Prince of Persia... in je browser
Wie kent Prince of Persia nog? Het computerspel uit 1989 was een van de eerste games die wij speelden op een Mac. Het spel gaat over een Oosterse prinses die door de boze tovenaar Jaffar wordt gedwongen om met hem te trouwen. Ze heeft een uur om te besluiten of ze ja zegt, of liever wil sterven. Dat uur is precies de tijd die jij als held hebt om haar te redden. Je begint in de kerkers van het paleis, waar Jaffar je gevangen heeft gezet, en moet je omhoog knokken door het paleis om je geliefde prinses te bevrijden. Rennen, springen, zwaardvechten, toverdrankjes drinken... je kon het allemaal simpel met de cursortoetsen doen. Prince of Persia was eerst alleen voor Apple-computers beschikbaar (voor de Apple II), maar verscheen later ook voor Windows en andere platforms. Het spel werd opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott, en er kwamen meerdere remakes in een moderner jasjes, maar eigenlijk bleef het pixelige origineel toch het leukst. Het is dan ook eigenlijk onvergeeflijk dat het oorspronkelijk spel niet als 'Prince of Persia Classic' beschikbaar is, zoals bijvoorbeeld ook de oorspronkelijke versie van RollerCoaster Tycoon dat wel is voor de iPad. Schandalig, moet ontwikkelaar Oliver Klemenz hebben gedacht... en hij bouwde Prince of Persia om tot een webgame. Ga naar princejs.com en je kunt een exacte kopie van het spel spelen. Officieel werkt het alleen in Chrome-browsers, maar wij speelden het probleemloos in Safari.
De bediening is kinderlijk simpel: je gebruikt alleen de pijltjestoetsen op je toetsenbord, en de shift-knop om speciale dingen te doen (stapje-voor-stapje lopen, je zwaard trekken, en noem maar op).
Nu dachten wij meteen: het werkt niet, want elke keer als we de eerste bewaker tegenkwamen, werden we bloederig neergesabeld. Hoe veel we ook op de shifttoets zaten te rammen... er kwam geen zwaard. In Safari niet, in Chrome niet... "doet het niet", concludeerden we al. Tot we bedachten dat je geen zwaard kunt trekken als je het nog niet hebt... langzaam kwamen de herinneringen weer terug. Niet meteen naar rechts gaan. Eerst naar links, om het zwaard te halen.
Toen we ons zwaard hadden gevonden, en ook op de pijnlijke manier hadden ontdekt hoe het ook alweer zat met je hoofd stoten aan losse planken en scherpe spiezen die uit de vloer omhoog kunnen komen, hadden we het eerste level snel uitgespeeld. Prinses, we komen eraan!
Prince of Persia | gratis | ★★★★★
Mac-nieuwigheidjes van de CES
Vorige week was de jaarlijkse Consumer Electronics Show, ofwel CES, in Las Vegas. Het is elk jaar weer dé plek waar fabrikanten nieuwe gadgets, apparaten en technologieën laten zien. Met uitzondering van Apple dan (in Cupertino organiseren ze liever hun eigen momenten), verschijnt er elk jaar wel weer een bericht zoals deze, met als strekking dat de CES geheel in het teken van Apple stond, zonder dat Apple er zelf was.
CES ging dit jaar over digitale gezondheid, voedingstechnologie, slimme auto's, NFT's en andere blockchain-toepassingen, smart home-gadgets, en noem maar op. Maar er werden ook 'gewoon' handige snufjes voor de Mac gepresenteerd. We noemen er een paar:
HyperDrive Turntable Dock for iMac
Hyper lanceerde op de CES een dock speciaal voor de iMac – met als twist dat het ding een draaischijf heeft. Zet je iMac erop, en je kunt het ding makkelijk draaien. Handig als je iemand naast je even wat wilt laten zien. Verder heeft het ding talloze poorten (HDMI, MicroSD/SD, USB-C, USB-A) en vier push-to-release slots voor SSD-schijven. Zodat je razendsnel een extra SSD kunt installeren. Handig allemaal, en het ding werd dan ook meteen genomineerd voor een CES 2022 Innovation Award.
De HyperDrive Turntable Dock for iMac gaat $ 199,99 kosten en zou al beschikbaar moeten zijn in de webshop van Hyper, maar wij zien hem daar nog niet.
Netgear Nighthawk RAXE300
Toen Apple nog AirPorts maakte, waren dat qua vormgeving vrij simpele witte doosjes. Strak vormgegeven, meer ook niet. Tegenwoordig worden wifi-routers steeds futuristischer: de Netgear Nighthawk RAXE300 ziet eruit alsof-ie 's nachts heimelijk opstijgt uit je woonkamer, om naar de grens tussen Rusland en de Oekraïne te vliegen en daar spionagefoto's te maken van troepenbewegingen. Maar het is toch echt alleen maar een router. Wel een heel snelle, die op de frequentie van 6 GHz werkt (ofwel: de WiFi 6E-standaard). Geen enkel Apple-apparaat ondersteunt dat nog, maar dat gaat niet lang meer duren.
De Netgear Nighthawk RAXE300 gaat zo'n $ 400 kosten, en verschijnt in het eerste kwartaal van dit jaar.
MagPro Elite Privacy Screens
Als je wel eens last hebt van meekijkers, dan kun je een MagPro™ Elite Privacy Screen van Kensignton overwegen. Tijdens de CES kondigde het bedrijf aan deze privacy screens ook te gaan leveren voor de nieuwe MacBook Pro's (met notch). Zo'n scherm klikt magnetisch vast aan je beeldscherm, en beperkt de kijkhoek tot zo'n 30 graden. Mensen die naast je zitten, kunnen dan niet meer zo makkelijk meekijken. Tegelijkertijd filteren ze ook nog wat blauw licht van je scherm weg, voor het geval je meent dat dat beter is voor je gezondheid. (Beweringen dat blauw licht kan leiden tot achteruitgang van je ogen en zelfs blindheid, zijn al door meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar het rijk der fabelen verwezen.)
De MagPro Elite Privacy Screens van Kensington zijn er al langer voor andere MacBooks. Afhankelijk van de maat, kosten ze zo tussen de 60 en 80 euro.
Cypress Hero Backpack
Als je je MacBook graag in een rugtas stopt, maar je bent bevreesd dat je die rugtas nog wel eens kwijt zou kunnen raken (het kan de beste overkomen), dan kun je natuurlijk een AirTag in die tas stoppen. Maar als wij tassendieven waren, wisten wij wel wat we zouden doen: meteen die AirTag eruit halen en weggooien. Handiger is dan een tas die ook zonder losse AirTag door Find My van Apple is terug te vinden. En die tas is er nu: de Cypress Hero Backpack with Apple Find My Technology van Targus. Met Find My dus ingebakken.
De slimme rugtas komt in het voorjaar of de zomer op de markt, en gaat $ 149,99 kosten.
De HomePod mini komt eraan
Als je nog steeds wacht op het moment dat je in de Nederlandse Apple Store een HomePod mini kunt kopen om op je Mac aan te sluiten: dat moment komt eraan! Wij installeerden in december een software-update voor onze oude HomePod, waarmee het ding tot onze verrassing opeens Nederlands en Vlaams kon spreken. Dan is het moment niet ver weg meer dat het kleine bolletje ook in Nederland officieel te koop is!
De update werkt dus ook voor de oude HomePod die Apple inmiddels nergens meer verkoopt. Mocht je die ooit in het buitenland hebben aangeschaft (en nog steeds genieten van het fraaie geluid), dan kun je Siri nu ook op dat apparaat in het Nederlands laten kletsen. Eindelijk!
MacFan verschijnt voor betalende leden elke dinsdag. Tot volgende week!