Onhebbelijk fraai
Twelve South is zo'n bedrijf waar we helemaal niet blij mee zijn. Omdat ze alleen maar mooie spullen maken, die je dan meteen wilt kopen. Zoals deze oneerlijk fraaie, lederen Journal-cover voor je MacBook Air of MacBook Pro. Slecht voor je bankrekening. Maar misschien is het wel fijn als je MacBook er in ieder geval van de buitenkant goed uitziet. Als je haar maar goed zit. Aan de binnenkant gaat het namelijk rommelen binnenkort. En dat heeft allemaal te maken met:
De 64-bit kwestie
De onaangename waarschuwing hierboven kregen iMovie-gebruikers recentelijk voor hun kiezen na een update. Final Cut Pro X-gebruikers kregen hetzelfde te horen. Apple waarschuwt voor ‘verouderde media’ – een misleidende term, want het gaat bijvoorbeeld ook om beelden geschoten met recente GoPro’s (met video in de CineForm-indeling). Alleen Apple noemt dat ‘verouderd’. Met een beetje pech werkt vanaf de volgende versie van macOS je halve videobibliotheek niet meer. Wat is er aan de hand?
Het gaat niet alleen om apps
macOS Mojave is 64-bit, maar ondersteunt 32-bittoepassingen nog. Vanaf de volgende versie van macOS is dat niet meer zo. Alles moet dan 64-bit zijn. De meeste Mac-gebruikers zijn zich ervan bewust dat oudere apps dan niet meer werken. Maar de transitie naar 64-bit gaat om meer dan alleen apps. Videocodecs in macOS worden óók allemaal 64-bit. Die codecs zijn nodig om video af te spelen en te bewerken. In toekomstige versies van macOS zijn een aantal 64-bits codecs ingebouwd door Apple. Codecs die tot nu toe 32-bit waren, zitten daar dus niet meer tussen. Het heeft voor ontwikkelaars van die codecs ook geen zin om hun codecs om te zetten naar 64-bit, want Apple accepteert geen codecs van derden meer. Met andere woorden: een heleboel video doet het niet meer in de volgende versie van macOS.
Apple zelf draagt een kneuterige oplossing aan, die in feite hierop neerkomt:
Maak al je projecten in iMovie en Final Cut Pro af;
Exporteer ze als een QuickTime-film;
Koop een nieuwe camera. (Apple heeft een lijstje van camera’s die geschikt zijn online gezet.)
Klantvriendelijk zijn betekent bij Apple ‘we waarschuwen je een jaar van tevoren’.
Bizar: geen probleem in Premiere of Avid
Het is goed om te beseffen dat videobestanden zelf niet zozeer 32-bit of 64-bit zijn. Ze kunnen weliswaar in een 32-bit bestandssysteem zitten, maar de video zelf is niet 32-bit. Het probleem zit hem niet in de video's, maar in de codecs die ze afspelen. Als je werkt in Adobe Premiere Pro, of als je werkt met software van Avid of Blackmagic, dan heb je straks waarschijnlijk helemaal geen probleem. De applicaties van deze grote spelers hebben zelf al een heel aantal codecs aan boord; ze hoeven de codecs die Apple in macOS stopt niet per se te gebruiken. Reken maar dat Adobe je niet in de kou laat staan met de beelden van de GoPro; de meest gebruikte actiecamera ter wereld. Dat lossen ze voor je op.
Voor kleinere video-apps, die gebruik maakten van de native codecs in macOS, is er nu opeens wel een beperking. Die moeten nu ook zelf nieuwe code gaan schrijven, of genoegen nemen met de selectie die Apple heeft gemaakt in macOS. Krankzinnig genoeg zitten de gebruikers van Final Cut Pro X en iMovie in hetzelfde schuitje. Als je de keuze hebt uit een nieuwe camera kopen of overstappen naar Premiere (en voortaan verlost zijn van dit soort Apple-fratsen) dan is de keuze misschien snel gemaakt.
Hoe groot is jouw 64-bit probleem?
De keuze van Apple om 32-bit helemaal af te stoten, is op zich te begrijpen. Het is een sprong vooruit, en zoals altijd, wil Apple geen ballast meezeulen. Maar voor gebruikers zijn er veel consequenties. We noemden het in het begin al: 32-bit apps werken bij een volgend macOS niet meer. Gebruik jij nog veel programma's die 32-bit zijn? Als je dat niet weet, kun je het eenvoudig checken:
Klik op het appeltje linksboven in je scherm en kies 'Over deze Mac';
Klik in het venster dat dan verschijnt op de knop Systeemoverzicht;
In de kolom aan de linkerzijde klik je onder Software op het item Programma's.
Er verschijnt een lijst van alle programma's op je Mac. De kolom 64-bits geeft aan of programma's dat wel of niet zijn. Alle programma's waar 'Nee' bij staat, werken in een volgend macOS niet meer.
Draai je nog Office for Mac 2011? Dan wordt het tijd om een nieuwe versie te regelen. Maar van sommige verouderde programma's zal nooit meer een update komen. Ook van sommige Apple-programma's niet: iDVD, Dvd-speler en iWeb zijn op jouw Mac misschien keurig meegemigreerd naar elk nieuw macOS, maar volgend jaar werken ze niet meer. Hetzelfde geldt voor oude versies van GarageBand, iMovie, Pages en Keynote die nog op je Mac kunnen staan. Apple heeft die destijds voor je bewaard, zodat je oude bestanden kon blijven openen. Oude Keynotes kunnen bijvoorbeeld effecten bevatten die in moderne Keynote-versies niet meer zitten. Dat oude bestand is straks alleen nog te openen met de nieuwe Keynote; en dan werkt wellicht niet alles meer zoals je het had bedoeld.
Oplossing 1: houd een oude Mac in leven
Heb je te veel programma's die nog 32-bit zijn? En heb je te veel videoprojecten met ‘verouderde media’? Als je geen zin hebt om talloze projecten in iMovie te gaan zitten afmaken, dan is de makkelijkste oplossing om je iMovie-bibliotheek en Final Cut Pro-bibliotheek, en misschien ook die verouderde GarageBand-bibliotheek, en alle Keynotes van jaren geleden, plus al die 32-bit programma's die nooit meer een update krijgen, te kopiëren naar een oude Mac die je niet gaat updaten naar het volgende macOS. Houd die lekker op High Sierra of Mojave, en schakel simpelweg even over naar die Mac als je iets wilt doen met een oud project.
Oplossing 2: gebruik virtualisatie
Een ingenieuzer oplossing is om virtualisatie te gebruiken. Met software van Parallels of VMware kun je niet alleen Windows-programma's openen op een Mac... je kunt er ook een oudere versie van macOS mee draaien. Op die manier kun je oude 32-bit programma's gewoon blijven gebruiken. Het hoeft je niet eens geld te kosten met Parallels Desktop Lite: dat is een gratis te downloaden versie van Parallels die werkt met een abonnement. Dat abonnement heb je echter alleen nodig als je Windows-programma's wilt kunnen draaien in macOS – voor oudere versies van macOS is het niet nodig. Naast deze app heb je een installer nodig van de oude versie van macOS die je wilt gebruiken. Die installer vind je in de App Store, in de lijst van aankopen. Download de installer, en installeer hem op een usb-stick van minimaal 12 GB groot. Die stick heb je in Parallels nodig om een besturingssysteem toe te voegen. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kun je ook in de toekomst 32-bit apps en ‘verouderde media’ blijven gebruiken binnen het nieuwste macOS – dankzij de emulatie van een ouder macOS.
Pages ‘09 legt nu al het loodje
Verstokte gebruikers van Pages ‘09 hebben nu al een probleem, in macOS Mojave. Het programma opent geen bestanden meer. Een bug die Apple vast niet meer gaat fixen. Zijn er dan nog mensen die Pages ‘09 gebruiken? Jazeker. Sommige gebruikers missen nog steeds belangrijke functies in de nieuwere versies van Pages. Hier op de redactie gebruiken wij ook nog steeds Pages ‘09, omdat het importeren van stijlen in een document in nieuwere versies nog steeds niet mogelijk is. Heb je een acuut probleem doordat Pages ‘09 onverwacht niet meer werkt? De hierboven beschreven virtualisatie-optie werkt ook daarvoor. Installeer dan macOS High Sierra in Parallels.
Er is altijd nog FFmpeg
Wil je geen gedoe met reserve-Macs of virtualisatie, bedenk dan dat Final Cut Pro X en iMovie straks een heel aantal van je video's niet meer kunnen inlezen – maar dat je die filmbeelden natuurlijk gewoon kunt converteren naar een formaat waar ze wél mee overweg kunnen. Download simpelweg het altijd betrouwbare, gratis FFmpeg of het al even vertrouwde HandBrake om welhaast elk (exotisch) videobestand om te zetten in iets anders. Het zijn een paar stappen extra – that's all.
iWeb Nostalgie Galerie
Zullen we je een geheim verklappen? De webpagina van MacFan (waar niet veel meer op staat dan een inschrijfformulier voor deze nieuwsbrief) hebben we stiekem snel gemaakt in iWeb. Jawel, het verouderde blog-programma dat Apple al járen geleden naar de prullenbak verwees. We waren altijd dol op iWeb. Voor een snel paginaatje werkt het eigenlijk nog steeds best goed – al zullen we vanaf het volgende macOS dus naar iets anders op zoek moeten. Gebruik jij iWeb nog? Of heb je nog een homepage online staan die ermee is gemaakt? We gaan een erepagina voor iWeb maken, nu het einde definitief nadert. Een iWeb Nostalgie Galerie. Als er tenminste nog iWeb-pagina's online staan... ken je eentje? Mail hem aan ons en we nemen hem in de eregalerij op!
☆ Winnaars PopChar ☆
We beloofden drie licenties voor PopChar X aan de lezers die ons met vreemde tekens konden duidelijk maken waarom zij de app goed kunnen gebruiken. We hebben drie winnaars gekozen: Jan Schiphorst (die een mail vol tekens stuurde waar we een uur op moesten puzzelen), Onno van Nijf (die als historicus Griekse inscripties bestudeert en dus nogal vaak met ongebruikelijke tekens heeft te maken) en Jan Neman (die veel tekens met vreemde karakters gebruikt in het kader van kindertheater). Gefeliciteerd! We nemen contact met jullie op voor de licentie.
MEER LEZEN?
Jon Chappell van Digital Rebellion schreef een heel verhelderende blog over het verdwijnen van 32-bit videocodecs in macOS.
Tot slot... Wat zegt Jack?
Een nieuwe term in het rijtje. ‘32-bits’ is binnenkort passé. Het is Apples sprint vooruit. Het OS en de Macs zijn al bijna tien jaar 64-bits, maar programma’s bleven 32-bits. Het gaat pijn doen. Net als het afscheid van de floppy, scsi, VGA, DVI en FireWire. Maar wie mist ze nog?
– Jack Nouws, Macfundamentalist
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 11 december.