Bekijk profielpagina

MacFan – Ook je Mac is een beetje Oekraiens

Revue
 
 
1 maart · Editie #163 · Bekijk online
MacFan
Wat moet je nog zeggen...
We maken deze editie terwijl we een half oog op het nieuws houden. Als we heel eerlijk zijn: het voelt triviaal en zinloos om nu te fantaseren over nieuwe Macs en te schrijven over leuke apps en handige trucs. Clusterbommen slaan in Oekraïne in – een land dat kennelijk alleen door te bestaan de agressie opwekt van de Russische agressor Poetin.
Deze nieuwsbrief is niet de plek voor een geopolitieke analyse van de oorlog die in het oosten van Europa is uitgebroken. Maar het viel ons deze week wel op hoeveel ‘Oekraïne’ er in onze Mac zit. Sowieso speelt het land een belangrijke rol bij de productie van halfgeleiders: neon, het gas dat wordt gebruikt voor de lasers die een cruciale rol spelen in de productie van chips, komt voor een groot deel uit Oekraïne. Het Witte Huis liet twee weken geleden al weten dat de Amerikaanse chipindustrie voor 90 procent afhankelijk is van ‘semi conductor-grade neon’ uit Oekraïne.
Maar ook sommige apps die we vaak gebruiken, komen van ontwikkelaars in Oekraïne – we hadden er nooit bij stilgestaan. Zo kregen we een e-mail van Team Skylum, de ontwikkelaar van de fotobewerkingsapp Luminar:
Klik op de afbeelding om de hele e-mail in je browser te lezen.
Klik op de afbeelding om de hele e-mail in je browser te lezen.
En toen we gisteren de website van ontwikkelaar MacPaw bezochten (de maker van onze favoriete duplicaten-verwijder-app Gemini 2, maar ook van CleanMyMac X en Setapp) ontdekten dat we dat dat ook al een Oekraïense ontwikkelaar is:
Klik op de afbeelding om naar de webpagina van MacPaw te gaan.
Klik op de afbeelding om naar de webpagina van MacPaw te gaan.
We hopen dat deze ontwikkelaars, en alle andere mensen in Oekraïne, stand houden en de Russische agressie overleven. ❤️🇺🇦
STAP in de wereld van je Mac
Dan door met ander nieuws – hoe ongemakkelijk dat misschien ook voelt. Vandaag is in Nederland het STAP-budget van start gegaan. Elke Nederlander die ouder is dan 18 en nog geen AOW ontvangt, heeft recht op € 1.000,- per jaar voor het volgen van een opleiding, cursus of training. Deze subsidie is in de plaats gekomen van de belastingaftrekpost voor studiekosten. Je kunt ontzettend veel met dat budget doen – ook Mac-gerelateerde zaken. Je kunt het budget bijvoorbeeld gebruiken voor een cursus Final Cut Pro of Logic Pro aan het College of MultiMedia in Amsterdam, of bijvoorbeeld voor een training podcasts maken bij Frankwatching. Om zomaar wat voorbeelden te noemen. Vrijwel elke serieuze aanbieder van cursussen en trainingen in Nederland vertelt op zijn website wat je moet doen om het STAP-budget in te zetten. Dit is misschien hét moment om eindelijk eens wat nieuwe vaardigheden op je Mac onder de knie te krijgen! Let op: het STAP-budget is beperkt. Er zijn zes periodes per jaar waarin het budget wordt verdeeld. Je kunt steeds op de website volgen of er nog budget is. Dus wees er snel bij!
Heel veel Nederlanders hebben recht op STAP-budget – maar er is niet genoeg voor iedereen. Check op de website stapuwv.nl hoeveel er deze periode nog te vergeven is. Is er geen budget meer? Probeer het dan twee maanden later nog een keer.
Heel veel Nederlanders hebben recht op STAP-budget – maar er is niet genoeg voor iedereen. Check op de website stapuwv.nl hoeveel er deze periode nog te vergeven is. Is er geen budget meer? Probeer het dan twee maanden later nog een keer.
Een Macic Keyboard
Nee, da’s geen typfout hierboven. We weten dat het ‘Magic Keyboard’ is, maar wat nou als Apple de hele Mac in dat Keyboard zou proppen? Dan krijg je dus een Macic Keyboard… En dat is niet zomaar een woordgrapje. Apple heeft een patent aangevraagd voor precies dat:
Apple's patenaanvraag voor een 'Computer in an input device'
Apple's patenaanvraag voor een 'Computer in an input device'
Nou vraagt Apple aan de lopende band patenten aan, en met het merendeel wordt nooit iets gedaan. Maar dit is toch wel een leuk patent om even over te filosoferen. We hebben al gezien dat de huidige M1-chips een enorme ruimtebesparing in Macs opleveren. De huidige Mac mini is nagenoeg leeg, omdat de M1 een ‘system-on-a-chip’ is: alle componenten zitten op één printplaatje. Dat scheelt heel veel ruimte. De verwachting is dan ook dat een volgende generatie van de Mac mini veel kleiner zal zijn… of wordt-ie zelfs zo klein dat-ie in een toetsenbord verdwijnt? Dat is pas echt mini!
Als je een portable Mac wilt, maar geen MacBook
Making a Portable Mac Mini
Als je nog een oude Mac mini hebt liggen, en een oude iPad mini, dan is dit misschien een leuk hobby-project: bouw die Mac mini om tot notebook! Eerlijk gezegd weten we niet waarom je het zou doen, want het kan wat ons betreft nooit tippen aan een MacBook. Maar YouTuber Scott Yu-Jan heeft om de een of andere reden een hekel aan MacBooks, maar is wel stapelverliefd op zijn Mac mini… en dus ging hij met zijn 3D-printer aan de slag om zijn mini om te toveren tot een soort van laptop. Wij gaan het niet nadoen – maar het filmpje is fascinerend!
(En een nuttige tip voor iedereen die een oude Mac mini heeft liggen en een oude iPad: met de app Duet Display kun je die iPad dus probleemloos als beeldscherm voor je Mac gebruiken. Ook als primair scherm.)
Lezersreactie: Toetscombinaties veranderen
In een van de vorige edities schreven we over de app KeyCue, waarmee je heel makkelijk andere toetscombinaties kunt toewijzen aan allerlei functies in macOS en in apps. We kregen daar een interessante reactie op van Pieter Verschoor:
In jullie laatste nieuwsbrief staat een interessant verhaal over KeyCue. Ik heb nog steeds een licentie daarvoor, maar gebruik het niet meer omdat het vrij abrupt bleef verschijnen op mijn scherm terwijl ik het niet altijd nodig had. Hoe dan ook is de toevoeging in de nieuwste versie om de toetscombinaties aan te passen interessant. Maar daarvoor gebruik ik al sinds oktober 2020 het programma CustomShortcuts van Houdah. En dat werkt perfect: je vult de verwijzing in het menu van een app in en verandert die in een shortcut naar eigen keuze. De app is hier gratis te downloaden. Wanneer je naar houdah.com gaat en dan naar de store, is de app niet te vinden. Ik heb destijds de downloadpagina opgeslagen en die blijkt dus nog steeds te werken en de app is nog steeds gratis. Zeer aanbevolen.
Een goede tip! En iedereen die geïnteresseerd is moet de app wellicht maar snel downloaden… het klinkt een beetje alsof Houdah is vergeten dat die pagina nog online staat…
Tot slot... Wat zegt Jack?
Dat ik in vorig jaar in één klap van al mijn mobiele apparaten (MacBook Pro 2013, iPad 2018 128GB, Magic Mouse, JBL Flip 4, Sony H910 plus accessoires) werd beroofd, moest ik volgens sommigen zien als een vingerwijzing. Tijd voor vernieuwing! Ik zag het inderdaad als een vingerwijzing. Maar dan tot het opschalen van mijn veiligheid. Ik heb mijn spullen vervangen door – qua specificaties en leeftijd – gelijkwaardige, gebruikte, apparaten. Nu alles voorzien van Prey en zelfs de onschuldigste USB-stick versleuteld. En de volgende keer dat ik naar het buitenland ga ben ik behangen met AirTags.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland