Je mag ‘m nu bestellen.
Hij was begin juni al gepresenteerd op Apple's WWDC, maar vanaf afgelopen vrijdag kun je ‘m ook daadwerkelijk bestellen: de gloednieuwe MacBook Air met M2. Als je dat doet moet je vervolgens overigens wat geduld opbrengen. Die nieuwe Airs gaan als zoete broodjes over de toonbank. De afgelopen weken gingen er al geruchten dat de verkoop van Macs 'instortte' omdat iedereen zou wachten op de nieuwe MacBook Air. En nu die er is, lopen de levertijden inderdaad flink op. Apple beloofde dat de eerste leveringen op 15 juli zouden zijn, maar als je nu bestelt, staat die datum al op 3 augustus tot 10 augustus.
Mocht je een iets goedkopere Air willen hebben, of mocht je de kleuren van de vorige generatie MacBook Air mooier vinden: geen zorgen, de MacBook Air met M1-chip blijft voorlopig leverbaar. Maar vreemd genoeg zijn de levertijden daarvan in de online Apple Store nóg verder weg: van 17 augustus tot 24 augustus. Maar uiteraard zijn er aardig wat winkels die nog wel een of meer exemplaren in de schappen hebben liggen.
Als je schrikt van de prijzen
De MacBook Air met M1-chip moet een 'instapmodel' zijn, maar kost nog altijd 1.219 euro. Is dat te veel voor je, maar zit je ook niet te wachten op een aftands tweedehandsje? Kijk dan eens naar een Refurbished Mac van Apple zelf. Het aanbod varieert constant, maar doorgaans staan er wel interessante dingen tussen, die vaak een paar honderd euro goedkoper zijn.
'Maar wat krijg je dan?' horen we je denken. Daarom hebben we dat laatst zelf eens uitgeprobeerd. We kochten een Refurbished MacBook Air met M1-chip. Het ding werd bezorgd in een stijlvolle blanco doos waar in kleine lettertjes 'Refurbished Mac' op was geprint. Van binnen oogde de doos zoals elke andere doos waar een MacBook in zit. De MacBook Air in kwestie zat keurig in plastic verpakt, zoals een nieuwe MacBook Air. De meegeleverde poweradapter en oplaadkabel waren gewoon nieuw. En eigenlijk was de MacBook dat zelf ook. Er was geen krasje of ander oneffenheidje op het ding te ontdekken. Het lijkt er sterk op dat Apple het exterieur volledig vernieuwt. Ook het scherm was in perfecte staat. Eigenlijk kon je aan niets zien dat het een refurbished Mac was – behalve dan dat het op de doos stond.
Apple noemt het 'Certified Refurbished' en legt de lat heel hoog. Je krijgt dezelfde garantie als bij een nieuwe Mac. Eigenlijk koop je gewoon een nieuwe Mac – dit is niet hetzelfde gevoel als een tweedehandsje van Leapp waar wél meerdere oneffenheidjes op zijn te vinden (toegegeven: bij Leapp vind je nóg goedkopere Macs). Apple verkoopt ook alleen maar actuele types, die allemaal de laatste versie van macOS draaien. Het is een slimme aanschaf als je portemonnee wat minder gevuld is – of eigenlijk misschien wel voor iedereen.
Waarom het slim is om bij Apple zelf te kopen
'Een MacBook is een MacBook', zou je denken. Het maakt niet uit of je het ding koopt bij Apple of bij de MediaMarkt. Je krijgt hetzelfde apparaat. Maar toch is er een verschil. Twee anekdotes om het verschil duidelijk te maken...
Anekdote 1
Wij hadden hier een wat oudere MacBook Air, uit 2017, die van de ene op de andere dag de geest gaf. Ooit aangeschaft bij de MediaMarkt, maar nu er een probleem mee was, renden we natuurlijk niet naar die tech-grootgrutter, maar naar de Genius Bar van Apple. Het probleem was ernstig: er was iets doorgebrand op het moederbord. En dat ding moest dus in zijn geheel worden vervangen. We waren niks kwijt; de opslag stond er los van en kon worden overgezet. (Bovendien hadden we een TimeMachine-kopie.) De kosten waren € 470,91. Maar nu komt het: de genius die ons hielp, vroeg of de MacBook bij Apple was gekocht. Als dat was, zou Apple de reparatie kostenloos hebben gedaan – de garantie was weliswaar verlopen, maar het moederbord had ook na een paar jaar niet mogen doorbranden. We hadden hem alleen niet bij Apple gekocht. 'U kunt proberen of de MediaMarkt de reparatie op zich wil nemen', zei de genius. Dat hebben we geprobeerd, maar de jeugdige medewerker van de MediaMarkt schoot bijkans in de lach toen het jaartal 2017 viel. Uiteindelijk gingen we dus terug naar Apple, en trokken daar de portemonnee voor de reparatie. Met spijt dat we de MacBook Air niet gewoon dáár hadden gekocht. Hij was bij de MediaMarkt niet eens noemenswaardig goedkoper.
Anekdote 2
Nog geen maand later gaan we opnieuw naar de Genius Bar. Ditmaal met onze oude iPod touch, zesde generatie. Die we ooit in 2015 hebben gekocht. Hij deed het nog prima, alleen de batterij was niet goed meer. Die was binnen een uur leeg. Aangezien Apple de iPod touch uit het assortiment had gehaald, besloten we op de valreep nog even door Apple zelf een nieuwe accu in het ding te laten zetten. Let wel: het was een zesde generatie iPod touch. Niet eens de laatste generatie dus – dat was de zevende. We stonden daar met een zwaar verouderde iPod touch. We hadden verwacht dat de genius zou zeggen dat-ie niks meer voor het ding kon betekenen. Maar tot onze stomme verbazing zei hij iets heel anders. Na een paar testjes die uitwezen dat de batterij inderdaad niet goed meer werkte, zei hij: 'We kunnen deze iPod touch voor u omruilen, tegen batterijtarief.' We klapperden even met onze oren. Omruilen? 'Bedoelt u dat we een nieuwe iPod krijgen voor de prijs van een batterij?', vroegen we vol ongeloof. De genius knikte. 'Hoe kan dat', vroegen we, 'de zesde generatie is al jaren niet meer leverbaar!' De genius glimlachte. 'Wij hebben ze nog', zei hij. 'We zijn verplicht exemplaren achter de hand te houden voor omruilkwesties. Ik heb hem niet meteen voor u, maar over twee dagen kunt u hem hier ophalen. Als u dat wilt.'
Twee dagen later waren we weer in de Apple Store. We overhandigden onze gebruikte iPod touch en kregen een gloednieuw exemplaar terug. In plastic verpakt. Zelfde kleur. Zelfde opslag. Alles hetzelfde, maar gloednieuw. Voor de prijs van een batterij. En dat is slechts € 73,55.
Allemaal kleine nieuws-dingetjes...
Wij zijn geen fan van WhatsApp (we prefereren Telegram of Signal), maar de Mac-versie van WhatsApp maakt de dienst wel een stuk draaglijker. Extra goed nieuws: WhatsApp werkt aan een Mac-app die Apple Silicon ondersteunt. Zodat Rosetta 2 niet meer in actie hoeft te komen elke keer als je WhatsApp opstart.
Twitter rolt een functie uit die unmentioning heet. Als iemand je tagt in een tweet, kun je dat dus ongedaan maken... je kunt jezelf uit elke conversatie verwijderen.
Als je een HomePod mini hebt, dan kun je nu voor het eerst meedoen met het testen van de HomePod-software. Apple heeft namelijk voor het eerst een publieke bèta uitgebracht voor het besturingssysteem van de HomePod.
Veel leuker is natuurlijk dat je op beta.apple.com ook een publieke bèta van macOS Ventura kunt downloaden. Je moet je wel eerst inschrijven voor het Apple Beta Software Program, zodat je ook daadwerkelijk feedback kunt geven aan Apple via de app Feedback Assistant. Wij raden overigens aan alleen een bèta-versie te installeren op een apparaat dat je niet per se nodig hebt – het blijft software waar nog niet alles in hoeft te werken. Neem geen risico's met de Mac waar je van afhankelijk bent!
Als je even thuiszit met corona...
Toen sommigen van ons de afgelopen weken aan huis gekluisterd zaten vanwege een corona-besmetting, zaten we opeens ook met nogal veel vrije tijd. We speurden 's avonds door de krochten van Netflix, maar vonden het aanbod toch niet zo geweldig. En dus keken we toch maar eens naar Apple TV+. Een proefabonnementje van zeven dagen was opeens aantrekkelijk, met zoveel uren die thuis doorgebracht moesten worden.
We kozen voor de serie Severance. Deze duistere 'kantoorserie' gaat over een groot bedrijf, Lumon Industries, waar mensen werken die een chip in hun hoofd geplant hebben gekregen. De chip deelt het geheugen in tweeën. Dankzij een ingenieus systeem in het gebouw van Lumon, hebben deze werknemers op hun werk geen herinneringen aan hun privéleven, en tijdens hun privéleven geen herinneringen aan wat ze op hun werk doen. Zo ontstaat er van elke persoon een 'innie' en een 'outtie'.
Veel meer moeten we er eigenlijk niet over vertellen. Het eerste seizoen van 9 afleveringen is ronduit briljant. Apple maakt waar dat het vooral kwalitatief hoogwaardige series wil maken – Severance is het beste wat wij de afgelopen paar jaar hebben gezien. De makers hebben ongelooflijk veel oog voor detail bovendien. Als Mac-fanaat let je vast op de computers die je op het kantoor van Lumon ziet. Die zien er tegelijkertijd futuristisch en retro uit. Ze zijn speciaal ontworpen voor de serie. En als je oog dan op het toetsenbord valt... dan zie je dat de escape-toets daar als enige op ontbreekt. Een veelzeggend detail...
We gaan in MacFan niet elke nieuwe serie op Apple TV+ bespreken – maar Severance noemen we graag even. Seizoen 2 is inmiddels aangekondigd.
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag, soms wat later. Tot volgende week!