De menubalk waar je maar wilt
Maak jij veel muismeters, als je op en neer beweegt tussen je document en de menubalk? Dé manier om niet meer constant met je muispijl naar de menubalk bovenin je scherm te gaan, is natuurlijk om zoveel mogelijk toetscombinaties uit je hoofd te kennen. Maar niet elke optie in de menubalk heeft een toetscombinatie, en niemand kent ze allemaal…
Daarom is er nu de app Menuwhere. Met dat appje verschijnt de menubalk voortaan als een contextueel menu in je beeldscherm, op het punt waar je muispijl op dat moment uithangt. Je stelt zelf eenmalig een toetscombinatie in voor Menuwhere (wij kozen ctrl M) en zodra je die indrukt, verschijnt de menubalk als 'linkermuisknopmenu' op de plek waar je muispijl zich bevindt. Zie het plaatje hierboven: we hebben een document geopend in Byword, drukten op ctrl M en zo konden we via View > Text Zoom de tekstgrootte instellen zonder helemaal naar de menubalk boven te hoeven gaan. (De menubalk verdwijnt overigens niet door Menuwhere – hij zit ook nog gewoon op de vertrouwde plek, je hebt er alleen een optie bij gekregen.) Het is even wennen om die toetscombinatie steeds in te toetsen (zorg voor een makkelijke combinatie), maar als je eraan gewend bent geraakt, werkt het supersnel.
Niet beschikbare menu items
Menuwhere heeft nog een paar handige extra mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen dat niet-beschikbare menu items onzichtbaar zijn. In sommige apps heb je talloze opties die je op dat moment niet kunt gebruiken (denk aan de kopieerfunctie als er niets is geselecteerd). In de menubalk zijn die opties grijs. In Menuwhere kun je ervoor kiezen ze überhaupt niet te tonen – het maakt je menu een stuk compacter.
Toegang tot alle apps tegelijk
Maar het wordt nog mooier. Je kunt een tweede toetscombinatie in Menuwhere instellen (wij kozen ctrl N) om de menubalk van alle actieve apps tegelijk te openen. Stel je voor dat je al je actieve programma's minimaliseert, dan kun je met de ctrl N de menubalk van al die apps toch oproepen als contextueel menu op je bureaublad. Dat ziet er dan zo uit:
Dit is redelijk briljant, want op deze manier kun je snel een recent geopend bestand openen via de menubalk van Word, of een tekst uitprinten in Byword, of alle vensters sluiten in Safari, zonder überhaupt één van die programma's naar voren te hoeven halen.
Menuwhere is een handig appje. Wel het zoveelste handige appje, en als je een beetje gefrustreerd begint te raken over de hoeveelheid icoontjes in je menubalk, dan zal dit je ook plezieren:
Met de optie 'faceless' wordt de app zelf verder onzichtbaar. Hij zit niet in je Dock en niet in je menubalk (maar is natuurlijk wel te vinden in de map Apps), zodat hij die plekken niet drukker maakt dan ze toch al zijn. Als je je voorkeuren eenmaal hebt ingesteld, heb je de app zelf verder ook niet meer nodig – de toetscombinatie herinneren is dan voldoende.
Menuwhere is 15 dagen gratis te proberen. Daarna kost-ie eenmalig 3 dollar.
Menuwhere | $ 3 | ★★★★☆
Je Mac krijgt weer gewoon Google Drive
De cloud-opslag van Google heet op je iPhone en iPad 'Drive'. Dat klinkt lekker. Vroeger heette de app op de Mac ook zo. Maar opeens werd dat voor particuliere gebruikers 'Back-up en Synchronisatie van Google'. Wat geen naam is, maar een omschrijving. De reden was dat Google de doelgroep in tweeën had gehakt: voor particulieren kwam er 'Back-up en Synchronisatie van Google' en voor bedrijven 'Drive File Stream'. Aan die splitsing komt nu een einde: beide apps worden weer één en krijgen de naam 'Drive for Desktop'. Als je een van beide apps gebruikt, kun je in de komende weken een melding verwachten om een update te doen naar de geünificeerde app. Die dan overigens nog steeds een domme naam heeft, want 'Drive for Desktop' is waarschijnlijk ook bedoeld voor laptops. 'Drive for Mac' was een veel lekkerder naam geweest...
Lion en Mountain Lion nu gratis
Misschien wat vreemd nieuws anno 2021... maar het is toch echt zo: Apple biedt sinds kort de installers voor Mac OS X Lion en Mac OS X Mountain Lion gratis aan als download. Tot nu toe waren dat betaalde versies van Mac OS X (Apple maakte het besturingssysteem pas gratis vanaf Mavericks). Downloadcodes voor Lion en Mountain Lion kostten tot nu toe $ 19,99 in de Apple Store. En voor die prijs staan ze daar gek genoeg nog steeds (zie hier en hier), terwijl ze nu dus ook gratis zijn te downloaden (hier en hier).
Virtualisatie
Leuk als je die oude versies nog eens aan de praat wilt krijgen, bijvoorbeeld via virtualisatie op je gloednieuwe iMac. Of als je ze gewoon eens wilt installeren op een partitie op een wat oudere Mac die er nog geschikt voor is. De vuistregel bij het installeren van oudere versies van Mac OS X is dat het alleen kan als de Mac niet nieuwer is dan het besturingssysteem in kwestie. Tenzij je natuurlijk virtualisatie gebruikt om een ouder OS te emuleren.
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag. Tot volgende week!