Bekijk profielpagina

MacFan – Wat gaat 2022 brengen?

Revue
 
 
5 januari · Editie #155 · Bekijk online
MacFan
Onze Mac-voorspellingen voor 2022
Het wordt inmiddels een traditie: in de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar voorspellen we wat er op Mac-gebied allemaal gaat gebeuren de komende twaalf maanden. Welke nieuwe Macs mogen we bijvoorbeeld verwachten? Laten we onze reeks van voorspellingen eens beginnen met twee ontwikkelingen die wij verwachten, en dan bezien hoe de rest daarbij past. Die twee zijn de MacBook Air en de Mac Pro. We beginnen met de eerste.
MacBook Air met M2-chip
De nieuwe MacBook Air?
De nieuwe MacBook Air?
De huidige MacBook Air was een van de eerste Macs die overstapte van een Intel-processor op de M1-chip. Het zou nu ook de eerste kunnen zijn die van M1 overstapt naar M2. Dat hoeft natuurlijk niet, want er zijn drie scenario’s voor een MacBook Air-update:
  1. Nieuwe MacBook Air, maar met dezelfde M1-chip als de huidige Air;
  2. Nieuwe MacBook Air met een M1 Pro chip;
  3. Nieuwe MacBook Air met een M2-chip.
De tweede optie is eigenlijk niet aannemelijk; daarmee zou de MacBook Air een MacBook Pro worden. Dus dan blijven de opties M1 en M2 over. En dat betekent dat we moeten speculeren over de update-cyclus van de M-chips. Bij de iPhone weten we dat precies: de A-chips krijgen elk jaar een nieuwe variant. De iPhone 13 heeft een A15-chip, de iPhone 12 had een A14-chip, en zo kun je de jaren aftellen. Maar Apple werkt niet bij elk apparaat zo. De iPad Pro had bijvoorbeeld van 2018 tot en met 2020 een variant van de A12-chip (eerst de A12X Bionic, toen de A12Z Bionic). Dat is drie jaar lang een A12-variant. Hoe het update-schema van de Mac-chips eruit gaat zien, weten we nog niet. De M1 werd in november 2020 gelanceerd, maar in november 2021 zagen we nog geen M2. Dus het wordt in ieder geval geen jaarlijks updateschema zoals bij de A-chips voor de iPhone. Twee jaarlijks dan? Dat zou betekenen dat we pas eind dit jaar een M2 kunnen verwachten. Dat klinkt wel logisch: de afgelopen jaren werden nieuwe Airs altijd aan het einde van het jaar gepresenteerd. En na twee jaar is de M1 ook wel echt aan een update toe.
Het scenario waarin Apple een nieuwe MacBook Air uitbrengt met de bestaande M1, is eigenlijk alleen aannemelijk als die Air nog dit voorjaar verschijnt… wat eigenlijk ongebruikelijk is.
Onze voorspelling: Apple brengt aan het einde van 2022 een nieuwe MacBook Air uit, met een M2-chip. Die chip is iets sneller dan de M1, maar kan lang niet tippen aan de M1 Pro en M1 Max, die veel meer CPU- en GPU-cores hebben. De nieuwe MacBook Air krijgt eenzelfde design als de 24-inch iMac: met frisse kleuren, witte randen om het scherm, en wellicht zelfs een (witte) notch. Apple gaat qua kleuren eigenlijk een beetje terug naar de periode van de iBook G3. De naam MacBook Air verdwijnt – Apple doopt de nieuwe Air gewoon ‘MacBook’.
Kuo: Apple to announce new MacBook Air with 13-inch Mini-LED display in mid-2022
New Renders of Apple's M2 Redesigned MacBook Air, Coming Next Year
De nieuwe MacBook Air in frisse kleurtjes, volgens Apple-leaker Jon Prosser.
De nieuwe MacBook Air in frisse kleurtjes, volgens Apple-leaker Jon Prosser.
Een kleine Mac Pro
Die enige Mac die nog geen enkele stap richting Apple Silicon heeft gezet, is de Mac Pro. De krachtpatser onder de Macs wacht wellicht op nóg sterkere M-chips. Of is een M1 Pro of M1 Max ook afdoende voor deze machine? Eén ding is zeker: Apple heeft gezegd de transitie naar Apple Silicon in twee jaar te voltooien, en dat betekent dat ook de Mac Pro dit jaar over moet stappen.
De geruchten beweren dat er een nieuwe Mac Pro komt, náást de huidige Intel Mac Pro. Die nieuwe Mac Pro zou een stuk kleiner van formaat zijn. Logisch: een M-chip is een system-on-a-chip, wat betekent dat er geen losse grafische kaart, losse processor en andere zaken nodig zijn. Alles zit op die ene chip. Er is veel minder ruimte nodig. De M-chips werken bovendien veel energiezuiniger, wat betekent dat er ook minder ruimte nodig is voor koeling.
Dus een Mac Pro ‘mini’ (zo gaat Apple hem vast niet noemen) klinkt reëel. Daarnaast verwachten Apple-watchers dat de ‘grote’ Intel Mac Pro blijft bestaan en zelfs een update krijgt. Wellicht komt Apple daarmee tegemoet aan de wensen van professionele gebruikers die nog niet over kunnen of willen stappen op nieuwe M-Macs. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn; al was het maar dat Windows bijvoorbeeld nog niet beschikbaar is op Macs met een M1-processor. En misschien zijn sommige Intel-processoren ook wel gewoon sneller dan M-processoren… volgens Intel zelf wel in ieder geval (maar dat zouden wij ook zeggen als we Intel waren).
Intel Says New Core i9 Processor for Laptops is Faster Than Apple's M1 Max Chip
Onze voorspelling: Apple lanceert met de nodige bombarie een kleinere Mac Pro, die wordt het gepresenteerd als het summum van wat er op de markt is. Het ding heeft een M1 Pro of M1 Max aan boord, en is een stuk goedkoper dan de Intel Mac Pro. De kleine Mac Pro is zo licht dat je hem makkelijk op kunt tillen; een optie voor wieltjes is er voor deze Mac Pro niet meer. Apple handhaaft de Intel Mac Pro voor voorlopig, en geeft die machine zelfs een nieuwe processor, maar brengt dat hooguit als service-bericht. De aandacht gaat voornamelijk naar de nieuwe Mac Pro.
Wordt de Mac Pro een paar maatjes kleiner?
Wordt de Mac Pro een paar maatjes kleiner?
De terugkeer van de iMac Pro
Nu kunnen we de rest van de Mac line-up bekijken. Te beginnen met de iMac. Vorig jaar kregen we een gloednieuwe 24-inch iMac, en daar zal dit jaar niet veel noemenswaardigs aan gebeuren. Wellicht dat het apparaat tegelijkertijd met de MacBook Air overstapt op een M2, maar verder zullen er geen grote verschillen zijn.
Veel interessanter is de 27-inch iMac, die nu nog op Intel draait. Volgens de geruchten wordt die machine niet groter, maar blijft 27-inch. Vermoedelijk wordt die uitgerust met een M1 Pro of M1 Max – en plakt Apple de naam ‘Pro’ ook weer op de iMac. Daarmee maakt Apple een simpel onderscheid: de 24-inch iMac in vrolijke kleurtjes is voor het grote publiek, de grote 27-inch iMac (in stemmiger zilver of spacegrijs) en met een sterkere chip, is voor professionals.
Onze voorspelling: De 27-inch iMac krijgt dit jaar een M1 Pro of M1 Max (naar eigen keuze), net als de MacBook Pro die afgelopen jaar verscheen. Het apparaat wordt omgedoopt tot iMac Pro, en wordt geleverd in verschillende grijstinten en met zwarte randen om het beeldscherm.
27-inch 'iMac Pro' With ProMotion and Possible Face ID Coming in 2022
Waar gaat het heen met de Mac mini?
De nieuwe Mac mini?
De nieuwe Mac mini?
Dan zijn we er bijna… de MacBook Pro is onlangs vernieuwd, dus die krijgt dit jaar geen grote update. Alleen de Mac mini is nog over. En daarover is veel te speculeren. De huidige Mac mini heeft een M1-processor en is sindsdien veel te ruim behuisd: als je het ding open zou maken, zie je behoorlijk wat lege ruimte. Dat betekent dat de Mac mini veel kleiner kan, en dat is vermoedelijk precies wat Apple gaat doen. Volgens Apple-leaker Jon Prosser krijgt de nieuwe mini een plexiglas top, over het aluminium heen. Dat oogt chique. Maar wat gebeurt er aan de binnenkant? Gaat de Mac mini met de MacBook Air mee, en krijgt-ie een M2? Of wordt de mini toch meer een pro-machine (wat sommigen vermoeden) en gaat er een M1 Pro in? Dat laatste vinden wij minder aannemelijk… dan komt de mini namelijk dicht in de buurt van een kleine Mac Pro. Wij denken dat de Mac mini wacht op de M2. En als die er eenmaal is, gaan alle Mac mini-modellen erop over, en verdwijnt ook het laatste Intel-exemplaar dat Apple nu nog verkoopt.
Onze voorspelling: De Mac mini krijgt eind 2022 een update. Het ding wordt fors kleiner, krijgt een iets andere uitstraling maar geen kleurtjes zoals de 24-inch iMac, en blijft zo een beetje zweven tussen de Macs voor de consument en de Macs voor de professional. Er gaat een M2-chip in, net als bij de MacBook Air.
First Look at M1X Mac mini Redesign
Nieuwe beeldschermen van Apple
Tot slot… Wij werden er destijds een beetje verdrietig van toen Apple stopte met het maken van losse beeldschermen. Cinema Displays en Thunderbolt Displays waren prachtig om naar te kijken. En wie wil nou zijn prachtige Mac mini of Mac Pro aansluiten op een Samsung-beeldscherm?
We maakten dan ook een klein vreugdesprongetje toen Apple na jarenlange afwezigheid in de beeldschermmarkt terugkeerde met de Pro Display XDR. Alleen kunnen wij het ding niet betalen (€ 5.499,- voor een beeldscherm met standaardglas – tel er nog eens duizend euro bij op voor glas met nanotextuur). Waar blijven de betaalbare Apple-beeldschermen? In 2022 zouden we die wel eens tegemoet kunnen zien. Volgens bekende Apple-lekkers zoals Dylan (zie tweets hieronder) heeft LG beeldschermen in de maak die wel eens voor Apple zouden kunnen zijn:
Dylan
🧵Thread 1/4: There are three LG made Displays encased in unbranded enclosures for usage as external monitors that are in early development. Two of which have the same specifications as the upcoming 27 inch and current 24 inch iMac displays.
Dylan
Thread 2/4: The other display seems to be an improved 32 inch Pro Display XDR. Despite the lack of branding, It can be assumed at the very least that this display will be Apple branded.
Ook Mark Gurman voorspelt de terugkeer van ‘betaalbare’ (tussenaanhalingstekens, want waarschijnlijk nog steeds rond de 1.000 euro) Apple-beeldschermen:
As part of its revived Mac desktop efforts, Apple has started early development of a lower-priced external monitor to sell alongside the Pro Display XDR. […] The cheaper monitor would feature a screen geared more for consumer than professional use and wouldn’t have the brightness and contrast ratio of the top-tier offering. Apple last launched a consumer-grade monitor called the Thunderbolt Display in 2011 for $999 but discontinued it in 2016.
Nu moeten we zeggen dat Gurman dit al in januari vorig jaar schreef, maar goed: hij spreekt op dat moment ook over ‘early development’. Is het nu zover, en gaan deze nieuwe beeldschermen het levenslicht zien? Het lijkt logisch als Apple ook werkt aan een betaalbaarder Mac Pro.
Onze voorspelling: In 2022 breidt Apple het assortiment van losse beeldschermen uit. Het zijn nog steeds geen schermen die je voor een paar honderd euro kunt kopen, maar ze zijn wel wat lager geprijsd dan de exorbitant dure Pro Display XDR.
Exclusive: Apple testing new external display with a dedicated A13 chip and Neural Engine
Zitten we goed met al deze voorspellingen?
Dat gaan we in de loop van het jaar vanzelf zien! Uiteraard houden we onze eigen voorspellingen weer kritisch tegen het licht in de laatste nieuwsbrief van 2022.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar ik ben zeer tevreden over de bouwkwaliteit van de MacBooks van de laatste tien jaar. Hier draaien ze sinds 2014 allemaal probleemloos. Nou ja, niet allemaal, die van mij is dus gestolen. En dan ontdek je dat het niet alleen voordelen heeft dat een Mac van zevenenhalf jaar oud de snelheid van het peloton zonder het snot voor de ogen en verzuurde benen kan bijbenen. Voor de verzekering is het voor een 15-inch MacBook Pro na vijf jaar over en uit, ook al kost een gebruikte vaak meer dan een nieuwe Windows-notebook. Dus koester je oude Mac, je bent de enige die de waarde er nog van begrijpt.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Colofon
Vond je deze editie leuk?
 
Word lid voor €2 per maand
Steun MacFan en ontvang extra nieuwsbrieven.
Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door MacFan met Revue.
Rotterdam, Nederland