Als je niet wilt delen, maar opslaan
Zit jij wel eens in de situatie dat je graag iets wilt opslaan, een plaatje of een pdf of wat anders, en het enige dat je ziet is dit:
En zodra je op die deelknop drukt, kun je het plaatje of het bestand aan iemand sturen als berichtje, of in je Foto's-bibliotheek opslaan, of via AirDrop versturen... maar nergens staat gewoon 'Opslaan als...' Kom je dat wel eens tegen? Dan is de nieuwe app Shareful iets voor jou.
Een extensie voor macOS
Shareful is een gratis app 'zonder eigen interface', zoals de makers zeggen. Als je de app installeert, kun je vervolgens via Systeemvoorkeuren > Extensies een viertal opties toevoegen aan die deelknop die je overal in macOS tegenkomt:
Copy
Open In...
Save As...
Save to Downloads
Je kunt zelf bepalen of je die allevier wilt, of maar een paar, of maar eentje.
Laten we even een voorbeeld geven hoe dat dan werkt. Open bijvoorbeeld Berichten op je Mac. Iemand heeft je een plaatje gestuurd en dat wil je opslaan. Met een ctrl-klik op de afbeelding krijg je deze opties:
Opslaan in je Foto's-bibliotheek wil je misschien helemaal niet. Natuurlijk kun je het plaatje ook naar je bureaublad slepen, maar dan staat-ie daar en moet je hem alsnog op de juiste plek opslaan... Nu ja, er zijn tig manieren om die foto op een andere plek te krijgen, maar de simpele optie 'Opslaan als...' staat nergens. Met Shareful los je dat op:
Dankzij de extensie staat er nu wél 'Opslaan als...' in het deelpaneel.
Wij vinden de handigste optie 'Open In...' waarmee je via de deelknop een bestand snel in een ander programma kunt openen, zonder het eerst te hoeven opslaan. Dat kan in apps handig zijn, maar het is nog handiger in je browser – want daar kom je die deelknop ook tegen. En met 'Open In' kun je nu met drie simpele muisklikken een website openen in een andere browser. Zonder eerst de url te hoeven kopiëren, dan de andere browser te starten, en daar de url in te plakken. Dat is mega-handig, want als een site niet goed werkt in Safari (het komt nog steeds wel eens voor), dan heb je hem dus in no-time geopend in Firefox of Chrome. Of andersom.
Die laatste functie is wat Shareful voor ons interessant maakt, want eerlijk is eerlijk: we komen niet heel vaak in de problemen met die deelknop. Maar als je het opslaan van bestanden in sommige apps wel eens een gedoe vindt, dan kan Shareful een oplossing voor je zijn. De app is nog gratis ook.
Shareful | gratis | ★★★★☆
Steve Jobs Stories op Clubhouse
Zit jij al op Clubhouse? Van het ene op het andere moment is dit nieuwe sociale medium dat draait om gesproken chats (audio dus) helemaal hip. Misschien dat Elon Musks uitnodiging aan Poetin om het gesprek aan te gaan op Clubhouse, er iets aan heeft bijgedragen. In Clubhouse heb je 'kamers' waar mensen met elkaar kletsen. Dat kunnen gewoon kletspraatjes over het weer zijn, of over hoe jij je koffie drinkt, maar soms zijn het ook podcast-achtige uitzendingen: georganiseerde interviews of discussies, met een duidelijk onderwerp en een moderator.
Louter live
Het enige verschil met een podcast is dat je live moet luisteren. In Clubhouse is geen pauze-knop of terugluisterfunctie... alles gebeurt louter live. Er blijft dus ook niks bewaard (klinkt privacy-technisch goed, maar er zijn toch wel wat privacy-issues, zoals altijd), tenzij iemand een schermopname maakt natuurlijk. Dat deed het Computer History Museum, dat een Clubhouse-sessie organiseerde met een dozijn mensen die Steve Jobs persoonlijk hebben gekend. Daar had je live bij moeten zijn om het in Clubhouse te volgen dus, maar de opname die het museum maakte, kun je ook op YouTube terugvinden:
Het geeft je een beetje een beeld van hoe Clubhouse werkt. Maar bovenal hoor je anderhalf uur lang heerlijke verhalen over Steve Jobs. Uit de mond van grootheden zoals Andy Hertzfeld enJohn Sculley, maar ook mensen die je misschien niet van naam kent, maar die Steve van heel dichtbij meemaakten. Het levert vaak hilarische verhalen op. Van iemand die vertelt over de eerste keer dat Steve zijn bureau binnen kwam gestormd, met de opmerking dat hij advies nodig had. De medewerker ging meteen rechtop zitten, en dacht 'Nu komt het! Ik moet meedenken over een grote strategische beslissing!' en vervolgens bleek de vraag van Steve over kaas te gaan. Of de journalist die Steve moest interviewen en dat gesprek op zijn iPod opnam... en te maken kreeg met Steve's reactie toen de Apple CEO zag dat de iPod was weggestopt in een hoesje. Die mooie iPod! IN EEN HOESJE! En ook hilarisch: iemand vertelt hoe Steve Jobs hem overhaalde om bij Apple te gaan werken, en Jobs hemelde vooral de omgeving helemaal op. Met ongelooflijk poëtische zinnen – de man in kwestie was enorm onder de indruk. De man nam de baan, zat weken later in een wegrestaurant en zag op de achterkant van het menu precies de tekst staan die Steve tegen hem had gezegd. De Apple CEO had de poëtische tekst gewoon van een wegrestaurantmenu.
Zeer luisterwaardig! De Clubhouse-chat komt wat traag op gang – je kunt best wat doorspoelen in het begin – maar als de sprekers eenmaal bezig zijn met vertellen, is het heerlijk om naar te luisteren.
De Perseverance is gewoon een iMac G3
Misschien heb je live gekeken hoe de rover Perseverance op 18 februari landde op Mars. Een technologisch hoogstandje! Des te verwonderlijker is het om nu op NewScientist te lezen dat die hightech marsrover (die op zoek moet naar sporen van leven op de rode planeet) is uitgerust met een PowerPC 750 processor. Jawel, dat is dezelfde processor die 23 jaar geleden in een iMac G3 zat. Konden ze niks beters vinden voor de Perseverance? Waarom zo'n stokoud ding?
Peperdure PowerPC
We kwamen er al snel achter dat NASA niet voor de goedkope optie is gegaan. De processor kost namelijk $ 200.000. Het is dan ook een zeer speciale uitvoering, die de RAD750 heet. Hij wordt gemaakt door BAE Systems, en het komt erop neer dat het ding gewapend is tegen straling uit de ruimte. Op aarde worden we daar door onze atmosfeer tegen beschermd, maar op Mars is dat anders. De RAD750 mag dan evenveel rekenkracht hebben als een iMac G3, hij kan dat wel bij straling van 200.000 tot 1.000.000 Rads, en ondertussen functioneert-ie ook nog prima bij temperaturen van -55℃ tot 125 ℃. Dat is indrukwekkend. Dan vraag je je alleen nog af: waarom wapent BAE Systems niet gewoon nieuwere processoren? En dan blijkt het antwoord dodelijk simpel: "I need to make sure it will always work", zei Matt Lemke van NASA al in 2014 over de processor. Die oude PowerPC-processoren blijken ongelooflijk betrouwbaar. En dat is belangrijker dan snelheid – want je stuurt niet even een monteur naar Mars voor een reparatie. Perseverance is niet de enige machine-in-space die zo'n oude processor heeft. Er cirkelen op dit moment 100 satellieten om de aarde met precies dezelfde RAD750 aan boord. Ze dealen met GPS-data, (spionage)beelden en weergegevens – allemaal informatie die wij dagelijks nodig hebben. En niet één van die satellieten is ooit uitgevallen. Hopelijk doet Perseverance dat dus ook niet.
✝ Daft Punk, iPods en iTunes
Voor we overschakelen naar Jack voor zijn slotwoord, nog één ding: Daft Punk is niet meer. Het beroemde Franse dance-duo maakte vorige week met een heftige afscheidsvideo getiteld 'Epilogue' bekend dat ze er na 28 jaar mee stoppen. Is dat Apple-nieuws? Een beetje. Want onder de talloze memorabele en iconische commercials die Apple ooit maakte, zat er eentje met het nummer Technologic van Daft Punk. Een commercial voor de iPod en iTunes – waar blijft de tijd. We draaien hem nog maar een keertje:
Tot slot... Wat zegt Jack?
Ik heb een MacBook Pro met 900 GB opslagruimte. 500 op ssd, 400 op een micro-SD-kaart in een Nifty MiniDrive. Zo’n SD-kaartje is slomer dan een ssd, dus daar staan alleen mijn eigen cd’s Losless geript op en wat archiefmateriaal.
Sinds begin vorig jaar loopt de ssd ineens vol. En dat is niet gek:
iMovie: 2,77 GB
Affinity Photo: 2,81 GB
Pages: 636 MB
Numbers: 571 MB
Met het verplichte thuiswerken kwam daarbij:
Word: 1,98 GB
Outlook: 1,72 GB
Excel: 1,69 GB
InDesign: 1,8 GB
Kolere. Ik ben nog van de tijd dat een tekstverwerker 0,0385 GB was, met feitelijk dezelfde functionaliteit als een van 2 GB nu. En dan al die rommel die apps in de bibliotheek plempen. 4 GB van Outlook! 2 GB van Safari!
Het mag van mij hoor, zolang de opslag in de Macs maar even hard meegroeit als de omvang van de apps, om mijn stokpaard voor dit jaar maar weer eens van stal te halen. En anders is het te hopen dat de geruchten dat de MacBook Pro's in 2021 weer een SD-kaartlezer krijgen, waar zijn. Dan kan de Nifty MiniDrive terug in productie.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
Volgende week dinsdag verschijnt de members-only editie van MacFan. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt op 16 maart.