Bekijk profielpagina

MacFan – Vanavond even luisteren naar Apple

Revue
 
 
13 oktober · Editie #88 · Bekijk online
MacFan
Vanavond even luisteren naar Apple
Zometeen zit je vermoedelijk weer voor je Apple TV, of met je MacBook op schoot. Want vier weken na het Time Flies-event van Apple, is er vanavond om 19.00 uur het Hi, Speed-event. Je kunt er ook naar kijken door op de livestream hieronder te klikken. Een maand geleden draaide het om iPads en Apple Watches, vanavond gaat het naar alle waarschijnlijkheid vooral om nieuwe iPhones. En dus zeggen we vandaag precies hetzelfde als vier weken geleden: Mac-gerelateerde zaken worden pas in november verwacht. Maar je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker…
Livestream — 13 oktober 2020
Vaarwel, Beats
Naast de nieuwe iPhones is er misschien wel een ander nieuw Apple-product dat voor Mac-gebruikers interessant is: AirPods Studio. Als het ding zo gaat heten tenminste. Er gaan al tijden geruchten dat Apple werkt aan een draadloze over-ear koptelefoon. Niet verwonderlijk, want de in-ear AirPods van Apple zijn een doorslaand succes. Kijk op een willekeurig treinperron maar eens om je heen. Vorige week schreven we in onze member-editie al een en ander over die nieuwe koptelefoon – we constateerden ondermeer dat Apple alle koptelefoons van andere merken uit de Apple Store had verwijderd, met uitzondering van het eigen merk Beats. Dat is een sterk signaal dat Apple met een eigen koptelefoon komt. Afgelopen week werd het signaal nog sterker: ook Beats lijkt te verdwijnen. Beats-koptelefoons waren de afgelopen week nog wel te koop in de Apple Store, maar de Beats-pagina met productinformatie over die koptelefoons, werd ergens in de afgelopen dagen door Apple verwijderd. Als je nu op ‘Beats’ zoekt op de website van Apple, kom je alleen nog maar op ‘Be right back’-pagina’s overigens. Al eerder wijzigde Apple de naam van radiostation Beats 1 in Apple Music 1. Het lijkt erop dat we afscheid gaan nemen van Beats. Misschien vanavond al.
Hallo, HomePod mini
Inmiddels lekken er ook al beelden uit van de HomePod mini: een kleinere, rondere HomePod. Als de uitgelekte beelden authentiek zijn tenminste. Overigens is nog maar de vraag of die HomePod mini in Nederland gaat uitkomen, want de grotere HomePod is hier ook nog altijd niet uitgebracht. Zou wel leuk staan naast je Mac: twee van die HomePod mini’s, eentje aan elke kant van je beeldscherm, voor stereogeluid.
Uitgelekte beelden van de HomePod mini
Uitgelekte beelden van de HomePod mini
Apple richt zich meer op schrijvers
In alle speculaties over het event van vanavond, is het nieuws over een nieuw auteursplatform van Apple vrijwel aan ieders aandacht ontsnapt. Apple wil het nog makkelijker maken voor schrijvers om zelf een boek te publiceren via Apple Books. Dat kon je altijd al doen, ook zonder de hulp van een uitgeverij, maar Apple richtte zich in de communicatie tot nu toe vooral op professionals en minder op (hobby)schrijvers die in eigen beheer een boek willen uitbrengen. Dat verandert met het platform Apple Books for Authors dat afgelopen week werd gelanceerd.
Het nieuw auteursplatform van Apple: 'Apple Books for Authors'
Het nieuw auteursplatform van Apple: 'Apple Books for Authors'
De auteurswebsite is helemaal gericht op individuele schrijvers die serieus aan de slag willen met een eigen publicatie – of dat nou een thriller, een kinderboek, een naslagwerk of een handleiding is. Nieuw is dat idee niet: Kobo heeft al veel langer een publicatieplatform dat zich specifiek richt op individuele auteurs. Apple heeft in principe niet veel veranderd aan de manier waarop je via Apple Books kunt publiceren (je hebt nog steeds een iTunes Connect-account nodig bijvoorbeeld), maar alle stappen staan nu heel duidelijk bij elkaar. Verder heeft Apple adviezen op allerlei vlak: van het schrijven van je boek en het vormgeven van je boek, tot het publiceren en promoten ervan. Apple bespreekt zelfs apps die je voor het schrijven kunt gebruiken, en noemt daarbij uiteraard Pages, maar is ook niet beroerd om Word, Ulysses en Scrivener te vermelden. Een goed startpunt voor je publicatie in Apple Books dus. Het enige wat overigens écht nieuw is, is dat er nu ook een webportal is om epub-bestanden te uploaden vanaf een pc. Een Mac met de app iTunes Producer erop is daarmee niet meer verplicht. Maar dat zal onder onze lezers nauwelijks iemand interesseren.
Nog even geduld...
En wanneer komen nou die nieuwe Macs met Apple Silicon? De verwachtingen zijn dat we daar pas in november iets van gaan zien – op een volgend event wellicht. Dat Apple er al wel druk mee bezig is, is wel duidelijk: Apple heeft maar liefst acht nieuwe Mac-varianten geregistreerd bij de Eurasian Economic Commission (EEC). Drie daarvan waren al eerder aangemeld, maar zijn nu licht gewijzigd, vijf zijn compleet nieuw. Er komt iets aan…
Tot slot... Wat zegt Jack?
Voor Mac-enthousiasten is het ‘Hi, speed’-evenement van vandaag ogenschijnlijk niet heel erg boeiend. Toch is het zaak de ontwikkelingen op iPhone- en iPad-gebied en aanverwanten bij te houden. Het komt op een gegeven moment allemaal bij de Mac terecht. Van App Store tot ARM-processor; we hebben het allemaal aan de iPhone te danken.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland