games van 2021. Uiteraard heeft Apple winnaars in meerdere categorieën aangewezen: voor de iPhone, voor de iPad, voor de Apple Watch (wederom Carrot Weather, hoe vaak kan Apple een award geven aan dezelfde app?), en uiteraard laten wij die allemaal buiten beschouwing en kijken we alleen naar de winnaars in de categorie ‘Mac’. We zijn tenslotte MacFan. Apple heeft twee Mac-winnaars uitgeroepen:
Craft op de Mac.
Craft op de Mac.
Mac App of the Year: Craft
Hoe moet je Craft omschrijven? ‘Notitieapp’ klinkt wat te simpel. Het is een ‘documentenmaker’, ook al klinkt dat vaag. Je kunt erin schrijven, maar er ook een heleboel informatie in verzamelen: plaatjes, video, code – je sleept het allemaal heel makkelijk in je document. Die documenten hebben een soort modulaire opbouw, waardoor je verschillende soorten informatie kunt arrangeren zoals je wilt. Althans – dat is hoe Apple het omschrijft in de App Store. Of het ook zo geweldig is, durven wij niet te zeggen, want we hebben de app niet getest. Dat wilden we aanvankelijk wel, maar we liepen een beetje aan tegen het verdienmodel van Craft: een abonnement. De app kost € 4,99 per maand of € 44,99 per jaar. Wat vermoedelijk mede een rol heeft gespeeld bij het winnen van een App Store Award, want Apple pusht ontwikkelaars enorm om voor abonnementsvormen te kiezen. Daar verdient de ontwikkelaar meer aan, en Apple dus ook. Wij vinden € 44,99 voor zo'n notitie-documenten-informatieverzamel-app toch wat veel. Vooral omdat we al OneNote hebben. En we geven toe: Craft oogt stukken beter dan OneNote. Maar we kunnen niet bezig blijven met apps huren.
Nog even uit Apple’s loftuiting:
Dit is de krachtigste functie: in Craft kun je notities in notities maken. Je kunt een notitie genaamd Recepten maken, deze openen en vervolgens een tweede lijst maken met Taarten, Gebak, Brownies en Gigantische toetjes. Vervolgens kun je een koppeling tussen de notities maken om ze allemaal op de juiste manier met elkaar te verbinden. In feite maak je dus je eigen persoonlijke wiki.
Het klinkt tof. Wij noteren ‘m op ons lijstje voor het moment dat OneNote ons echt de keel uit begint te komen.
Myst op de Mac
Myst op de Mac
Mac Game of the Year: Myst
Maar meteen even uit Apple’s juryrapport:
Toen dit buitenaardse avontuur in 1993 debuteerde (vijf jaar voordat Apple de eerste iMac uitbracht!), werd het bestempeld als niets minder dan een revolutie. Bijna drie decennia later is Myst voor Mac geoptimaliseerd voor de Apple M1-chip, wat een spectaculaire draai geeft aan deze klassieker.
Wij zeggen verder nog even niks over Myst – we hebben onze game-expert Harry Hol erop gezet. In een van de volgende edities een uitgebreide review!
Als je nog wel eens USB-sticks gebruikt...
Bestanden delen kan tegenwoordig op zo veel manieren. Via AirDrop, met WeTransfer, of gewoon via e-mail (met MailDrop ingeschakeld als het grote bestanden zijn). Via een messenger-app zoals Telegram kun je ook makkelijk grote hoeveelheden bestanden uitwisselen. Zelfs met jezelf, als je in Telegram de functie ‘Opgeslagen berichten’ gebruikt. En toch gaan er ook nog steeds USB-sticks en externe harde schijven rond. Omdat het soms gewoon makkelijker is om een hele fotobibliotheek op die manier te delen. Of omdat wifi tergend traag is en een filmbestand uitwisselen opeens een etmaal dreigt te duren.
Het nadeel van bestanden uitwisselen via sticks en externe schijven is dat er ook allerlei andere rommel meekomt. En dan hebben we het nog niet eens over virussen en andere malware, maar gewoon over talloze systeembestanden die alleen maar vervuiling van je Mac zijn als je ze meekopieert. Je ziet ze vast wel eens staan, bestanden zoals ‘Thumbs.db’ en ‘Desktop.ini’. Beide zijn Windows-bestandjes waar je Mac helemaal niets mee doet. Maar op dat externe opslagding kunnen ook systeembestanden die wél van een Mac afkomstig zijn, maar die helemaal niet uitgewisseld hoeven te worden. Zoals het bestandje ‘.DS-Store’, dat configuratiegegevens van je Mac opslaat. Als je iemand een USB-stick met foto’s geeft, heeft-ie dat bestandje niet nodig, en andersom heb jij zijn configuratiebestandje ook niet nodig. (Als je je veel zorgen om privacy maakt, zou je zelfs kunnen zeggen dat het delen van die bestandjes mensen nodeloos informatie geeft over jouw computer.)
Weg ermee dus. En er is een handig Mac-appje om van al di systeemrommel af te komen: USBclean. Je sleept er simpelweg je stick of schijf naartoe, en de schoonmaakactie start meteen.
Sleep je stick of schijf naar USBclean.
Sleep je stick of schijf naar USBclean.
In de instellingen van USBclean kun je precies zien welke bestanden zullen worden verwijderd, en je kunt ze per bestandssoort uitzetten. In de instellingen zijn ze verdeeld in twee categorieën: Apple-bestanden en overige bestanden (aangeduid met ‘Misc’).
Apple-bestanden die USBclean verwijdert.
Apple-bestanden die USBclean verwijdert.
Overige bestanden die USBclean verwijdert.
Overige bestanden die USBclean verwijdert.
Wij namen de proef op de som en sleepten een oude LaCie-stick naar het schoonmaak-appje. En boem: een notificatie verschijnt in beeld: 22 bestanden verwijderd, en 4 bestandsverwijderingen mislukt. Maar wat is er dan weggegooid? En bij welke 4 is dat niet gelukt? Dat staat nergens. In de Prullenbak van je Mac kijken heeft geen zin: daar komen ze niet terecht. We ontdekken dat we in de instellingen even ‘Bewaar data in log’ moeten aanvinken (curieus dat dat standaard uit staat). Als we dan nog een test doen, kunnen we op het log-icoontje in USBclean klikken en zien we een Terminal-achtige interface die vertelt wat er zoal is gebeurd:
De log van USBclean.
De log van USBclean.
Nu zien we dat er in vier gevallen bevoegdheden ontbreken om dingen weg te gooien. We zien ook wat er wel is verwijderd.
Ondertussen valt ons ook wat op als we naar het bureaublad van onze Mac kijken. De LaCie-stick is opeens zijn mooie icoontje kwijt, en heeft een standaard icoon voor externe schijven.
Het icoon voor en na de schoonmaakoperatie.
Het icoon voor en na de schoonmaakoperatie.
Licht traumatiserend, maar gelukkig ontdekten we al snel dat LaCie op haar website alle iconen ter download aanbiedt – een hele opluchting. We plakken het juiste icoontje snel weer op de stick. En vervolgens kijken we nog eens naar de instellingen. ‘VolumeIcon.icns’ vinken we snel uit.
USBclean heeft nog meer mogelijkheden: je kunt ook zelf bestandstypen toevoegen. Als je wilt dat voortaan alle HEIC-foto’s worden verwijderd van je stick, dan kun je dat instellen. Maar weg is weg, en is geen ‘Weet je het zeker’-waarschuwing. Dus als je dat instelt, en je sleept een volgende keer zonder na te denken een schijf met waardevolle foto’s in USBclean, dan zijn al die HEIC-afbeeldingen meteen weg. Wij zouden het appje dus niet gebruiken voor dat soort opruimacties. Het programmaatje is vooral makkelijk voor het wegpoetsen van waardeloze systeembestandjes.
USBclean | € 4,99 | ★★★☆☆
Een scan van je AirPods
Een röntgenscan van een AirPod (eerste generatie).
Een röntgenscan van een AirPod (eerste generatie).
Als je voor de zoveelste keer achter je Mac zit en je AirPods in je oren stopt om je huisgenoten niet tot last te zijn met een videocall, dan vraag je je misschien af hoe er zoveel technologie in zo'n klein dingetje kan zitten. Hoe zou het er van binnen uitzien? Doodzonde om er eentje open te breken – en dat hoeft ook niet, want de website Scan of the Month heeft een röntgenscan gemaakt van een paar AirPods. De beelden zijn prachtig om te bekijken, en de bijbehorende tekstjes vertellen precies wat je waar kunt zien op de scanbeelden.
Een röntgenscan van een AirPod (derde generatie).
Een röntgenscan van een AirPod (derde generatie).
De website Scan of the Month scant iedere maand een ander apparaat. Er is geen archief; je kunt alleen bekijken wat er deze maand op staat. Dus neem snel een kijkje! En houd de website daarna in de gaten om te zien of ze ook een keer een Mac mini, MacBook Air of iMac door het röntgenapparaat halen… (of misschien hebben ze dat al een keer gedaan, en hebben we dat gemist).
Scan of the Month - AirPods Evolution
Tot slot... Wat zegt Jack?
Soms doe je dingen goed: ik bewaarde al mijn werk dat ik in Portugal deed – hoe kwam ik erbij? – op iCloud Drive. Soms doe je dingen verkeerd: op weg naar het vliegveld zette ik in de metro mijn laptoptas – hoe kwam ik erbij? – naast mijn koffer en vergat hem. Pas als ik het laatste verwerkt heb, kan ik blij zijn om het eerste.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland