MacFan

Door MacFan

MacFan – Prijzige spulletjes

#166・

Blijf op de hoogte, word onderdeel van de community en steun ons.

182

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that MacFan will receive your email address.

Revue
 
 
16 maart · Editie #166 · Bekijk online
MacFan
Zeg, waarom is die Mac Studio met M1 Ultra zo duur?
Onze betalende lezers hadden vorige week geluk, met maar liefst twee edities van MacFan in één week… eerst eentje op dinsdag, die de Mac Studio voorspelde, en toen eentje op woensdag met alle details over de M1 Ultra-chip, de gloednieuwe Mac Studio en de bijbehorende Studio Display. Plus een analyse over de teloorgang van de 27-inch iMac. Wat kunnen we daar deze week nog aan toevoegen? Misschien iets over vragen die zijn gerezen over de hoge prijs van de Mac Studio met een M1 Ultra, of zoals Cult of Mac het verwoordt: How is Mac Studio with M1 Ultra so darn expensive?!
In het artikel stelt Killian Bell de vraag: als een M1 Ultra daadwerkelijk twee aan elkaar geplakte M1 Max-chips zijn, hoe kan het dan dat een Mac Studio met een M1 Max € 2.329 kost, en een Mac Studio M1 Ultra € 4.629? Dat is de dubbele prijs voor de hele computer, terwijl er alleen maar een dubbele M1 Max in zit!
Helemaal eerlijk is die vergelijking niet. Want de Mac Studio M1 Ultra komt ook met twee keer zo veel opslagruimte (1 TB) en twee keer zo veel centraal geheugen (64 GB). Als je die specificaties ook kiest bij de M1 Max-versie, dan kost die € 3.019 en is het verschil nog ‘slechts’ € 1.610. Maar er zijn nog wat meer verschillen, die misschien niet meteen in het oog springen. Zo heeft de M1 Max-variant aan de voorkant twee USB-C-poorten, terwijl de M1 Ultra twee veel snellere Thunderbolt-poorten heeft. Maar het grootste – of misschien moeten we zeggen zwaarste – verschil zit aan de binnenkant. Het viel sommigen al op in de specificatie dat de Mac Studio met een M1 Ultra bijna een kilo zwaarder is dan de variant met een M1 Max. Apple legde aan The Verge uit waar ‘m dat in zit: de Max-versie heeft een aluminium koellichaam, terwijl de Ultra-versie een thermisch systeem van koper heeft (koper is zwaarder dan aluminium, en prijziger bovendien). Dus ook al lijkt de prijs van een Mac Studio met M1 Ultra in eerste instantie excessief, alles bij elkaar genomen klopt het wel.
Prijzig snoertje
Thunderbolt 4 Pro-kabel (1,8 m)
Thunderbolt 4 Pro-kabel (1,8 m)
Met het stukje hierboven willen we overigens helemaal niet zeggen dat de prijzen die Apple rekent altijd heel reëel zijn. Kijk eens naar het kabeltje hierboven. Een Thunderbolt 4 Pro-kabel van 1,8 meter. Van Apple. Wat denk je dat die kost? Jawel: € 149. Voor een kabel! Er is ook een variant van drie meter. Die kost € 179. 😂
Wat ons betreft mag het Thunderbolt-kabeltje in het rijtje waar ook het poetsdoekje van 25 euro en de Mac Pro-wieltjes van 849 euro in staan.
Review: Magic Keyboard met Touch ID
Magic Keyboard met Touch ID
Magic Keyboard met Touch ID
Tegelijkertijd met de Mac Studio en Studio Display bracht Apple vorige week nieuwe varianten uit van het Magic Keyboard met Touch ID. Wij rammen al jaren op een Apple Keyboard uit 2007 – een aluminium plankje met witte toetsen én een USB-kabeltje. Eigenlijk zagen we nooit een reden om een nieuw toetsenbord te kopen. Zelfs het kabeltje stoorde ons niet – sterker nog, het scheelde gedoe met batterijen. Maar nu er een Magic Keyboard mét Touch ID is, konden we ons toch niet langer inhouden. Op onze iPhone en iPad zijn we gewend geraakt aan het gemak van biometrische herkenning. Inloggen, betalen… het kost allemaal zo weinig moeite met Touch ID of Face ID. Dus ja, dat gemak willen we ook op onze Mac. Dus wij overhandigden 185 euro aan Apple, en Apple overhandigde daarop het toetsenbord.
Laten we meteen maar even de naam van het ding voluit vermelden: Magic Keyboard met Touch ID en numeriek toetsenblok voor Mac-modellen met Apple silicon - Nederlands - Witte toetsen. Er zit veel informatie in die naam. Het belangrijkste: het toetsenbord is alleen geschikt voor Macs met Apple silicon. Heb je een Intel-Mac, dan is Touch ID helaas niet mogelijk in een los toetsenbord. Je bent dan aangewezen op het gewone Magic Keyboard met numeriek toetsenblok (vijftig euro goedkoper, dat scheelt). En verder verklapt de naam ook dat we hebben gekozen voor een variant met numeriek toetsenblok (hij is er ook zonder), en met witte toetsen (hij is er ook met zwarte, maar die variant is vreemd genoeg 20 euro duurder).
Apple Keyboard uit 2007 versus Magic Keyboard uit 2022.
Apple Keyboard uit 2007 versus Magic Keyboard uit 2022.
Touch ID op je toetsenbord is een genot, dat moeten we meteen zeggen. Je Mac ontgrendelen, inloggen op websites, een app kopen in de App Store… het gaat allemaal met een aanraking van je vinger, en dat is zalig. Voorheen tikten we honderd keer per dag ons gebruikswachtwoord in, en nu zijn we die al bijna vergeten. Touch ID is geweldig.
Maar hoe is de rest van het toetsenbord? De toetsen typen zoals we gewend zijn van Apple. Maar er zijn wel wat verschillen. Zo merkten we dat het toetsenbord veel platter op tafel ligt dan ons oude Apple Keyboard. Die oude toetsenplank was iets meer gekanteld. Zie het verschil op deze foto:
Vooraan het nieuwe Magic Keyboard, achteraan het oude Apple Keyboard.
Vooraan het nieuwe Magic Keyboard, achteraan het oude Apple Keyboard.
Je ziet dat het nieuwe Magic Keyboard nagenoeg plat op tafel ligt (net niet helemaal, maar de hoek is verwaarloosbaar), terwijl het oude Apple Keyboard wat meer omhoog komt. Als je graag typt op een toetsenbord dat een beetje naar je toe is gekanteld, dan waren de oude toetsenborden fijner. Voor de prijs van 185 euro (of 205 euro als je dus zwarte toetsen wilt), is het een beetje armoedig dat het ding geen inklapbare pootjes heeft, zoals veel toetsenborden van andere merken dat wel hebben.
Ook vreemd voor een toetsenbord in deze prijsklasse: er is geen toetsenbordverlichting, zoals wel op je MacBook. In het donker worden de toetsen dus slechter zichtbaar. Sowieso zijn de letters op het keyboard wat minder contrastrijk dan op ons oude toetsenbord; kijk maar naar de foto’s hierboven. De letters zijn lichter van kleur, en daardoor net ietsjes minder goed te zien.
Maar eerlijk is eerlijk: al die minpunten verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra we inloggen op onze Mac door simpelweg een vinger op de Touch ID-knop te leggen. Dat is heerlijk.
Magic Keyboard met Touch ID en numeriek toetsenblok | € 185 / € 205 | ★★★★☆
Nu is de tijd voor een HomePod mini
HomePod mini
HomePod mini
Als je altijd al een HomePod mini hebt willen gebruiken als speaker voor je Mac, dan kan dat nu eindelijk: eind deze maand start Apple met de verkoop van de HomePod mini in Nederland en België. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Je kunt het ding nu al vinden op de Nederlandstalige website. Wij hebben zelf een originele HomePod die we gebruiken om onze muziekbibliotheek op de Mac af te spelen. Het geluid is geweldig, maar tot op heden was de bediening een drama. Muziek streamen naar de HomePod ging vlekkeloos van een iPhone of iPad, maar bij de Mac trad een vervelende vertraging van een seconde of twee op. Dus zet je een muziekje aan, dan hoor je die pas twee seconden later, en vervelender nog: druk je op stop, dan gebeurt dat ook met twee seconden vertraging. Als de muziek eenmaal speelde, was er niet zo veel aan de hand natuurlijk, maar een YouTube-video kijken met het geluid via de HomePod was waardeloos: het geluid liep constant twee seconden achter op het beeld. Daarmee was de HomePod de meest beroerde speaker die je voor je Mac kon aanschaffen. En het is idioot dat Apple dat probleem zo lang heeft laten bestaan. Maar… het is nu opgelost. Met de komst van versie 15.4 van HomePods besturingssysteem, is de vertraging verdwenen. Ook vanaf de Mac doet het ronde speakertje het nu perfect. Dus dit is écht het moment om eindelijk een HomePod mini te kopen. Het vrolijke bolletje (verkrijgbaar in vijf kleuren) kost 109 euro. Let wel op: een HomePod heeft geen poorten. Je kunt er niks op aansluiten. En streamen gaat alleen via AirPlay – het is géén traditionele bluetoothspeaker.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Apple heeft een precedent voor zichzelf geschapen. Geen hardware, software of diensten meer voor Rusland na de inval in Oekraïne. Duidelijk. Moedig. En relatief makkelijk. Want wat moet Apple doen mocht de Volksrepubliek China besluiten ‘de afvallige provincie’ Taiwan in te lijven? Met geweld desnoods? Het ‘Designed by Apple in California, Assembled in China’ wordt dan wel wrang. China is niet alleen belangrijk voor Apple door het flexibele leger van goedkope oproepkrachten, het is ook een belangrijke afzetmarkt. Zeg dan maar eens 不是, als de Chinese marine afvaart naar Taipei. 
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland