MacFan

Door MacFan

MacFan – Leven achter je FaceTime-camera

#59・

Blijf op de hoogte, word onderdeel van de community en steun ons.

204

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat MacFan jouw e-mailadres zal ontvangen.

Revue
 
 
24 maart · Editie #59 · Bekijk online
MacFan
Vanwege de corona-pandemie en het feit dat veel van onze lezers deze dagen thuis moeten doorbrengen, hebben we besloten de member-nieuwsbrief van deze week naar al onze lezers te sturen. Om de tijd een beetje door te komen!

Zit je haar wel goed?
Half Nederland werkt deze dagen achter de webcam. Via Google Hangouts, FaceTime, Microsoft Teams of Skype… we zitten massaal te videobellen. En als je kantoorleven zich opeens achter de FaceTime-camera van je MacBook afspeelt, dan ontstaan er opeens allerlei prangende vragen: Zit mijn haar wel goed? Staat de wasmand niet in beeld? Heb ik geen chocolademelk in mijn mondhoeken? Ofwel: je wilt snel even een check hoe je erbij zit, voordat je de videovergadering binnengaat. Veel apps waarmee je kunt videobellen geven zelf een preview-mogelijkheid, maar als je die niet vertrouwt (of niet kunt vinden), dan kun je natuurlijk altijd even Photo Booth op je Mac opstarten. Dan zie je meteen je camerabeeld. Maar het duurt al gauw 5 seconden om die app op te starten. Als je al laat bent, werken die paar seconden misschien op je zenuwen. Dan is Hand Mirror beter: een gratis nieuwe Mac-app die razendsnel je camerabeeld laat zien, met een simpele klik op een knop in de menubalk.
Druk op het handspiegeltje in de menubalk, en je ziet meteen je eigen tronie.
Druk op het handspiegeltje in de menubalk, en je ziet meteen je eigen tronie.
Hand Mirror is ook fijn tijdens het videobellen. Video-bel-apps hebben er een handje van om je eigen camerafeed tijdens de vergadering op postzegelformaat (of nog kleiner) weer te geven. Wil je snel even spieken of er niets uit je neus druipt, dan is een klik op Hand Mirror genoeg om snel te checken of alles nog oké is.
Te simpel voor de App Store
Hand Mirror kun je vinden op de website van de ontwikkelaar. De pagina is grappig om even te lezen: zo kwamen wij er te weten dat de ontwikkelaar de app graag in de Mac App Store had aangeboden, maar dat Apple de functionaliteit van de app té simpel vindt om als serieuze app te worden beschouwd. Daar denken wij anders over: ideaal handspiegeltje in corona-tijden!
Hand Mirror | gratis | ★★★★★
Een geduchte tegenstander voor de MacBook
Vorige week woensdag beleefden we een moment waarvan we wisten dat het er een keer aan zou komen. Al sinds Steve Jobs sprak over de ‘post-pc era’ (tijdens een D6-conferentie en tijdens een keynote), weten we dat er een moment komt waarop een ander apparaat de Mac naar de kroon gaat steken. Of eigenlijk moeten we dat beter formuleren: een moment waarop niet iedereen meer een Mac of pc nodig heeft. Een moment waarop een ander apparaat voor de meeste mensen volstaat.
Op de afbeelding hierboven zie je geen MacBook – maar een iPad Pro met Magic Keyboard. Apple toonde de combinatie vorige week woensdag voor het eerst. Het toetsenbord is niet langer een zachte hoes met ingebouwde toetsen, maar een stevige cover die je op schoot kunt zetten. Het ding heeft een trackpad, en ondersteunt ook een muis. Daarvoor is in iPadOS een cursor ingebouwd die de muispijl op je Mac ouderwets doet lijken: een cursor die zich aanpast aan het gebruik. Hij omsluit inconen, past zich aan tekstgroottes aan, en noem maar op. Craig Federighi gaf in een video op The Verge een indrukwekkende demonstratie. Ondertussen roept Apple in commercials: ‘Your next computer is not a computer’. En deze commercial roept nog harder dat de iPad de nieuwe computer is:
iPad Pro — How to correctly use a computer
De commercial steekt notabene de draak met de Mac, en noemt de tekortkomingen van een ‘traditionele computer’: geen touchscreen, je moet in de buurt van een wifi-signaal blijven, de camera kun je niet makkelijk ergens op richten, en noem maar op.
Ongemakkelijk? Steve Jobs zei het al:
This transformation is gonna make some people feel uneasy. […] We like to talk about the post-pc era, but when it really starts to happen, I think it’s uncomfortable for a lot of people.
Hij bedoelde daar duidelijk ook zichzelf mee. Toch gaf Jobs ook een visie waarin Macs noodzakelijk blijven – hij vergeleek Macs met trucks: niet iedereen heeft een vrachtwagen nodig, maar ze blijven wel noodzakelijk. Voor de meeste mensen volstaat echter een personenauto – ofwel: iPad.
Nieuwe MacBook Air, nieuwe Mac mini
Apple demonstreerde dat Macs belangrijk blijven door afgelopen woensdag óók een nieuwe MacBook Air te presenteren. Aan de buitenkant is-ie niet veel veranderd, maar van binnen wel: de machine is sneller en heeft meer opslagcapaciteit, en bovenal: een Magic Keyboard. Het vermaledijde toetsenbord met vlindermechanisme is weer ingewisseld voor het veel betrouwbaarder schaarmechanisme.
Ook de Mac mini kreeg een kleine update: die komt nu met een dubbele hoeveelheid opslag.
Wat we verder nog voor je vonden:
Affinity Designer
Affinity Designer
  • Aarzel je al een tijdje of je de Affinity-apps Photo, Designer en Publisher wilt kopen? Vanwege corona worden ze nu tijdelijk voor de helft van de prijs verkocht: voor maar € 27,99 per stuk. Wat geen geld is voor apps die steeds meer in de buurt komen van de Adobe-programma’s als Photoshop, Illustrator en InDesign. De aanbieding is bedoeld om iedereen die voorlopig vanuit huis moet werken, wat extra creatieve tools in handen te geven. Koopje – grijp je kans!
Corona Tracker
Corona Tracker
  • Wil je op de Mac in de gaten houden hoe het coronavirus zich wereldwijd ontwikkelt? Er zijn genoeg websites waarop je de data over besmettingen, genezingen en doden kunt volgen, maar Samabox Labs heeft er nu een handige Mac-app van gemaakt, die je gratis kunt downloaden. De actuele data zijn afkomstig van het Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering. Laten we hopen dat de getallen over besmettingen en overledenen snel gaan dalen.
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland