Bekijk profielpagina

MacFan – Onze voorspellingen voor 2021

Revue
 
 
5 januari · Editie #101 · Bekijk online
MacFan
Onze Mac-voorspellingen voor 2021
Goed, de laatste oliebollen zijn achter de kiezen en de lege flessen zijn naar de glasbak gebracht – tijd om aan het nieuwe jaar te beginnen. Gelukkig nieuwjaar, dat ten eerste! En laten we vervolgens meteen kijken naar wat ons te wachten staat het komende jaar. Wat heeft Apple in petto met de Mac? We doen net als vorig jaar een paar voorspellingen.
Nieuwe Macs met een M-chip
Toegegeven: dit is de makkelijkste voorspelling, want Apple heeft het zelf al aangekondigd. Er zullen nieuwe Macs met een M-chip verschijnen. De grootste kanshebber voor een update in de eerste helft van dit jaar is de iMac. In augustus van het afgelopen jaar bracht Apple een nieuwe 27-inch iMac uit (met een Intel-processor) – maar opvallend genoeg géén nieuwe 21,5-inch iMac. De reden lijkt voor de hand te liggen: een 21,5-inch iMac (of in ieder geval een nieuwe iMac die kleiner is dan 27 inch) met een M-chip is aanstaande. Geruchten zijn er de afgelopen maanden voldoende geweest, en ook daar hebben we het in MacFan al eens over gehad: die nieuwe iMac heeft dan vermoedelijk een M1-chip, maar met méér cores dan de Macs die Apple eind vorig jaar uitbracht. Tot wel 32 cores, als de geruchten kloppen.
Later in het jaar kunnen we ook nieuwe MacBook Pro’s tegemoetzien. De Mac Pro is vermoedelijk de laatste in het rijtje die de overstap naar Apple silicon maakt. Ons vermoeden is dat we die eind dit jaar al gaan zien. Wellicht nog met een M1-chip met héél véél cores – nog geen M2. Die zien we pas het jaar erop, denken wij. En de iMac Pro? Dat apparaat wordt al zo lang door Apple genegeerd, dat wij een donkerbruin vermoeden hebben dat die machine de overstap niet gaat maken. De Mac Pro is voortaan dé Mac voor Pro’s.
Onze voorspelling: In 2021 zien we een nieuwe iMac, een nieuwe Mac Pro, nieuwe MacBook Pro’s, en legt de iMac Pro het loodje.
Dat er een nieuwe iMac gaat komen, met een M-chip aan boord, is zeker. Maar krijgt-ie ook een nieuw design, of blijft het net als de MacBook Air en de Mac mini qua uiterlijk precies hetzelfde apparaat?
Dat er een nieuwe iMac gaat komen, met een M-chip aan boord, is zeker. Maar krijgt-ie ook een nieuw design, of blijft het net als de MacBook Air en de Mac mini qua uiterlijk precies hetzelfde apparaat?
MacBooks met mini-LED
De nieuwe MacBook Pro’s worden vrijwel zeker uitgerust met mini-LED beeldschermen. Mini-LED bestaat uit méér LEDs dan gewone LED-beeldschermen, wat zorgt voor rijkere kleuren, dieper zwart en heel helder beeld. Het is iets anders dan OLED (wat Apple nu gebruikt voor iPhones). OLEDs zijn te duur voor grotere schermen dan een telefoon. Ook mini-LEDs maken een MacBook duurder, dus vermoedelijk zijn het alleen de high-end versies van de MacBook Pro die mini-LED krijgen.
Onze voorspelling: In 2021 verschijnen de eerste MacBook Pro’s met mini-LED, maar ‘gewone’ LED-schermen blijven ook bestaan in de goedkopere MacBook Pro’s.
Wat wordt de killer feature?
Waar niemand nog over spreekt, is Apple’s software in 2021. Natuurlijk komt er een volgende versie van macOS. Maar het is misschien interessanter om naar applicaties te kijken. Apple maakt nu Macs die razendsnel zijn – we hebben al eerder geschreven over het M1-mirakel. De Macs met een M1-chip openen moeiteloos alle apps uit het Dock in één keer, en een video renderen gaat verduiveld snel. Dat is fijn… maar de nieuwe Macs die Apple lanceerde in 2020, zijn instapmodellen – géén pro-machines. Welke normale gebruiker opent geregeld al zijn apps in één keer? Welke casual Mac-gebruiker zit te springen om snellere rendertijden bij het exporteren van zijn iMovie-video? Wij denken dat de killer feature van de M1-chip nog moet komen. Dit jaar zal Apple duidelijk gaan maken wat er met al die rekenkracht nog meer kan dan alleen video’s sneller renderen. En wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat die killer feature gaat liggen in de hoek van artificial intelligence en machine learning. Zoals Pixelmator Pro gebruik maakt van AI voor het opblazen van afbeeldingen (met de fantastische functie ML Super Resolution) en het nieuwe Luminarᴬᴵ je nauwelijks nog zelf aan de knoppen laat zitten maar voor allerlei bewerkingen een AI-functie heeft die het werk voor je doet, zo vermoeden wij dat Apple ook gaat laten zien wat AI en machine learning kunnen doen in bijvoorbeeld de apps Foto’s en iMovie. Niet voor niks zit er een neural engine in de M1-chip: machine learning wordt een groot ding op de Mac.
Onze voorspelling: Tijdens het WWDC in 2021 gaat Apple ons nieuwe AI-functies laten zien in apps als Foto’s en iMovie, die allerlei complexe effecten kunnen bewerkstelligen met een simpele druk op de knop.
En dat is wat wij verwachten van 2021 – wat betreft de Mac. Heb jij een andere voorspelling? Laat het ons gewoon eens weten – je kunt altijd replyen op deze nieuwsbrief!
Opladen op je Mac
Apple blijft stoeien met nieuwe manieren om je iPhone en Apple Watch op te laden. De AirPower kwam er nooit, in plaats daarvan kwam er een MacSafe Charger, en nu lijkt Apple te overwegen om draadloze opladers in te bouwen in je MacBook. Dan hoef je je iPhone en Watch dus alleen maar op je MacBook te leggen. Maar als het werkt zoals in deze toegekende patent-aanvraag van Apple, dan zeggen wij meteen: dat typt toch wel lastig.
Je iPhone en Watch opladen naast je trackpad. Wij vinden het niet optimaal.
Je iPhone en Watch opladen naast je trackpad. Wij vinden het niet optimaal.
Outlook wordt helemaal web-based
Microsoft zet een heftige stap: Outlook wordt web-based. Dat wil niet zeggen dat je Outlook straks alleen nog in een browser kunt gebruiken; er blijft wel een aparte Outlook-app. Maar die app is straks louter een omhulsel, met daarin een webversie van Outlook. Er is dan geen native Outlook-app voor de Mac meer. En ook niet voor Windows trouwens. Op alle apparaten draait dan hetzelfde Outlook-systeem – veel makkelijker in onderhoud voor Microsoft. Zijn web-apps verpakt in een app-jasje de toekomst? Wij houden ons hart vast, als Mac-puristen. Er gaat niets boven een native app!
Flash is dood
Bijna 11 jaar na Steve Jobs open brief ‘Thoughts on Flash’, is Flash officieel dood. Adobe heeft Flash nu de End-of-Life status gegeven, en raadt iedereen aan om Flash te verwijderen van zijn computer. Als je dat nog niet hebt gedaan: hier is de de-installer.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Ik ben geboren op de 21e van de maand en ons huis in Zundert was nummer 21. Het getal blijft maar terugkeren in mijn leven, dus toen mijn Oudejaarslot op 21 eindigde, móést mijn kostje voor het jaar wel gekocht zijn. Nope. Dus de rest van het jaar ‘21 sta ik hier weer.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland