Bekijk profielpagina

MacFan – Squash je vakantiefoto's

Revue
 
 
6 juli · Editie #128 · Bekijk online
MacFan
Squash je vakantiefoto's
Als je snel een hele batch foto’s wilt aanpassen, dan zijn daar allerlei manieren voor. Je zou het bijvoorbeeld met Automator kunnen doen. Maar dat vindt niet iedereen makkelijk. Squash is een app van Realmac Software die specifiek is bedoeld om in één klap een hele zwik foto’s aan te passen. Handig als je tweehonderd foto’s in een wat kleiner formaat naar je moeder wilt sturen, of handig als je twintig foto’s in een nieuwsbrief wilt plaatsen waarin ze allemaal 600 pixels breed moeten zijn. Of misschien wil je vijftig foto’s van een bruiloft in zwart-wit, op kleiner formaat en als JPG-bestand hebben voor social media.
De nieuwe (derde) versie van Squash heeft een compleet nieuwe interface, talloze nieuwe mogelijkheden, en ondersteunt nu ook nieuwe bestandsformaten zoals AVIF en WEBP.
Hoe het werkt
De app werkt simpel: sleep eerst alle foto’s die je wilt bewerken in het Squash-venster.
Sleep de foto's die je wilt bewerken in Squash.
Sleep de foto's die je wilt bewerken in Squash.
Daarna stel je de dingen in die je wilt doen: kies een nieuw formaat, doe wat aanpassingen (Sepia, Monochrome, Vibrance, etc.) via Adjustments of kies een filter via Effects, plaats een eigen watermerk (tekst of plaatje) op de foto, kies een bestandstype en bepaal de hoeveelheid compressie, bepaal of geolocatie en camera-informatie behouden moeten blijven in de metadata, en geef eventueel een nieuwe bestandsnaam. Elk aanpassing die je kiest, geldt vervolgens voor elke geïmporteerde foto.
Stel voor alle geïmporteerde foto's de (nieuwe) maat en effecten in.
Stel voor alle geïmporteerde foto's de (nieuwe) maat en effecten in.
Tijdens het instellen kun je makkelijk verschillende foto’s aanklikken om te zien wat het resultaat van de export zal zijn. Met een slider kun je het origineel en het beoogde resultaat makkelijk vergelijken.
In Squash kun je met een slider zien hoe het origineel en de bewerking eruit zien.
In Squash kun je met een slider zien hoe het origineel en de bewerking eruit zien.
Kleurbewerkingen en filters gelden dus voor alle foto’s… dat werkt goed als het allemaal soortgelijke foto’s zijn, maar als het gemengde set vakantiefoto’s is, is zo'n batch-edit misschien niet handig. De kleurlevendigheid (‘vibrance’) opvoeren kan bij de ene foto fraai zijn, en bij de andere juist vreselijk. Wij vinden Squash dan ook vooral handig voor het batch-editen van formaat, bestandstype en watermerk, en minder voor creatieve bewerkingen. Al kan het handig zijn als je alles zwart-wit wilt hebben.
Fris de kleuren op met Squash.
Fris de kleuren op met Squash.
Squash heeft nog een aantal aardige extra’s ingebouwd:
  • Verrassend: de app heeft een eigen soundtrack, gecomponeerd doorJosh Mobley. Je zit er niet altijd op te wachten (en hij staat standaard uit), maar het toont wel oog voor detail.
  • HEIC-foto’s van je iPhone zet je eenvoudig om in JPG-foto’s. Maar nog handiger: je kunt ook PSD-bestanden omzetten in JPG, zonder over Photoshop te beschikken. Natuurlijk, dat kan Voorvertoning ook, en dus Automator ook als het om veel foto’s gaat, maar met Squash is het een beetje makkelijker.
  • Je kunt ook extra filterpacks kopen voor Squash 3. Op dit moment zijn dat er twee: Analog Vintage Filters (€ 21) en Analog Vintage Borders (€ 13). Prijzig, maar ze zien er wel erg goed uit. De vintage borders hebben overigens een vaststaande beeldverhouding; als ze foto andere dimensies heeft, wordt-ie bijgesneden. Dat is een beetje curieus voor zo'n prijzige filterset. De website vermeldt het wel eerlijk.
Dan de prijs van de app zelf. Die is ook stevig: voorlopig € 27,90 (introductieprijs, wordt nog iets hoger). In de demo-versie kun je een aantal onderdelen gratis gebruiken, zoals compressie, filters en bestandsnaamwijziging. Maar zodra je het formaat gaat wijzigen of een ‘adjustment’ toepast, verschijnt er in de gratis versie een groot watermerk over je foto:
De demo-versie kan alles – maar soms komt dat met een ongewenst watermerk.
De demo-versie kan alles – maar soms komt dat met een ongewenst watermerk.
Ugh.
Conclusie: goeie app, met aandacht uitgevoerd, maar wel prijzig.
Squash 3 | € 27,90 | ★★★★☆
Een Mac OS X dekentje
We schreven als eens over het Finder- en Macintosh-dekentje van Throwboy… datzelfde merk heeft nu ook OS-dekentjes, in drie smaken: 80’s OS, 90’s OS en 2000’s OS. Leuk. En meer valt er ook niet over te zeggen.
2000's OS Blanket
2000's OS Blanket
Larry David als 'Head of App Approval'
Deze week dook er op Vimeo iets bijzonders op: een tien minuten durende introductievideo voor WWDC 2014, met niemand minder dan Larry David (producer van Seinfeld, en de ster van de briljante comedy Curb Your Enthusiasm) in de hoofdrol. Je kunt hem je niet herinneren… want Apple gebruikte de video uiteindelijk niet. De video is eigenlijk een mini-aflevering van Curb, met Larry die ditmaal een baan heeft als Head of App Approval bij Apple. Je begrijpt ook meteen waarom de video niet is gebruikt: het is een hilarische video als je van Curb houdt, maar Larry Davids humor is niet helemaal Apple’s humor. (En de manier waarop Larry apps beoordeelt, is al zeker niet hoe Apple wil dat er in 2021 over de App Store wordt gesproken).
Hoe de video is uitgelekt, is onduidelijk. Op Vimeo is-ie inmiddels verwijderd. Op YouTube vind je hem nog wel, maar wellicht niet lang meer:
Apple Brand WWDC 2014 Larry David
En als de video op YouTube niet meer is te vinden, dan kun je wellicht nog dit fragment bekijken op Twitter:
Tot slot... Wat zegt Jack?
De oudste zoon heeft de lijst met studiemateriaal gekregen voor zijn nieuwe opleiding. Hij was tevoren benieuwd welke laptop was vereist. Dat was duidelijk: een laptop of een MacBook. We waren beiden verrast, maar beiden om een andere reden. Hij omdat hij niet wist dat een MacBook was toegestaan. Ik door de woordkeuze van de opleiding: een laptop of een MacBook. En het is zo. Een laptop is geen MacBook. Het is pc of Mac. Auto of Tesla. Gietijzeren pan of Creuset. Smartphone of iPhone. Laptop of MacBook. Overzichtelijke wereld.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland