Rara, hoe komen deze apps in je Dock?
Twitter. Netflix. Instagram. Hoe komen die apps op het plaatje hierboven in het Dock van een Mac terecht? Er is geen Netflix-app voor de Mac. Instagram is er niet eens voor de iPad, laat staan voor de Mac. En Twitter komt weliswaar weer terug naar de Mac, maar dat duurt nog even. Maar installeer de nieuwe Mac-app Flotato en je hebt ze toch. Plus vele andere apps die eigenlijk niet bestaan, zoals Facebook Messenger, Pocket, YouTube en WhatsApp.
‘Break free from the browser’
Netflix en Instagram maken geen Mac-apps. Waarom zouden ze: via de browser kun je hun diensten prima gebruiken op je computer. Dat is voor die bedrijven lekker makkelijk: ze hoeven maar één website te bouwen en die werkt op alle platformen. Voor gebruikers is het soms een beetje jammer. Een app in je Dock is zo lekker aanwezig. Rode bolletjes met notificaties in je Dock zijn ook handig. Flotato doet niks anders dan al die webdiensten een eigen app geven op jouw Mac. ‘Break free from the browser’, roepen de makers. De Twitter-site wordt zo in één klap een Twitter-app. Een app die je vindt in de map Programma's. En die je ziet in je Dock als het programma is geopend, of als je 'm er een permanent plekje geeft. Met een eigen icoon en zelfs een rood bolletje erbij als je meldingen hebt.
Alle sociale media kun je zo een eigen app geven: Facebook, Pinterest, Twitter, Instagram, en noem maar op. Je kunt bij al die platformen kiezen of Flotato de desktopversie of de mobiele versie van de website moet gebruiken voor de app. Bij Instagram kiest Flotato standaard voor de mobiele versie, wat superhandig is: daarmee kun je meteen vanaf je Mac foto's posten op Instagram, zonder de Safari-truc die we in de vorige nieuwsbrief beschreven.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je kunt Google-diensten zoals Gmail, Google Analytics of Google Docs in een app stoppen. Of webversies van Microsoft-applicaties als Word, Outlook en OneNote, als je om wat voor reden dan ook de apps van Office zelf niet wilt of kunt installeren.
Flotato komt met een flinke selectie van apps die je zo kunt installeren. Alle apps die we hierboven noemden, zitten er standaard in. Je kunt ze naar eigen wensen aanpassen: geef ze een ander icoon als je dat wilt, of laat de app op een andere webpagina beginnen. Kan allemaal.
Maar wat nog leuker is: je kunt ook van talloze andere website een app maken. Typ ‘Daring Fireball’ in (serieus, je hoeft niet eens een url in te tikken, Flotato zoekt zelf in Google wat je bedoelt) en de website van Apple-watcher John Gruber verschijnt als een app. Met de bekende ster als app-icoon. Het werkt jammer genoeg nog niet bij elke site. Wij probeerden Revue (de webapplicatie waarmee we deze nieuwsbrief maken) in een app te vangen, maar dat werkte helaas niet. Het scherm bleef wit, wat we ook probeerden.
Flotato is gratis te downloaden en te gebruiken, maar met een beperking: met de gratis versie kun je weliswaar zo veel apps maken als je maar wilt, maar je kunt er altijd maar maximaal twee geopend hebben. Open je een derde, dan moet je een andere sluiten. Beste een coulante beperking overigens. Voor veel mensen is twee geopende Flotato-apps waarschijnlijk meer dan voldoende. Wil je meer Flotato-apps tegelijk kunnen openen, dan betaal je eenmalig $ 14,99 voor Flotato Pro.
Flotato | gratis, pro-versie € 14,99 | ★★★★★
De meest gekmakende website ooit
User Inyerface is de meest irritante, gekmakende, tot waanzin drijvende website die er is. Wij hielden een bezoek slechts een minuutje vol, toen waren we er al klaar mee. De website drijft de spot met user interface-elementen die we allemaal zo goed kennen van andere websites, en laat ons zien hoe gewend we zijn om ergens op te klikken alleen maar omdat we verwachten dat het de juiste knop is – door de grootte, de kleur of de plaats. En dan klik je opeens op een knop waar in duidelijke letters 'Lock' op staat, terwijl je naar 'Close' zocht. Bij User Inyerface is dat grappig – maar zulke fouten maak je liever niet op een phishing-site.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Eindelijk is Jony Ive ontsnapt uit de witte kamer waarin Apple hem opgesloten hield. Hebben ze hem laten gaan omdat hij MacBooks zo dun maakte dat ze voortdurend kapot gingen? Of was Apple het beu dat zijn minimale ontwerpen zo eenvoudig en goedkoop zijn te kopiëren? Wat het ook is, het was natuurlijk weer het begin van het einde. De heisa was behoorlijk overtrokken naast het bericht over Samsungs winsthalvering, dat zonder veel aandacht passeerde. Fijn, die voorspelbaarheid.
– Jack Nouws, Macfundamentalist
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 23 juli.