Bekijk profielpagina

MacFan – Online in moeilijke tijden

Revue
 
 
17 maart · Editie #58 · Bekijk online
MacFan
Online in moeilijke tijden
Door het coronavirus leven we opeens in een tijd van vreemde contrasten. Gisteren spraken wij zomaar twee mensen: de een werkt bij een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie en maakt op dit moment overuren om winkels te bevoorraden, de ander werkt in een casino en zit de komende weken thuis. De een werkt harder dan ooit, de ander zit verplicht duimen te draaien. Het is niet het enige contrast. We moeten op dit moment allemaal zorg dragen voor de kwetsbare groepen in onze samenleving – en paradoxaal genoeg bestaat die zorg uit afstand houden.
Je Mac kan helpen
Wat dat laatste betreft, hebben we het geluk dat we leven in een tijd waarin we ook contact met elkaar kunnen hebben op afstand. We kunnen elkaar spreken en elkaar zien zonder fysiek in de buurt te hoeven zijn – een verworvenheid die ons nu enorm helpt. Je Mac kan je dan ook helpen deze dagen. We zetten een paar tips voor je op een rijtje:
Voor de Mac-helpdeskmedewerker in de familie
Ben je degene in de familie die anderen soms even moet helpen met een probleem op de Mac? Of wil je je ouders, buren of vrienden laten zien hoe ze online boodschappen kunnen bestellen? Ga niet naast ze zitten, maar help op afstand. Er zijn allerlei apps om een Mac op afstand ‘over te nemen’, zoals TeamViewer, maar macOS heeft standaard al een app ingebouwd om op afstand een andere Mac te bedienen: Schermdeling. De app zit weggestopt in het systeem; je vindt hem niet in de gebruikelijke map met programma’s. Het snelst open je de app via Spotlight: typ simpelweg ‘Schermdeling’ en je ziet de app vanzelf verschijnen in de zoekresultaten. De reden dat Apple de app heeft verstopt, is dat er een makkelijker manier is om Schermdeling te gebruiken: via de app Berichten. Open de conversatie met de persoon bij wie je op de computer wilt meekijken, en kies dan in de menubalk Contactpersonen > Vraag om scherm te delen.
Via Berichten kun je heel eenvoudig het scherm van een andere Mac bekijken.
Via Berichten kun je heel eenvoudig het scherm van een andere Mac bekijken.
Zet de microfoon open en je speakers aan, want tijdens het schermdelen kun je ook met elkaar praten. Je kunt ervoor kiezen om alleen op andermans scherm mee te kijken, of ook de muis over te nemen. Zo kun je je ouders, grootouders, buurman of collega makkelijk even helpen met iets – zonder ze op te hoeven zoeken.
Installeer je messenger ook op je Mac
Nu veel mensen thuis zitten, wordt er nog meer geappt dan voorheen. Misschien tik jij je berichten razendsnel op je telefoon, maar voor veel mensen geldt dat een toetsenbord het chatten een stuk prettiger maakt. Als je het nog niet hebt gedaan: installeer de messenger van jouw keuze dan ook op je Mac. Wij zijn om privacy-redenen geen voorstander van WhatsApp, maar de berichtenapp is wel beschikbaar op je Mac. Facebook Messenger heeft ook een app voor de Mac, maar die is nog niet beschikbaar in ons land – er zijn wel een aantal onofficiële Messenger-apps, zoals deze, maar wij hebben die niet getest.
Telegram en Signal
Berichtenapps zoals Telegram en Signal hebben ook apps voor de Mac. Signal is de geprefereerde berichtenapp van onze columnist Jack Nouws, en is ook de berichtendienst die wordt aangeraden door mensen als Edward Snowden. In Signal is elk bericht van A tot Z versleuteld (van het toestel van de verzender tot het toestel van de ontvanger). Volgens velen is Signal de meest veilige berichtenapp. De macOS-app van Signal is vooral degelijk, met weinig franje. Dat maakt ‘m ook lekker clean:
Signal is een degelijke berichtenapp, zonder franjes.
Signal is een degelijke berichtenapp, zonder franjes.
Telegram heeft ook een app voor macOS. In Telegram zijn berichten versleuteld op de server van Telegram; versleuteling van toestel tot toestel gebeurt alleen bij zogenaamde ‘Secret chats’. Dat is minder dichtgetimmerd dan Signal, maar daar staat tegenover dat we in recent verleden hebben gemerkt dat de organisatie achter Telegram weigert te buigen voor de eisen van regimes zoals Iran en Rusland. Met name de strijd met het Rusland van Poetin was indrukwekkend: Rusland probeerde uiteindelijk Telegram te blokkeren, maar slaagde daar niet in, mede omdat cloudbedrijven zoals Amazon Telegram te hulp schoten door de berichtenservice constant naar andere IP-nummers te verhuizen.
Wie encryptie het allerbelangrijkst vindt, kiest voor Signal. Telegram heeft andere voordelen: zo zit er een ongelimiteerde cloudopslag bij, waardoor je heel makkelijk grote bestanden kunt uitwisselen. Bestanden van elk type bovendien – vooral erg handig op de Mac. Foto’s en video’s kun je in Telegram bovendien zonder compressie versturen. Daarnaast kun je met Telegram makkelijk live-locaties delen, kun je reeds verstuurde berichten corrigeren of verwijderen (ook bij de ontvanger), kun je er groepen starten met maximaal 200.000 leden (!) en kun je chatten met bots (bijvoorbeeld @TriviaBot die allerlei quizvragen stelt). Kortom, Telegram biedt een heleboel extra’s.
Zelf experimenteren
Als je de komende weken wat tijd over hebt, is het misschien wel een idee om met vrienden en familie eens te experimenteren met verschillende messenger-apps. Wat werkt goed voor jullie?
ICQ
ICQ
PS…
Nog even een trip down memory lane… wist je dat ICQ nog steeds bestaat, en zelfs actief wordt onderhouden? ICQ (afgeleid van de woorden ‘I Seek You’) zag in november 1996 het levenslicht, en legde de basis voor alle chatapps die daarna kwamen. De app staat zelfs in de Mac App Store en kreeg een week geleden nog een update. En het is geen app die draait om nostalgie – ICQ is overduidelijk een doorontwikkeld platform met heel veel mogelijkheden. Een app voor de serieuze apper, of zoals ICQ het zelf omschrijft: ‘ICQ is a messenger for those who are always online’.
Volg het nieuws via de radio op je Mac
Als je constant op de hoogte wilt blijven van alle corona-ontwikkelingen, terwijl je aan het werk bent, een wasje draait, de meubels afstoft of chat met je oma, dan is de radio ideaal. Zenders als NPO Radio 1 en BNR Nieuwsradio houden je constant op de hoogte. Je kunt die zenders via een radiotoestel ontvangen uiteraard – maar wie heeft zo'n ding nog? De meeste mensen luisteren radio via apparaten met een internetaansluiting: een Mac, een iPhone, een Apple TV en noem maar op. Elk serieus radiostation heeft wel een eigen app voor mobiele apparaten, en op de computer kun je luisteren via de website van de zender, of via verzamelsites waar talloze zenders te vinden zijn. De nieuwe app Triode maakt een einde aan die versnippering: Apple-gebruikers kunnen voortaan alle radiozenders beluisteren via dezelfde app, beschikbaar voor macOS, iOS, iPadOS en tvOS. Met de app maak je snel een lijstje van favoriete radiostations, die via iCloud op al je apparaten wordt gesynchroniseerd. Zelfs in de auto, want CarPlay werkt ook.
Op de Mac kun je na de installatie kiezen of de app moet opereren vanuit het Dock of vanuit de menubalk, en kun je je eigen toetscombinaties invoeren om de app snel te sluiten of het geluid vlug uit te zetten als dat nodig is (ideaal als je wel het geluid van Triode wilt uitzetten, maar niet het geluid van andere apps).
Triode heeft een lekker strakke interface, die op al je apparaten hetzelfde werkt.
Triode heeft een lekker strakke interface, die op al je apparaten hetzelfde werkt.
Triode is gratis te downloaden, en je kunt meteen een radiostation opzoeken en beluisteren. Om favorieten aan te maken, heb je een abonnement nodig. Dat abonnement kost € 0,99 per maand of € 10,99 per jaar. Je kunt ook eenmalig € 21,99 betalen voor de app – dan kun je ‘forever’ gebruik maken van alle extra mogelijkheden.
Triode | gratis, met in-app aankopen | ★★★★☆
Als je dan wilt hamsteren...
We moeten deze dagen een beetje rekening met elkaar houden – en dat betekent ook: niet onbezonnen wc-papier, handzeep en paracetamol inslaan. Laat ook wat over voor anderen, die het net zo hard of misschien harder nodig hebben. Ons viel in de supermarkt op dat veel schappen compleet leeg zijn, ook van niet zulke essentiële zaken zoals chips. Als je de keukenkastjes vol wilt hebben op een verantwoorde manier, ga dan online ook eens op zoek naar alternatieven. Zo zijn er talloze plekken waar je voedsel kunt inslaan dat anders vernietigd zou worden. Denk aan Too Good To Go (heeft helaas geen app voor de Mac, wel voor je iPhone). Een ander mooi initiatief is Unwasted, van PepsiCo (producent van Lay’s chips, Hamka’s, Quaker cruesli, en noem maar op). PepsiCo blijft altijd met partijen chips, zoutjes, pinda’s, muesli en cruesli zitten die het niet meer kwijt kan aan de winkels – lees op Nederland Voedselland eens hoe dat komt. In plaats van het te vernietigen, stoppen ze het nu in verrassingsboxen, die je kunt bestellen via de Unwasted-website. Allemaal A-merken, die je met korting koopt en die gratis worden thuisbezorgd. Om voedselverspilling tegen te gaan. Da’s nog eens verantwoord hamsteren!
Unwasted: Chips die de winkel niet meer wil verkopen
Tot slot... Wat zegt Jack?
Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat Apple last heeft van een virus.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland