We zijn een dagje later vandaag – zodat we meteen verslag kunnen doen van Apple's presentatie zojuist. Niet dat we enig Mac-nieuws verwachtten, maar ontwikkelingen bij iPhones en andere Apple-apparaten vinden later meestal hun weg naar de Mac... (en andersom). Dus toch even snel een samenvatting!
Goh, het was toch vooraf opgenomen


Wij schreven vorige week nog dat Apple terugkeert naar het podium in het Steve Jobs Theater. Maar dat bleek toch niet helemaal zo te zijn. Jawel... Tim Cook betrad het podium, voor een zaal vol mensen... alleen werd er in die zaal gewoon een film afgespeeld. Met daarna de hands-on sessie waarbij journalisten de nieuwe apparaten even mogen bekijken en vasthouden. Voor de presentatie houdt Apple kennelijk toch vast aan video – zelfs tot verbazing van de mensen in de zaal. Een beetje jammer.
En wat lanceerde Apple?
Alles wat iedereen verwachtte: de iPhone 14, de iPhone 14 Plus, de iPhone 14 Pro, de iPhone 14 Pro Max (er is geen mini-variant van de iPhone 14 meer), de Apple Watch Series 8, een nieuwe generatie van de Apple Watch SE, de indrukwekkende Apple Watch Ultra en de tweede generatie AirPods Pro. We gaan ze hier niet allemaal bespreken, want ook al kun je ze allemaal samen met je Mac gebruiken (de iPhone als webcam, de Apple Watch om je Mac te ontgrendelen, AirPods als oortjes voor je Mac), het zijn geen Macs. Maar we raden je zeker aan het evenement terug te kijken als je het nog niet gezien hebt, want er was veel moois in te zien.
Wat was relevant voor de Mac?
Een paar ontwikkelingen gaan zeker invloed hebben op de Mac. Deze dingen vielen ons op:
✦ Dynamic Island
Een nogal protserige naam voor iets waar Apple erg trots op is. Het heeft te maken met de notch die je kent van iPhones, en die ook op sommige nieuwe Macs is terug te vinden: een hapje uit het scherm, aan de bovenkant. Omdat daar de camera en een aantal sensoren zitten. Op de iPhone 14 Pro is die kleiner geworden, en heeft-ie een pilvorm. Een klein zwart ovaaltje, dat als een eilandje boven in je scherm zweeft. Maar dat ovaaltje is niet vast van vorm. iOS kan het ding groter maken en er vervolgens dingen in laten zien. Bijvoorbeeld een kleiner player als je muziek draait. Of navigatie-informatie – daarvoor moet het eilandje dan even groter groeien. Het is moeilijk in woorden uit te leggen, maar in dit filmpje van Apple zie je precies wat het is:
De MacBook Air en MacBook Pro (met uitzondering van de 13-inch variant) hebben nu al een notch. Het lijkt welhaast onvermijdelijk dat de volgende generatie een Dynamic Island heeft.
✦ eSIM only
Alle varianten van de iPhone 14 hebben in Amerika geen SIM-tray meer. Je kunt er dus geen losse simkaart in steken. In plaats daarvan werken ze met een eSIM. Buiten Amerika zijn telecombedrijven nog niet zo happig om daarin mee te gaan (de Apple Watch heeft een eSIM, om begrijpelijke redenen, maar in Nederland werkt dat alleen met een T-Mobile-abonnement; andere aanbieders zijn er niet). Het is een interessante vraag of we op termijn ook MacBooks met een eigen eSIM kunnen verwachten – het lijkt een logische ontwikkeling. Als er geen fysiek SIM-slot meer nodig is, dan lijkt het een eenvoudige stap.
✦ Satellietcommunicatie gaat het nog even niet worden
De titel 'Far out' die Apple een paar weken geleden op de uitnodigingen voor het event van vanavond zette, sloeg inderdaad op satellietcommunicatie. Zoals wij vorige week al zeiden. Stiekem droomden we meteen over vakanties in afgelegen gebieden waar geen 4G is, en dan op je MacBook het web opgaan via een persoonlijke hotspot op je iPhone... die is verbonden met een satelliet. Maar nee. Apple maakte duidelijk dat satellietcommunicatie niet eenvoudig is. Je moet sowieso buiten zijn, met zicht op de hemel. En dan moet je je iPhone nog op de satelliet richten ook. En als dat lukt (je iPhone 14 helpt er een beetje bij) dan is er eigenlijk maar heel weinig bandbreedte. Zo weinig dat je er geen conversatie via iMessage over kunt doen. Dat wil zeggen: Apple zou een mega-antenne op je iPhone kunnen zetten, en dan werkt het beter. Maar dat wil eigenlijk niemand. En dus moet de iPhone 14 het doen met een heeeeeel klein beetje satellietcommunicatie. Zo weinig dat het eigenlijk alleen geschikt is voor een noodoproep. En vooruit, via Zoek mijn kun je je locatie delen met vrienden en familie. Maar meer niet. Hadden we kunnen weten eigenlijk, als we er even over hadden nagedacht. E-mailen via satelliet zit er nog even niet in, via een iPhone dan. En dus zien we dat voorlopig zeker ook niet in de Mac verschijnen.
En wat gebeurde hier...?!
Heel wat kijkers van Apple's presentatie zullen zich hebben afgevraagd wat er nou aan het einde gebeurde. Na het Apple-logo verscheen opeens een shot van een vrouw die wacht voor een metro. Het beeld knippert even, en is dan weg. Een verwijzing naar een product in de nabije toekomst? Is het een hint naar virtual reality? Wordt de Apple Car toch een Apple Subway?
Wij herkenden meteen een heel bekend muziekje, ook al hoorden we maar een paar noten... en die dame herkenden we ook; dat is Helly.
Wie goed had opgelet, had de dame al eerder gezien, in de demonstratie van de nieuwe AirPods Pro. Daar zag je haar ook, in de achtergrond.
Helly komt uit de serie Severance, die we al eerder bespraken in MacFan. Een waanzinnig goede serie, te zien op Apple TV+. En Apple lijkt met deze verwijzingen een tweede seizoen aan te kondigen...
Via het filmpje in deze tweet kun je het fragment aan het einde van de keynote nog een keer bekijken:
Tot zover Apple's presentatie van vanavond. Door naar nog twee andere onderwerpen!
Alle batterijstatussen op je Mac
Hierboven zie je een menubalk. Met aan de linkerkant een batterijsymbool. Niks bijzonders, zou je zeggen. Maar dit is een menubalk op een Mac mini. En die heeft geen batterij. Dus wat doet dat ding daar?
Het viel je misschien al op dat er een curieus streepje in het symbool staat. Het symbool kan de lading van een accu-die-er-niet-is natuurlijk niet weergeven. Maar wat doet-ie dan wel? Simpel: vertellen wat de status van batterijen van andere Apple-apparaten is.
De hoeveelheid apparaten die je geregeld op moet laden, wordt alleen maar groter. Je MacBook, je iPhone, je iPad, je AirPods, je Apple Watch, je Apple Pencil, je Magic Mouse, en ga zo maar door. Ze hebben allemaal een accu en moeten dus allemaal geregeld aan het infuus. De een wat vaker dan de ander.
En het gebeurt geregeld dat je dan een apparaat pakt en merkt: verdomd, deze heb ik niet opgeladen. Omdat je simpelweg het oplaadoverzicht kwijt bent.
De app Batteries for Mac lost dat op. Met die app kun je batterijstatus van je Mac weergeven (als-ie een batterij heeft), maar ook van een heel aantal andere Apple-apparaten. Te beginnen met iPhones, iPads en wellicht een oude iPod touch. Om hun batterijstatus zichtbaar te maken op je Mac, moet je ze één keer met een kabel met je Mac verbinden. Vervolgens klik je het apparaat in Finder aan, en vink je de optie 'Toon dit apparaat bij verbinding met wifi' aan.
Let op: je moet op 'Pas toe' klikken, en daarna vraagt de Mac of-ie je iPhone, iPad of iPod moet synchroniseren. Als je dat niet wilt, dan kun je gewoon twee keer achter elkaar op Annuleren klikken, en dan is de instelling wel bewaard, maar is er niet gesynchroniseerd.
Apparaten die via bluetooth met je Mac zijn verbonden, zoals een Magic Keyboard en Magic Mouse, verschijnen automatisch in Batteries. AirPods ook, maar alleen als ze met de Mac zijn verbonden... zodra de verbinding wordt verbroken, zijn ze ook weer weg uit Batteries. De Apple Watch zou zich ook moeten melden op het moment dat je je iPhone verbindt, maar wij hebben een uur zitten wachten tot er 'Vertrouw dit apparaat' op het schermpje van onze Apple Watch verscheen, maar dat bleef uit.
Apparaten die je niet met de Mac kunt verbinden, zoals de Apple Pencil, kun je niet in Batteries for Mac zien.
Zodra je de apparaten hebt toegevoegd, kun je hun batterijstatus zien als je op het icoontje in de menubalk klikt. Maar Batteries heeft ook een widget voor het Berichtencentrum. Dan zie je dit:
En even ingezoomd:
Zoals met veel widgets, zijn er een paar maten. Dit oogt ook fraai, maar is misschien minder duidelijk (je moet maar net goed zien welk symbool waarvoor staat):
Naast het icoontje in de menubalk en de widget in het Berichtencentrum, geeft Batteries desgewenst ook meldingen zodra de batterij van een apparaat leeg begint te raken:
Conclusie
Batteries for Mac is een handige app als je vaak op een onhandig moment wordt geconfronteerd met een lege batterij. Helemaal compleet is de app niet; Apple Pencil en Smart Covers voor de iPad werken niet. AirPods zie je alleen als ze verbonden zijn. Eigenlijk merk je daaraan dat het een feature zou moeten zijn in macOS – Apple zelf zou dit perfect kunnen uitvoeren. De makers van Batteries for Mac hebben zeker hun best gedaan... maar ze hebben simpelweg beperkingen. Om die reden vinden wij de prijs van de app (ruim elf euro) wat aan de hoge kant. Goed om op te merken dat de app overigens ook onderdeel is van Setapp, dus als je daar een abonnement op hebt, kun je Batteries for Mac meteen downloaden.
Batteries for Mac | € 11,20 | ★★★☆☆
Nog even over de dikte van een |
Twee weken geleden hadden we het in MacFan over de dikte van het 'insertion point' in een tekstverwerker. Ofwel het dunne, knipperende streepje dat aangeeft waar je aan het typen bent in je document. Voor sommige mensen is dat streepje te dun, maar er lijkt in de meeste tekstverwerkers geen optie dat aan te passen. Lezer Joost mailde ons daarop een handige tip:
Herkenbaar (soms). Mijn ogen zijn ook niet meer wat het een jaar of wat geleden was. Wat ik doe als ik het even niet meer zie, is een heel simpel trucje: houd shift ingedrukt en druk op de toets pijltje omhoog. Zo selecteer je tekst en een hele regel kun je echt iet missen. Shift pijltje links werkt ook natuurlijk.
Handig inderdaad! Dank, Joost!
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag, soms wat later. Tot volgende week!