Bekijk profielpagina

MacFan – Vanavond met je bord op schoot...

Revue
 
 
14 september · Editie #139 · Bekijk online
MacFan
Vanavond is het weer zover: een Apple-event
Vanavond om 19.00 uur zou je voor een scherm kunnen gaan zitten om te kijken naar het Apple-event California streaming. De titel is natuurlijk een verbastering van het bekende nummer California Dreamin’ van The Mamas & The Papas. Wat je daar achter moet zoeken? Vermoedelijk niet veel meer dan Apple nieuwe (derde generatie) AirPods presenteert. Daarmee stream je muziek van je iPhone naar je oren, nietwaar. Ook op het lijstje van verwachte nieuwe producten: de iPhone 13, de Apple Watch Series 7 en vermoedelijk een nieuw basismodel iPad. Een nieuwe iPad mini zit volgens sommige Apple-watchers ook in de pijplijn. Onder analisten is er ook concensus dat we vanavond geen Mac-nieuws gaan zien, en vandaar dat we de presentatie niet afwachten maar deze editie van MacFan vast de deur uit doen.
Als je het evenement wilt bekijken, al dan niet met je bord op schoot, dan kan dat onder andere via de livestream die Apple op YouTube heeft klaargezet:
Apple Event — September 14
California streaming is overigens wederom een virtueel event – een gelikte video dus. Het duurt nog even voor we het vertrouwde keynote-gevoel (met een zaal met mensen en een podium) weer terugkrijgen. Of misschien deze nieuwe werkwijze Apple wel zo goed, dat ze dit voortaan blijven doen (wij hopen van niet).
Met één klik je bureaublad schoon
UnDistracted
UnDistracted
Een aantal weken geleden noemden we de app UnDistracted in onze Eerlijk-is-Eerlijk Top 5. Dat is ons jaarlijkse lijstje van apps die we ooit hebben besproken in MacFan, en die we ook echt zijn blijven gebruiken. UnDistracted is er daar eentje van. De app is bedoeld om afleidingen op je Mac uit te schakelen, zodat je geconcentreerd kunt werken. Maar wij gebruiken eigenlijk maar één functie van het appje: de optie om met één klik alle iconen op je bureaublad onzichtbaar te maken. Je bureaublad is een plek die je het liefst leeg houdt, maar vrijwel niemand slaagt daarin: in een mum van tijd staat het vol met screenshots, gesleepte bestanden, downloads en noem maar op. Een totale puinhoop. Dat maakt geen goede indruk als je een presentatie moet geven, of als je in een videocall je scherm wilt delen. Op zulke momenten is UnDistracted handig. Helaas schreven we al dat de app nog wel te downloaden is, maar de link naar de betaalpagina om de app ook na de proefperiode te blijven gebruiken, is verdwenen.
Nu met korting!
We hebben daar even contact over opgenomen met de ontwikkelaar, en dat leverde iets leuks op. Hij schreef ons terug dat hij nog niet weet of hij met UnDistracted door wil gaan… en daarom heeft-ie nu een korting op de app gezet. De app kostte € 7,05 – nu is-ie € 3,52. Tijdelijk, vermoeden wij zo. Als het je wat lijkt, sla dan snel toe. Wij vinden het een handig appje.
HiddenMe
HiddenMe
Een alternatief
Ondertussen kregen we ook post van een lezer, die ons wees op een handig alternatief voor UnDistracted: HiddenMe. Waar UnDistracted een hele reeks aan mogelijkheden heeft om afleidingen in te dammen, focust HiddenMe zich louter op het verbergen van iconen op je bureaublad. De app is gratis te proberen, maar met een in-app aankoop van eenmalig € 1,99 kun je de app ook gebruiken op meerdere beeldschermen. Da’s alleen relevant als je ook daadwerkelijk twee of meer displays op je Mac hebt aangesloten.
HiddenMe is net zo handig als UnDistracted. De laatste kan wat meer, maar is dan ook een paar euro duurder.
Even in punten door de Apple-versus-Epic-toestand:
  • In de juridische veldslag tussen Apple en Epic Games (de makers van Fortnite) heeft een rechter in Californië een uitspraak gedaan die zowel voor Apple als voor Epic even slikken is. Epic had Apple aangeklaagd omdat het vindt dat Apple in de App Store misbruik maakt van een monopoliepositie, waardoor het hoge percentages (de zogenoemde ‘Apple Tax’) kan eisen en ontwikkelaars kan verbieden eigen betaalmethoden te gebruiken. Apple stelde dat Epic zich niet aan de overeenkomst van de App Store hield.
  • Volgens de rechter heeft Epic zich niet aan de afspraken met Apple gehouden door een eigen betaalsysteem te introduceren in Fortnite. Het bedrijf moet nu 6 miljoen dollar aan Apple betalen – 30 procent van de 12 miljoen die Epic verdiende via de illegale omweg.
  • Epic’s CEO Tim Sweeney tweette al meteen dat Epic dat bedrag aan Apple heeft overgemaakt.
  • De rechter was ook streng voorApple. Weliswaar heeft Apple volgens de rechter geen monopolie-positie in de wereld van mobile gaming (en misbruikt het die dus ook niet), maar Apple werkt wel vrije marktwerking tegen door bedrijven te verbieden om bijvoorbeeld in hun apps een link op te nemen naar een eigen website waar je ergens voor kunt betalen. (Denk aan Netflix en Spotify: die mogen in hun apps niet vermelden dat je op hun website een abonnement op hun service kunt nemen.) De rechter heeft dit soort beperkingen verboden.
  • De rechter was ook kritisch op Apple’s Craig Federighi, die had verklaard dat het side-loaden van apps (het installeren van apps buiten de App Store om, wat op iOS en iPadOS niet mogelijk is) noodzakelijk is om de veiligheid van iOS en iPadOS te waarborgen. De rechter verklaarde dat er andere beproefde methoden (lees: macOS, waarop sideloaden wel kan) zijn om die veiligheid te waarborgen. De uitspraken van de rechter liegen er niet om:
While Mr. Federighi’s Mac malware opinions may appear plausible, they appear to have emerged for the first time at trial which suggests he is stretching the truth for the sake of the argument. During deposition, he testified that he did not have any data on the relative rates of malware on notarized Mac apps compared to iOS apps. At trial, he acknowledged that Apple only has malware data collection tools for Mac, not for iOS, which raises the question of how he knows the relative rates. Prior to this lawsuit, Apple has consistently represented Mac as secure and safe from malware. Thus, the Court affords Mr. Federighi’s testimony on this topic little weight.
  • De rechter ging overigens niet zover dat het Apple dwong side-loading toe te staan. De rechter gebruikte het meer als argument dat Apple te ver gaat in de ‘lock-down’ van iOS.
  • Je zou verwachten dat Apple meteen in hoger beroep gaat vanwege het verbod dat is opgelegd, maar opvallend genoeg heeft Apple laten weten nog niet zeker te weten wat het gaat doen. Wellicht dat Apple de nieuwe situatie omarmt en geen zin heeft in verdere negatieve publiciteit rondom deze zaak. Misschien dat Apple ook wel altijd heeft begrepen dat het flauwigheden als het verbieden om te zeggen waar je een abonnement kunt afsluiten, niet eindeloos zou kunnen volhouden.
  • Opvallend genoeg gaat Epic Games wel in hoger beroep. Het bedrijf wil dat een hogere rechtbank opnieuw kijkt naar de argumenten dat Apple een monopolie-positie heeft en misbruikt.
  • Onze mening over dit hele verhaal: Apple moet zich lekker neerleggen bij het besluit van de rechter, en er gewoon voor zorgen dat het systeem van in-app aankopen in de App Store perfect werkt. Als Apple er wat prijsbewuster mee omgaat, dan is een in-app aankoop voor iedereen veel prettiger dan een omweg via een website en een creditcardbetaling. Apple heeft helemaal geen juridische bepalingen nodig om ontwikkelaars het betaalsysteem van de App Store op te dringen: Apple moet gewoon zorgen voor het gebruiksgemak waar het zo goed in is. Dat kiest iedereen er vanzelf voor. En Epic Games heeft een punt gemaakt – maar zou zich er nu ook verder bij neer moeten leggen. Ga liever mooie games maken!
Apple Online Store gesloten...
Inmiddels is de Apple Store tijdelijk gesloten – altijd een voorteken van nieuwe hardware. Als je naar het Apple Event gaat kijken vanavond: veel plezier!
Tot slot... Wat zegt Jack?
Uit de Volkskrant van 24 augustus 2021.
Uit de Volkskrant van 24 augustus 2021.
Welke laptop (sic) is het beste voor school? De Volkskrant zette vorige maand de voor- en nadelen van Chromebooks, Windows-laptops en MacBooks naast elkaar. En ja hoor, daar hadden we hem weer: de ‘Apple-fan’. Mensen die een MacBook willen, zijn geen gebruikers die de totale gebruikservaring boven de prijs stellen, maar ‘fans’. Het is 2021, Volkskrant. En o ja, het zijn geen laptops, maar notebooks (en ja, ik snap de ironie dat ik dit voor de MacFan-nieuwsbrief schrijf).
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland