Gelukkig nieuwjaar!
Mogen we dat nog zeggen? Het is al half januari. De eerste twee weken van het nieuwe jaar zijn we druk bezig geweest (en dat zijn we nog steeds) met het verhuizen van MacFan naar een nieuw nieuwsbriefplatform. We hebben het al een paar keer verteld, maar voor de volledigheid nog maar even: De afgelopen jaren werden onze nieuwsbrieven gemaakt en verstuurd met Revue; de Nederlandse nieuwsbriefdienst die in 2021 door Twitter werd gekocht en een jaar later door datzelfde Twitter de nek werd omgedraaid. Alle klanten van Revue kregen anderhalve maand geleden te horen dat hun accounts op 18 januari worden verwijderd. En daarmee ook hun volledige abonneebestand en het archief met alle eerder verschenen edities.
Uiteraard zijn we meteen op zoek gegaan naar een ander platform. Er zijn er een aantal, en ze hebben allemaal hun voor- en nadelen: Ghost, Substack, Beehiive, Buttondown… en natuurlijk zijn er ook diensten zoals Mailchimp, al zijn die meer gericht op marketing dan op redactionele nieuwsbrieven. Wij zijn niet kieskeurig geweest: we hebben bij al die redactionele platforms accounts aangemaakt. Om te testen wat voor MacFan het beste zou werken.
Dit is een beetje een wat andere nieuwsbrief dan normaal, over hoe we MacFan dit jaar gaan aanpakken. Volgende week komt weer een traditionele editie met lezenswaardigheden over de Mac!
Een feitig experiment
MacFan heeft duizenden lezers, waarvan sommigen betalen voor extra edities en anderen niet, en een archief met meer dan 200 nieuwsbrieven die flink aan de lengte zijn en bij elkaar een paar duizend afbeeldingen en nog veel meer links herbergen. Dat experimenteert niet makkelijk. Daarom probeerden we eind vorig jaar eerst maar eens wat uit met ons hobbyproject Feitig. Die website met satirische nieuwsberichten heeft ook een nieuwsbrief, die we tot nu toe ook met Revue maakten. In tegenstelling tot MacFan is Feitig een klein maandelijks nieuwsbriefje, waarvan er nog maar een 17 zijn verschenen, er er zijn geen betalende abonnees. Lekker simpel. En handig om mee te testen.
We meldden Feitig aan bij Substack, Ghost en Beehiive. Bij Revue konden we een CSV-bestand met alle abonnees downloaden, en een JSON-bestand met het archief van eerdere edities. Het importeren van die oude nieuwsbrieven ging bij al die platforms makkelijk. Bij Substack en Ghost was het een kwestie van het JSON-bestand uploaden; bij Beehiive was het een kwestie van de URL van de Revue-pagina van Feitig intikken. Beehiive kopieert gewoon de inhoud van alle online versies van de nieuwsbrief. Bij Feitig heel handig, maar hier zagen we al meteen een probleem voor MacFan: de member-edities zijn niet online te vinden, en die kan Beehiive dus ook niet importeren.
Bij Feitig lukte het importeren op alledrie de platforms. Maar het resultaat was ook bij alledrie bedroevend. Als we de geïmporteerde nieuwsbrieven openden, wat het een rommeltje. De tekst stond er nog wel, maar afbeeldingen hadden geen bijschriften meer, URL’s die aan plaatjes waren gekoppeld waren allemaal verdwenen, geanimeerde plaatjes waren soms helemaal verdwenen, teksten die we als code hadden vormgegeven waren opeens normale tekst geworden… heel veel gedonder, dat we allemaal handmatig moeten corrigeren. Of het laten zoals het is, en accepteren dat het er niet meer zo fraai uitziet en dat het niet meer helemaal compleet is. Maar het grootste probleem komt nog.
Waar zijn de plaatjes?
En dat probleem is dat het JSON-bestand dat we bij Revue exporteerden, geen daadwerkelijke afbeeldingen bevat, maar alleen URL’s die verwijzen naar plaatjes op een Amazon-server. Revue heeft al die afbeeldingen nooit op een eigen server gehost; al die plaatjes zijn gewoon op een server van Amazon gestald. Bij het importeren van dat JSON-archief in bijvoorbeeld Substack, blijkt dat Substack die plaatjes niet downloadt naar een Substack-server, of naar een Amazon-account van Substack, maar gewoon op het Amazon-account van Revue laat staan. En wat gebeurt er als Revue ophoudt te bestaan? Dan verdwijnen al die plaatjes in één klap.
Wat dat betekent, kun je nu al in je eigen mailbox zien. Als je vorig jaar de nieuwsbrief van Feitig ontving, en je opent vandaag een oude editie in je mailbox, dan ziet die er nu zo uit:
Plaatjes zitten er niet meer in; je ziet alleen nog maar blauwe vierkantjes met een vraagteken erin. Over een paar dagen zien alle MacFan-nieuwsbrieven in je mailbox er ook zo uit: wel tekst, geen plaatjes.
Waarom plaatjes in je mailbox verdwijnen
Als je een e-mail van een vriend of familielid krijgt, en er zit een foto bij, dan is die foto als bijlage bijgesloten. Maar als je een nieuwsbrief krijgt, of een andere mail van een bedrijf of instelling, dan zitten plaatjes er meestal niet bij. Die staan ergens op een server. De e-mail werkt dan eigenlijk als een webpagina. Als je de mail bekijkt, worden de plaatjes live van die server geplukt. Maar als die plaatjes van de server zijn verwijderd, dan kan dat niet meer. Dan zie je dat vervelende blauwe vierkantje met dat vraagteken erin. Hoe verder je teruggaat in je mailbox, hoe meer van zulke mailtjes je zult zien.
Je kunt er niet veel aan doen. Uiteraard kun je de plaatjes naar je bureaublad slepen; dan bewaar je ze als losse plaatjes op je Mac. Een andere optie is een mailtje als pdf op te slaan op je Mac. Maar daar houden de mogelijkheden wel op. Mailprogramma’s hebben geen functie om afbeeldingen altijd naar je computer te downloaden en lokaal op te slaan.
Dit probleem is dus precies wat MacFan over een paar dagen gaat overkomen. Niet alleen in jouw mailbox, maar óók in onze imports in Substack of Ghost. En het enige wat we kunnen doen is dan al die blauwe-vierkantjes-met-een-vraagteken handmatig vervangen door het plaatje dat er hoorde te staan. Eén voor één.
De keuze van Feitig
Bij Feitig viel de keuze ondanks alle importeerproblemen toch op Substack. Alle platforms hebben leuke dingen, maar in Substack konden we de oude Revue-nieuwsbrieven het beste namaken, met alle kenmerken die de lezers gewend zijn. Het werd wel een klus, want alle afbeeldingen moesten dus handmatig opnieuw in de nieuwsbrieven worden gezet. Maar bij Feitig zijn het slechts 17 nieuwsbrieven. Zo gepiept. Maar we hielden ons hart vast voor MacFan.
MacFan waagt de sprong
Nu was het de beurt aan MacFan om te migreren naar een ander platform. Van Beehiive wisten we al dat het importeren van member-edities niet ging lukken. Sowieso stond de interface van Beehiive ons niet zo aan.
BEEHIIVE VIEL DUS AF.
Bleven Substack, Ghost en Buttondown over. Er was wat handwerk nodig om Feitig bij Substack onder te brengen, maar het platform werkte wel lekker. We voelden er veel voor MacFan daar ook ook naartoe te brengen. Maar MacFan bleek een stuk ingewikkelder.
De problemen begonnen met het importeren van al onze abonnees. Die kwamen wel allemaal door, maar er was geen onderscheid meer tussen betalende en niet-betalende lezers. Dat was al een groot probleem. Er kwam nog een probleem bij: het nieuwsbrieven-archief van Revue kon door Substack helemaal niet worden gelezen. Vermoedelijk is het veel te groot. We namen contact op met de helpdesk, maar daar mailt iedereen die op Revue zat nu mee, dus antwoord kwam er niet. Meer dan 200 edities in een week opnieuw maken, is menselijk onmogelijk.
SUBSTACK VIEL DUS OOK AF.
We besloten dan toch maar naar Ghost te gaan. De import van abonnees ging daar ook niet helemaal goed; ook daar kwamen niet alle betalende lezers door. Het importeren van het archief ging ook niet, maar hier reageerde de helpdesk wel. Een medewerker van Ghost deed iets met het JSON-bestand waardoor het opeens prima importeerbaar was.
Ghost dan maar? Buttondown bekeken we eerst nog even, maar bleek dermate Spartaans dat we daar al snel weer weg waren.
BUTTONDOWN VIEL AF.
Ghost bleef als enige over en leek de beste optie. Maar aan Ghost zitten ook maandelijkse kosten, en die lopen nogal op bij ons aantal abonnees. De inkomstenbron van MacFan is tot nu toe het betaalde lidmaatschap. Maar eigenlijk zijn er te weinig betalende lezers om Ghost te kunnen betalen. Substack kost ook geld, maar doet dat anders: Substack rekent 10 procent over elke betalende abonnee. Bij Ghost moet je maandelijks een vast bedrag betalen voor alle abonnees, ongeacht of die betalen of niet.
iDeal-problematiek
Daarmee kwamen we meteen in een ander dilemma terecht. Bij Revue hadden we een betaald lidmaatschap, maar je kon dat alleen met een creditcard betalen. Niet met iDeal, Paypal, of wat dan ook. Dat hield veel lezers tegen om voor MacFan te betalen, en dat begrepen we. Maar bij Ghost wordt dat helaas niet beter. Er schijnt een ingewikkelde route mogelijk te zijn om Paypal te gebruiken, maar iDeal gaat niet. Dat betekent dat als we voor Ghost kiezen, we eerst opnieuw al onze lezers moeten vragen of ze willen betalen (want betalende lezers staan niet meer allemaal geregistreerd), en is het maar afwachten of die mensen dat allemaal weer doen. En zelfs als ze dat doen, brengt dat niet genoeg op. Daardoor bleek Ghost eigenlijk ook geen optie.
GHOST VIEL OOK AF.
Hoe moet het verder met MacFan?
Alle vier de platformen vielen af. En opeens werden de vragen existentiëler van aard. Want als we eerlijk zijn: MacFan brengt eigenlijk sowieso niet genoeg op. De inkomsten van betalende lezers konden alle uren werk die erin zitten sowieso al niet dekken. Eigenlijk is MacFan al geruime tijd een hobbyproject, net als Feitig. Maar dan wel een hobby waarbij duizenden lezers verwachten dat er elke week een nieuwe editie is. De keuzes die we moeten maken bij de overstap naar een nieuw platform, drukken ons eigenlijk met de neus op de feiten: we willen wel heel veel, maar kan dat wel?
Het plan voor 2023
Overhaast beslissingen nemen is nooit goed – maar door het verdwijnen van Revue worden we min of meer gedwongen dat wel te doen. Omdat we ons niet helemaal willen vastpinnen, hebben we een plan gemaakt voor 2023. Zodat we weten wat we dit jaar gaan doen – maar alle opties openlaten voor daarna.
Dit is dat plan:
Om de kosten van MacFan nu niet verder op te schroeven, kiezen we voorlopig voor Substack als nieuw platform.
We herbouwen ons archief in Substack. Dat gaat langzaam, want we moeten het met veel kopieer- en plakwerk doen. De laatste edities kun je al op Substack terugvinden. Ook als we later toch voor een ander platform kiezen, dan blijft dit archief op Substack voor iedereen beschikbaar. In de toekomst hoeven we de boel dan niet nog een keer te verhuizen. (Moet Elon Musk wel met zijn poten van Substack afblijven…)
We maken dit jaar geen betaalde nieuwsbrieven. We gaan eerst verder onderzoeken hoe we dat beter kunnen aanpakken. Alle betaalde abonnementen zijn door Revue op 20 december al stopgezet.
De member-edities die tot nu toe zijn verschenen, plaatsen we ook in ons Substack-archief. Oude member-edities zijn daarmee voor iedereen terug te lezen.
We schroeven de frequentie van MacFan iets omlaag. Dit jaar verschijnen er 12 reguliere edities, steeds aan het einde van de maand. Daarnaast doen we volgende week een extra editie met de Mac-voorspellingen voor 2023, maken we in de zomer een extra editie met onze traditionele Eerlijk-is-eerlijk Top 5, en zorgen we ook voor een extra editie rondom het WWDC. Als er groot Mac-nieuws is (denk aan de lancering van een nieuwe Mac Pro) dan maken we uiteraard ook een extra editie. Alle edities zijn voor iedereen te lezen.
Dat is het plan voor MacFan in 2023. In de loop van het jaar hopen we jullie te kunnen vertellen hoe we daarna verdergaan. We hopen op termijn de betaalde edities weer te kunnen hervatten, maar we zoeken nog naar een goede manier om dat te doen.
Tot zover! Volgende week krijgen jullie weer een MacFan die niet over onszelf gaat, maar over de Mac. Met onze voorspellingen voor 2023. Wij hebben er nu al zin in. Tot volgende week!